Boekverslag: P.C. Cast en Kristin Cast 'Verraden'

Boekverslag: P.C. Cast en Kristin Cast 'Verraden' Verraden is het tweede deel uit de Het huis van de Nacht-reeks, met in de hoofdrol Zoey Redbird, van het Amerikaanse schrijversduo P.C. Cast en haar dochter Kristin Cast. Zoey zit nog steeds in het Huis van de Nacht, waar ze haar opleiding volgt als vampier en hoge priesteres. Ze heeft er ondertussen haar draai gevonden en is omringd door enkele vrienden waar ze op kan rekenen. In dit deel van de reeks zal Zoey hen nodig hebben om het mysterie van de moorden op jongens uit haar verleden op te lossen.

Gegevens

 • Originele titel: Betrayed
 • Titel: Verraden
 • Auteur: P.C. Cast en Kristin Cast
 • Reeks: Het huis van de Nacht (2)
 • Eerste druk: 2007
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2010
 • Vertaling: Henny van Gulik
 • Aantal pagina's: 325
 • ISBN: 9789460234705

Samenvatting

Wanneer Zoey op de ouderavond een gesprek afluistert tussen Aphrodite en haar ouders, begrijpt ze Aphrodites gedrag beter, alhoewel het niet goed te spreken is. De ouders van Aphrodite zijn enorm ontgoocheld door hun dochter. Niet alleen omdat ze een vampier in opleiding is, maar ook omwille van haar schorsing in de opleiding van de hogepriesteres, waardoor ze ook haar leiderschap van de Duistere dochters verloren had aan Zoey. Zoey heeft deze rol gekregen van Neferet, nadat die ontdekt had wat voor een puinhoop Aphrodite er van had gemaakt. Aphrodites ouders geven haar als raad om de plaats terug in te winnen.

Zoey zelf vindt het leiderschap maar niets. Ze weet helemaal niet wat ze er mee moet aanvangen en of ze die taak wel aankan. Wat ze wel weet is dat ze de Duistere Dochters wil veranderen van een elite groep naar een groep die het voorbeeld geeft en de leerlingen het gevoel geeft dat het een voorrecht is om er lid van te zijn.

Terwijl Zoey haar plan voor de Duistere Dochters probeert uit te werken, verdwijnen er twee jongens buiten de schoolpoorten van het Huis van de Nacht. Het zijn Chris Ford en zijn neef Brad, Zoey kent beide jongens uit haar vorig leven. Ze heeft geen goed gevoel bij hun verdwijning en vreest zelfs dat ze dood zijn. En al snel blijkt dat ze gelijk heeft. De doodsoorzaak is bloedverlies. Wil iemand de indruk geven dat een vampier achter de moorden zit of is de dader wel degelijk een vampier?

Op het ogenblik dat Zoey haar vriendje Erik het meest nodig heeft, is deze weg. Gelukkig kan ze rekenen op Loren, de docent die flirterig overkomt en haar ex-vriendje Heath. Ze heeft enkele mannen te veel in haar leven, maar lukt het haar wel om te kiezen? Zoey geeft enorm om Erik, maar ze mag er niet aan denken om Heath (en zijn bloed) uit haar leven te bannen.

Zoey beleeft de ene rare situatie na de andere, zo ziet ze ook geesten van jongeren wiens lichaam de Verandering, waardoor je vampier wordt, hebben afgestoten en op die manier sterven. Misschien is ze de enige die ze kan zien of zit er meer achter?

Hoofdpersonen

Zoey Redbird

Ze is nog maar een maand in het Huis van de Nacht, de school voor toekomstige vampieren. Zoey is de eerste halfwassen met een ingekleurd, en aangevuld merkteken, die ook nog een affiniteit heeft voor de vijf elementen, lucht, aarde, vuur, water en geest. Zoey is ondertussen in opleiding als hogepriesteres van Nux, de vampiersgodin, die de personificatie van de nacht is. Ook is ze de leider van de Duistere Dochters, een rol die normaal gezien niet wordt gegeven aan een derdeklasser, dit is wat het Huis van de Nacht een eerstejaars noemt.

Stevie Rae

Stevie is de kamergenote en beste vriendin van Zoey. Ze is de enige aan wie Zoey het geflirt van Loren vertelt, het is uiteindelijk geen geheim dat leerlingen verboden terrein zijn voor docenten.

Damien

Hij heeft het er moeilijk mee dat zijn ouders open staan voor zijn vampierleven, maar helemaal niet kunnen omgaan met het feit dat hij homo is.

Shaunee en Erin

Ze hebben de bijnaam 'de tweeling' omdat ze enorm op elkaar lijken ondanks hun afkomst. Shaunee is een Jamaicaans-Amerikaanse en Erin een meisje met blond haar.

Neferet

Ze is de hogepriesteres van het Huis van de Nacht. Met haar rijzige gestalte en haar lange haren ziet ze er volmaakt uit. Neferet straalt ook een zeker zelfvertrouwen uit.

