Boekverslag: Karin Slaughter 'Trouweloos' (Grant County 5)

Boekverslag: Karin Slaughter 'Trouweloos' (Grant County 5) Trouweloos is het vijfde deel uit de Grant County-reeks van de Amerikaanse thrillerschrijfster Karin Slaughter. Net als de vorige delen werken Sara, Jeffrey en Lena samen om een zaak op te lossen. In Trouweloos gaat het over een meisje dat dood terug gevonden wordt, nadat ze levend werd begraven. Ze gaan op zoek naar de dader om op die manier te vermijden dat er nog meer slachtoffers vallen. Ondertussen probeert Lena in haar privéleven wat orde op zaken te brengen en wordt de relatie tussen Sara en Jeffrey op de proef gesteld.

Gegevens

 • Originele titel: Faithless
 • Titel: Trouweloos
 • Auteur: Karin Slaughter
 • Reeks: Grant County (5)
 • Eerste druk: 2005
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2005
 • Vertaling: Ineke Lenting
 • Aantal pagina's: 462
 • ISBN: 90-234-1811-5

Samenvatting

Tijdens een wandeling ontdekken Sara en Jeffrey een kist met daarin een dood jong meisje. Het lijkt erop dat ze levend is begraven en heeft gevochten om zichzelf te redden. Tijdens de autopsie ontdekt Sara dat het slachtoffer is gestikt door een vergiftiging met cyanide. Lena die om persoonlijke redenen in Atlanta verblijft, wordt opgeroepen om de zaak mee te helpen oplossen.

Al snel blijkt dat het slachtoffer Abby is, een eenentwintig jarig meisje dat tien dagen geleden voor het laatst is gezien door haar familie. Wanneer Lena en Jeffrey de ouders gaan bezoeken, komen ze al snel tot de vaststelling dat het geen gemakkelijk onderzoek wordt. Abby woonde in een godsdienstige gemeenschap, die zich afzondert van de buitenwereld en zo weinig mogelijk pottenkijkers duldt. Het zijn godvruchtige mensen die beweren hun geloof niet op te dringen aan de arbeiders van de coöperatie die ze bezitten.

Wanneer Sara een brief ontvangt waarin wordt gemeld dat Abby niet het eerste slachtoffer is, zorgt dit dat Jeffrey en Lena zich realiseren dat ze snel moeten zijn in de hoop geen extra slachtoffers te moeten zoeken. Maar dan ontdekken ze dat ze misschien wel al te laat zijn. Het wordt een race tegen de tijd die ze alle drie niet snel zullen vergeten.

Lena heeft ook haar eigen zaak, die ze niet deelt met Jeffrey. Terri Stanley, is een vrouw die ze had gezien in Atlanta en nu weer tegen komt tijdens het onderzoek. Lena is er van overtuigd dat de vrouw mishandeld wordt en ze wil haar op één of andere manier helpen. Maar kan Lena Terri helpen als ze zichzelf niet eens kan redden?

Hoofdpersonen

Sara Linton

Jeffrey en Sara gaan weer samen wonen. Na vijf jaar scheiding is Jeffrey uitgegroeid naar de man, waar Sara van houdt, waar ze op kan rekenen en met wie ze haar leven wil delen. Haar vader Eddie is teleurgesteld in zijn dochter. Hij snapt niet dat ze weer een relatie is begonnen met de man die haar ooit bedrogen heeft.

Sara heeft een parttime baan als lijkschouwer gecombineerd met haar werk als kinderarts. Het feit dat ze heel goed kan omgaan met kinderen is dan ook een reden waarom ze als kinderarts werkt.

Jeffrey Tolliver

Hij is commissaris van politie in Grant County. Het grote verschil tussen Jeffrey en Sara is dat zijn een wetenschapper is en achter alles een logische verklaring zoekt. Terwijl hij al veel geconfronteerd is met wat mensen elkaar kunnen aandoen en hij op die manier ook gewoon in het kwaad gelooft.

Lena Adams

Ze woont samen met Nan, die de vriendin was van Lena's vermoorde tweelingzus Sibyl. Lena heeft een relatie met Ethan Green een agressieve jongen die geen goede invloed op haar heeft. Lena is zich daar bewust van maar ergens kan ze hem niet loslaten. Het spel van afstoten en aantrekken is een verslaving voor haar. Door Ethan voelt ze zich weer leven.

Jeffrey beschouwt haar als zijn beste rechercheur ondanks haar emotionele problemen.

Ephrain en Esther Bennet

Zij zijn de ouders van Abigail en Rebecca. Ephraim is een stuk ouder dan zijn vrouw. Ze zijn tweeëntwintig jaar getrouwd. Binnen de gemeenschap heeft iedereen een taak, zo is Esther verantwoordelijk voor de lessen aan de kinderen van de arbeiders.

Lev Bennet

Hij is de oudste broer van Esther en geeft de indruk een geboren leider te zijn. Hij straalt zelfvertrouwen uit, zonder arrogant over te komen. Lev is weduwnaar en heeft een zoon. Hij kent Sara van in de zondagsschool

Abby Bennet

Ze was nooit opstandig geweest en er was ook geen reden geweest om weg te lopen volgens haar familieleden. Abby had altijd een beschermd leven gehad en was graag op de boerderij, waar ze ook werkte.

