Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het geheim van de Madonna'

Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het geheim van de Madonna' Philipp Vandenberg (1941) is een Duitse auteur. Hij is gekend als auteur van historische romans zoals 'Het Sixtijnse geheim', 'Het graf van Campo Santo' en 'Het perkament van Montecassino'. In 'Het geheim van de Madonna' gaat Anne von Sydlitz, na de verdachte dood van haar man, op zoek naar de waarheid over een oud perkament, dat ze bezit. Al snel ontdekt ze dat niet zo gemakkelijk het antwoord zal vinden op haar vragen. Samen met haar vriend Adrian, blijft ze volharden in de hoop alles te weten te komen.

Gegevens

 • Titel: Het geheim van de Madonna
 • Oorspronkelijke Titel: Das fünfe Evangelium
 • Auteur: Philipp Vandenberg
 • Eerste druk: 1993

Samenvatting

Anne ontmoet na de dood van haar man, Thales, die enorm veel interesse toont voor een oud Koptisch perkament, dat in het bezit was van haar man. Wanneer Anne weigert het te verkopen aan Thales, blijkt dit een verkeerde beslissing te zijn en komt ze samen met haar vriend Adrian in een web vol intriges terecht. Tijdens hun zoektocht naar het antwoord rond het perkament ontmoeten ze interessante mensen. Maar een kans tot meerdere ontmoetingen lukt echter niet: wie hen helpt, wordt gestraft. Toch blijven de twee niet bij de pakken zitten en reizen de wereld rond op zoek naar de waarheid.

Steeds stuiten ze weer op de naam Barabbas, die op de één of andere manier een geheime betekenis moet hebben. Een soort codewoord waarmee alleen ingewijden iets kunnen beginnen. En wie zijn die ingewijden? Dante, Da Vinci, Shakespeare? En hoe ontcijfer je deze sleutel tot een geweldig groot geheim?

Hoofdpersonen

 • Anne Von Seydlitz: Spilfiguur, een zelfbewuste vrouw.
 • Doctor Werner Rauschenbach: Een werkloze kunsthistoricus, die verslaafd is aan drank.
 • Vossius: Hoogleraar in de vergelijkende literatuurwetenschappen, die het geheim van Barabbas te weten was gekomen.
 • Adrian Kleiber: Oude liefde van Anne; helpt haar met de zoektocht naar het geheim van het perkament en de Orphisten.
 • Dr. Stephan Losinski: Een lange en magere Pool met een klein gladgeschoren hoofd, diepliggende ogen en een neus met een knobbel. Een bijbelwetenschapper, die uitblonk wat het Nieuwe Testament betrof.
 • Manzoni: Een kleerkast van een vent met een vierkant hoofd en kortgeschoren grijs haar.
 • Thales: 'Hij maakt deel uit van de Orphisten; een duistere, elitaire orde die naar wordt gezegd alleen de knapste koppen ter wereld onderdak verleent. althans de knapste koppen op zijn vakgebied.' (blz 149).

Titelverklaring

Vossius, een hoogleraar in de vergelijkende literatuurwetenschap, vernietigt in het Louvre Da Vinci's 'Madonna in de rozenhaag' met zuur. Hij is er namelijk van overtuigt dat het schilderij een geheim bewaart, dat heel belangrijk kan zijn voor de Rooms-Katholieke Kerk.

Structuur

Het boek bestaat uit een voorwoord, 10 hoofdstukken, 2 aanvullende opmerkingen, een kanttekening en heeft een gesloten einde.

Symbolen en motieven

Trots kan een bedrogen vrouw tot onvoorstelbare dingen aanzetten

Anne ontdekt allerlei dingen over haar overleden man, die er voor zorgt dat ze kwaad is op hem.

Twijfel

Tijdens hun zoektocht worden Anne en Adrian dikwijls geconfronteerd met verhalen, situaties en confrontaties; die er voor zorgen dat ze onzeker worden naar elkaar toe en het doel van de zoektocht.

Afgunst

Tussen Losinski en Manzoni bestaat er een afgunst en rivaliteit omwille van hun kennis. Ze beschouwen elkaar als concurrenten.

Kennis is het einde van het geloof

In een graf wordt een Koptisch perkament gevonden. De betekenis van het geschrift werd pas veel later duidelijk, toen het al in losse delen over de hele wereld verspreid was. Met dit perkament kan de macht van de Katholieke Kerk gebroken worden.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af van september 1961 tot en met maart 1962 , in de volgende steden München, Berlijn, Parijs Californië, Leibethra (Griekenland) en Rome.

Perspectief/vertelwijze

Er wordt steeds gesprongen tussen de twee kampen. Het kamp van Anne Von Seydlitz die op zoek is naar antwoorden over het perkament en de dood van haar man en de Orphisten, die elke stap dat Anne wat dichter bij het antwoord komt, op één of andere manier weer dwarsbomen.

Evaluatie

Het verhaal is niet altijd even gemakkelijk te volgend door de verschillende personages, wat soms voor verwarring zorgt.
Er zit best wel wat spanning in vooral het eerste stuk van het boek en dan kabbelt het wat verder, maar Philip Vandenberg slaagt er wel in dat je verder wil lezen om zo het mysterie te ontrafelen. Het is geen Dan Brown, maar mag er zeker en vast naast liggen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Hoe maak ik een goed boekverslag?Hoe maak ik een goed boekverslag?Wanneer je een boekverslag moet schrijven moet je er rekening mee houden dat je het schrijft voor de doelgroep waar ook…
Hoe schrijf ik een boekverslag?Hoe schrijf ik een boekverslag?Voor elke taal die je op de middelbare school hebt moet je wel een boekverslag schrijven van boeken of gedichtenbundels.…
Het maken van een boekverslag!Het maken van een boekverslag!Een boekverslag maken kan op verschillende manieren. Over het algemeen wil een docent graag vaste onderwerpen in een boe…

"Riskante relaties" D.J. Noordam - Boekverslag"Riskante relaties" D.J. Noordam - BoekverslagBoekverslag van het boek van D.J Noordam met als titel, Riskante relaties. Het boek gaat over vijf eeuwen homoseksualite…
Boekbespreking: Alles te verliezen van Esther VerhoefBoekbespreking: Alles te verliezen van Esther VerhoefIn dit boekverslag behandel ik de thriller Alles te verliezen van Esther Verhoef. Het verslag begint met een uitgebreide…
Bronnen en referenties
 • Hebban.nl - http://www.hebban.nl/artikelen/interview-philipp-vandenberg - bezocht op 09/09/2015
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 28-05-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.