Boekverslag: John Williams 'Butcher's crossing'

Boekverslag: John Williams 'Butcher's crossing' John Williams is bekend van de romans 'Stoner' en 'Augustus'. Het verhaal gaat over de 23-jarige William die zijn studies beëindigt om naar het westen te gaan. Daar aangekomen besluit hij op jacht te gaan naar buffels, samen met drie andere mannen. Tijdens hun tocht worden ze geconfronteerd met verschillende obstakels, die meedragen aan de karaktervorming van de jonge William.

Gegevens

  • Titel: Butcher's crossing
  • Auteur: John Williams
  • Eerste druk: 1960
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: november 2013
  • Vertaling uit het Amerikaans: Edward Krol
  • Aantal pagina's: 334

Auteur

John Williams (1922-1994) groeide op in Texas, Amerika. Hij heeft helaas zijn wereldwijde succes van zijn romans niet meer kunnen beleven. Alhoewel zijn romans pas in 2012 en 2013 in het Nederlands werden vertaald, zijn deze boeken al enkele decennia eerder geschreven. 'Butcher's crossing' was Johns tweede roman en werd voor de eerste keer gepubliceerd in 1960.

Samenvatting

William Andrews, beslist zijn studies aan Harvard te stoppen om zoveel mogelijk van het land te zien en te leren kennen. Samen met Miller, Charley Hoge en Fred Steiner gaat hij op jacht naar bizons. Iedereen heeft zijn eigen doel om mee te doen aan deze zware tocht: Andrew wil ontdekken, Miller wil teruggaan naar de plek die hij ooit ontdekt had en als een soort bizonparadijs beschouwt, Charley volgt plichtmatig zijn vriend Miller alhoewel hij al slechte ervaringen heeft gehad in de bergen en voor Fred lokt het geld.

Vanaf de start is het duidelijk dat de tocht een hele beproeving zal worden. Naast het verschil van karakters bij de mannen, is er ook nog het gebrek aan water en de eentonigheid van de tocht. 'De reis kwam neer op routinematige kleine dingen, zoals het naar bed gaan in de avond, het opstaan in de ochtend, het drinken van zwarte koffie uit een hete blikken mok, het vastsjorren van beddengoed op steeds vermoeider rakende paarden, de monotone en verlammende tred over de prairie die nooit van uiterlijk veranderde, het drenken van de paarden en ossen in de avond, het eten van gedroogd fruit, ...' (blz.104)

De jacht op de bizons wordt een ware obsessie voor Miller, hij moet en zal alle bizons in de vallei doden. Dit ten koste van alles.'Nu hij zich bewust werd van de afnemende grootte van de kudde, besefte Andrews dat hij niet had gedacht over de dag dat er uiteindelijk niets meer van de kudde over zou zijn, dat er geen bizon meer overeind zou staan - want anders dan Schneider had hij geweten, zonder erbij stil te staan of zich af te vragen hoe hij het wist, dat Miller de vallei niet zou verlaten zolang er nog een enkele bizon leefde.' (blz. 195)


Hoofdpersonen

William Andrews

William is de 23-jarige zoon van een predikant uit Boston. 'Hij was begin twintig, tenger gebouwd, met een blanke huid die na een dag in de zon rood begon te kleuren.' (blz.10) Heeft zijn studies beëindigd aan Harvard om op zoek te gaan naar vrijheid.

McDonald

McDonald leerde de vader van William kennen toen hij nog in Boston woonde. Hij vertrok naar het westen om een nieuw leven te beginnen en specialiseerde zich in het kopen en verkopen van bizonhuiden.

Miller

Miller is een ervaren jager op bizons. Met als enige voorwaarde dat hij niet voor McDonald of iemand anders werkt, maar enkel voor zichzelf. Reeds vier jaar verblijft hij in Butcher's crossing.

Charley Hoge

Hij is de vriend van Miller en gaat mee als kok tijdens de jacht. Zijn twee trouwe vrienden, naast Miller, zijn de bijbel en whisky.

Fred Schneider

De norse man uit de groep, die meegaat als vilder. Hij is de enige die de kracht heeft om af en toe tegen Miller in te gaan en zijn gedachte te hebben over de vooruitgang van de expeditie.

