Boekverslag: Michael Berg 'Blind vertrouwen'

Boekverslag: Michael Berg 'Blind vertrouwen' Blind vertrouwen is het tweede deel uit de reeks met Chantal Zwart in de hoofdrol, van de Nederlandse schrijver Michael Berg. Voor haar werk bij het plaatselijke radiostation, heeft Chantal Zwart een interview met Peter Versloot, een Nederlandse schrijver die in Frankrijk woont. Binnenkort verschijnt een vertaling van zijn succesvolle debuutroman en hij wil dan ook zoveel mogelijk promotie maken. Terwijl Chantal een kort stukje uit het boek voorleest, heeft ze geen idee wat het teweeg zal brengen voor Peter en zijn vrouw. Enkele mannen uit het dorp zijn namelijk helemaal niet blij met het idee dat het boek wordt uitgegeven en proberen dan ook alles om dit te vermijden.

Gegevens

  • Originele titel: Blind vertrouwen
  • Auteur: Michael Berg
  • Serie: Chantal Zwart (2)
  • Eerste druk: 2009
  • Aantal pagina's: 351
  • ISBN: 978 90 443 2266 8

Auteur

Michael Berg is het pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen. Hij is geboren in Heerlen (1956) en studeerde Nederlands in Amsterdam. Na een carrière bij onder andere de Nederlandse omroep waar hij verschillende banen had, verhuisde hij in 2004 naar Frankrijk om een schrijverscarrière te beginnen. Zo verscheen zijn reeks rond Chantal Zwart en ook aparte titels zoals Hôtel du Lac, Heller en Het meisje op de weg.

Samenvatting

Chantal die bij een Franse radiozender werkt, is helemaal niet opgetogen met het interview dat ze moet doen met Peter Versloot over de Franse vertaling van zijn boek 'Leven in Frankrijk' dat binnenkort wordt uitgegeven. Het boek gaat over zijn beleving van wonen in een Frans dorp als Nederlander. Tijdens het interview leest ze een stuk voor uit zijn boek, waarin enkele fictieve dorpelingen worden beschreven.

Wanneer enkele dorpsgenoten van Peter het radioprogramma horen, herkennen ze zichzelf in het stuk dat wordt voorgelezen. Claude, Bernard en Pierre beslissen om een advocaat in de arm te nemen en zo te zorgen dat ze de tekst van het boek kunnen inzien. Maar die vraag wordt onmiddellijk verworpen door de uitgever. Het idee dat iedereen die het boek leest, zou weten over welk dorp het gaat en hen zou herkennen, maakt hen razend. Ze beslissen het er niet bij te laten en gaan een proces aan, waar ze het verbod eisen op het verschijnen van de Franse vertaling.

Wanneer het nieuws van het proces bekend is, wordt Chantal gevraagd om het verder op te volgen. Uiteindelijk was Peter Versloot haar gast geweest en kan ze hopelijk via deze weg extra informatie verzamelen. De dorpsbewoners zijn met een groot aantal aanwezig en zijn overtuigd dat ze de zaak gaan winnen. De teleurstelling is dan ook groot, wanneer ze vernemen dat ze het proces verliezen. Zo groot, dat Claude Peter zelfs bedreigt.

Peter beslist om zich niet te laten kennen en het boek wordt zoals gepland in september uitgegeven. Maar Claude heeft geen loze bedreiging geuit. Het schrijvershuisje van Peter wordt helemaal vernietigd en een beetje later worden de honden van Peters vrouw, Tamara, vergiftigd.

Maar daar blijft het niet bij. Op een dag wanneer de jagers van het dorp op pad zijn, wordt Peter neergeschoten. Ondanks zijn dood laat Tamara zich niet chanteren en vindt dat het boek moet worden uitgeven. Tamara is strijdlustiger dan ooit, zeker wanneer er geen daders worden gevonden voor al de voorvallen. Ze vraagt aan Chantal om het radioprogramma verder af te werken, zodat het boek extra promotie krijgt.

Tamara heeft er ook een bepaald voordeel van dat Peter dood is, nu kan ze meer tijd besteden aan haar grote liefde: Georges Dubreuil. Hij had haar plan om Peter uit te schakelen goed uitgevoerd, dacht ze. Maar niets is minder waar. Hij had de moed niet gehad om het te doen. Was het dan toch iemand van het dorp?

Wanneer Tamara ook bijna het slachtoffer wordt van een schietpartij, wordt ze naar het huis van Chantal gebracht voor haar veiligheid. Terwijl Chantal zelf op onderzoek gaat naar de dader ontdekt ze dat iedereen in het dorp wel zijn geheimen heeft. Maar het grootste is dat van Aimée, de onschuldige vrouw, die een paar schiettitels op haar naam heeft. Ze heeft redenen genoeg om Tamara uit te schakelen en gaat dan ook zo ver dat ze het huis van Chantal binnen dringt om haar rivale uit te schakelen.

Wanneer alles voorbij is, is Chantal er van overtuigd om de volgende keer als ze nog eens een stuk uit een boek voorleest, het over te laten aan iemand anders.

Hoofdpersonen

Chantal Zwart

De dertigjarige Chantal werkt bij Radio Limousin Populair (RLP), waar ze het ochtendnieuws presenteert. In een vorig leven had ze nog in Utrecht en Parijs gewoond. Nu woont ze op het platteland in Monteil.

Sinds haar moeders dood had haar vader, die een van de beste concertgitaristen van Frankrijk is, zich op zijn werk gestort.

Peter Versloot

Hij is een vijfenvijftigjarige Nederlandse schrijver die bekend is geworden door zijn boek 'Leven in Frankrijk'. Tot zijn vijftigste is hij directeur geweest van een uitzendbureauketen en heeft hij een stichting gehad die historische panden restaureerde en kunstenaarsprojecten ondersteunde.

