Boekverslag: Nora Roberts 'Het heetst van de dag'

Boekverslag: Nora Roberts 'Het heetst van de dag' Nora Roberts (1950) is een gekende Amerikaanse schrijfster, die meer dan honderd boeken op haar palmares heeft. Veel van haar boeken kwamen onmiddellijk op nummer 1 van de New York Times-bestsellerlijst. 'Een nieuw begin', 'Eerbetoon', 'Vastberaden' en 'De zoektocht', zijn een kleine greep van titels die deze vrouw heeft geschreven.

Gegevens

 • Titel: Het heetst van de dag
 • Oorspronkelijke Titel: High Noon
 • Auteur: Nora Roberts
 • Eerste druk: 2007

Samenvatting

Phoebe MacNamara, is naast een uitstekende onderhandelaar bij de politie ook een belangrijke steunpilaar voor haar familie. Zowel haar moeder als haar dochter hebben haar aandacht en liefde nodig. Dit verandert echter wanneer Phoebe wordt aangevallen door een bekende op haar werk. De sterke Phoebe wordt het slachtoffer van bedreigingen, smakeloze grappen en zelfs meer. Het wordt een ware race tegen de tijd om er voor te zorgen dat niemand in haar nabije omgeving het slachtoffer wordt, want haar belager gaat over lijken om Phoebe te kraken en daar te krijgen waar hij haar wil.

Hoofdpersonen

Phoebe MacNamara

De 33-jarige vrouw woont samen met haar moeder Essie, haar zeven jarige dochter Carly en Ava in één huis. Ze is gescheiden van Roy. Ze werkt als gijzelings- en crisisonderhandelaar. Door het feit dat het een echte mannenwereld is, wordt ze niet door iedereen geaccepteerd als een volwaardige collega. In het verleden heeft ze een akelige situatie meegemaakt samen met haar moeder en Carter. Zo hebben ze Dave leren kennen.

Duncan Swift

Deze eigenaar van een paar bars ontmoet Phoebe wanneer een ex-personeelslid zelfmoord wil plegen

'Ook al was hij gemoedelijk en loyaal, toch was hij geen golden retriever-type, zoals hij het noemde. Daarvoor had zijn persoonlijkheid te veel lagen en wist hij te goed wat hij wilde.' (blz. 255)

Arnie Meeks

Hij werkt in hetzelfde politiekorps. Het is een arrogante man die neerbuigend doet naar Phoebe toe. Wanneer hij een gijzelnemer tot zelfmoord drijft, is voor Phoebe de maat vol.

‘Hij heeft me recht in mijn gezicht teef genoemd, om nog maar te zwijgen over alle keren dat hij dat achter mijn rug heeft gezegd. (…) Hij respecteert mijn gezag niet, sterker nog, hij voelt niets dan minachting voor me.’ (blz. 108)

Dave McVee

Hij is de hoofdinspecteur, die er voor gezorgd heeft dat Phoebe haar opleiding voor gijzelings- en crisisonderhandelingen heeft gevolgd. Hij vertrouwt in Phoebe en gelooft vanaf het begin in haar capaciteiten. ‘Hij was nog precies hetzelfde als op de dag dat ze (Phoebe) hem had leren kennen. Een beetje grijs bij zijn slapen en bij zijn ogen zaten de lijntjes die een man meer karakter verleenden en een vrouw ouder lieten lijken. Maar zijn ogen zelf waren nog altijd helder en blauw, en, voor haar, gedrenkt in kalme wijsheid.’ (blz. 45)

Essie

Phoebes moeder is een jong weduwe geworden. In het verleden heeft ze een traumatisch ervaring gehad en daardoor heeft ze pleinvrees. 'Ze kon zichzelf niet toestaan de angst binnen te laten en de overhand te laten krijgen. Ze wist dat angst centimeter voor centimeter naderbij sloop en zich meester maakte van alle hoekjes en gaten.' (blz. 139)

Carter

Hij is Phoebes broer.

Ava

De drieënveertig jarige vrouw woont samen met met Phoebe en haar familie.

Thema

Het veiligste plekje, kan opeens heel onveilig en gevaarlijk worden.

Structuur en opdracht

 • Het verhaal bestaat uit drie delen en éénendertig hoofdstukken.
 • Als lezer krijg je het standpunt van verschillende personages, onder andere: Phoebe, Duncan, de belager, ...
 • Het boek is opgedragen aan Amy Berkower, de onderhandelaar.

Symbolen en motieven

 • Oude wonden: Net als Phoebe heeft Duncan een verleden dat niet zo rooskleurig is.
 • Dankbaarheid: Phoebe kan zich volop concentreren op haar job, dankzij de hulp van Ava en Essie, die veel taken op privé gebied overnemen.
 • Obsessie: De belager neemt tijd om wraak te nemen. Hij zorgt er voor dat niets kan mislopen en alles gestructureerd is. En als hiervoor mensen moeten sneuvelen, dan zal het zo gebeuren.
 • Schuld door lafheid: De man die Phoebe achtervolgt geeft haar de schuld van een bepaalde gebeurtenis die zijn leven heeft veranderd. Hij is er dan ook van overtuigd dat ze enorm laf is. En hij wil kost wat kost wraak.

Plaats

Het verhaal speelt zich af in Savannah, USA.

Perspectief/Vertelwijze

De vertelvorm is in de derde persoon.

Evaluatie

Best wel een spannend boek, want wie wil nu niet weten wie er achter al dat onheil zit!? Het is en blijft een roman, waardoor de nadruk op de romantiek wordt gelegd en hierdoor de actie soms wordt vertraagd. Nora Roberts is een ervaren schrijfster en dat merk je onmiddellijk in dit boek.

Lees verder

© 2010 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
De Bloementuin van Harper House boeken van Nora RobertsDe Bloementuin van Harper House boeken van Nora RobertsDe Bloementuin van Harper House is een trilogie geschreven door Nora Roberts. In de boekenserie ontmoeten drie vrouwen e…
Boekverslag – Obsessie, Joost HeyinkBoekverslag – Obsessie, Joost HeyinkIn Obsessie beschrijft Joost Heyink het leven van Paul, die in een band zit. Hij leert, na een mislukt optreden, Kim ken…
Hoe maak ik een goed boekverslag?Hoe maak ik een goed boekverslag?Wanneer je een boekverslag moet schrijven moet je er rekening mee houden dat je het schrijft voor de doelgroep waar ook…

Boekverslag – Doorgeschoten, Mirjam MousBoekverslag – Doorgeschoten, Mirjam MousJanna vertrekt een jaar naar de Verenigde Staten om bij haar tante te wonen en naar school te gaan. Ze sluit al gauw vri…
Samenvatting HamletSamenvatting HamletHamlet is een bekend toneelstuk dat geschreven is door Shakespeare tussen 1600 en 1602. Het is een klassieke tragedie di…
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 18-10-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.