Boekverslag: James Patterson 'Schepen vergaan'

Boekverslag: James Patterson 'Schepen vergaan' 'Schepen vergaan' is het vervolg op 'Rozen verwelken', die samen een apart verhaal vormen binnen de reeks rond Alex Cross van de thrillerauteur James Patterson. Het is het zevende deel binnen de reeks. Alex Cross is nog steeds op zoek naar Mastermind, die zijn vriendin en collega heeft vermoord. Hij moet ondertussen ook op zoek gaan naar een stel moordenaars, die verschillende steden van Amerika terroriseren. Het zijn vampieren die voor niets of niemand uit de weg gaan.

Gegevens

 • Originele titel: Violets are blue
 • Titel: Schepen vergaan
 • Auteur: James Patterson
 • Reeks: Alex Cross (7)
 • Eerste druk: 2001
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2003
 • Vertaling: Rick Borgers-Hoving
 • Aantal pagina's: 317
 • ISBN: 90 229 8623 3

Samenvatting

Wanneer Alex Cross probeert te verwerken dat zijn vriendin Betsey is vermoord, ontvangt hij een telefoontje van Mastermind, de vijand nummer één van Alex. Hij weet dat Mastermind de dader is van de moord en de zaak nooit opgelost raakt zolang ze hem niet te pakken krijgen. Mastermind vormt een constante in Alex' leven. Hij belt hem af en toe eens op, om Alex duidelijk te maken dat hij weet waar Alex zich bevindt en wat hij aan het doen is. Er zitten dreigingen in de gesprekken, maar Alex probeert deze zo goed en kwaad mogelijk te verbannen.

In San Francisco zijn ondertussen twee moorden gepleegd, die overeenkomsten tonen met een moordzaak waar Alex en Kyle een tijdje mee bezig waren, maar nooit zijn opgelost. Het is dan ook logisch dat Kyle vraagt om deze zaak mee op te volgen. De slachtoffers in San Francisco waren ook aan hun voeten opgehangen en tonen verschillende tandafdrukken, de ene al dieper dan de andere. De kans was groot dat de beten van verschillende mensen kwamen en zelfs een katachtig dier.

Voor Alex, Jamilla en Kyle is het een rare zaak. Tijdens het onderzoek ontdekken ze meer moorden die verband kunnen hebben met de zaak van San Francisco. Er zit geen lijn in de slachtoffers. Ze zijn van verschillende leeftijden, zowel man als vrouw, het gebeurt op verschillende locaties en er is geen constante in de aanpak. Het enige dat terugkeert zijn de beetwonden. En hoe zit het met al dat bloed?

De lichamen van de slachtoffers bevatten haast geen bloed wanneer ze worden gevonden. Ook bij de volgende slachtoffers is het bloed verdwenen. Het is duidelijk dat het niet gaat om één moordenaar, maar ze zijn met twee. Dat beweert een slachtoffer dat hun aanval heeft overleefd, de vrouw is overtuigd dat het vampieren zijn. De twee broers die achter de moorden zitten, beschouwen zich inderdaad als vampieren en gedragen zich er ook naar. Maar wat is hun motief en tot hoe ver willen ze gaan?

Wanneer Alex en Kyle op onderzoek gaan in de wereld van de vampieren ontdekken ze al snel dat de moorden een aankondiging zouden kunnen zijn van een nieuwe Sire, de koning van de vampieren. Wie de Sire is en wat zijn bijdrage is bij de moorden is nog lang niet duidelijk. Hoe langer ze op zoek gaan naar de vampieren, hoe groter het kluwen wordt. De FBI had twaalf steden teruggevonden waar vampiersmoorden plaats hadden gevonden. Deze gingen terug tot in 1989.

De zaak grijpt hen alle drie bij het nekvel en ze willen het zo snel mogelijk oplossen voor er nog slachtoffers vallen. Maar gaat het hen lukken? En wat is Mastermind ondertussen van plan?

Hoofdpersonen

Alex Cross

Alex is politieman in Washington en een forensisch psycholoog. Hij leeft samen met zijn grootmoeder Nana en zijn drie kinderen, Jannie, Damon en Alex jr. in een buitenwijk van Washington DC. Hij is nog altijd niet over het plotse vertrek van Christine, de moeder van Alex jr., maar trekt zich op aan zijn kinderen en hun levensvreugde.

Kyle

Hij was een goede vriend van Alex en adjunct-directeur bij de FBI. Alex werkt graag samen met Kyle, die er wel altijd in slaagt om Alex de gruwelijkste moordzaken aan te smeren. De zaak vreet aan Kyle, hij is zichzelf niet meer en verliest compleet de controle over zijn emoties.

Mastermind

Mastermind is slim ook al probeert Alex met de hulp van de FBI zijn dagelijkse telefoontjes op te sporen, ze krijgen hem niet te pakken. Hij houdt Alex constant in de gaten en speelt emotionele spelletjes met hem, door mensen in zijn onmiddellijke omgeving te vermoorden.

