Boekverslag: Gena Showalter 'Alice in Zombieland'

Boekverslag: Gena Showalter 'Alice in Zombieland' Alice in Zombieland is het eerste deel van de young adult-trilogie The white rabbit chronicles, met Alice Bell, of ook wel Ali genoemd, in de hoofdrol. The white rabbit chronicles zijn geschreven door Gena Showalter, een Amerikaanse auteur die vooral Dark Romance schrijft. Het is een combinatie van duistere spanning en romantiek. Na de mysterieuze dood van haar ouders en zusje, ontdekt Ali dat haar vader gelijk had over het bestaan van zombies. Ze realiseert zich dat niemand haar zal geloven en ze haar leven gewoon verder moet opnemen. Tot ze de knappe Cole Holland ontmoet. Hij en zijn vrienden zien niet alleen zombies, ze strijden ook tegen hen. Ali sluit zich aan bij de groep en gaat het gevecht aan om haar vader te wreken. Het wordt een gevecht op leven en dood.

Gegevens

 • Originele titel: Alice in Zombieland
 • Titel: Alice in Zombieland
 • Auteur: Gena Showalter
 • Reeks: The white rabbit chronicles (1)
 • Eerste druk: 2014
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2014
 • Vertaling: Angelique Verheijen
 • Aantal pagina's: 414
 • ISBN: 978 90 347 5452 3

Samenvatting

Op een avond verliest Alice Bell, die liever Ali wordt genoemd, haar ouders samen met haar zusje Emma tijdens een ongeluk. Ze ziet hoe monsters haar vader aanvallen, voordat ze zelf het bewustzijn verliest. Omdat Ali niet zeker is of ze wel degelijk zombies heeft gezien, probeert ze haar gewone leven weer op te pakken, zonder iemand te vertellen wat er die nacht is gebeurd.

Ze verhuist naar haar grootouders en start op een nieuwe school. Ali is blij dat ze op haar eerste schooldag Kat tegen komt, een meisje dat ze ontmoet heeft in het ziekenhuis en direct een goede vriendin is. Wanneer ze Cole ontmoet, een jongen waarvoor Kat haar waarschuwt dat ze beter uit zijn buurt blijft, krijgt ze voor de eerste keer een visioen. Ze ziet dat zij en Cole een relatie hebben. Omdat ze niet weet wat ze met het visioen moet aanvangen en waarom ze dit opeens krijgt, probeert ze Cole zoveel mogelijk te vermijden. Tot hij haar op een dag klem zet en een poging doet tot een eerste gesprek.

Ali en Cole groeien dichter naar elkaar toe en al snel ontdekt Alice dat Cole veel gemeenschappelijk met haar heeft. Hij heeft niet alleen dezelfde visioenen gezien, hij kan net als zij zombies zien. Door meer met Cole op te trekken belandt ze in een heel nieuwe wereld. Elke nacht gaat hij samen met zijn vrienden op pad om te patrouilleren of te vechten tegen de zombies.

Het duurt niet lang of Ali sluit zich aan bij de groep, dit dik tegen de zin van de vrienden van Cole. Maar Ali is gedreven en wil bewijzen dat ze haar mannetje kan staan tegen de zombies. Ze krijgt ook de hulp vanuit een onverwachte hoek, haar zusje Emma verschijnt af en toe om haar te verwittigen als er zombies op komst zijn.

Ali onderschat haar nieuwe hobby, niet alleen moet ze veel trainen, ze mag ook niets vertellen aan haar beste vriendin Kat en haar grootouders. Zal ze dit volhouden en hoe komt het dat alle zombies achter haar aanzitten?

Hoofdpersonen

Alice/Ali Bell

Op haar zestiende verliest Ali haar ouders en haar jongere zus tijdens een ongeval. Naast het zien van zombies, heeft ze een aangeboren kracht voor het doden van zombies en krijgt ze ook af en toe visioenen, die haar flarden van de toekomst tonen, die niet altijd even positief zijn. Ali is nieuwsgierig en stelt constant vragen.

Emma

De achtjarige zus van Alice was een miniatuurversie van hun moeder. Na haar dood verschijnt ze af en toe om Alice te verwittigen als er zombies aankomen of om haar goede raad te geven.

Moeder van Ali

Ze was een jonge moeder, die slaafs haar man volgde, dit tot grote ergernis van Alice. Ze had als medisch typiste gewerkt.

Vader van Ali

Hij was er van overtuigd dat er monsters bestaan, die verschijnen zodra het donker is. Hij geloofde dat de monsters hem en iedereen waarvan hij hield, gingen vermoorden. Hij probeerde dan ook op zijn manier zijn gezin te beschermen. Zo leerde hij zijn dochters te leren vechten tegen de zombies, wat Ali goed uitkomt na zijn dood.

Kat

Kat is een meisje vol energie. Ze is mooi en klein van postuur. Ze komt op bezoek bij Ali in het ziekenhuis om haar wat gezelschap te brengen. Ze heeft een fijn gevoel voor humor en slaagt er in om Ali wat op te beuren. Het duurt dan ook niet lang of ze is de beste vriendin van Ali.

