Boekverslag: Linda Jansma 'Houvast'

Boekverslag: Linda Jansma 'Houvast' Houvast is het derde boek van de Nederlandse thrillerschrijfster Linda Jansma (1967). De dood van Thijs, de man van Anouk, leek veroorzaakt te zijn door een verkeersongeluk. Maar Anouk wordt nu geconfronteerd met een moord op een collega van Thijs, de verdwijning van haar broer en een aanrijding, die in scène is gezet. Anouk wil weten wat er met haar broer gebeurd is en ontdekt op die manier dat alle vreemde gebeurtenissen een rode draad hebben: de laatste reportage van Thijs. Maar Anouk begrijpt helemaal niet waarom het zo belangrijk is en wat haar broer er mee te maken heeft.

Gegevens

  • Oorspronkelijke titel: Houvast
  • Auteur: Linda Jansma
  • Eerst druk in het Nederlands: 2012
  • Aantal pagina's: 362
  • ISBN: 978-94-6109-1710

Samenvatting

Aart Buringa

Anouk Van Merwede heeft net het verlies van haar man Thijs wat kunnen verwerken, wanneer ze wordt verdacht van de moord op Aart Buringa. Hij was net als Thijs een onderzoeksjournalist en een van zijn vrienden. Anouk kan al snel aantonen dat ze niets met de moord te maken heeft. Alhoewel ze moet toegeven dat ze er niet direct rouwig om is dat Aart dood is. Hij had het vertikt om info te delen over de dood van Thijs, waardoor hij Anouks vijand was geworden. Ruben, Anouks tweelingsbroer, had de avond van de moord nog samen met Aart in een café gezeten, waardoor hij ook een verdachte is. Anouk begrijpt helemaal niet waarom Ruben bij Aart was, maar is er wel van overtuigd dat haar broer hem nooit iets zou aandoen.

Wanneer niemand Ruben kan bereiken en hij zelf ook niets van zich laat horen, besluit Anouk naar zijn huis te gaan. Daar ziet ze dat alles overhoop is gehaald. Anouk vreest dat er iets gebeurd is met hem, terwijl de politie ervan overtuigd is dat hij gevlucht is. Anouk gaat op zoek naar de laatste reportage van Aart, in de hoop zo info te vinden die een link kan vormen naar Ruben. Het artikel gaat over CRR, Child Rescue Romania. Het zegt haar niet direct iets, waardoor ze dit ook naast haar legt.

De verdwijning van Ruben heeft niet op iedereen hetzelfde effect, zo is zijn ex-vrouw, Bianca, niet echt onder de indruk en vertrekt ze naar het buitenland, terwijl ze haar dochtertje achterlaat bij Anouk, aangezien Ruben er niet is om voor Katja te zorgen. Anouk heeft hier niet op gerekend en het is nu ook niet dat haar nichtje goed kan opschieten met haar dochter Amy. Dus heeft ze er nu een extra zorg bij.

Tijdens een autorit met de meisjes wordt Anouk aangereden. Net bekomen van de klap ziet ze twee mannen op hen afkomen. Beiden spreken een Slavische taal en openen de achterdeuren. Wanneer Anouk weerstand biedt, schiet een van de mannen haar neer. Gelukkig is het maar een schampschot, waardoor ze er met de schrik vanaf komen. Anouk is ervan overtuigd dat het autodieven waren. Maar de politie denkt dat het persoonlijker was.

Ruben

Via de oude pc van Thijs hoopt Anouk meer info te vinden, maar daarvoor heeft ze de hulp nodig van een IT-expert. Hiervoor kan ze rekenen op een collega van Ruben, Stan, die de laptop meeneemt naar huis.

Plots wordt ze door Ruben gebeld. Er is een slechte verbinding waardoor ze hem moeilijk begrijpt en het gesprek wordt beëindigd net nadat ze schoten heeft gehoord. Het idee dat haar broer kan zijn doodgeschoten, maakt haar bang. Maar ze probeert dapper te blijven voor de meisjes.

