Personages uit de Grijze Jager-serie van John Flanagan

Personages uit de Grijze Jager-serie van John Flanagan In de boekenserie Grijze Jager komen verschillende personages en korpsen voor. Zo heb je de diplomatieke dienst onder leiding van vrouwe Pauline en het Korps van Grijze Jager onder leiding van Crowley. De hoofdpersoon van de serie is Will Verdrag, een wees die opgegroeid is tot één van de bekendste Grijze Jagers van Araluen. Uiteindelijk blijkt in boek twaalf dat Will Verdrag de beste en meest innovatieve Grijze Jager is die het korps ooit heeft gekend.

De Grijze Jager

De Grijze Jager is een serie boeken waarin Will Verdrag centraal staat. Hij beleeft verschillende avonturen in en rondom het rijk Araluen. Will klimt op van een leerling Grijze Jager tot één van de beste Grijze Jagers die Araluen ooit gekend heeft. Dit doet hij onder andere door te zorgen voor verbonden tussen Araluen en de omliggende koninkrijken. De Grijze Jager-serie is geschreven door John Flanagan, een Australische schrijver.

Korpsen uit de Grijze Jager

De Diplomatieke Dienst

De leden van de De Diplomatieke Dienst staan bekend onder verschillende namen zoals: Koeriers van de Koning of Diplomatieke Koeriers. De Diplomatieke Dienst is het beste van iedereen in Araluen op de hoogte van de politieke zaken in het land, maar ook van alle missies van de Grijze Jagers. In verschillende boeken brengt Alyss Mannering berichten over van de koning of andere gezaghebbende aan de Grijze Jager, want het is vertrouwelijke informatie en moet dus niet worden uitgelekt.

Het korps Grijze Jagers

Het korps Grijze Jagers bestaat uit totaal vijftig man die allemaal in een eigen leen, een gebied vergelijkbaar met een provincie, gestationeerd zijn om daar de orde te bewaken en de machthebbers bij te staan in lastige situaties. Ook onderzoeken Grijze Jagers rare gebeurtenissen in hun leen. Crowley is vanaf boek één tot en met boek elf de commandant van het korps Grijze Jager. Tevens is hij ook de Grijze Jager van het leen Araluen. Het bekendste lid van de Grijze Jager is Halt O´Carrick, want hij heeft veel betekend voor het Korps Grijze Jagers en Araluen.

Personages uit de Grijze Jager

Grijze Jagers

Will Verdrag
Will Verdrag is de hoofdpersoon van de serie en komt dus als vanzelfsprekend in elk boek voor behalve in het dertiende boek waarin wordt teruggegaan in de tijd. In de eerste vier delen en het zevende deel is hij een leerling van Halt, in de rest van de boeken tot en met twaalf is hij een volleerde grijze jager met een eigen leen. In boek vijf en zes is Will de Grijze Jager van Noordam, een afgelegen leen in het noorden van Araluen. Pas in boek zeven krijgt Will de bijnaam Will Verdrag, omdat hij de grondlegger is van het niet-aanvalsverdrag tussen de Skandiërs en de Araluenen. Over Will zegt zijn oud-leraar Halt het volgende: "de beste Jager aller tijden" en "veel beter dan ikzelf ooit was".

Halt O'Carrick
Halt is de leraar van Will en de beste vriend van Crowley. Pas in boek acht wordt voor het eerst de achternaam genoemd van Halt, in dat boek reizen ze af naar Hibernia. Daar komt Will achter de werkelijke achtergrond van Halt, hij was de oudste zoon van de vroegere koning van Hibernia, maar is door zijn broer verdreven uit Hibernia zodat die koning zou kunnen worden. Halt is een norse man die nauwelijks complimentjes maakt, wat het voor Will weer heel bijzonder maakt als hij een complimentje krijgt. Halt komt in alle boeken voor als actieve Grijze Jager, behalve in het twaalfde boek waarin hij is getrouwd met vrouwe Pauline en gepensioneerd is.

Gilan
Gilan is de oud-leerling van Halt en op het laatst in boek twaalf gepromoveerd tot commandant van het Korps Grijze Jagers. Dit betekent dat je een hoop papierwerk moet doen en dat je de beschikbare missies moet verdelen over de Grijze Jagers. Hij is tevens de enige Grijze Jager die een zwaard draagt. Dit komt omdat hij voor zijn Grijze Jager opleiding is getraind door Mac Neil in de kunst van het zwaardvechten.

Crowley
Crowley is de commandant van het Korps Grijze Jagers, dit is de hoogst mogelijke positie en het betekent dat je automatisch de Grijze Jager bent van het leen Araluen.

