Boekverslag: Gena Showalter 'Door de Zombiespiegel'

Boekverslag: Gena Showalter 'Door de Zombiespiegel' Door de zombiespiegel is het tweede deel van The white rabbit chronicles van de schrijfster Gena Showalter. The white rabbit chronicles is een young adult-trilogie waarin Ali Bell, samen met haar vrienden, vecht tegen de zombies, die hun dorp 's nachts aanvallen. In Door de zombiespiegel wordt Ali geconfronteerd met een ziekte, die er voor zorgt dat er een zombie in haar lichaam leeft. Zombie Ali, dat is de naam die ze aan haar zombie geeft, probeert haar lichaam te overheersen, maar Ali probeert dit te vermijden. Nu moet ze niet alleen tegen andere zombies vechten, maar ook tegen zichzelf.

Gegevens

 • Originele titel: Through the zombie glass
 • Titel: Door de Zombiespiegel
 • Auteur: Gena Showalter
 • Reeks: The white rabbit chronicles (2)
 • Eerste druk: 2013
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2015
 • Vertaling: Angelique Verheijen
 • Aantal pagina's: 412
 • ISBN: 978 90 347 5467 7

Samenvatting

Door haar laatste gevecht bij Anima Industries, met een groep zombies, was Ali levensbedreigend gewond. De leden van Anima Industries zijn de vijanden van de zombiedoders. Zij doen experimenten op zombies om te kijken of ze hen eventueel als een wapen kunnen gebruiken.

Ondertussen herstelt Ali nog van haar wonden, waardoor ze zich rustig moet houden en geen nachtelijke uitstappen kan doen samen met haar vrienden en haar vriend Cole. Alhoewel ze niet meer zeker is of ze nog wel een relatie heeft met hem. Sinds ze een visioen heeft gekregen over haar een Gavin, een andere zombiedoder, doet Cole raar. Hij weet dat Ali's visioenen uitkomen en beslist dan ook dat hun relatie gedaan is. Maar Ali wil vechten voor haar relatie. Ze vindt Gavin niet eens leuk.

Tijdens een zombieaanval wordt Ali gebeten voor de zoveelste keer. Maar nu merkt ze dat ze veranderd is. Zo ziet ze zichzelf op een andere manier in de spiegel, ze hoort stemmen, die anderen niet horen, en krijgt ze opeens de neiging om mensen te bijten. Ali vraagt raad aan haar dode zusje Emma, die af en toe verschijnt om haar te helpen. Emma legt haar uit dat er twee geesten in haar lichaam strijden om te overleven, die van de menselijke Ali en de andere, de zombie Ali. Die strijd verzwakt haar lichamelijk en zorgt ook voor de veranderingen zoals het horen van stemmen, die ze ondervindt. Ali is vastberaden om te vechten tegen deze 'ziekte'; geen haar op haar hoofd dat er aan denkt om een zombie te worden.

Niet alleen Ali's gedrag is veranderd, maar ook dat van Cole. Zo erg dat zijn vrienden hopen dat hij en Ali snel weer een koppel worden. Cole is heel agressief en reageert zich op iedereen af en daarnaast doet hij ook nog geheimzinnig. Zo verdwijnt hij gedurende uren, zonder iemand op de hoogte te brengen, wat hij normaal gezien nooit doet. Niemand begrijpt Coles gedrag, zeker niet wanneer hij Justin Silverstone terug brengt naar de groep. Justin was ooit een lid geweest van de groep, maar had hun nadien de rug toegekeerd. Sindsdien waren hij en Cole aartsvijanden en plots wordt hij weer met open armen ontvangen. Welke reden zit hier achter?