Zoey is steeds onder de indruk van Neferet, die haar mentrix is. Ze is een slimme en mooie vrouw, die zowel liefdevol als streng kan zijn. Maar ze heeft ook een duistere kant die Zoey heeft gezien en bang maakt.

Erik Night

Hij is de achttienjarige vriend van Zoey, wat er voor zorgt dat ze enkel in superlatieven denkt over hem. Hij is knap en getalenteerd.

Aphrodite

Ze is niet de favoriete persoon van Zoey. Aphrodite is een knap blond meisje en de dochter van de burgemeester van Tulsa. Aphrodite heeft als gave dat ze visioenen krijgt die steeds in de toekomst afspelen en waarbij mensen omkomen. Alhoewel het de bedoeling is dat ze haar visioenen deelt met Neferet, doet ze dit helemaal niet aangezien ze geen vertrouwen heeft in Neferet.

Loren Blake

Hij is een aantrekkelijke vampier, die docent is.

Heath

Hij is het knappe en sportieve ex-vriendje van Zoey. Ondanks hun aantrekkingskracht naar elkaar, probeert Zoey hem duidelijk te maken dat ze geen relatie kan aangaan met een mens.

Jack Twist

Jack is de nieuwkomer die Erik als kamergenoot heeft en Loren als mentor. Hij past perfect bij het vriendengroepje van Zoey.

Symbolen en motieven

Begrip

Wanneer Zoey het gesprek heeft gehoord tussen Aphrodite en haar ouders begrijpt ze beter Aphrodites gedrag. Zoey realiseert zich ook dat haar ouders nog meevallen vergeleken met die van Aphrodite.

Intuïtie

De intuïtie van Zoey verwittigt haar dat er iets goed mis is en dat er problemen op komst zijn. Het gedrag van Neferet naar Aphrodite toe, het geflirt van Loren, de verdwijningen en de moorden, het belooft allemaal niet veel goeds.

Hoop

Door Aphrodites visioenen kunnen mensenlevens gered worden. Zo heeft ze een visioen over Zoeys oma, die met haar wagen in het water geraakt, nadat een brug instort. Zoey bedenkt een plan met haar vrienden om te vermijden dat er iemand op de brug kan komen.

Geheimen

Zoey ontdekt op een avond dat Neferet ook geheimen heeft, maar ze durft er met niemand over te praten. De enige die haar al verwittigt heeft voor Neferet, is Aphrodite. Zou het kunnen dat het zwarte schaap van de school gelijk heeft of is ze weer een plan aan het bedenken om Zoey in diskrediet te brengen?

Bloedband

Door het bloed van Heath te drinken heeft Zoey een stempel gezet, die er voor zorgt dat ze een emotionele band hebben. Zo kan Zoey zijn gevoelens voelen en hem roepen als ze hem nodig heeft.

Ongeloof

Zoey had lang nagedacht over haar plan om een nieuwe wending te geven aan de Duistere Dochters. Ze had haar ideeën gedeeld met Neferet. En als het moment er is om het te delen met de anderen gaat Neferet met de eer lopen.

Titelverklaring en boekomslag

Op de boekomslag zie je de rug van een vrouw of meisje, dit kan zowel verwijzen naar Neferet als Zoey. De titel is een verwijzing naar het gevoel dat Zoey heeft over Neferet.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Sherry Rowland. Het verhaal bestaat uit 32 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn in ik-persoon geschreven, waarin je het standpunt van Zoey krijgt.

Thema

Duisternis staat niet altijd gelijk aan het kwade.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in het stadje Tulsa en het Huis van de Nacht.

Evaluatie

In het tweede deel van het Huis van de Nacht leer je de verschillende personages beter kennen en komt er naast de nodige spanning ook nog een portie verdriet en romantiek. Zeker een aanrader voor wie van dit genre houdt. Het kan zeker en vast vergeleken worden met de Twilight-serie. Het boek leest gemakkelijk en je komt heel snel in het verhaal. Het is een perfect young adult-boek.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schrijver: Ransom RiggsSchrijver: Ransom RiggsRansom Riggs is een Amerikaanse schrijver van jeugdboeken. Hij is bekend geworden door zijn boek "Miss Peregrine's Home…
Hof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen is een young adult-boekenreeks geschreven door auteur Sarah J. Maas. De boekenreeks is een groot…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Gary Unmarried tv-serie: plot en castGary Unmarried tv-serie: plot en castGary Unmarried is een Amerikaanse sitcom, gecreëerd door Ed Yeager. De serie werd van 24 september 2008 t/m 17 maart 201…

Boekverslag: Karin Slaughter 'Onaantastbaar'Boekverslag: Karin Slaughter 'Onaantastbaar'Onaantastbaar is het zesde en laatste deel uit de Grant County reeks van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Wanneer…
Personages uit de Grijze Jager-serie van John FlanaganPersonages uit de Grijze Jager-serie van John FlanaganIn de boekenserie Grijze Jager komen verschillende personages en korpsen voor. Zo heb je de diplomatieke dienst onder le…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: bol.com,
 • Boek: P.C. Cast en Kristin Cast - Het Huis van de Nacht 2: Verraden (ISBN: 9789460234705) - gelezen op 30/05/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.