Boekverslag: Harlan Coben 'Houvast'

Boekverslag: Harlan Coben 'Houvast' Harlan Coben (1962) is een Amerikaanse thrillerauteur, die gekend is van onder andere volgende titels: 'Ik mis je', 'Verloren', 'Eens beloofd' en 'Niemand vertellen'. In 'Houvast' brengt de auteur een reeks van verhalen die allemaal puzzelstukjes vormen. Elk puzzelstukje heeft zijn rol in het verhaal; dus als lezer is het heel belangrijk om ze allemaal op de juiste plek te leggen, zodat je op het einde de grote puzzel ziet.

Gegevens

  • Oorspronkelijke titel: Hold Tight
  • Nederlandstalige titel: Houvast
  • Auteur: Harlan Coben
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2008
  • Vertaling uit het Amerikaans: Martin Jansen in de Wal
  • Aantal pagina's: 352
  • ISBN: 978-90-225-7537-6

Auteur

Harlan Coben is al jaren een gewaard thrillerschrijver in de Verenigde Staten. Hij was de eerste auteur die alle grote Amerikaanse thrillerawards op zijn naam schreef. Zowel zijn standalones als zijn reeks waarin voormalig basketballer, sportagent en speurneus Myron Bolitar de hoofdrol speelt worden ook in de rest van de wereld verkocht als zoete broodjes. Ondertussen heeft hij ook al enkele jeugdthrillers geschreven. In 2006 kwam in Frankrijk de film 'Ne le dis à personne' uit, die gebaseerd was op één van zijn boeken 'Tell no one'.

Samenvatting

In de proloog ontmoet je Marianne, die na een avondje drinken in de problemen geraakt. Door het verhaal worden er meerdere mensen het slachtoffer van een wansmakelijk duo.

Het centrale verhaal gaat over Mike en Tia Baye, de ouders van Jill en Alex. Zij maken zich ongerust over hun 16 jarige zoon Alex, nadat hij plots gestopt is met ijshockey en ook nog eens de zelfmoord van één van zijn klasgenoten Spencer moeilijk kan verwerken. Omwille van deze veranderingen beslissen ze om een programma op de pc van hun zoon te laten installeren dat er voor zorgt dat ze kunnen zien wat hij online doet. Op deze manier hopen ze te weten wat er met hun zoon scheelt en hem op één of andere manier te helpen. Wanneer hij op een avond verdwijnt, breekt voor hen de hel los.

Hun 11-jarige dochter Jill, logeert op de avond dat haar broer verdwijnt, bij haar vriendin Yasmin. Na een ongepaste opmerking van hun leraar over haar gezichtsbeharing, wordt Yasmin constant gepest, maar Jill blijft trouw aan haar vriendin.

Andere verhalen zijn de moeder van de jongen die zelfmoord heeft gepleegd, die opeens een foto ontdekt, waardoor ze begint te twijfelen over de manier hoe haar zoon is overleden. En de buurjongen van de Baye's die dringend een transplantatie nodig heeft.

Hoofdpersonen

Mike Baye

Hij is de vader van Alex en Jill. Zijn job als chirurg, gespecialiseerd in transplantaties, brengt hem op professionele manier in contact met zijn buren, wat hem in een moeilijke situatie brengt.

Tia Baye

Ze is de moeder van Alex en Jill en werkt als advocaat in Manhattan.

Adam Baye

'Hij was groot voor zijn leeftijd - nu al groter dan zijn vader - en Mike wist dat hij ook bikkelhard kon zijn. Hij had altijd zonder angst in het doel gestaan, had zich nooit verscholen achter zijn verdediging. Als iemand te dicht bij zijn doel kwam, stoof Adam er zelf op af.' (blz. 42)

Jill Baye

'Jill, zo leek het wel, vond praktisch alles wat ze deed geweldig, benaderde alle nieuwe dingen met een energie en een enthousiasme die ronduit aanstekelijk waren, of je wilde of niet.' (blz.33)

Symbolen en motieven

Vertrouwen

Het dilemma om je kinderen te vertrouwen en hun de kans te geven om te experimenteren en jong te zijn. Hoe ga je daar mee om als ouder en hoe ver laat je ze hun ding doen? 'Adam had een traumatische ervaring achter de rug - de zelfmoord van een vriend - en natuurlijk leed hij al aanzienlijk onder zijn eigen puberteit. Hij was teruggetrokken en humeurig. Hij was altijd op zijn kamer, deze kamer, zat meestal achter deze computer, games te spelen, te chatten en god-weet-wat-nog-meer. Maar gold dat niet voor de meeste tieners? Adam praatte nauwelijks met hen, reageerde zelden wanneer ze hem iets vroegen en als hij reageerde, was dat met een zucht van ergernis. Maar nogmaals ... was dat zo abnormaal?' (blz. 15)

