Boekverslag: Michael Berg 'Nacht in Parijs'

Boekverslag: Michael Berg 'Nacht in Parijs' Nacht in Parijs is het vierde deel in de serie over Chantal Zwart van Michael Berg. Ondertussen heeft Chantal het platteland verlaten voor Parijs, waar ze als freelance journaliste werkt voor de internetkrant VOX en heeft ze er een mooi appartement geërfd. Op een nacht krijgt ze een telefoontje van Naomi, die is meegegaan met een aantrekkelijke Fransman, die dezelfde avond nog aan een hartaanval is bezweken. Wanneer Chantal erachter komt dat de man, Guy Lavillier, een bekende politicus is, beschouwt ze dit als groot nieuws en heeft ze al direct een onderwerp voor haar volgende artikel. Maar dan komt ze tot de conclusie dat het lijk is verdwenen. Ze raakt verstrikt in een web van intriges en leugens en vreest voor haar eigen leven.

Gegevens

  • Oorspronkelijke titel: Nacht in Parijs
  • Auteur: Michael Berg
  • Serie: Chantal Zwart (4)
  • Eerst druk in het Nederlands: 2012
  • Aantal pagina's: 424
  • ISBN: 978-90-443-3475-3

Samenvatting

Naomi

Chantal Zwart krijgt op een nacht een telefoontje van Naomi Eggers, een studiegenoot waar ze al jaren geen contact meer mee heeft. Naomi is helemaal over haar toeren en vertelt dat er een man dood is. Chantal wil Naomi best wel helpen, dus luistert ze wat Naomi te vertellen heeft.

De opdracht was simpel geweest. Naomi was samen met Sil, de fotograaf, naar Parijs gekomen om een special te schrijven over de stad. Ze had zeven dagen voor zesendertig pagina's. Naomi had een knappe man ontmoet op een vernissage en al snel voelde ze zich aangetrokken door de man. Ze twijfelde dan ook geen seconde wanneer hij haar uitnodigde naar zijn studio. Naomi was geschrokken wanneer Guy gestorven was aan een hartaanval en was weggelopen. Toen ze zich realiseerde dat ze dit beter niet had gedaan was ze op zoek gegaan naar het nummer van Chantal.

Wanneer Chantal voorstelt om de politie te bellen, wil Naomi hier niets van weten, uit schrik dat haar man Tom te weten komt wat ze had gedaan. De man met wie Naomi het bed heeft gedeeld blijkt Guy Lavillier te zijn. Hij is een bekende en beruchte Franse politicus, die een nieuwe partij, La Nouvelle France, had opgericht. Chantal krijgt de mogelijkheid om een primeur te hebben, nu ze weet wie de man is. Ze maakt een deal met Naomi dat ze haar als een anonieme bron zal gebruiken. Zo kan Naomi ook terug naar Nederland. Nu Chantal de goedkeuring heeft van Naomi begint ze haar onderzoek naar Guy en zijn familie.

Inmiddels is door een anonieme Albanees de huurmoordenaar Milos ingehuurd. Milos wil de zaak weigeren, maar wanneer hij zijn opdrachtgever ziet, chanteert die hem met bewijzen van andere geslaagde opdrachten, waardoor Milos niet anders kan dan de opdracht te accepteren: een getuige, Naomi, uit de weg ruimen en dan zou de klus erop zitten. Milos, die de gegevens moet zoeken van Naomi, bezoekt de galeriehouder, maar wanneer die niet direct meewerkt voelt Milos zich verplicht om hem te vermoorden.

Chantal verneemt dat de eigenaar van het pand, waar Guy Naomi naartoe had gebracht, van een bejaarde vrouw is die in Zuid-Frankrijk woont, mevrouw Grenoult. Meneer Ortola is de zaakwaarnemer van mevrouw Grenoult. Op het ogenblik dat Chantal terugkeert naar het pand, verneemt ze dat de studio van Guy volledig is uitgebrand. Maar niemand spreekt over een lijk. Hierdoor twijfelt ze aan Naomi's verhaal en probeert ze zelf op zoek te gaan naar Guy Lavillier. Zo komt ze bij het huis van de Lavilliers aan en ontmoet er Romy, de dochter van Guy Lavillier.