Rebecca Bennet

Ze is de opstandige, jongere zus van Abby. Ze had al een paar keer gezien dat Abby weg ging en na enkele uren pas terug was. Waar ze naar toe ging was haar helemaal niet duidelijk. Ook wist Rebecca niet waarom haar oudere zus 's nachts huilde.

Paul Bennet

Hij is de jurist van het bedrijf. Hij en zijn oudere broer Lev komen duidelijk niet overeen. Ze hadden veel ruzie samen. Paul staat ook niet open voor het onderzoek dat Jeffrey en Lena voeren.

Thomas Ward

Thomas staat aan het hoofd van de kerk en was ooit de beste vriend van Sara's vader.

Cole Connolly

Hij is de opzichter van het bedrijf en werkt er al meer dan twintig jaar. Hij dweept met het geloof en is buitengewoon trouw aan Thomas.

Symbolen en motieven

Verleden

Door de gezondheid van Jeffrey komt het verhaal van zijn vreemdgaan weer terug op de oppervlakte drijven. Sara heeft het hier enorm lastig mee. Ze waren nu eindelijk terug samen en dan moet ze dit weer verwerken.

Het meisje dat ze gevonden hebben, brengt Jeffrey terug naar het moment dat hij Wendy had neergeschoten om een jongen te beschermen. Dit verhaal komt voor in Zoenoffer.

Woede

Jeffrey is het beu dat Sara constant kritiek op hem heeft en hem behandelt als een klein kind. Hij heeft het gevoel dat ze elk excuus gebruikt om hem af te wijzen.

Spijt

De ontmoeting met Greg, Lena's ex-vriend, doet haar nadenken over haar gedrag. Lena is er zich van bewust dat ze er constant in slaagt alles in haar leven te verprutsen. De relatie met Greg is één van die dingen.

Twijfel

Ondanks de verhalen die de mensen van de kerkgemeenschap vertellen, twijfelt Lena over hun oprechtheid. Het valt haar op dat de vrouwen onderdanig zijn aan hun mannen en hoe ze het draaien of keren de kerk centraal staat. Lena's buikgevoel denkt meer aan een sekte dan aan een onschuldige coöperatieve sojaboerderij,

Zorgen

De zaak laat Jeffrey niet los en dan is er ook nog Lena. Sinds Jeffrey haar kent heeft hij zich steeds zorgen over haar gemaakt. Ook nu merkt hij dat er iets is met Lena, alleen weet hij niet wat het precies is.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Robbert Ammerlaan. Het bestaat uit zeventien hoofdstukken en zeven delen, die dienen als een tijdsaanwijzing. Het boek start met deel een - zondag en gaat verder naar deel 2 - maandag, tot deel 7 - zaterdag. In de hoofdstukken krijgen we verschillende standpunten die allemaal in derde persoon zijn geschreven. Zo heb je het standpunt van Jeffrey, Sara en Lena.

Thema

Vertrouw nooit iemand die anderen niet vertrouwt.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Grant County, dat uit drie steden bestaat: Heartsdale, Madison en Avondale.

Evaluatie

Karin Slaughter weet als geen ander karakters uit te schrijven die de lezer aanspreken. De problemen tussen Sara en Jeffrey, Lena die onvoorspelbaar is en mogelijke verdachten die je continu op een dwaalspoor brengen, het zit er allemaal in. Ze bewijst met Trouweloos nog maar eens dat ze een verhaal zo kan opbouwen dat je als lezer geboeid blijft lezen om zo snel mogelijk het slot te weten en dan spijt te krijgen dat het weer uit is.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Karin Slaughter: Grand County reeksKarin Slaughter is voor veel lezers waarschijnlijk geen onbekende meer. Haar ruwe en ietwat grafische thrillers houden a…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Een lichte koude huivering'Boekverslag: Karin Slaughter 'Een lichte koude huivering''Een lichte koude huivering' is het derde deel uit de Grant County-reeks van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Sar…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Stille zonde' (Georgia 5)Boekverslag: Karin Slaughter 'Stille zonde' (Georgia 5)Karin Slaughter (1971) is een Amerikaanse thrillerschrijfster, die bekend is geworden door haar thrillers uit de Grant C…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Onaantastbaar'Boekverslag: Karin Slaughter 'Onaantastbaar'Onaantastbaar is het zesde en laatste deel uit de Grant County reeks van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Wanneer…

Boekverslag: Camilla Läckberg - IJsprinses'IJsprinses' is het debuut van de Zweedse schrijfster Camilla Läckberg. De misdaadroman is het eerste deel in de serie o…
'De kunstrijder' van Jan Terlouw: boekbespreking'De kunstrijder' van Jan Terlouw: boekbesprekingJan Terlouw, een van de beroemdste schrijvers van Nederland, schreef in 1989 het jeugdboek 'De kunstrijder'. Patrick en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: bol.com
 • Boek Karin Slaughter - Trouweloos (ISBN: 90-234-1811-5) gelezen 25/04/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.