Zoektocht naar de waarheid

Betsy is de moeder van de overleden klasgenoot Spencer. Na het zien van een foto is er van overtuigd dat haar zoon geen zelfmoord heeft gepleegd. Ook al krijgt ze geen steun van haar man, probeert ze uit te zoeken wat er die avond precies is gebeurd.

Omgaan met verdriet

Na de dood van Spencer ging elk gezinslid op zijn manier om met de pijn. Ron, de vader werkte lang en huilde op momenten wanneer hij dacht dat niemand hem zag. De ene zus ging door alsof er niets was gebeurd en de andere was stil en teruggetrokken. Betsy had momenten dat ze zich wou overgeven aan haar verdriet en andere momenten stortte zich op nieuwe projecten.

Elk huisje heeft zijn kruisje

Ieder gezin in het boek heeft zijn eigen geheimen en problemen, die ze op hun manier willen oplossen.

Titelverklaring en boekomslag

Op de boekomslag zie je een foto die over de schouder genomen is van een persoon, die met haar hand leunt op een raam. De aandacht wordt vooral gevestigd op de hand. In dit boek lees je wat er gebeurt wanneer je opeens aan iemand begint te twijfelen, je iemand verliest of iemand jouw wereld overhoop haalt. Uiteindelijk heeft iedereen nood aan een houvast.

Thema

Relatie tussen ouders en kinderen en hoe ver je gaat om hen te beschermen. 'Bespioneren was niet goed. Aan de andere kant, als ze het niet hadden gedaan, zou Adam morgen gaan feesten, met drank en misschien ook drugs. Dus het was wel goed. Alhoewel, toen Mike minderjarig was, was hij ook wel eens naar zulk feestjes geweest. Hij had het overleefd. Was het wel goed wat hij deed?' (blz. 43)

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal bestaat uit een proloog en 39 hoofdstukken. Het wordt verteld in de derde persoon. Per hoofdstuk komen verschillende perspectieven aan bod, waardoor alle verhalen door elkaar worden geweven.

Tijd en plaats

Het verhaal wordt in het heden verteld en speelt zich vooral in de ruime omgeving van New York af.

Evaluatie

Harlan Coben bouwt hier de suspense op zonder dat je het door hebt. Door de verschillende vragen heb je eerst moeite om door de bomen het bos nog te zien. Hij zet je ook dikwijls op het verkeerde been, waardoor het boek nog interessanter wordt. Om dan te eindigen met een origineel plot. Niet alle personages zijn even diepgaand uitgewerkt. Maar het blijven geloofwaardige karakters. Het is een uitstekende thriller, die gemakkelijk leest.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Harlan Coben 'Blijf dichtbij'Boekverslag: Harlan Coben 'Blijf dichtbij'Blijf dichtbij is een standalone van de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben, die onder andere bekend is van zijn…
Boekverslag: Harlan Coben 'Zes jaar'Boekverslag: Harlan Coben 'Zes jaar'Zes jaar is een van de standalones van de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben. In Zes jaar verdwijnt Natalie, de…
Boekverslag Twee vrouwen door Harry MulischBoekverslag Twee vrouwen door Harry MulischHet boek Twee vrouwen is een mooi boek geschreven door Harry Mulisch. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit h…

Boekverslag Triggerhappy - Bart ChabotBoekverslag Triggerhappy - Bart ChabotTriggerhappy is een boek van Bart Chabot. Schrijver, dichter en tv-maker Bart Chabot schreef in zijn leven al veel boeke…
Boekverslag: John Williams 'Butcher's crossing'Boekverslag: John Williams 'Butcher's crossing'John Williams is bekend van de romans 'Stoner' en 'Augustus'. Het verhaal gaat over de 23-jarige William die zijn studie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: eigen foto
  • Hebban.nl - http://www.hebban.nl/artikelen/dossier-harlan-coben - bezocht op 28/08/2015
  • Harlan Coben 'Houvast'' - 2015 (19de druk) - ISBN: 978-90-225-7537-6
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.