Boekverslag: Carrie Ryan 'De klauwen van het woud'

Boekverslag: Carrie Ryan 'De klauwen van het woud' Carrie Ryan (1978) is een Amerikaanse schrijfster van fantasyboeken voor young adults. 'De klauwen van het woud' vormt het eerste deel van een reeks gericht op jongeren vanaf vijftien jaar. Het boek vertelt het verhaal van Mary, die na een verandering van de wereld door een virus vastzit in een dorp, dat omringd wordt door een woud, waar de Ontheiligden ronddwalen op zoek naar eten. Ze is ervan overtuigd dat er meer is dan haar dorp en hoopt ooit meer te zien. Op een dag krijgt ze geen andere keuze dan vluchten en hopen dat buiten het dorp haar dromen uitkomen.

Gegevens

 • Originele titel: The Forest of Hand and Teeth
 • Titel: De klauwen van het woud
 • Auteur: Carrie Ryan
 • Reeks: De klauwen van het woud
 • Eerste druk: 2009
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2011
 • Vertaling: Sabine Mutsaers en Jasper Mutsaers
 • Aantal pagina's: 331
 • ISBN: 978-90-443-2973-5

Samenvatting

Mary woont samen met haar familie in een dorp dat omringd is door hekken, met daarachter het Woud van Tanden en Klauwen. In het woud dwalen de Ontheiligden, mensen die door een infectie levende doden zijn geworden, op zoek naar nieuwe slachtoffers om hun honger te stillen.

Mary is een doodgewone tiener, met haar eigen zorgen. Zo is ze verliefd op de jongere broer van haar beste vriend Harry. Maar Travis heeft zijn oog laten vallen op haar beste vriendin Cassandra.

Al deze liefdesperikelen geraken op de achtergrond wanneer ze ontdekt dat haar moeder, tijdens haar zoektocht naar haar man, te dicht bij het hek is gekomen en gebeten is. Iemand die gebeten is krijgt de keuze tussen sterven of opgesloten worden tot de verandering gebeurt en dan naar het woud wordt gestuurd. Mary's moeder kiest voor het laatste om zo bij haar man te kunnen zijn.

Jed wil niets meer te maken hebben met Mary. Hij is kwaad omdat ze hun moeder niet heeft tegen gehouden en haar niet verplicht had om te sterven. Jed weigert Mary op te vangen in zijn huis. Waardoor Mary moet kiezen tussen trouwen of zich aansluiten bij het Zusterschap. Mary kiest voor het laatste.

De kathedraal wordt haar thuis en het Heilige Schrift haar levenswijze. Ze merkt al snel dat het er alles behalve hartelijk aan toegaat bij de Zusters. Ze weet dat leven bij de Zusters geen optie zal blijven en ze hoopt dat er ooit een mogelijkheid komt om het dorp te verlaten. Haar idee dat er meer is dan het dorp en het woud, wordt bevestigd wanneer een onbekende het dorp bereikt.

De onbekende, Gabriëlle, wordt verstopt door de Zusters, waardoor Mary moeilijk contact met haar kan vinden om te weten te komen van waar Gabriëlle komt. En ze moet zich ook haasten, Harry heeft haar ten huwelijk gevraagd. Waardoor ze maar een beperkte tijd meer in de kathedraal zal wonen, wat wel een opluchting voor haar was, ondanks haar gemengde gevoelens voor Harry.

En dan gebeurt het ondenkbare, de Ontheiligden zijn het dorp binnengedrongen. Er ontstaat complete chaos, dorpelingen worden geïnfecteerd en doden anderen. Harry, Mary, Travis, Cass, Jed, Beth en Jacob, een jongen die Harry heeft gered, slagen erin om zich veilig te stellen, door dezelfde weg te nemen die Gabriëlle naar het dorp had gebracht.

Het dorp is verloren, dus ze kunnen enkel het pad afgaan in de hoop dat er een betere toekomst voor hen ligt. Maar dat kan niemand garanderen. Alleen Mary gelooft er echt in, zullen ze de oceaan bereiken waar haar moeder over vertelde? Of blijft het bij een verhaal?

Hoofdpersonen

Mary

Ze woont samen met haar moeder, broer en schoonzus. Haar vader is een Ontheiligde en dwaalt rond in het woud. Mary is nieuwsgierig en ontdekt allerlei dingen die haar wantrouwig maken ten opzichte van het Zusterschap en de dingen die ze het dorp opleggen. Ze weet dat ze niet thuishoort in het dorp.

Mary's moeder

Ze is opgegroeid met verhalen van haar overgrootouders en zij gaf ze door aan Mary. Voor haar moeder waren het verhalen die gekoesterd moesten worden. Voor Mary was het een bron van hoop, verlangen en twijfel.