Pritchard
Pritchard speelt geen rol in de boeken serie, maar wordt wel genoemd als leraar van Halt en Crowley.

Diplomatieke Koeriers

Vrouwe Pauline
Vrouwe Pauline is het hoofd van de Diplomatieke Dienst en is verliefd op Halt.

Alyss Mannering
Alyss Mannering is de assistente van vrouwe Pauline. Will is de beste vriend van Alyss en uiteindelijk trouwen ze aan het einde van boek elf, maar het liefdesverhaal is al snel afgelopen, want ongeveer anderhalf jaar voor het begin van boek twaalf komt ze om het leven als ze een kind uit een brandende herberg probeert te redden. Will is hier zo verdrietig over dat hij zich heeft voorgenomen om haar dood te wreken.

Ridders

Arnaut Altmann
Arnaut Altmann en Will konden elkaar niet uitstaan tijdens hun jeugd, maar uiteindelijk zijn ze dikke vrienden geworden. Arnaut is verliefd op de kroonprinses. En deze liefde wordt beantwoord want in boek elf trouwen ze en ze krijgen een kind genaamd Madeline. Arnout heeft ook een bijnaam, Kurokuma. Dit betekent grote zwarte beer, want hij verorbert volgens de Nihon-Ja heel veel en hij is een zeer goede zwaardvechter.

Baron Arold
Baron Arold is ook een ridder, alhoewel hij maar één keer echt in actie komt in boek één. Verder is hij de baron van het leen Redmont en is hij goed bevriend met de plaatselijke Grijze Jager Halt.

Krijgsmeester Roderick
Krijgsmeester Roderick is de hoogste leider van de krijgsschool van het leen Redmont en verder is hij net als baron Arold goed bevriend met Halt.

Vrienden van Will

Jenny Dalby
Jenny is een jeugdvriendin van Will die in de leer is gegaan bij Meester Buick, de chef-kok van het leen Redmont. Nadat ze afgestudeerd is, opent ze een eigen restaurant waar de jeugdvrienden, Will, Arnaut, Alyss en George wel eens gaan eten vanwege het overheerlijke eten.

George Carter
George is net als Will een wees geweest en heeft een opleiding tot notaris voltooid onder leiding van heer Nicolas. De bang aangelegde George redt in boek tien het leven van Arnaut door een pijl met zijn arm uit de lucht te scheppen.

De koninklijke familie van Araluen

Kroonprinses Cassandra
Kroonprinses Cassandra ook wel bekend als Evanlyn, de naam van haar vermoorde dienstmeisje, is in eerste instantie verliefd op Will, net als Alyss. Dit zorgt voor concurrentie tussen de twee meiden, maar op een gegeven moment wordt Cassandra verliefd op Arnaut en is dus ook de concurrentie voorbij. Uiteindelijk trouwt ze met Arnaut en krijgen ze samen één dochter: Madelyn.

Madelyn
Madelyn is net zo ondeugend als haar moeder, ze gaat stiekem het kasteel uit om te jagen en ze bekogelt de wachters met stenen. Haar ouders worden er helemaal gek van dus besluiten ze om aan Halt raad te vragen. Hij heeft wel een oplossing, volgens hem zou het goed zijn voor Madelyn als ze een jaar Leerling Grijze Jager zou worden bij Will, dit is tevens een goede afleiding voor Will die in een dip zit vanwege de dood van zijn vrouw Alyss. Als Madelyn eenmaal haar eerste examen gehaald heeft, wil ze door tot ze een volwaardig Grijze Jager is. Zo wordt ze de eerste vrouwelijke Grijze Jager die ook nog eens koningin wordt.

Koning Duncan
Koning Duncan is de koning van Araluen en de vader van Cassandra. Hij en haar dochter hebben geregeld ruzie over haar vrijheden buiten het hof. Halt en Crowley zijn goede vrienden van Duncan en ook Will is een bekende van Duncan.

Bijrollen

Personeel van de koninklijke familie

 • Heer Anton is de kamerheer die er voor zorgt dat de koning zich aan de protocollen houdt.

het leen Zeeklif

 • Edwina is de huishoudster van Will.
 • Delia is smoorverliefd op Will, maar uiteindelijk trouwt ze met de zoon van de veerman, Stephen. Delia is de dochter van Edwina.
 • De baron van het leen Zeeklif is Ergell.
 • De krijgsmeester van het leen Zeeklif is Norris.

