Boekverslag: Karin Slaughter 'Onaantastbaar'

Boekverslag: Karin Slaughter 'Onaantastbaar' Onaantastbaar is het zesde en laatste deel uit de Grant County reeks van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Wanneer Lena wordt opgepakt als mogelijke verdachte voor een explosie, waarin een vrouw het leven heeft verloren, komen Jeffrey en Sara haar te hulp. Beiden zijn in het begin overtuigd van haar onschuld, maar hoe dieper ze graven naar de waarheid, hoe meer Jeffrey begint te twijfelen over zijn rechercheur. Zou Lena zo slecht kunnen zijn, dat er doden vallen?

Gegevens

  • Originele titel: Beyond reach ook verschenen als Skin Privilege
  • Titel: Onaantastbaar
  • Auteur: Karin Slaughter
  • Reeks: Grant County-reeks (6)
  • Eerste druk: 2007
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2007
  • Vertaling: Karina van Santen en Martine Vosmaer
  • Aantal pagina's: 427
  • ISBN: 978 90 234 2624 0

Samenvatting

Wanneer Lena haar oom Hank gaat bezoeken na een verontrustend telefoontje van zijn buurvrouw, komt ze een kale man tegen waar ze zeker van is dat het Hanks dealer is. Maar Hank ontkent het en legt haar uit dat de man haar moeder heeft vermoord.

Jeffrey wordt op de hoogte gebracht dat Lena is gearresteerd. Jeffrey en Sara vertrekken onmiddellijk naar Reese, om te gaan kijken hoe haar toestand is en wat ze kunnen doen voor haar. Ondanks de weinige bewijzen wordt Lena verdacht van moord. In de auto, waarvan de lokale politie denkt dat Lena hem in brand heeft gestoken, werd een lijk teruggevonden. Zelf is ze gekwetst en wordt ze behandeld in het ziekenhuis. Lena zelf heeft nog geen woord gezegd, dus op haar versie kunnen ze niet rekenen.

Jeffrey wil te weten komen wat ze daar deed en wat haar relatie is met het lijk uit de auto. Wanneer Lena Sara ziet wordt ze razend en maakt ze duidelijk dat Sara uit haar buurt moet blijven. Terwijl Sara en Jeffrey aanwezig zijn in het ziekenhuis slaagt Lena er in te ontsnappen.

Jeffrey realiseert zich dat de zoektocht naar Lena wel eens een gevaarlijke expeditie kan worden en wil Sara hier niet bij betrekken. Maar het feit dat Sara wordt gevraagd om de autopsie te doen van het lijk, dat een vrouw blijkt te zijn, zorgt er voor dat ze niet terug naar huis gaat. Terwijl Sara en Jeffrey op zoek gaan naar de waarheid en hopelijk ook op die manier Lena's onschuld kunnen bewijzen, blijft Lena voortvluchtig. Sara kan niet geloven dat Lena verantwoordelijk is voor de moorden. Maar wie zit er dan wel achter?

Lena gaat op zoek naar antwoorden op haar vragen rond Hanks gedrag en de dood van haar moeder. Zo gaat ze op bezoek bij Ethan in de gevangenis om uit te zoeken waarom hij contact had genomen met haar oom Hank. Heeft hij iets te maken met alles wat er gebeurt of is het puur toeval? Hoe dichter ze bij de waarheid komt, hoe meer slachtoffers er vallen.

Hoofdpersonen

Sara Linton

Sara werkt als kinderarts en heeft een parttimebaan als patholoog-anatoom voor het district. Ze is ondertussen hertrouwd met Jeffrey. Sara kan zelf geen kinderen krijgen en samen met Jeffrey is ze bezig met de procedure om een kind te adopteren.

Lena Adams

Ze is een rechercheur in het team van Jeffrey, die zichzelf constant in de nesten werkt. Zes jaar geleden is haar tweelingzus Sibyl vermoord. Ze heeft als enige familie oom Hank, maar hun relatie is verzuurd.

Lena had een relatie gehad met Ethan Greene, een gewelddadige misdadiger die voorwaardelijk vrij was. Lena wist niet hoe ze de relatie kon stoppen, dus had ze op een laffe manier Jeffrey het probleem laten oplossen.

Jeffrey Tolliver

Nadat hij Sara had bedrogen met een andere vrouw, waren ze uit elkaar gegaan. Maar in de jaren van hun scheiding waren ze terug naar elkaar gegroeid en ondertussen hertrouwd. Hij was volwassener geworden en dat was een van de redenen waarom Sara hem terug vertrouwde.

Oom Hank

Hij is even koppig als Lena, dat is tenminste iets wat ze gemeenschappelijk hebben. Er zijn twee Hanks, de aan speed verslaafde man in Lena's jeugd en de Hank die naar de AA-bijeenkomsten en de kerk gaat en er altijd is wanneer Lena hem nodig heeft.

Jake Valentine

Hij is de commissaris van Reese, die zich bezig houdt met de zaak van Lena. Jeffrey vindt hem soms onprofessioneel overkomen. Hij vraagt zich zelfs af of Jake steekpenningen ontvangt om af en toe een oogje dicht te doen ofwel heeft hij er gewoon lak aan wat er gebeurt in zijn stad.