Jed

Hij is de broer van Mary en is getrouwd met Beth. Hij werkt als een bewaker, die toezicht houdt op de hekken rond het dorp.

Harry

Hij is de broer van Beth en een vriend van Mary en ook één van de weinige leeftijdsgenoten. Hij heeft altijd van Mary gehouden en heeft ook alles over om haar gelukkig te maken.

Cassandra

Ze is de vriendin van Mary, die kon genieten van de verhalen die Mary's moeder vertelde over het leven voordat de wereld een grote chaos werd.

Zuster Tabitha

Zuster Tabitha is de bewaker van de kennis van het Zusterschap. Ze is een strenge, fanatieke gelovige, die er van overtuigd is dat God de mensen heeft gestraft en ze nu er ook maar moeten mee leren leven. Zuster Tabitha heeft het moeilijk met de persoonlijkheid van Mary. Ze vertrouwt haar niet, aangezien ze niet uit vrije wil naar het Zusterschap is gekomen en altijd antwoorden wil op haar vragen.

Argos

De hond die ze gekregen heeft van Harry is een trouwe vriend voor het gezelschap dat niet weet waar ze naar toe gaan.

Symbolen en motieven

Geheimen

Mary merkt al snel dat het dorp aan elkaar hangt van de geheimen die enkel de Zusters en sommige bewakers kennen. Maar ook zij houdt dingen voor zichzelf, omdat ze overtuigd is dat niemand haar gelooft. Ook de andere groepsleden hebben hun eigen geheimen die ze niet direct prijsgeven.

Woede

Mary is boos op haar ouders, op haar leven dat door de Ontheiligden was beperkt tot dromen van een betere toekomst aan een oceaan, op Harry en Travis die haar in de war brachten en nog zoveel meer.

Hoop

De zusters hielden de dorpelingen altijd voor dat enkel hun dorp er nog was en verder niets. Mary hoopt dat er meer is en die hoop wordt bevestigd door de komst van de onbekende Gabriëlle.

Harry en Travis hopen het hart van Mary te veroveren en zo alles voor haar te zullen betekenen.

Titelverklaring en boekomslag

Op de boekomslag zie je een meisje rennen dat achter haar kijkt. Dit zou Mary kunnen zijn die wegloopt van de Ontheiligden, die achter haar zitten. De titel is een verwijzing naar het woud dat rondom het dorp ligt.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan JP. Het verhaal bestaat uit 36 hoofdstukken, die aangeduid zijn in Romeinse cijfers, wat een link is naar het verhaal. Het is in de ik-vorm geschreven vanuit het standpunt van Mary.

Thema

Geloof in jezelf en doe het onmogelijke om je dromen te laten uitkomen.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in de toekomst en wordt beperkt qua locatie in en rond het Woud van Tanden en Klauwen.

Evaluatie

Het verhaal met Mary, haar vrienden en de zombies leest als een trein. Het is een romantisch verhaal met een mix van spanning, die naar meer smaakt. Carrie Ryan trekt je mee in Mary's wereld en je kan compleet haar nieuwsgierigheid en twijfels volgen. De serie is in 2016 helaas niet volledig vertaald in het Nederlands, waardoor je nooit gaat weten hoe het zal eindigen. Maar in ieder geval kan je net als Mary hopen dat het in de toekomst nog zal komen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schwarzwald, of Zwarte WoudSchwarzwald, of Zwarte WoudHet Schwarzwald, ook wel het Zwarte Woud genoemd, is een bosgebergte in het zuiden van Duitsland. Zowel in de zomer als…
Wintersport in het Zwarte WoudWintersport in het Zwarte WoudSkiën of langlaufen in het Zwarte Woud, bij Feldberg of Todtnauberg, is betrekkelijk voordelig en rustig. Hoge hotelkost…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
De paranoot: het behoud van het regenwoud?De paranoot: het behoud van het regenwoud?Van oudsher groeit de paranoot in het Amazonegebied, dat meer dan de helft van het overgebleven regenwoud op aarde behel…

Boekverslag: James Patterson 'Schepen vergaan'Boekverslag: James Patterson 'Schepen vergaan''Schepen vergaan' is het vervolg op 'Rozen verwelken', die samen een apart verhaal vormen binnen de reeks rond Alex Cros…
Samenvatting - L'étranger - Albert CamusSamenvatting - L'étranger - Albert CamusL'étranger is een boek geschreven in het Frans in 1942 door Albert Camus. Albert Camus staat symbool voor het existentia…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: bol.com
 • https://www.hebban.nl/auteurs/carrie-ryan#offset_0 - bekeken op 12/03/2016
 • Carrie Ryan 'De klauwen van het woud' (ISBN: 978-90-443-2973-5) - gelezen op 15/02/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.