Noordam en Macindaw

 • Malcolm is de geneesheer uit het woud die door iedereen gevreesd wordt, omdat er enge lichten en geluiden uit het bos komen. Maar Will trapt er niet in en ontdekt het geheim achter de ''donkere tovenaar''. Uiteindelijk redt Malcolm zelfs het leven de kasteelheer Olman.
 • Kasteelheer Orman is de zoon van kasteelheer Syron en hij is vergiftigd door zijn neef Keren die aan de macht wilde komen door Orman en Syron te doden.
 • Xander is de boekhouder en trouwe assistent van Orman, maar naast dat hij zeer trouw is, vindt Will hem soms mateloos irritant.
 • Baron Dorik is de heer van Noordam.
 • Heer Keren en de Scoti uit Picta zijn de tegenstanders in boek vijf en zes omtrent Noordam en Macindaw. Heer Keren was een landverrader, hij wilde Macindaw laten overnemen door de Scoti. Hierna wilde hij er zelf de macht grijpen.

Losse figuren zonder vaste woonplaats in Araluen

 • Morgarath is de Heer van de Bergen van Nacht en Ontij. Hij is in staat om door middel van zijn gedachte de Wargals bevelen te geven. Dit vormt hem tot een gevaarlijke tegenstander. Uiteindelijk weet Arnaut hem te verslaan in een duel die van te voren kansloos leek, maar hij uiteindelijk toch won door een gewaagde stunt.
 • John Buttel is een crimineel die door Will is meegegeven als slaaf aan de Skandiërs, maar hij wist te ontsnappen tijdens een zware storm onderweg naar Skandia. Terug in Araluen sloot hij zich aan bij heer Keren.

Hibernia

 • Koning Ferris is de onrechtmatige koning van Hibernia geworden nadat hij zijn oudere broer Halt had kunnen verdrijven.
 • Caitlyn is de zus van Halt en Ferris, ze heeft één zoon gekregen genaamd: Sean Carrick.
 • Sean Carrick wordt na de dood van Ferris de koning van Hibernia op verzoek van Halt, de rechtmatige troonopvolger.
 • Tennyson is de leider van een groep die zich de buitenstaanders noemt en heel Hibernia wilt overnemen. Om dit te bereiken heeft hij zelfs drie Genovezen, huurmoordenaars ingehuurd. In boek negen weet Will ze alle drie uit te schakelen tezamen met Tennyson.

Skandia

 • Erak Stervogel volgt de overleden Ragnak op als Oberjarl, de hoogste positie binnen Skandia. Hij heeft samen met Will Verdrag gezorgd voor een niet-aanvalsverdrag tussen Skandia en Araluen. Hij speelt ook mee in de 'Broederband'-boekenserie van John Flanagan.
 • Svengal is de skirl, ook wel kapitein, van de Wolfswind geworden nadat Erak, de eerste skirl van de Wolfswind, Oberjarl was geworden.
 • Gundar Hardslag is de skirl van de Willwolf.
 • Nils Lijntrekker is een matroos op het schip van Gundar Hardslag. Ook is hij een groot fan van Arnaut.
 • Slagor speelt dubbelspel en verraadt het land door een verbond aan te gaan met de Temujai.
 • Toschak is een onbelangrijk personage in de serie. Het enige wat hij doet is Erak verraden aan een groep woestijn bandieten.
 • Generaal Haz'Kam is de tegenstander van de Skandiërs in boek vier. Eerst wil hij Skandia veroveren om daarna door te kunnen stoten naar Araluen.

Arrida

 • Seley'el then, of Selethen is in boek zeven in eerste instantie de vijand van Will en Svengal, maar later staat hij aan hun kant om de Tualaghi te overwinnen.
 • Toshak, Yusal en de Tualaghi zijn de vijanden in boek zeven dat zich afspeelt in Arrida. De broer van Yusal is Iqbal en hij huurt in boek elf twee Genovezen, huurmoordenaars, in om de kroonprins van Araluen te vermoorden.

Gallica en Toscana

 • Deparnieux is een slechterik die het leuk vindt om andere mensen te zien lijden, uiteindelijk wordt hij in boek drie doodgeschoten door Halt met een speciale pijl die door het harnas van Deparnieux heen weet te dringen.
 • Sapristi is de Toscaanse generaal die aan Will de vechtkunst van de Toscanen laat zien. Dit brengt Will later op het idee om de Kikori niet goed te trainen, maar te laten samenwerken waardoor ze alsnog sterk zouden zijn.
 • Marisi, Bacari en Luciano zijn de drie Genovezen die door Tennyson zijn ingehuurd in boek acht en negen.
 • Mordini en Serafino zijn de twee Genovezen die door Iqbal, de broer van Yusal, waren ingehuurd om kroonprinses Cassandra te vermoorden. Uiteindelijk wordt er één gedood door Will en de ander werd eerst in elkaar geslagen door Nils Lijntrekker en later vermoord door Halt.