Die nacht krijgt ze bezoek van Ruben met een schotwond en een zwaar mishandeld lichaam. Hij legt haar uit dat hij niet veel tijd heeft omdat twee Roemenen op zoek zijn naar hem om informatie te krijgen. Het gaat onder andere over filmpjes waarop illegale praktijken staan, die gesteund worden door Child Rescue Romania. Thijs had ze op het net geplaatst en ervoor gezorgd dat deze enkel bereikbaar zijn via zijn laptop. Ruben wil dan ook onmiddellijk de laptop gaan halen, wanneer hij verneemt dat die bij Stan ligt.

Anouk begrijpt nu wel de link met Thijs, maar begrijpt niet wat Aart met de reportage te maken had. Ruben legt haar uit dat Thijs met de reportage over kinderhandel was gestart, maar na zijn dood had Aart het werk overgenomen en nu is die ook dood. Ruben weet dat ze niet veilig zijn en beslist dat ze samen met de kinderen moeten vluchten voor het te laat is. Anouk stelt het huis van Bianca voor, aangezien ze daar een sleutel van heeft. Zodra de kinderen slapen, gaan ze samen naar Stan. Ruben besluit in te breken, wanneer Stan niet reageert als ze enkele keren aanbellen.

Als Stan voor hen staat, vreest Anouk dat hij de politie gaat bellen. Maar Stan is duidelijk ongerust om Rubens toestand en wanneer hij het verhaal van de reportage hoort en de kans groot is dat Aart is vermoord omdat hij het wachtwoord niet wist van het programma van Thijs, wil Stan samen met Ruben direct aan de slag gaan, om het wachtwoord te zoeken. Ruben maakt zich zorgen over zichzelf, maar hij vreest dat Anouks auto was geramd om zo zijn dochter te ontvoeren om hem op die manier te dwingen het programma te openen. Want de gegevens die in de bestanden van Thijs staan kunnen ervoor zorgen dat verschillende mensen in de gevangenis terecht komen.

Terwijl de mannen gaan uitzoeken hoe ze het wachtwoord kunnen kraken, beslist Anouk terug te keren naar Amy en Katja. Op het moment dat ze er bijna is, ontvangt ze een telefoon van de inspecteur die de moord op Aart onderzoekt. Hij is bezorgd nadat hij haar huis helemaal overhoop heeft teruggevonden. Terwijl ze hem een uitleg wil geven wordt ze verplicht door een van de Roemeense mannen om het gesprek te stoppen en naar binnen te gaan. Ondanks Anouks protest slagen beide mannen erin om de kinderen en Anouk in twee aparte auto's te stoppen en weg te rijden.

Iana

Eenmaal aangekomen in een loods wordt Anouk gedwongen om Ruben te bellen. Ze vertelt hem dat ze samen met de kinderen is ontvoerd en dat de Roemenen willen dat hij samen met de laptop naar hen komt.

Ruben, die weet dat Stan de politie heeft verwittigd, terwijl hij Ruben gevolgd is naar de loods, probeert zoveel mogelijk tijd te rekken. De Roemenen zijn dan ook hun geduld aan het verliezen op het moment dat de politie samen met Stan aankomt om de loods binnen te stormen en iedereen te redden.

Anouk, die in de loods ook Luca was tegengekomen, begreep niet waarom ze het vriendje van haar assistente tegenkwam. Luca legt haar uit dat hij via haar assistente, dichter bij haar wou komen om zo te weten komen waar zijn zusje Iana zit. Hij had bij haar ingebroken maar had toen niets gevonden. Door Lucas verhaal weet Anouk nu ook dat Thijs wel degelijk vermoord is, maar dat dankzij hem een belangrijke getuige nog leeft. Hij had de achtjarige Iana uit Roemenië kunnen smokkelen tot bij enkele zusters, die voor haar zorgen. Iana is de spilfiguur en kan met haar getuigenis de volledige organisatie van de kinderhandel opblazen. En op die manier helpt ze heel veel kinderen, die werden ontvoerd of verkocht door hun ouders.

