Boekverslag: Grijze Jager deel 1 - John Flanagan

Boekverslag: Grijze Jager deel 1 - John Flanagan Voor de doodgewone mensen waren de grijze jagers in Araluen maar rare afzonderlijke mensen, zo ook voor de wezen bij het kasteel Araluen. Maar toch trad één van die wezen toe tot het korps Grijze Jagers en werd hij ook nog eens één van de bekendste Grijze Jagers. De boekenserie 'De Grijze Jager', is een wereldwijd bekende serie geworden die ooit bedoeld was om de zoon van de schrijver aan het lezen te krijgen.

De ruïnes van Gorlan

De ruïnes van Gorlan is de eerste van de boekenreeks over Will, geschreven door John Flanagan. Het boek heeft een belangrijke functie in de serie, want in dit boek worden alle personages rondom kasteel Redmont voorgesteld aan de lezer, waardoor het in latere boeken niet constant nodig is om het verleden van personen op te halen. Naast dat de personen in dit boek worden voorgesteld worden ook de verhoudingen tussen verschillende personen aan het licht gebracht.

Algemene gegevens op een rijtje

  • De ruïnes van Gorlan is geschreven door John Flanagan.
  • Het boek is uitgegeven door Gottmer en telt 286 bladzijdes als paperback.
  • De Nederlandse vertaling is in 2007 op de markt verschenen.
  • Het boek valt onder de genres: ridderroman, spanning en avontuur.
  • Het ISBN-nummer is: 978 90 25742843.

John Flanagan

Voor zijn schrijverscarrière is John Flanagan jarenlang actief geweest in de reclamewereld en was hij co-auteur van het bekende televisieprogramma ''Hey Dad''. Dit was een Australische komedieserie die is uitgezonden op het Seven Network tussen 1987 en 1994. In 2004 bracht John Flanagan zijn eerste boek uit. Het doel van het boek was om zijn zoon, Michael aan het lezen te krijgen en om hem te laten zien dat helden niet altijd groot en sterk hoeven zijn.

Samenvatting van De ruïnes van Gorlan

Will is een wees die leeft bij het kasteel in het leen Redmont. Hij is de lenigste en snelste van allemaal en hij beschikt ook nog eens over een heel goed inzicht, maar ondanks dat is hij niet groot en eigenlijk niet geschikt voor de krijgsschool. Toch wil hij alles op alles zetten om wel aangenomen te worden op de krijgsschool. Halt, de grijze jager die waakt over het kasteel Redmont ziet een goede Grijze Jager in Will. Op het moment van de uitverkiezing als Will door geen van de leermeesters is gekozen geeft de Grijze Jager Halt de baron een briefje. Will wil weten wat er op dat briefje staat en besluit diezelfde avond nog in te breken bij de koning, maar Halt had dit verwacht en staat op wacht, verscholen in een hoekje. Halt betrapt Will uiteindelijk en vraagt Will vervolgens of hij een leerling Grijze Jager wilt worden. Will weet het niet, maar besluit het toch te doen.

Na een harde training moeten Halt, Gilan, een oud-leerling van Halt en Will op missie. Voor Will is dit een spannende ervaring, want het is zijn eerste keer. Met zijn drieën zijn ze op zoek naar de Kalkara, een vreselijk monster dat belangrijke personen uitroeit. Ze jagen op dit monster, omdat ze willen voorkomen dat het de koning doodt, want dan zou het rijk verbrokkelen en Morgath de macht grijpen. Maar langzamerhand beginnen de metgezellen van Halt, Will en Gilan ook te begrijpen dat ze dit niet alleen doen om de koning te beschermen, maar ook om Halt te beschermen, want door hem had Morgath de vorige veldslag verloren.

Analyse

Titelverklaring

De titel is te verklaren uit het feit dat Will wordt opgeleid tot Grijze Jager, hieruit volgt de titel Grijze Jager. De ruïnes van Gorlan is de subtitel, omdat dat de plek is waar de jacht op de Kalkara uiteindelijk heen leidt en waar het beslissende gevecht wordt uitgevochten.

Het genre

Het boek is een ridderroman, omdat het in eerste instantie gaat om Will die heel graag ridder wil worden. Ook is het een ridderroman, omdat het verhaal zich in de tijd van de ridders afspeelt. Naast dat het boek een ridderroman is, valt het boek ook onder het genre spanning en avontuur, want Will beleeft geregeld momenten tijdens de missie waarin hij in een aantal seconden moet beslissen wat hij gaat doen. Het avontuurlijke komt voortvloeien uit het feit dat Will een hele hoop beleeft tijdens de missie.

Het thema

Een belangrijk thema is vriendschap, want tussen Will en Halt ontstaat al snel een vriendschap. Ook tussen Will en Arnaut ontstaat een goede band die je goed terug kan zien tijdens bijvoorbeeld de zwijnenjacht waarbij Will het leven redt van Arnaut en daarbij zelf gevaar loopt.

De plaats

Er zijn in het verhaal twee belangrijke plaatsen, ten eerste het Leen Redmont. Hier wordt Will grootgebracht in het weeshuis en later opgeleid tot Grijze Jager door de plaatselijke Grijze Jager Halt. Ten tweede zijn de ruïnes van Gorlan van groot belang voor het verhaal, want hier wordt het lot van het rijk Araluen bepaald.

De tijd

Het verhaal speelt zich af in de middeleeuwen. Dit is te zien aan de aanspreektitels als baron, heer en vrouwe en natuurlijk ook aan de omgeving zoals de kastelen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Info-4u, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieDe Grijze Jager door John Flanagan - recensieWill droomt er al jaren van om bij de krijgsschool te gaan. Hij wilt net als zijn vader ridder worden. Niemand weet dat…
De Grijze Jager - Het hele verhaalDe Grijze Jager (vertaald uit het Engels; The Ranger's Apprentice) is een kinderboekenreeks geschreven door de Australis…
Oogaandoening: Grijze staarBij grijze staar is de ooglens vertroebeld waardoor het zicht vermindert. In extreme gevallen is de ooglens zo vertroebe…
De moeilijke naam dinosaurus: CarcharodontosaurusDe moeilijke naam dinosaurus: CarcharodontosaurusDe dinosaurus Carcharodontosaurus dankt zijn naam aan zijn dodelijke en gekartelde tanden. De tanden van deze dino lijke…

Boekverslag: James Patterson 'Het uur van de wolf'Boekverslag: James Patterson 'Het uur van de wolf'Het uur van de wolf is het negende deel uit de reeks rond Alex Cross, geschreven door James Patterson. Alex Cross wordt…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Nachtschade' (Grant County 1)Boekverslag: Karin Slaughter 'Nachtschade' (Grant County 1)Nachtschade is het debuut van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Het is ook het eerste deel uit de Grant County-ree…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Theshutterbug, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.leesfeest.nl/boek/de-grijze-jager-de-ru%C3%AFnes-van-gorlan
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/John_Flanagan_(schrijver)
Info-4u (13 artikelen)
Gepubliceerd: 18-05-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.