Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het Sixtijnse geheim'

Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het Sixtijnse geheim' Philipp Vandenberg (1941) is een Duitse auteur. Hij is gekend als auteur van historische romans zoals 'Het geheim van de Madonna', 'Het graf van Campo Santo' en 'Het perkament van Montecassino'. In 'Het Sixtijnse geheim' wordt tijdens de restauratie van de Sixtijnse kapel een geheim van Michelangelo ontrafeld, wat grootse gevolgen heeft voor de geschiedenis.

Gegevens

  • Titel: Het Sixtijnse geheim
  • Oorspronkelijke Titel: Die Sixtinische Verschwörung
  • Auteur: Philipp Vandenberg
  • Eerste druk: 2005

Samenvatting

Tijdens de restauratie van de Sixtijnse kapel komen de letters AIFALUBA te voorschijn. Kardinaal Jellinek krijgt de opdracht een commissie aan te stellen om de Sixtijnse inscriptie te onderzoeken en de resultaten in een officiële bijeenkomst te bespreken. Al snel blijkt dat dit niet toevallig door Michelangelo op de fresco's is aangebracht.In een brief naar zijn vriend Giorgio Vasari vertelt Michelangelo dat hij zwavel en salpeter in de kalk had gemengd waarop hij de kleuren op aan gebracht had. Michelangelo had een plan om de paus uit de weg te ruimen.

Wat had de kunstenaar op het plafond van de Sixtijnse kapel verborgen? Wat wisten de nazi's, zodat ze de Kerk konden chanteren na de wereldoorlog? Jellinek gaat op speurtocht. Niettegenstaande hij al enkele keren duidelijk is gemaakt dat zijn leven er van zou kunnen afhangen, als hij zijn zoektocht niet staakt.

Hoofdpersonen

  • Joseph Jellinek: Hij is de spilfiguur en prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer. De Kardinaal en theoloog zet door om het Sixtijnse geheim op te lossen.
  • William Stickler: Hij is de kamerheer van de Paus.
  • Augustinus Feldmann: Hij is het oudste en meest ervaren hoofd van het Vaticaans archief.
  • Pio Segoni: Hij is een Benedictijn uit Montecassino. Pio doet in opdracht van Jellinek een onderzoek rond Michelangelo en de inhoud van de Sixtijnse fresco's.
  • Broeder Benno: Alias dr. Hans Hausmann, is een kloosterling. "Broeder Benno was kunsthistoricus en had de Italiaanse Rennaissance tot zijn levensvervulling gemaakt (...)" (blz.152)

Symbolen en motieven

Wantrouwen

Jellinek heeft het moeilijk om te weten wie hij kan vertrouwen en wie niet niet. Het onderzoek is al niet evident en dan nog niet zeker weten wie met welk idee zit, maakt het zeker en vast niet makkelijker.
"Het voornaamste was echter dat Jellinek bij God niet meer wist wie hij nog in de curie kon vertrouwen en wie hij wantrouwend moest bejegenen." (blz.147)

Twijfel

Tijdens zijn zoektocht wordt Jellinek dikwijls geconfronteerd met verhalen, situaties en confrontaties; die er voor zorgen dat hij onzeker wordt naar het doel van de zoektocht.

Afgunst

Tussen Losinski en Manzoni bestaat er een afgunst en rivaliteit omwille van hun kennis. Ze beschouwen elkaar als concurrenten.

Kennis is het einde van het geloof

In een graf wordt een Koptisch perkament gevonden. De betekenis van het geschrift werd pas veel later duidelijk, toen het al in losse delen over de hele wereld verspreid was. Met dit perkament kan de macht van de Katholieke Kerk gebroken worden.

Titelverklaring

Het Sixtijnse geheim slaat op het geheim dat zich in de Sixtijnse kapel bevindt en dat Heilige moederkerk in gevaar zou kunnen brengen.

Structuur en perspectief

Het boek bestaat uit een voorstelling van de belangrijkste personages, deel 1 = voorwoord, deel 2 met 34 hoofdstukken, deel 3 = nawoord en een appendix met de vertaling van Latijnse en Italiaanse uitdrukkingen. Het verhaal heeft een open einde. Het voorwoord en nawoord worden verteld in de ik-figuur = de schrijver. Het verhaal is een vertelvorm in de derde persoon.

Thema

Ook de Kerk heeft zijn geheimen.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich in het Vaticaan af van Driekoningen tot Pasen.

Evaluatie

Het boek kondigt al niet veel goeds aan, door te starten met een lijst van personages met hun functies. En het is ook geen gemakkelijk boek om te lezen. Door de verschillende personages geraak je soms de draad kwijt. Vraag is of al die personages een meerwaarde geven aan het verhaal. De personages zijn weinig of niet uitgeschreven. Je krijgt als lezer wel interessante informatie over Michelangelo en de Sixtijnse kapel. En het verhaal is voor de rest vlot geschreven, maar het blijft zwak qua verhaal.

Lees verder

© 2009 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sixtijnse Kapel: schilderingen van MichelangeloSixtijnse Kapel: schilderingen van MichelangeloDe Sixtijnse kapel is een wereldberoemde kapel in de Vaticaanse Musea. Hij is vrij toegankelijk tijdens openingsuren van…
Michelangelo en zijn fresco 'De schepping van Adam'Michelangelo en zijn fresco 'De schepping van Adam'De Italiaanse kunstschilder en beeldhouwer Michelangelo Buonarroti schilderde het plafond van de Sixtijnse Kapel te Rome…
Paus Julius II en de kunst in RomeEr wordt wel eens gezegd dat het grootste verdienste van paus Julius II (1443-1513) was dat hij de belangrijkste kunsten…
Schilders 16e eeuw: Michelangelo (Sixtijnse kapel)Schilders 16e eeuw: Michelangelo (Sixtijnse kapel)Paus Julius II gaf Michelangelo de opdracht om de Sixtijnse kapel van fresco's te voorzien. Het gigantische karwei wist…

Boekverslag: Linwood Barclay 'Zonder een woord'Boekverslag: Linwood Barclay 'Zonder een woord'Linwood Barclay (1955) is een Canadese schrijver. 'Zonder een woord' is zijn eerste thriller. Ondertussen zijn er al ver…
Samenvatting: Der GasmannSamenvatting: Der GasmannDit is een boek van Heinrich Spoerl. Een echte liefhebber voor de mensen die nog niet zo goed Duits kunnen lezen. Dit is…
Bronnen en referenties
  • Hebban.nl - http://www.hebban.nl/artikelen/interview-philipp-vandenberg - bezocht op 09/09/2015
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 29-05-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.