Cole Holland

Hij is een rebel met zwart haar en ongelooflijk mooie ogen, die een paars kleur hebben, wat Ali nog nooit heeft gezien. Hij is net zoals zijn vrienden getatoeëerd. Cole heeft heel veel zelfvertrouwen. Terwijl hij hierdoor iedereen de stuipen op het lijf jaagt, voelt Ali zich aangetrokken tot hem.

Justin Silverstone

Hij is een plichtbewuste leerling, die behoorlijk gesloten is. Ali voelt zich op haar gemak bij hem en samen nemen ze dezelfde bus naar school. Hij moet niets van Cole hebben en omgekeerd.

Mackenzie Love

Ze is de bloedmooie ex-vriendin van Cole. Helaas is haar karakter een stuk minder mooi.

Frosty

Hij is een vriend van Cole en heeft een knipperlichtrelatie met Kat. Frosty vertrouwt Ali niet en vreest dat ze een slechte invloed heeft op zijn vriend.

Symbolen en motieven

Schuldgevoel

Ali voelt zich schuldig omdat ze haar ouders bijna gedwongen had om 's avonds het huis te verlaten. Hierdoor waren haar ouders en zusje dood, terwijl zij nauwelijks verwondingen had.

Jaloersheid

Mackenzie moet helemaal niets van Ali hebben. Ze gebruikt dan ook elk moment dat ze elkaar tegen komen om haar woede naar Ali toe te uiten. En daar is slechts een reden voor: Cole. Mackenzie ziet wat er gebeurt tussen Ali en Cole en wil er alles aan doen om de twee uit elkaar te houden.

Ook Justin heeft het moeilijk met het feit dat Ali zich op een of andere manier aangetrokken voelt door Cole. Hij maakt Ali duidelijk dat Cole en zijn vrienden niet veel goeds betekenen en ze beter bij hem wegblijft. Want uit de groep geraken doe je niet zonder de nodige ellende.

Schuldgevoelens

Ali weet dat het beter is dat Kat niet alles weet. Zeker niet dat ze zombies ziet en er samen met Cole enkele heeft vermoord. Maar toch voelt Ali zich rot over het feit dat ze liegt en dingen verzwijgt voor haar beste vriendin.

Loyaliteit

De vrienden die op zombies jagen zijn heel loyaal naar elkaar toe en het geheim dat ze niet kunnen delen met de buitenwereld. Zo zal Kat nooit te weten komen wat Frosty 's nachts doet. Hij houdt van haar en verdraagt haar verwijten en woede-aanvallen.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek bestaat uit 414 bladzijden, een proloog met als titel 'Een berichtje van Alice', en 18 hoofdstukken. Elk hoofdstuk heeft een aparte titel, die allemaal een parodie zijn op uitspraken uit de klassieker 'Alice in Wonderland' van Lewis Caroll. Het verhaal geeft het standpunt van Alice Bell, dat in de ik-persoon is geschreven.

Thema

Elk huisje heeft zijn kruisje.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af voor en na het ongeluk van Alices ouders, in Birmingham (Alabama).

Evaluatie

De titel is alvast apart en vormt direct de premisse van het verhaal. Gena Showalter is er in geslaagd om een young adult-verhaal te schrijven dat zowel romantiek bevat, genre Belle ontmoet het Beest. Met genoeg zombies, om het spannend en niet te zeemzoeterig te maken. Het verhaal is uniek, leest snel en verveelt nooit. Een aanrader voor fantasylezers en liefhebbers van de Twilight-serie. Zodra je dit boek hebt verslonden, wil je doorgaan naar het tweede deel.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Hof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen is een young adult-boekenreeks geschreven door auteur Sarah J. Maas. De boekenreeks is een groot…
Disney Treasures: The adventures of Oswald the lucky RabbitDeze Disney Treasure vertelt over Oswald the lucky rabbit. Oswald was een creatie van the walt disney studios en is de v…
De schrijfster Kathryn Stockett en haar boek 'De hulp'De schrijfster Kathryn Stockett en haar boek 'De hulp'Kathryn Stockett is de schrijfster van het boek “The Help” uit 2010, wat in het Nederlands is uitgegeven onder de titel…

Boekverslag: Harlan Coben 'Geleende tijd'Boekverslag: Harlan Coben 'Geleende tijd'Geleende tijd is een van de standalones van de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben, die vooral bekend is van zijn…
Boekverslag: 'Liefde en schaduw' van Isabel AllendeBoekverslag: 'Liefde en schaduw' van Isabel AllendeDemocratie is het thema van Nederland Leest 2016. Liefde en schaduw is behalve een liefdesverhaal ook een schets van wat…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgeverij Harlequin Young Adult
 • Boek - Gena Showalter 'Alice in Zombieland' (ISBN: 978 90 347 5452 3) - gelezen op 9/12/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 28-01-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.