Hoofdpersonen

Aart Buringa

Hij was drieënveertig jaar en een journalist. Hij was een belangrijke getuige in het onderzoek naar de dood van zijn collega-journalist Thijs.

Anouk Van Merwede

Anouk was getrouwd met Thijs, die negen maanden geleden verongelukt is. Ze is de tweelingzus van Ruben en de moeder van de elfjarige Amy. Anouk is de eigenaar van een dierenartsenpraktijk.

Ruben

Hij heeft een dochtertje Katja, waar hij zielsveel van houdt, net als de rest van zijn familie.

Luca

Hij is de broer van Iana, het meisje dat Thijs uit Roemenië had meegenomen.

Symbolen en motieven

Schuld

Na de dood van Thijs is de relatie tussen Anouk en Amy niet optimaal. Amy isoleert zich enorm en Anouk heeft het gevoel dat Amy haar de schuld geeft voor de dood van haar vader, die ze enorm mist.

Piekeren

Anouk maakt zich zorgen over haar broer Ruben, waardoor ze weinig slaapt en op zoek gaat naar antwoorden op al haar vragen. Daarnaast heeft ze ook haar nichtje op bezoek, die zich afvraagt waar haar vader is.

Ongerustheid

Anouk is kwaad op zichzelf dat ze er niet in geslaagd is om de meisjes te beschermen toen de twee mannen hen vastgrepen. Ze kan ook niemand verwittigen waardoor ze zelf moet zorgen dat de kinderen vrij komen, allen weet ze niet waar ze zijn en wat met hen gaat gebeuren.

Cover en titelverklaring

De cover is zeer sprekend en vormt een aangrijpende link naar het onderwerp van het boek: kinderhandel. Houvast is het woord dat aantoont wat Thijs voor Iana betekent.

Thema

Hulp komt soms uit een onverwachte hoek.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal bestaat uit 362 bladzijden, die verdeeld zijn over 40 hoofdstukken. Het verhaal geeft het standpunt van Anouk, die in de ik-persoon is geschreven en Thijs en Luca, die in derde persoon is geschreven.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden en in het verleden (de tocht van Thijs en Iana) in Nederland, Roemenië, Servië en Duitsland.

Evaluatie

Al vanaf de eerste pagina weet je dat je het boek niet gaat wegleggen en dan heb je nog niets gemerkt van de spanning die goed opgebouwd is. Linda Jansma heeft een vlotte en goed leesbare schrijfstijl, waardoor je als lezer graag meegaat in het verhaal. Haar personages zijn levensecht, waardoor je ze onmiddellijk in je hart sluit en mee op stap gaat in Anouks speurtocht. Er zijn drie verschillende verhaallijnen, maar die zijn in verschillende lettertypes geschreven, zodat je precies weet wie er aan het woord is.

Lees verder

© 2018 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Kinderhandel en uitbuitingKinderhandel en uitbuitingKinderhandel is het illegaal misbruiken van kinderen voordoeleinden zoals: arbeid, prostitutie of adoptie.De kinderen, d…
Evaluatie van de leerlingEvaluatie van de leerlingLeerkrachten evalueren hun leerlingen voortdurend. Dit doen ze om meer inzicht te krijgen op de leerlingen. Kunnen de le…

Boekverslag: Michael Berg 'Nacht in Parijs'Boekverslag: Michael Berg 'Nacht in Parijs'Nacht in Parijs is het vierde deel in de serie over Chantal Zwart van Michael Berg. Ondertussen heeft Chantal het platte…
Boekverslag: Harlan Coben 'Zes jaar'Boekverslag: Harlan Coben 'Zes jaar'Zes jaar is een van de standalones van de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben. In Zes jaar verdwijnt Natalie, de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: de Crime Compagnie
  • Boek: Linda Jansma 'Houvast' (ISBN: 978-94-6109-1710) - gelezen op 2/4/2018
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 16-04-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.