Isabelle en Romy Lavillier

Isabelle Lavillier vraagt aan hoofdcommissaris Jarre, om haar man te zoeken, die verdwenen blijkt te zijn. Maar ze wil dat het discreet gebeurt, zodat niet te veel mensen op de hoogte zijn van Lavilliers verdwijning. Isabelle heeft geen idee of haar man bedreigd is geweest en heeft ook geen vreemd gedrag bij hem gemerkt. Maar dat betekent niet dat ze zich niet ongerust maakt.

Door haar gesprek met Romy wordt Chantal gebeld door Jarre, die enkele vragen heeft. Jarre confronteert Chantal met het feit dat ze te maken hebben met een moord. Chantal begrijpt de link van het verhaal van Naomi niet met een moord, tot Jarre haar uitlegt dat de eigenaar van de galerie, waar Naomi Guy Lavillier had ontmoet, vermoord is. Onmiddellijk gaat Chantal in de verdediging dat haar vriendin hier niets mee te maken heeft.

Jarre begrijpt al snel dat Chantal al eerder wist dat Guy Lavillier verdwenen was, dus vraagt hij haar wat ze precies weet. Lavillier stemt hier ook in mee op voorwaarde dat ze niet moet vertellen wie haar bron is. Jarre is nu op de hoogte van wat er die nacht gebeurd is. Guy Lavillier had een hartstilstand gekregen toen hij zijn vrouw bedroog met een jongere vrouw. Maar hoe kwam het dan dat er geen stoffelijk overschot was gevonden na de brand? Had iemand het lijk verplaatst of was de fantasie op hol geslagen van de getuige van Chantal?

Chantal stuurt enkele berichtjes naar Naomi om haar op de hoogte te brengen van wat er ondertussen is gebeurd, terwijl Naomi terug naar Nederland is gekeerd. Wanneer Naomi leest dat de galeriehouder vermoord is, slaat ze in paniek en heeft ze het gevoel dat ze in een nachtmerrie terecht is gekomen.

Wanneer het lichaam van Guy Lavillier wordt teruggevonden, kan er niet meer over een hartaanval gesproken worden. Jarre ziet dat Lavilliers gezicht ongehavend is, maar de rest van het lichaam is minstens met veertig messteken aangepakt en gecastreerd. In de hartstreek is met een dolk een plastic map met een stuk papier, waarop staat 'wie een zwijn is, zal sterven als een zwijn', gestoken. Jarre brengt Chantal op de hoogte van wat hij heeft gezien. Wanneer ze hem vraagt of haar vriendin gevaar loopt, kan Jarre er geen antwoord op geven. Maar ze hoeven niet lang op het antwoord te wachten, want de dag zelf krijgt Naomi in haar appartement in Amsterdam bezoek van Milos en wordt ze vermoord.

Saimir Bezun

Renoir, een collega van Jarre, is ervan overtuigd dat hij de moordenaar van Guy Lavillier heeft gevonden. De vingerafdrukken op de dolk komen overeen met die van Saimir Bezun. Hij is de broer van Radi, de zigeunerjongen die door een verdwaalde politiekogel is geraakt en overleden. Guy Lavillier had toen de politie gesteund en een uitgesproken mening gehad over de jongen en de Roma-gemeenschap, waarvan Radi deel uitmaakte. Nadien had Saimir Guy Lavillier met de dood bedreigd.

Jarre twijfelt of Saimir wel de dader is. Maar alles pleit tegen hem. De aanklacht van het parket maakt duidelijk dat Saimir zelfstandig had gehandeld. Hij had zijn dode broertje willen wreken en had de moord van Guy Lavillier zelfs aangekondigd. Tijdens de ondervraging slaat Saimir op de vlucht, nadat hij Jarre had gebruikt om weg te geraken. Saimir, die het notitieboekje van Jarre heeft gestolen, ontdekt dat hij maar op een persoon kan rekenen, die zijn onschuld kan bewijzen. Hij wacht dan Chantal ook op, zodat ze hem kan vertellen wie haar vriendin is. Wanneer ze hem uitlegt dat Naomi vermoord is, verliest hij even alle moed.

Saimir had in Chantals huis ontdekt dat hij niet alleen was. Er was een man geweest, die vermoedelijk aan haar computer had gezeten. Voor haar eigen veiligheid stelt hij voor dat ze met hem meegaat. Chantal realiseert zich dat ze genoeg wetten overtreedt door met Saimir mee te gaan. En bedankt dan ook een plan om te vluchten. Maar wanneer ze het pistool van Milos, dat op haar gericht is ziet, heeft ze geen andere mogelijkheid dan Saimir te geloven en zijn plan te volgen.

