Boekverslag: James Patterson 'Het uur van de wolf'

Boekverslag: James Patterson 'Het uur van de wolf' Het uur van de wolf is het negende deel uit de reeks rond Alex Cross, geschreven door James Patterson. Alex Cross wordt in dit verhaal geslingerd tussen de zaak die hij moet proberen op te lossen in zijn nieuwe functie binnen de FBI en zijn privéleven. Er worden constant mensen ontvoerd, waar geen losgeld wordt gevraagd, aangezien ze verkocht worden aan duistere figuren, die op die manier hun seksuele fantasieën in werkelijkheid willen beleven. De persoon die de ontvoeringen en de verkopen regelt is gekend als de Wolf. Het is een ingewikkelde zaak die Alex wil oplossen. Maar dan is er nog de moeder van Alex junior die opeens op de proppen komt en een advocaat onder de arm neemt om de voogdijschap van hun zoon te krijgen. Zal Alex er in slagen om beide zaken goed te laten verlopen?

Gegevens

 • Originele titel: The big bad wolf
 • Titel: Het uur van de wolf
 • Auteur: James Patterson
 • Reeks: Alex Cross (9)
 • Eerste druk: 2003
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2007
 • Vertaling: Riek Borgers-Hoving
 • Aantal pagina's: 319
 • ISBN: 978-90-229-92173

Samenvatting

Alex Cross volgt ondertussen opleidingen bij de FBI. Hij had de stap gedaan van moordzaken naar de FBI om er voor te zorgen dat hij vaker zijn kinderen zou kunnen zien. Alex wordt al snel uit de training gehaald om mee te doen in de zaak van Elisabeth Connolly. De zevenendertige jarige vrouw was op klaarlichte dag ontvoerd, door een man en en vrouw, die Het Stel worden genoemd.

Voor de FBI is het een belangrijke zaak, aangezien het om de vrouw van een federale rechter gaat. Ze is niet de eerste die ontvoerd is. De afgelopen jaren waren heel veel blanke vrouwen uit de betere kringen verdwenen. Er is niet een van hen teruggevonden. Een opvallend gegeven was dat er nooit losgeld was opgeëist. Voor de FBI is het duidelijk dat dit over een handel van blanke slavinnen gaat.

De kopers zijn Sterling, meneer Potter, de Art Director, Sphinx en Marvel. Ze spreken af op een beveiligde website en hebben een gemeenschappelijke factor, allen zijn ze bang van de Wolf. Hij is de initiatiefnemer en zorgt voor de koopwaar. Wanneer er iemand hun chatroom hackt, zorgt dit voor een kans om de mannen op te pakken. Ook het feit dat er een vrouw levend wordt teruggevonden, zou wel eens een doorbraak voor de zaak kunnen betekenen. Maar zal het zo gemakkelijk gaan? Vroeger kende Alex zijn partners waar hij mee samenwerkte, nu is het allemaal nieuw voor hem wat het niet makkelijker maakt om de zaak op te lossen. Zullen Alex en de FBI er in slagen om de Wolf terug te vinden? Zullen hun slachtoffers het overleven?

Alex zit naast de zaak ook met een privéprobleem, Christine de moeder van Alex jr. is teruggekomen naar Washington DC, om de voogdij op te eisen. De kans dat hij de kleine Alex zal moeten opgeven is reëel en dat maakt hem bang.

Hoofdpersonen

Alex Cross

Hij was rechercheur bij Moordzaken geweest samen met zijn vriend John Sampson. Maar Alex had iets nieuws nodig en was ingegaan op het voorstel van Ron Burns, de directeur van de FBI, om daar van start te gaan. Alex mist nog steeds zijn vrouw Maria, die jaren geleden was doodgeschoten. Maar ondertussen heeft hij al enkele relaties gehad. Nu heeft hij een relatie met Jamilla, die een rechercheur is in San Francisco. Ondanks de afstand is hun relatie standvastig.

Elisabeth Connolly

Ze is getrouwd met rechter Brendan Connolly en moeder van drie dochters. Elisabeth is een vechter, die wil overleven. Maar ze weet dat ze moet opletten voor de Wolf, aangezien hij heel veel weet over haar familie en dreigementen uit naar hen toe.

De Wolf

De zevenenveertige jarige Pasha Sorokin is een Rus die ooit voor de KGB had gewerkt en nadien overgestapt was naar de Russische misdaadorganisatie de Rode Maffiia. Hij is een imposante man wiens Amerikaanse vrienden en kennissen niets afweten van zijn illegale praktijken. Ze kennen hem ook onder de naam Ari en niet met zijn echte naam. Hij is een gevaarlijke man die geen tegenspraak duldt.

Monnie Donnelly

Ze is de analist van de afdeling Zware Geweldsmisdrijven. Zij en Alex werken goed samen, komen ook overeen en begrijpen elkaar. Monnie is intelligent en een harde werkster. Ze is een alleenstaande moeder met twee kinderen.