Charlotte

Ze is de buurvrouw van Hank, die vroeger de beste vriendin van Sibyl was. Nu is ze lerares, getrouwd en moeder. Ze heeft alcoholproblemen en een tijdje drugs gebruikt.

Symbolen en motieven

Opgeven

Jeffrey heeft het gehad met Lena, die zijn vrouw heeft misbruikt om te kunnen ontsnappen en nooit leert van haar fouten. Hij wil haar niet meer helpen en gewoon naar huis gaan.

Angst

Sara is er van overtuigd dat ze Lena nog nooit zo bang heeft gezien. Lena wil iedereen uit haar buurt hebben, om hen te beschermen. Maar waarom en voor wie?

Leugens

Hank had steeds zijn nichtjes Sibyl en Lena verteld dat hun moeder na de bevalling was gestorven aan een bloedvergiftiging. Maar nu vertelt hij Lena dat haar moeder is vermoord door een drugsdealer. Lena weet niet wat ze moet geloven en hoe ze met Hank moet omgaan, nu ze de waarheid weet.

Verdriet

Sinds Sibyls dood zijn Hank en Lena veel veranderd. Terwijl Lena opstandig is en het gevaar opzoekt, is Hank somber en denkt meer en meer om er een einde aan te maken. Het leven heeft geen zin meer voor hem en hij is terug aan de drugs.

Geheimen

Hoe verder de zoektocht rond de dood van Lena's moeder verloopt, hoe meer dingen Lena ontdekt over Hank, waar ze niets van weet.

Haat

Ethan haat Lena door wat zij hem heeft aangedaan, waardoor hij in de gevangenis terecht is gekomen. Wanneer ze hem vertelt wat ze in Atlanta heeft gedaan, toen ze nog samen waren, wordt hij razend en kan hij haar niet meer voor zijn ogen zien.

Titelverklaring en boekomslag

Op de boekomslag zie je vrouwenhanden die vast gebonden zijn door een sjaal, dit kan een verwijzing zijn naar Lena die vast zit in de leugens die ze ontdekt en Jeffrey noch Sara wil betrekken in haar problemen. De titel is een verwijzing naar de onschendbare groep die Lena, Jeffrey en Sara elk op hun manier willen ontmaskeren.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Karin Slaughter's vrienden bij De Bezige Bij. Het verhaal bestaat uit een proloog en negentwintig hoofdstukken. De hoofdstukken zijn in derde persoon geschreven, waarin je afwisselend het standpunt van Sara, Lena en Jeffrey krijgt.

Thema

Het verleden is een motivatie voor het heden. (André Kanters)

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden van maandagmiddag tot de volgende maandag. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende flashbacks, zowel recent als naar de jeugdjaren van Lena, die allemaal betrekking hebben tot de situatie waarin Lena beland is.

Het verhaal speelt zich onder andere in Dug Rut af, maar vooral in Reese, de hoofdstad van Elawah County, waar oom Hank woont en een stukje in Grant County, waar Jeffrey, Sara en Lena wonen.

Evaluatie

Onaantastbaar begint sterk, om dan even te kabbelen in een verhaal dat niets te maken heeft met de rest van het verhaal, maar naarmate het boek verder gaat, komt de spanning weer terug. Lena heeft in dit verhaal wel degelijk de hoofdrol. En je komt als lezer meer en meer te weten over haar jeugd en haar relatie met oom Hank. Karin Slaughter is er in geslaagd om Onaantastbaar en de reeks op zo een manier te eindigen dat je als lezer wat tijd nodig hebt om te bekomen van de cliffhanger.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Karin Slaughter: Grand County reeksKarin Slaughter is voor veel lezers waarschijnlijk geen onbekende meer. Haar ruwe en ietwat grafische thrillers houden a…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Verbroken' (Georgia-reeks 2)Boekverslag: Karin Slaughter 'Verbroken' (Georgia-reeks 2)Verbroken is het tweede deel uit de Georgiareeks van de thrillerschrijfster Karin Slaughter met Sara Linton en Will Tren…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Zoenoffer' (Grant County 2)Boekverslag: Karin Slaughter 'Zoenoffer' (Grant County 2)Zoenoffer is het tweede deel uit de reeks Grant County van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Lena, Jeffrey en Sara…

Boekbespreking: Une année en Australie van Sophie LibionBoekbespreking: Une année en Australie van Sophie LibionUne année en Australie is een reisverslag van de tweeëntwintigjarige Sophie Libion. Het Belgische meisje beslist om na h…
Boekverslag: P.C. Cast en Kristin Cast 'Verraden'Boekverslag: P.C. Cast en Kristin Cast 'Verraden'Verraden is het tweede deel uit de Het huis van de Nacht-reeks, met in de hoofdrol Zoey Redbird, van het Amerikaanse sch…
Bronnen en referenties
  • Boek - Karin Slaughter 'Onaantastbaar (ISBN: 978 90 234 2624 0) - gelezen op 9/06/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.