Francine

Een mooie vrouw die als prostituee werkt in Butcher's crossing en gefascineerd is door William, die anders is dan de mannen die in het dorp vertoeven. 'Ze had iets eenvoudigs en ernstig in haar blik, een lieve, maar niet el te grote bedroefdheid, die hem ontwapende, en die, naast het medelijden dat hij zojuist had gevoeld, ook vertedering opwekte. Op dat moment kon hij zich niet voorstellen dat ze datgene kon zijn waarmee haar beroep werd aangeduid.' (blz.74)

Symbolen en motieven

Zoektocht naar antwoorden

William is jong en heeft nog weinig van de wereld gezien, hij zit met heel veel onbeantwoorde vragen en hoopt met deze trektocht zijn antwoorden te vinden. 'Wat hij zocht was de bron en behoeder van zijn wereld, een wereld die zich altijd bang van haar bron leek af te keren, er niet naar op zoek ging, zoals het prairiegras om hem heen zijn wortelvezels naar de rijke, donkere vochtigheid stuwde, naar de Vrije natuur, en zo zichzelf jaar in in, jaar uit vernieuwde.' (blz. 24)

Zoektocht naar de ideale wereld

Miller heeft jaren geleden een prachtige plek voor een jager ontdekt. Hij wil dan ook samen met zijn groep terug naar die plek gaan om de jacht van zijn leven te doen. 'Die vallei slingerde zo ver je kon zien door de bergen. En er waren overal bizons, in kleine kuddes, zo ver als je kon zien. Herfstvacht, maar dikker en beter dan de wintervacht van de grazers op de vlakte. Vanwaar is stond, telde ik misschien drie-, vierduizend stuks. En verderop nog meer, voorbij de bocht van de vallei, waarachter ik niet kon zien.' (blz.40)

Het leven geeft en het leven neemt

Na de jacht worden de mannen verschillende keren geconfronteerd met de kracht van de natuur en de ontberingen die het teweegbrengt.

Titelverklaring en boekomslag

De titel komt van het dorp Butcher's crossing in Kansas, waar Will Andrews op zoek gaat naar avontuur. 'Butcher's crossing was bijna in een oogopslag te overzien. Een groep van zes eenvoudige houtskeletgebouwen, die door een smalle, onverharde weg in tweeën werd gedeeld. Aan beide kanten van de weg stonden achter de gebouwen wat verspreide tenten.' (blz. 11) 'Dit is een dorp voor jagers, jongen. Als je hier blijft kun je niet veel anders doen.' (blz.37)

Op de boekomslag staat een kop van een buffel afgebeeld, die verwijst naar de jacht op buffels in het verhaal.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal bestaat uit drie delen en zestien hoofdstukken. Het wordt verteld in derde persoon.

Thema

Je verliest je onschuld soms sneller dan je zelf beseft.

Tijd en plaats

We zijn 1873, de periode waar de spoorlijn zijn intocht in het land verkondigde. Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in Amerika, Kansas.

Evaluatie

Vanaf de eerste pagina merk je hoe de auteur heel visueel schrijft. Je hebt het gevoel dat je in het verhaal wordt meegezogen en al de dingen die de auteur omschrijft kan zien, horen en ruiken. 'Op het korte, gele gras graasden enkele gammele paarden, die bij het geluid van de passerende wagen ineens hun hoofd optilden, hun oren naar voren gericht. Er klonk een boze kreet. Iemand lachte. Een paard, snoof en brieste, en door de plotselinge beweging rinkelde een hoofdstel. In de hete lucht hing de vage geur van mest.' (blz.11) Het verhaal gaat langzaam, maar blijft boeien. Wie echter een cowboy-en-indiaanverhaal verwacht, kan zich alvast een desillusie besparen. Dit verhaal gaat over leven dankzij en overleven met de natuur.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
De gebroeders CoenJoel en Ethan Coen, beter bekend als de gebroeders Coen, zijn bij filmliefhebbers al decennia bekend van independent mov…
Hoe maak ik een goed boekverslag?Hoe maak ik een goed boekverslag?Wanneer je een boekverslag moet schrijven moet je er rekening mee houden dat je het schrijft voor de doelgroep waar ook…
Het maken van een boekverslag!Het maken van een boekverslag!Een boekverslag maken kan op verschillende manieren. Over het algemeen wil een docent graag vaste onderwerpen in een boe…

Boekverslag: Harlan Coben 'Houvast'Boekverslag: Harlan Coben 'Houvast'Harlan Coben (1962) is een Amerikaanse thrillerauteur, die gekend is van onder andere volgende titels: 'Ik mis je', 'Ver…
Boekverslag Engels: 'Extremely Loud and Incredibly Close'Boekverslag Engels: 'Extremely Loud and Incredibly Close'Jonathan Saffran Foer is een Amerikaanse schrijver, van wie zijn bekendste werken 'Extremely Loud and Incredibly Close'…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: eigen foto
  • Info auteur: bol.com - http://www.bol.com/nl/c/algemeen/john-williams/46633/index.html?lastId=95 - bezocht op 24/08/2015
  • John Williams 'Butcher's crossing' - november 2013 - ISBN139789048816743
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.