Boekverslag: Harlan Coben 'Zes jaar'

Boekverslag: Harlan Coben 'Zes jaar' Zes jaar is een van de standalones van de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben. In Zes jaar verdwijnt Natalie, de grote liefde van Jake, van de ene op de andere dag uit zijn leven. Wanneer haar man vermoord wordt terug gevonden, is Jake gedreven om Natalie toch op te sporen en haar te helpen. Want hij is ervan overtuigd dat ze in de problemen zit en op niemand kan rekenen. Hiervoor gaat hij zo ver dat hij zelf een slachtoffer wordt en bedreigd wordt. Hoe verder hij komt in zijn zoektocht, hoe meer hij overtuigd is dat haar verdwijning geen keuze is die Natalie heeft gemaakt.

Gegevens

  • Oorspronkelijke titel: Six years
  • Nederlandstalige titel: Zes jaar
  • Auteur: Harlan Coben
  • Eerste druk: 2013
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2013
  • Vertaling: Sabine Mutsaers
  • Aantal pagina's: 332
  • ISBN: 978-90.225-7908-4

Samenvatting

Todd

Zes jaar geleden trouwde Natalie, Jakes grote en enige liefde, met Todd. Jake was aanwezig op het huwelijksfeest en had Natalie beloofd dat hij hen met rust ging laten. Zes jaar lang had hij elke dag aan haar gedacht. Nu leest Jake de overlijdensadvertentie van Todd, de tweeënveertigjarige man van Natalie.

Jake beslist om naar de begrafenis te gaan. Wanneer hij daar is, ontdekt hij dat Todd een tienerzoon heeft, dus de kans is groot dat hij al eens getrouwd was voor zijn huwelijk met Natalie. Jake verneemt ook dat Todd is neergeschoten, de politie denkt aan een uit de hand gelopen overval. Maar Jake is pas echt verrast wanneer hij hoort dat Todd al jaren getrouwd was met zijn jeugdliefde, Delia. Samen hadden ze twee kinderen Eric en Katie. Nergens is Natalie te zien. Wanneer Jake dit allemaal vertelt aan zijn beste vriend Benedict, heeft die direct twee verklaringen. Todd was een polygamist en had verschillende kinderen bij verschillende vrouwen of hij was niet dezelfde Todd.

Jake kan het niet laten en beslist om wat in het verleden te graven van Todd en Natalie. Wanneer Jake naar de zus van Natalie belt reageert ze heel bizar en lijkt hem niet te kennen. Jake beslist om terug te keren naar het kamp 'Creatief bijtanken', waar hij Natalie had leren kennen. Maar wanneer hij daar aankomt kan niemand zich herinneren dat er ooit op die locatie een kamp was georganiseerd. Ook kan hij niets terugvinden van het huwelijk tussen Todd en Natalie.

Terug thuis ontvangt Jake een e-mail met het bericht: Je had het beloofd. Hij probeert te reageren, maar krijgt onmiddellijk de boodschap dat het e-mailadres onbekend is. Jake denkt er over na om het effectief te laten rusten. Maar Jake kan het niet laten om een vriendin in te schakelen, die nog bij de FBI heeft gewerkt. Ook zij vindt geen info over Natalie.

Bob en Otto

Na een avondje stappen met Benedict en twee knappe vrouwen, wandelt Jake met de nodige drank in zijn lijf over het campusterrein. Daar wordt hij aangesproken door Bob, een man die hem al eerder had gevolgd. Bob beweert te weten waar Natalie is en brengt hem naar een bestelbus waar Otto hen staat op te wachten. En dan wordt Jake onder dwang meegenomen. De mannen willen weten wat Jake weet over Natalie en waar ze is. Ondanks zijn pogingen om duidelijk te maken dat hij het zelf niet weet, willen ze een antwoord. Na een gevecht waarin Otto per ongeluk het leven laat, slaagt Jake erin om te ontsnappen.