Bruno Marcheix

Chantal heeft het gevoel dat Saimir haar de waarheid vertelt en dat hij wordt gebruikt voor de moord op Guy Lavillier. Ze heeft een vermoeden door wie, maar wil de zaak verder onderzoeken voor ze conclusies trekt. Saimir vertelt haar dat hij ook een dader in gedachten heeft. Doordat hij de computer van Guy Lavillier had gehackt, had hij zijn mails kunnen lezen. Op die manier had Saimir ontdekt dat Guy Lavillier een bastaardzoon had, die hem al een tijdje chanteerde en zelfs bedreigde met de dood.

Terwijl Chantal verder zoekt in de computerbestanden ontdekt ze dat mevrouw Grenoult een van de grote geldschieters is van de partij van Guy Lavillier. En Marie-Christine, haar dochter, is na de moord de nieuwe leider van La Nouvelle France. Saimir en Chantal besluiten eerst Christian op te sporen, om hem zo te waarschuwen dat zijn broer vergiftigd is. Daarna gaan ze op zoek naar de bastaardzoon en als dat allemaal gelukt is wil Saimir zich overgeven aan Jarre.

Wanneer Chantal de berichten van haar telefoon beluistert ontdekt ze dat Jarre zich zorgen om haar maakt, aangezien Saimir zijn boekje mee heeft genomen en haar gegevens nu weet. Jarre zelf wordt ontslagen uit zijn functie omwille van zijn vooringenomenheid naar Saimir toe en door zijn nonchalante houding was Saimir erin geslaagd om ervandoor te gaan.

Samen gaan ze naar de Girauds, die pachters waren geweest van de ouders van Guy en Christian Lavillier. Beiden waren ze bejaard, hij was aan zijn bed gekluisterd en hun dochter was ondertussen gestorven. En het is die dochter die de moeder van de bastaardzoon is en ook de reden van Chantals bezoek. Tijdens het gesprek met de vrouw verneemt ze dat zijn naam Bruno is en ze sinds de dood van zijn moeder weer contact hebben. De vrouw vertelt dat de jongens Lavillier haar dochter verkracht hadden. Meneer Lavillier had een contract opgemaakt dat hen beloofde dat ze ieder jaar wat meer gronden en gebouwen in bezit kregen op voorwaarde dat ze niets vertelden. Toen bleek dat Andrée zwanger was, hadden ze haar naar een klooster gestuurd. Na de geboorte was het kind onmiddellijk weggehaald. Chantal krijgt ook een foto te zien van Bruno en zijn adresgegevens.

Terwijl Saimir en Chantal proberen uit te zoeken wie er achter de moord van Guy Lavillier zit, groeien ze dichter naar elkaar en het duurt dan ook niet lang of ze beginnen te zoenen. Samen gaan ze naar het appartement van Bruno Marcheix, waar niemand is. Ze breken in en Saimir gaat direct aan de slag met de computer, waarin hij het zoekgedrag van Bruno uitzoekt. Chantal heeft ondertussen foto's gevonden waarop de ongelukkige Bruno staat met verschillende pleeggezinnen. Ook vindt ze een brief van Christian Lavillier, die zich verontschuldigt voor zijn gedrag naar Andrée toe en wil Bruno als zijn wettige zoon aannemen.

Overtuigd dat Bruno de moordenaar is, zoeken ze foto's op van de vernissage in galerie Prisma. En ze vinden effectief een foto waarop hij op de achtergrond staat. Wanneer ze Jarre terug hoort vertelt Chantal hem alles wat ze weten. Jarre gelooft dat Saimir onschuldig is, maar hij is er niet van overtuigd dat Bruno iemand zou vergiftigen. In ruil voor hun veiligheid willen Chantal en Saimir bewijsmateriaal bezorgen dat aantoont dat Marie-Christine Grenoult volgend jaar voor het presidentschap zal gaan. Doordat ze van Guy Lavillier een martelaar maakt stijgt haar partij La Nouvelle France elke dag in de peilingen.

Jarre wordt bevestigd in zijn vermoeden dat Bruno niemand heeft vergiftigd als hij Christian spreekt. Die legt hem uit dat Bruno Guy wou spreken in de galerie, maar de moed niet vond.