Peter is gescheiden van Marijke, met wie hij een zoon, Jasper, heeft. In 2003 is hij samen met zijn tweede vrouw, Tamara, naar het Franse dorpje Rebeyrat verhuisd, om te schrijven en te schilderen. Ze wonen er op het Domaine de Montard. Zijn Frans is slecht, maar hij doet op zijn manier zijn best om aardig gevonden te worden.

Tamara Versloot

Ze is een intelligente, charmante en knappe vrouw. Tamara is vijfentwintig jaar jonger dan Peter. Buiten Peter en haar vrienden heeft ze niemand. Met haar familie heeft Tamara al jaren geen contact meer.

Evelyne Perrot

Naast een collega van Chantal, is ze ook haar beste vriendin.

Pierre Filloux

Hij is al vijfentwintig jaar de eigenaar van het café-restaurant De la Paix. Pierre is een fervente jager en de adjunct van de burgemeester.

Jean-Marie Filloux

Hij is de zoon van Pierre en eigenaar van de garage van het dorp. Hij is een knappe jongen, die veel op zijn kerfstok heeft. Zo heeft hij enkele maanden vastgezeten voor openlijke geweldpleging.

Fabrice Malavialle

Hij is de zoon van Bernard en werkt als tuinman bij Peter en Tamara. Hij en Jean-Marie zijn vrienden.

Georges Dubreuil

Hij is de voorzitter van de plaatselijke jachtvereniging en werkt als notaris. Georges is getrouwd met Aimée. Hij en zijn vrouw zijn de beste vrienden van Peter en Tamara.

Aimée Dubreuil

Aimée is een tengere vrouw met een bril. Ze is onderwijzers op de plaatselijke basisschool. Aimée is achtendertig jaar en is al meer dan twintig jaar samen met Georges. Ze lijdt aan zware depressies.

Claude Gosselin

Voor hij invalide was geworden, was hij een houthakker. Claude heeft een opvliegend karakter. Hij woont in een afgelegen huis buiten het dorp.

Symbolen en motieven

Verraad

Pierre begrijpt niet waarom Peter dit boek wil publiceren. Ondanks zijn slechte Frans en zijn flamboyante gedrag is hij aanvaard in het dorp. En nu doet hij dit?

Dankbaarheid

Pierre doet alle moeite van de wereld om er voor te zorgen dat het boek niet gepubliceerd wordt. Hij hoopt dan ook dat de dorpelingen zijn goede bedoelingen niet snel zullen vergeten.

Schuldgevoel

Chantal voelt zich voor een stuk verantwoordelijk voor wat Peter en Tamara meemaken. Uiteindelijk had zij het stuk gekozen dat ze had voorgelezen tijdens het radio-interview.

Wraak

Tamara is gedreven door wraak. Ze wil duidelijk maken aan het dorp, dat ze haar niet klein krijgen, zelfs niet nadat haar man vermoord is. Tamara wil doorgaan met het boek koste wat kost.

Geheimen

Ondanks dat Tamara de indruk geeft aan Chantal dat ze een van de weinigen is die ze vertrouwt, heeft Chantal het gevoel dat Tamara dingen verzwijgt. Daarnaast ontdekt ze dat Tamara de waarheid soms verdraait.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek dat opgedragen is aan Niley, bestaat uit 351 bladzijden, die verdeeld zijn over 24 hoofdstukken. Het verhaal geeft het standpunt van Chantal Zwart, Pierre Filloux, Peter Versloot, Georges Dubreuil, Davide Fournier, Pouchol en Tamara Versloot, die in derde persoon zijn geschreven.

Thema

Ambitie en wraak hebben altijd honger.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden van 5 augustus tot en met 14 oktober in Rebyrat, Monteil, Guéret, Saint Léonard en Limoges.

Evaluatie

Wat een heerlijk boek. Chantal Zwart speelt de hoofdrol in de reeks, maar eist daarom niet alle aandacht op. Je waant je direct in Frankrijk en je wordt als lezer meegesleept in het verhaal. Je gaat mee op onderzoek, alhoewel de kans groot is dat je op het verkeerde been wordt gezet. Ook al is het een reeks, je kan dit boek zonder problemen apart lezen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Peter James (1948) is een Britse auteur die hoort tot het lijstje van bestverkopende thrillerauteurs. Zijn werk is onder…
Europese kentekenplatenEuropese kentekenplatenOp de Nederlandse autowegen kunt u auto's uit verschillende landen tegenkomen. Vaak is dan de vraag: wat betekenen die l…
De Chantal MeteorDe Chantal MeteorDe Chantal Meteor is een van de meest bijzondere jukeboxen uit de late jaren vijftig en vroege jaren zestig. Deze jukebo…

Boekverslag: Gena Showalter 'Door de Zombiespiegel'Boekverslag: Gena Showalter 'Door de Zombiespiegel'Door de zombiespiegel is het tweede deel van The white rabbit chronicles van de schrijfster Gena Showalter. The white ra…
Boekverslag: 'De man zonder ziekte' van Arnon GrunbergBoekverslag: 'De man zonder ziekte' van Arnon GrunbergEen jonge, succesvolle architect reist af naar Bagdad om een nieuw operagebouw te ontwerpen. Hij is ervan overtuigd dat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: The House of Books
  • https://www.hebban.nl/auteurs/michael-berg - bezocht op 7/02/2017
  • Boek - Michael Berg 'Blind vertrouwen' (ISBN: 978 90 443 2266 8) - gelezen op 30/01/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.