Jake wordt opgevangen door de politie, die niet veel waarde hecht aan zijn verhaal, aangezien hij dronken is. Ook Benedict heeft er zijn twijfels over. Als Jake terug is op de campus krijgt hij van de directeur te horen dat hij voor een tijd op verlof moet gaan en gedurende die tijd niet welkom is op de campus. Een van zijn studenten en zijn enige getuige voor die avond was zwaar aangepakt door Otto voordat ze Jake hadden ontvoerd. De jongen ligt in het ziekenhuis en kan zich niets meer herinneren. Zijn vrienden, die achter hem kwamen, hadden enkel Jake zien instappen in een bestelbus en hun vriend gewond op de grond terug gevonden.

Het wordt er niet beter op wanneer Jake gezocht wordt voor de moord op een van zijn twee ontvoerders, terwijl het op zich een dom ongeluk was. Jake wil zich niet melden voordat hij nog een paar dingen heeft gedaan. Met de hulp van zijn vrienden ontdekt Jake dat Natalies vader ook nog had gewerkt als professor op de campus en er samen met zijn gezin had gewoond, tot hij op een dag was verdwenen zonder enig bericht achter te laten. Er werd geroddeld dat hij er vandoor was met een studente.

Het kamp

Julie, de zus van Natalie kan Jake niet veel vertellen aangezien ze Natalie ook sinds haar trouw met Todd niet meer heeft gezien. Ze weet dat Denemarken de thuisbasis van Natalie en Todd was, maar dat ze vooral reisden om liefdadigheidswerk te doen. Dus Julie kan helemaal niet geloven dat Todd vermoord is en getrouwd met een andere vrouw. Terwijl Jake ervan overtuigd is dat Todd voor hun huwelijk Natalies ex-vriendje was, legt Julie hem uit dat de twee elkaar nog niet zo lang kenden toen ze trouwden.

Op het moment dat Jake Benedicts auto gebruikt merkt hij bij het gebruik van de GPS, dat de laatste bestemming die gebruikt is, het exacte adres van het kampterrein is. Benedict loog of hij moet een goede reden hebben gehad om daarheen te rijden. Jake kan het niet laten om in Benedicts pc op zoek te gaan naar aanwijzingen. Hij is verrast over wat hij vindt, maar vooral doordat Benedict voor hem staat met een pistool in de hand. Benedict legt Jake uit dat hij afkomstig is uit Gana waar hij een openbare aanklager was en tegen de drugkartels vocht. Jamal, wat zijn echte naam was, had zijn dood geënsceneerd om ervoor te zorgen dat hij en zijn vrouw veilig waren. Zijn vrouw weet zelfs niet dat hij nog leeft.

Archer

Het kamp vormde een dekmantel voor mensen, die een nieuwe start nodig hadden. Jake legt onmiddellijk de link naar Natalie, die waarschijnlijk ook een nieuwe identiteit nodig had. En dat was de reden van het nephuwelijk. Benedict probeert Jake ervan te overtuigen dat hij het moet loslaten, niet alleen voor zijn eigen veiligheid, maar ook voor die van Natalie en andere mensen. Jake begrijpt Benedict en is blij dat zijn vriend hem toch niet wil vermoorden. Maar hij is er nog niet van overtuigd om het los te laten.

Aangezien Todd is vermoord en er iemand weet dat het huwelijk nep was, loopt Natalie in gevaar. Dus mag hij haar zeker niet laten vallen. Met de hulp van een foto en enkele artikels begrijpt Jake waarom Natalie was ondergedoken. Jaren geleden was ze waarschijnlijk getuige geweest van de moord op Archer Minor, de zoon van een van de bekendste maffiabazen Maxwell Minor. De kans zat erin dat hij geëxecuteerd was door zijn eigen vader, aangezien Archer de praktijken van zijn vader publiekelijk in vraag had gesteld. En daarom zijn de mannen van Maxwell op zoek naar Natalie, om te vermijden dat ze tegen hem getuigt.

Jake wordt tijdens zijn onderzoek gevonden door een van de handlangers van Maxwell Minor. Hij kan geen kant op maar plots staat Natalie voor hun neus. Samen slagen ze erin om de handlanger te doden. Wanneer Natalie het geluid van sirenes hoort wil ze er vandoor gaan. Jake wil met haar meegaan, maar Natalie weigert zijn gezelschap. Opnieuw vraagt ze hem haar te beloven haar niet te zoeken.