Chantal en Saimir spreken af met Jarre, wat ze niet weten is dat ze gevolgd worden door Milos. Wanneer ze op de afgesproken plaats aankomen wordt Saimir doodgeschoten. Chantal geraakt hierdoor helemaal in schok, waardoor Jarre snel reageert om te vermijden dat ze de volgende slachtoffers worden en hij slaagt erin hen in veiligheid te brengen door Milos te vermoorden.

Naar aanleiding van de gebeurtenissen willen Isabelle en Romy met Chantal praten, maar zij wil dat Jarre erbij is. Romy vertelt dat ze zwanger is en weggegaan van haar man. Ze was niet welkom bij haar vader wat voor Isabelle de druppel was. Ze had dan ook een middel gemaakt dat ervoor zorgde dat haar man zou sterven. Maar ze wist niets van de plannen van Oscar Ortola om het lichaam te mishandelen en op die manier er voor te zorgen dat Marie-Christine haar kans kon grijpen.

Acht maanden later

Marie-Christine Grenoult deed niet meer mee aan de presidentsverkiezingen, ze ontkende haar betrokkenheid, maar zat in afwachting van haar proces in de gevangenis. Oscar Ortola, die het criminele brein was, was erin geslaagd om te ontsnappen. En Chantal had ondertussen een boek geschreven over de gebeurtenissen in nagedachtenis van Saimir.

Hoofdpersonen

Chantal Zwart

Zij werkt als journalist. Vroeger had ze een baan bij Radio Limousin Populaire, maar nu is ze sinds enkele maanden verhuisd naar Parijs, waar ze werkt bij Vox. Chantal is lang, slank, atletisch en heeft blond haar. Ze is steeds fanatiek bezig met werk.

Hotze

Hij is de vader van Chantal. Hotze is met zeventien verhuisd van Groningen naar Parijs. Terwijl ze allebei perfect Frans spreken, spreken Hotze en Chantal steeds Nederlands met elkaar.

Evelyne

Ze was een collega van Chantal geweest, maar nu zijn ze nog altijd vriendinnen. Evelyne is vijftig jaar.

Naomi

Ze is een koele schoonheid en getrouwd met Tom, die de docent politiek was van haar en Chantal. Ze is al dertien jaar samen met Tom, maar hun relatie is zeker niet perfect te noemen.

Guy Lavillier

Hij lijkt op een Franse acteur met een warme stem. Hij was de burgemeester van Saint-Denis en parlementslid. Zijn carrière als politicus heeft het laatste jaar een enorme vlucht genomen. Hij was geboren in 1949 Guy was getrouwd mat Isabelle, die hij op de universiteit had leren kennen. Ze hadden twee kinderen Maxime en Romy.

Isabelle Lavillier

Ze is een tweeënzestigjarige, mooie vrouw. Ze weet dat haar man affaires heeft, maar daar heeft ze zich al lang bij neergelegd.

Milos

Hij is een van de beste huurmoordenaars die er bestaan. Hij is ongrijpbaar en wisselt net zoveel van verblijfplaats als van identiteit. Hij heeft een zwak punt, Nadja, zijn grote liefde.

Geneviève Grenoult

Ze staat in de top honderd van rijkste Fransen. Haar vermogen wordt beheerd door haar dochter Marie-Christine.

Romy Lavillier

Samen met Achmed Bachir leidt ze een theatergroep. Romy speelt zelf ook theater en spreekt Arabisch doordat ze onder andere een tijdje in Marokko heeft gewoond. Ze heeft een fel karakter en laat zich niet direct doen.

Auguste Jarre

Hij is feitelijk op pensioen, maar bij gebrek aan personeel vervangt hij de hoofdcommissaris. Het is een mooi meegenomen tijdverdrijf na de dood van zijn vrouw Jeanne.

Oscar Ortola Rama

Hij is geen type om mee te spotten. Hij is een voormalige bodyguard, een kampioenschutter en een zware jongen. Oscar is van Albanese afkomst.

Christian Lavillier

Hij is geen fan van de politiek van zijn broer. Hij is een gepensioneerd advocaat en getrouwd met Marianne, die arts is.

Saimir Bezun

Hij is vijfentwintig jaar en is sinds zijn vijftiende herhaaldelijk in aanraking geweest met justitie. Doordat hij had gestudeerd is hij de woordvoerder van de bedreigde Roma-gemeenschap. Saimir is oprecht.