Nihon-Ja

 • Keizer Shigeru regeert over Nihon-Ja, een land ver van Araluen. Door de manier van regeren is de keizer zeer geliefd onder zijn volk, maar niet onder aantal Senshi-clans, de adelstand. Arnaut helpt de keizer om de vijandige Senshi uit te schakelen en zorgt er zo voor dat keizer Shigeru aan de macht kan blijven.
 • Arisaka is de leider van de tegenstanders van de keizer. Op het einde van boek tien wordt hij vermoord door Will.
 • Nimatsu is een goede vriend van de keizer en neemt het rijk waar tijdens de afwezigheid van Shigeru als die naar Araluen gaat.
 • Shukin is de neef van de keizer en wordt gedood door Arisaka, de leider van de opstandige Senshi. Hij is degene die een zwaard van Nihon-Ja staal aan Arnaut schenkt.

Dieren gerangschikt op eigenaar

De paarden van de Grijze Jagers zijn speciale dieren. Je kunt er niet zomaar op wegrijden, want dan gooien de paarden jou van hun rug af. Voor je ze bestijgt dien je een speciale woordencombinatie in de oren van het paard te fluisteren. Deze woordencombinatie wordt het wachtwoord genoemd van een Grijze Jagerspaard. Het effect is dat fout willende personen nooit op een Jagerspaard kunnen rijden en zo worden de paarden ook nooit gestolen.

Will

 • Trek is het Jagerspaard van Will. Zijn wachtwoord is Mag ik?.
 • Pijl is het paard dat Will cadeau krijgt van Selethen, maar het dier wordt tijdens de woestijntocht opgegeten door een leeuw.
 • Schaduw is de eerste hond van Will. Will geeft de hond later weg aan de reus Trobar.
 • Ebben is een puppy van Schaduw en ze wordt cadeau gedaan aan Will door Trobar.
 • Sabel is de laatste hond die Will gehad heeft. Sabel komt enkel voor in boek twaalf.

Halt

 • Abelard is de trouwe kameraad van Halt, zijn wachtwoord is Permettez-moi?.

Gilan

 • Bles is het Jagerspaard van Gilan en heeft het volgende wachtwoord Bruine ogen.

Maddie

 • Maddie's eerste Jagerspaard is Bumper, zijn wachtwoord is wees voorzichtig met me.

Crowley

 • Grazer is het gepensioneerde Jagerspaard van Crowley dat enkel voorkomt in het twaalfde en dertiende boek. Het wachtwoord van Grazer is niet bekendgemaakt in de serie.

Lees verder

© 2016 - 2024 Info-4u, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieDe Grijze Jager door John Flanagan - recensieWill droomt er al jaren van om bij de krijgsschool te gaan. Hij wilt net als zijn vader ridder worden. Niemand weet dat…
De Grijze Jager - Het hele verhaalDe Grijze Jager (vertaald uit het Engels; The Ranger's Apprentice) is een kinderboekenreeks geschreven door de Australis…
Oogaandoening: Grijze staarBij grijze staar is de ooglens vertroebeld waardoor het zicht vermindert. In extreme gevallen is de ooglens zo vertroebe…
De moeilijke naam dinosaurus: CarcharodontosaurusDe moeilijke naam dinosaurus: CarcharodontosaurusDe dinosaurus Carcharodontosaurus dankt zijn naam aan zijn dodelijke en gekartelde tanden. De tanden van deze dino lijke…

Boekverslag: P.C. Cast en Kristin Cast 'Verraden'Boekverslag: P.C. Cast en Kristin Cast 'Verraden'Verraden is het tweede deel uit de Het huis van de Nacht-reeks, met in de hoofdrol Zoey Redbird, van het Amerikaanse sch…
Boekverslag: 'De Amerikaanse prinses' - Annejet van der ZijlBoekverslag: 'De Amerikaanse prinses' - Annejet van der ZijlIn 1927 voer Allene Tew (1872-1955) de haven van New York uit. Ze liet een leven achter van aanzien, fortuin, moederscha…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Theshutterbug, Flickr (CC BY-2.0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Grijze_Jager#Personages
 • Grijze Jager, Boek 1-13, John Flanagan
Info-4u (13 artikelen)
Laatste update: 16-06-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.