Wanneer het compleet misloopt tijdens een patrouille kan Ali niet anders dan Cole toevertrouwen wat er met haar gebeurt. Ze weet dat ze niet meer kan omgaan met de zombiedoders aangezien ze haar eigen lichaam niet onder controle heeft. Maar hulp komt uit een onverwachte hoek. Ali leert de mysterieuze dokter Bendari kennen, hij wil haar helpen. Ondanks Ali's wantrouwen gaat ze op zijn aanbod in. Ali weet dat ze er alleen niet in gaat slagen om zombie Ali uit haar lichaam te verdrijven.

Maar haar geluk is van korte duur, dokter Bendari wordt neergeschoten door iemand van Anima Industries. Ze moet vechten voor haar leven. Nu heeft ze niet alleen zombie Ali als vijand, maar ook de mensen van Anima Industries, die haar samen met Kat en Reeve ontvoeren. Ze wordt hun nieuwe testpersoon en moet verschillende pijnlijke proeven ondergaan.

Gelukkig slaagt ze er in samen met haar vriendinnen te ontsnappen en schieten de rest van de zombiedoders hun te hulp. Samen vechten ze tegen de groep van Anima Industries. Wanneer ze dit gevecht gewonnen hebben, kunnen ze zich eindelijk concentreren op haar probleem. Met de hulp van haar vrienden vecht ze tegen de sterker geworden zombie Ali en slaagt ze erin haar voorgoed te verdrijven.

Hoofdpersonen

Ali(ce) Bell

In het eerste deel van deze trilogie was Ali tijdens een ongeluk naast haar ouders ook haar zusje Emma verloren. Ze had die nacht gezien hoe zombies haar vader hadden aangevallen. Daarna is ze ook haar grootvader verloren en heeft ze nog enkel haar oma als familie. Nadat het huis van haar grootouders is afgebrand, woont ze samen met haar oma bij meneer Ankh.

Ali heeft gaven die niemand kan verklaren. Zo kan haar lichaam oplichten, waardoor elke zombie die haar aanraakt in as verandert. De andere zombiedoders moeten al veel moeite doen om allen hun handen te laten oplichten. Daarnaast krijgt ze visioenen, die haar flitsen uit de toekomst geven. Maar ze is ook een gewoon meisje, dat heel nieuwsgierig is.

Ali bezit een dagboek van haar over-over-over-overgrootvader dat in een vreemde code is geschreven en telkens wordt ontcijferd als Ali iets bijleert. Zo weet ze dat ze vreemde talenten heeft en ontdekt ze ook dat er anti-zombiebloed in haar lichaam zit, waardoor zombies ziek worden wanneer ze haar bijten.

Cole

Hij is het vriendje van Ali. Cole is een stoere jongen met zwart haar, speciale ogen en een lichaam vol tatoeages. Samen met zijn vrienden is hij een zombiedoder. Hij had zijn moeder verloren aan de zombies.

Meneer Ankh

Hij is de vader van Reeve, die een vriendin is van Kat en Ali. Meneer Ankh is een chirurg en de arts van de zombiedoders, die hen helpt als ze in de problemen zitten.

Emma

Ze is het zusje van Ali. Na haar dood is ze een getuige geworden. Getuigen zijn dood, maar helpen mensen. Zo helpt Emma haar zus door haar te waarschuwen wanneer de zombies weer op pad zijn, door konijnvormige wolken te sturen.

Kat

Ze is de beste vriendin van Ali en heeft een relatie met Frosty, een van de zombiedoders. Kat heeft een grote mond en een klein hartje, zeker als het haar vrienden betreft.

Veronica

Zij is een zombiedoder uit Atlanta. Veronica is een ex-vriendin van Cole en vastberaden om hem terug te krijgen. Veronica heeft glanzend donker haar en groene ogen, net als Mackenzie. Maar zij is de knapste van de twee.

Mackenzie

Ze is net als Veronica een ex-vriendin van Cole. Ondanks hun onenigheid omwille van Cole, groeien Mackenzie en Ali meer naar elkaar.

Gavin

Hij is een negentienjarige knappe blonde jongen, die ook een zombiedoder is. Hij is nieuw in de groep en komt uit Georgia. Gavin kent geen angst en verdedigt zijn vrienden wanneer het nodig is.