Symbolen en motieven

Conflict

Romy en haar vader waren niet de beste maatjes. Ze verschilden op alle vlak van mening, waardoor ze steeds ruzie kregen.

Verleden

Chantal had zelf ook ooit met Guy Lavillier te maken gehad, toen hij haar wou verleiden. Ze had hem toen een kniestoot verkocht en een aangifte gedaan van poging tot aanranding. Maar ze had de aanklacht uiteindelijk ingetrokken om zo te vermijden dat ze haar baan zou verliezen.

Angst

Naomi vindt de moed niet om haar man te vertellen wat er in Parijs is gebeurd. Vooral niet nu Tom heel lief en teder is.

Geheimen

Tijdens haar zoektocht naar de waarheid ontdekt Chantal dat niet alleen haar vader Guy Lavillier had gekend. Maar ook haar moeder was met hem bevriend geweest. Meer zelfs, ze hadden een relatie gehad.

Twijfel

Milos merkt dat hij fouten maakt, die hij vroeger nooit zou gemaakt hebben. Hij wil dan ook stoppen met moorden.

Aantrekking

Het duurt niet lang of Chantal voelt zich aangetrokken door Saimir. Maar ze twijfelt of het wederzijds is. Uiteindelijk is ze ouder dan hem en misschien valt hij wel niet op blond.

Woede

Chantal is kwaad dat ze er niet in geslaagd is om Saimir in veiligheid te brengen. Deze executie had niet mogen gebeuren.

Titelverklaring

Nacht in Parijs verwijst naar het avontuur dat Naomi met Guy Lavillier beleeft en de catastrofale gevolgen ervan, die ervoor zorgen dat Chantal Zwart een onderzoek start.

Thema

Macht erotiseert.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal bestaat uit 424 bladzijden, die verdeeld zijn over 25 hoofdstukken. Het verhaal geeft het standpunt van Naomi Eggers, Chantal Zwart, Auguste Jarre en Andrée Giraud, die in derde persoon is geschreven.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in een week in het heden in Parijs, Boulogne-Billancourt, Saint-Denis, Ivry-sur-Seine, Saint-Florent-le-Vieil, Bobigny, Amsterdam, Cherbourg, Samois-sur-Seine, Saint-Florent-le-Vieil en Cholet. Naast het verhaal dat zich in het heden afspeelt zijn er ook nog de fragmenten uit het dagboek van Andrée Giraud, die gebeurtenissen uit het verleden vertellen .

Evaluatie

Michael Berg is erin geslaagd om een complexe thriller te schrijven, waarin verschillende verhaallijnen door elkaar lopen. Daarnaast krijg je als lezer ook fragmenten uit een dagboek, die zich afspelen in de jaren zestig en een extra dimensie geven aan het verhaal. Het boek leest als een trein, door de vlotte schrijfstijl en het boeiende verhaal. Door de politieke omstandigheden en het maatschappelijke probleem rond de discriminatie naar Roma's, krijgt het verhaal veel diepgang. Het is tot het einde spannend, met een tikje romantiek.

Lees verder

© 2018 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Peter James (1948) is een Britse auteur die hoort tot het lijstje van bestverkopende thrillerauteurs. Zijn werk is onder…
Boekverslag: Harlan Coben 'Verloren' (Myron Bolitar-reeks 9)Boekverslag: Harlan Coben 'Verloren' (Myron Bolitar-reeks 9)Verloren is het negende deel uit de reeks met Myron Bolitar in de hoofdrol. De reeks rond hem is geschreven door de Amer…
Het palmares van Tom BoonenAan koosnaampjes geen gebrek voor Tommeke Boonen. Sinds de Bom van Balen in 2005 gans wielerminnend Vlaanderen charmeerd…

Boekverslag: 'Gezien de feiten' van Griet Op de BeeckBoekverslag: 'Gezien de feiten' van Griet Op de Beeck'Gezien de feiten' is het Boekenweekgeschenk van 2018. Het gaat over Olivia, een vrouw die weduwe is geworden. Ze had ge…
Boekverslag: Linda Jansma 'Houvast'Boekverslag: Linda Jansma 'Houvast'Houvast is het derde boek van de Nederlandse thrillerschrijfster Linda Jansma (1967). De dood van Thijs, de man van Anou…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: The House of Books
  • Boek: Michael Berg 'Nacht in Parijs' (ISBN: 978-90-443-3475-3) - gelezen op: 30/03/2018
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 28-11-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.