Christine Johnson

Zij en Alex hadden een relatie gehad, maar nadat ze ontvoerd was geweest door het werk van Alex was hun relatie spaak gelopen. Samen hebben ze een zoon Alex jr. die ze na hun breuk had achtergelaten bij Alex en zijn gezin.

Symbolen en motieven

Macht

De Wolf geniet van het feit dat hij gezocht wordt, maar nog nooit opgepakt is. Hij vindt het ook fijn om Elisabeth als zijn bezit te beschouwen, gewoon omdat hij het kan.

Obsessie

Alle kopers hebben op hun manier een obsessie voor hun slachtoffer. Zo heeft de Art Director een obsessie voor Audrey, die al zeven jaar duurt en dan heb je meneer Potter die enkel geïnteresseerd is in jongens.

Pijn

De confrontatie met Christine is pijnlijk en herinnert hem hoeveel hij van haar had gehouden en voor een stuk nog doet. Wanneer ze duidelijk maakt dat ze het voogdijschap over Alex jr. wil hebben, voelt het voor Alex aan alsof ze zijn hart uit zijn lichaam rukt.

Twijfel

Alex weet niet zeker of zijn overstap naar de FBI zo'n goed idee was. Alles werkt anders dan hij gewend is en hij mist zijn vriend John Sampson.

Titelverklaring en boekomslag

Op de boekomslag zie je een vrouw die naakt tegen een muur leunt. Dit is een verwijzing naar de blanke slavinnen die ergens opgesloten worden. Het uur van de wolf, de titel van het boek, geeft een aanduiding naar de jacht op de Wolf, die zich niet zo maar laat vangen.

Structuur en perspectief/vertelwijze

De thriller is opgedragen aan Joey Denyeau. Het boek bestaat uit een proloog - De Peetvaders, Deel een - De 'Blanke Slavin'-zaak, deel twee - Trouw, moed, integriteit, deel drie - Wolvensporen, deel vier, Binnen in het hol en een epiloog- Wolven. Je krijgt het standpunt van Het Stel (Slava en Zoya), Elisabeth Connolly, Alex Cross, de Wolf, Benjamin Coffey, meneer Potter, Audrey Meek, Lili Olsen, de Art Director en Sterling, die allemaal in derde persoon zijn geschreven, uitgezonderd dat van Alex dat in ik-persoon is geschreven.

Thema

Een wolf in schaapskleren laat zich niet gemakkelijk pakken.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden op de volgende locaties: Washington DC, Baltimore, Quantico, New York, Atlanta, Fort Lauderdale, Atlantic City, New Hampshire, Philadelphia, Dallas en Huntsville.

Evaluatie

Net als de andere delen uit de reeks rond Alex Cross, zorgt James Patterson weer voor een goed verhaal met de nodige spanning. De Wolf is een echte slechterik, die voor de nodige spanning en actie zorgt. Naast de jacht op de Wolf, moet Alex Cross ook nog zijn privéproblemen oplossen, die ook niet simpel zijn. Het fijne aan de boeken van James Patterson is het plot. Je weet nooit zeker of er een happy ending zal komen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag: James Patterson 'Zij die gaan sterven'Boekverslag: James Patterson 'Zij die gaan sterven''Zij die gaan sterven' is het tiende deel van de reeks met Alex Cross in de hoofdrol, geschreven door de Amerikaanse thr…
De Alex Cross-serie van James PattersonDe Alex Cross-serie van James PattersonAlex Cross is een personage uit de gelijknamige boekenreeks van James Patterson. Hij is FBI-agent en psycholoog. In het…
Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'In naam van de vader is het elfde deel met Alex Cross in de hoofdrol, geschreven door James Patterson. Alex Cross verheu…
Boekverslag: James Patterson 'Alex Cross' (Alex Cross 12)Boekverslag: James Patterson 'Alex Cross' (Alex Cross 12)Alex Cross is het twaalfde deel uit de reeks met Alex Cross in de hoofdrol, die geschreven is door James Patterson. Het…

Boekverslag: Gavriel Savit 'De Zwaluwman'Boekverslag: Gavriel Savit 'De Zwaluwman'Gavriel Savit is een Amerikaanse schrijver die met zijn schrijversdebuut De Zwaluwman direct hoog scoort. Het verscheen…
Boekverslag: Grijze Jager deel 1 - John FlanaganBoekverslag: Grijze Jager deel 1 - John FlanaganVoor de doodgewone mensen waren de grijze jagers in Araluen maar rare afzonderlijke mensen, zo ook voor de wezen bij het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: bol.com
 • Boek: James Patterson 'Het uur van de wolf' (ISBN: 978-90-229-92173) - gelezen op 20/05/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 25-05-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.