Jamilla Hughes

De aantrekkelijke vrouw werkt bij moordzaken in San Francisco. Jamilla heeft humor, is vriendelijk en competent. Alex waardeert het enthousiasme waarmee Jamilla te werk gaat en ze worden dan ook snel vrienden.

Michael en William Alexander

Michael is een atletische, sterke twintigjarige jongen. Samen met zijn jongere broer William zit hij achter de moorden. Ze hadden als kinderen in een commune gewoond. Samen waren ze al opgepakt en uiteindelijk twee jaar in de gevangenis gezeten. Samen met hun tijger zijn ze onoverwinnelijk.

Sire

Hij staat boven alles. Michael gehoorzaamt de Sire zonder enige vraag te stellen.

Peter Westin

Peter is een deskundige op het gebied van vampieren. Hij ziet er extravagant uit door zijn kledij die enkel zwart en donkerpaars zijn en zijn lange haren.

Symbolen en motieven

Macht

Mastermind geniet van de macht die hij over Alex heeft.

Angst

Michael is de dapperste van de broers en heeft compleet geen angst, hij voelt zich onoverwinnelijk en is er van overtuigd dat zijn boodschap een meerwaarde is voor de maatschappij waar hij zo van walgt.

Pijn

De twee broers genieten van pijn, ze vinden het een meerwaarde geven aan hun leven. Michael en William zijn er zich van bewust dat de meeste mensen hun manier van leven niet begrijpen en dat geeft hen het gevoel sterker te zijn.

Structuur en perspectief/vertelwijze

De thriller is opgedragen aan Kyle Craig. Het verhaal bestaat uit een proloog met als titel 'Zonder enige waarschuwing''. De proloog en vijf delen bestaan in totaal uit 116 hoofdstukken. Elk deel heeft een titel die kort samenvat waar het hoofdstuk over gaat. Deel een - De moorden in Californië, deel twee - Bloeddorst, deel drie - Moord in het Zuiden, deel vier - De jacht en deel vijf - Schepen vergaan. De hoofdstukken worden afgewisseld qua standpunt. Zo krijg je het standpunt van Mastermind, Alex Cross, Martha Wiatt, Michael, Jamilla, Michael en William. Het verhaal is voor het grootste deel in derde persoon geschreven. De hoofdstukken van Alex Cross zijn in de ik-vorm geschreven.

Thema

De volhouder wint.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden op onder andere volgende locaties: Washington DC, San Francisco, Marin County, San Lus Obispo, Los Angeles, Santa Barbara, Las Vegas en Fresno.

Evaluatie

'Schepen vergaan' is het einde van de zoektocht naar Mastermind, dat in 'Rozen verwelken' was gestart. Het verhaal van de vampieren is wat ongeloofwaardig, waardoor je minder in het verhaal meegaat. Maar het is en blijft een Alex Cross-boek, dus dat maakt al veel goed. James Patterson slaagt er dan ook in om het einde spannend te maken wanneer Alex oog in oog komt te staan met Mastermind en eindelijk de ware identiteit ontdekt.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'In naam van de vader is het elfde deel met Alex Cross in de hoofdrol, geschreven door James Patterson. Alex Cross verheu…
Boekverslag: James Patterson 'Tweestrijd' (Alex Cross 13)Boekverslag: James Patterson 'Tweestrijd' (Alex Cross 13)Tweestrijd is ondertussen het dertiende deel van James Patterson met Alex Cross in de hoofdrol. Alles loopt goed voor Al…
Boekverslag: James Patterson 'Het uur van de wolf'Boekverslag: James Patterson 'Het uur van de wolf'Het uur van de wolf is het negende deel uit de reeks rond Alex Cross, geschreven door James Patterson. Alex Cross wordt…
Boekverslag: James Patterson 'Wie niet horen wil'Boekverslag: James Patterson 'Wie niet horen wil'In het achtste deel 'Wie niet horen wil' van James Patterson uit de reeks rond Alex Cross, roept John Sampson de hulp in…

Boekverslag: Karin Slaughter 'Onzichtbaar' (Grant County 4)Boekverslag: Karin Slaughter 'Onzichtbaar' (Grant County 4)Onzichtbaar is het vierde deel uit de reeks Grant County van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Jeffrey Tolliver en…
Boekverslag: Carrie Ryan 'De klauwen van het woud'Boekverslag: Carrie Ryan 'De klauwen van het woud'Carrie Ryan (1978) is een Amerikaanse schrijfster van fantasyboeken voor young adults. 'De klauwen van het woud' vormt h…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: bol.com
 • James Patterson 'Schepen vergaan' (ISBN: 90 229 8623 3) - gelezen op 14/02/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.