Justin Silverstone

Vroeger waren Justin en Ali vrienden, maar nadat hij Coles groep had verlaten was hij lid geworden van de groep Anima, die experimenten doen op zombies. Zij waren ook de oorzaak geweest van de dood van Ali's opa. Hierdoor kan hij op niet veel steun rekenen van de vrienden van Cole en Ali.

Ethan Hamilton

Hij is de nieuwe vriend van Reeve. Ethan is eenentwintig jaar en studeert economie. Hij heeft nog een vijftienjarig zusje, die leukemie heeft.

Dokter Bendari

Dokter Bendati heeft voor Anima Industries gewerkt. Hij weet wat er gebeurt met Ali en neemt contact met haar op. Ali vertrouwt hem niet, maar ziet geen andere oplossing, aangezien hij beweert alle antwoorden op haar vragen te kennen.

Symbolen en motieven

Jaloersheid

Nadat Ali een visioen heeft gehad over Gavin en haar, heeft Cole liever niet dat Ali en Gavin in dezelfde ruimte zijn. Hij probeert Ali te vertrouwen, maar hij weet dat de visioenen uitkomen, wat er voor zorgt dat hij toch twijfelt.

Verraad

Ali realiseert zich dat haar relatie met Cole over is, wanneer ze hem betrapt met Veronica op zijn schoot. Ze voelt zich verraden door hem, omdat hij hun relatie zo snel opgeeft. Dit allemaal door een visioen waar ze geen controle over heeft.

Bedreiging

Ali realiseert zich dat ze een gevaar is voor haar vrienden. Ze wil vechten tegen zombie Ali, maar verliest af en toe de strijd. Wanneer ze in de buurt van Cole is, heeft ze constant zin om hem te bijten. Wat het niet gemakkelijker maakt om op een normale manier met hem om te gaan. Ze vreest dat ze haar vrienden gaat kwijt spelen of zelf een stap terug moet zetten.

Loyaal

Ondanks het feit dat Kat weet wat er met Ali aan het gebeuren is, laat ze haar niet vallen. Integendeel, ze geeft haar relatie met Frosty op om Ali te steunen.

Liefde

Haar oma is Ali's grootste steun. Al zorgt Ali voor moeilijkheden en komt ze niet altijd haar beloftes na, haar oma blijft de lieve, zachte vrouw, die Ali constant blijft verrassen.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek bestaat uit 412 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog met de titel 'Een berichtje van Ali', 29 hoofdstukken en een epiloog met de titel 'Een berichtje van Cole'. Het verhaal geeft het standpunt van Ali, dat in ik-persoon is geschreven.

Thema

Ogen zijn de spiegel van de ziel.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Birmingham.

Evaluatie

Gena Showalter is er in geslaagd om het tweede deel nog spannender te maken dan het eerste. Het is vlot geschreven, bevat spanning, liefde en humor, waardoor het moeilijk is om het verhaal los te laten. Het is een extra motivatie om uit te kijken naar het volgende deel.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
The Chronicles of Narnia: Prince CaspianThe Chronicles of Narnia: Prince CaspianThe Chronicles of Narnia: Prince Caspian is een fantasy film uit 2008, gebaseerd op Prince Caspian, het tweede boek uit…
Disney Treasures: The adventures of Oswald the lucky RabbitDeze Disney Treasure vertelt over Oswald the lucky rabbit. Oswald was een creatie van the walt disney studios en is de v…
Boekverslag: Michael Berg 'Blind vertrouwen'Boekverslag: Michael Berg 'Blind vertrouwen'Blind vertrouwen is het tweede deel uit de reeks met Chantal Zwart in de hoofdrol, van de Nederlandse schrijver Michael…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: Harlequin Young Adult
 • Boek - Gena Showalter 'Door de Zombiespiegel' (ISBN: 978 90 347 5467 7) - gelezen op 3/2/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.