Een jaar later

Jake heeft een andere naam en weet wat er precies gebeurd is in het verleden van Natalie. Archer Manor had zijn studies gedaan in Lanford op hetzelfde moment dat Natalie haar vader er les gaf. Archer was geen goede leerling en had een scriptie overgenomen van een andere student en Natalies vader had deze fraude aangegeven. Als gevolg hiervan werd hij vermoord door Archer. Natalie had nooit geloofd dat haar vader hen had verlaten en op een bepaald moment had haar moeder haar de waarheid verteld. Het was Natalie geweest die Archer had vermoord en zijn vader zinde op wraak.

Een jaar geleden had Jake niets beloofd aan Natalie, maar was hij samen met haar vertrokken en nu zijn ze getrouwd en leiden een nieuw leven in New Mexico.

Hoofdpersonen

Jake Fisher

Hij is één meter vijfennegentig, heeft mooie blauwe ogen en heeft de bouw van een houthakker. Jake is vijfendertig jaar en is docent politicologie. Hij is opgegroeid in Philadelphia.

Natalie Avery

Ze komt van New Jersey en is vierendertig jaar. Ze heeft een zus Julie, haar moeder leeft nog, maar haar vader is gestorven.

Benedict Edwards

Hij is de beste vriend van Jake. Hij is docent aan de faculteit klassieke talen. Benedict is klein, tenger en zwart en een grote vrouwenversierder.

Symbolen en motieven

Loslaten

Jake weet dat hij Natalie zou moeten loslaten. Maar hij kan het niet. Hij is ervan overtuigd dat ze voor elkaar gemaakt zijn.

Doorzettingsvermogen

Ondanks al het advies en de dreigingen die Jake krijgt, geeft hij het niet op om Natalie te zoeken. Meer zelfs, hij slaagt erin om haar zover te krijgen dat ze voor hem uit haar schuilplaats komt en hem komt redden.

Titelverklaring

De titel Zes jaar verwijst naar de tijd, dat Jake Natalie niet meer heeft gezien.

Thema

Oude liefde roest niet.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Brad Bradbeer en bestaat uit 332 pagina's, die verdeeld zijn over 36 hoofdstukken. Het verhaal geeft het standpunt van Jake Fisher, die in ik-persoon is geschreven.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Savannah, Lanford, Vermont en New Mexico.

Evaluatie

Niets in dit verhaal is wat het lijkt. Het is niet een thriller, die je van Harlan Coben gewoon bent. Het heeft geen stevige actie, maar een verhaallijn, die ingewikkeld en verwarrend is. De karakters zijn heel oppervlakkig geschreven. Het is ook eerder een roman met spanning in plaats van een echte thriller. In ieder geval het is een boek dat gemakkelijk leest, met een verrassende ontknoping.

Lees verder

© 2018 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag: Harlan Coben 'Verloren' (Myron Bolitar-reeks 9)Boekverslag: Harlan Coben 'Verloren' (Myron Bolitar-reeks 9)Verloren is het negende deel uit de reeks met Myron Bolitar in de hoofdrol. De reeks rond hem is geschreven door de Amer…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Harlan Coben 'Blijf dichtbij'Boekverslag: Harlan Coben 'Blijf dichtbij'Blijf dichtbij is een standalone van de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben, die onder andere bekend is van zijn…
Boekverslag: Michelle Richmond 'Het huwelijkspact'Boekverslag: Michelle Richmond 'Het huwelijkspact'Het huwelijkspact is een thriller van de Amerikaanse Michelle Richmond. Jake en Alice ontvangen op hun bruiloft een uitn…

Boekverslag: Linda Jansma 'Houvast'Boekverslag: Linda Jansma 'Houvast'Houvast is het derde boek van de Nederlandse thrillerschrijfster Linda Jansma (1967). De dood van Thijs, de man van Anou…
Boekverslag: 'Laatste seizoen' van Vonne van der MeerBoekverslag: 'Laatste seizoen' van Vonne van der MeerIn 'Laatste seizoen' laat Vonne van der Meer ons voor de derde keer kennismaken met Duinroos. In dit vakantiehuis op Vli…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Boekerij
  • Boek - Harlan Coben 'Momentopname' (ISBN: 978-94-6092-095-0) - gelezen op 26/01/2018
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 26-03-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.