Boekverslag: Dan Brown 'Oorsprong' (Robert Langdon 5)

Boekverslag: Dan Brown 'Oorsprong' (Robert Langdon 5) Oorsprong is het vijfde deel waarin Robert Langdon zoals altijd voor een groot mysterie staat, die hij met de hulp van de knappe Ambra probeert op te lossen. Het begint allemaal met zijn oud-student Edmond Kirsch, die hem uitnodigt voor zijn presentatie in het Guggenheim in Bilbao. Edmond beweert een wereldschokkend en wetenschappelijk antwoord te hebben over de herkomst van de mensen en onze toekomst. De avond neemt een dramatische wending wanneer Edmond wordt vermoord net wanneer hij zijn boodschap wereldkundig wil maken.

Gegevens

 • Originele titel: Origin
 • Titel: Oorsprong
 • Reeks: Robert Langdon (5)
 • Auteur: Dan Brown
 • Eerste druk: 2017
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2017
 • Vertaling: Erica Feberwee en Yolande Ligterink
 • Aantal pagina's: 537
 • ISBN: 978 90 245 7679 1

Samenvatting

Bilbao

Edmond Kirsch, atheïst en wetenschapper, heeft een belangrijke afspraak met drie religieuze leiders: de Spaanse aartsbisschop Antonio Valdespino, rabbi Jehoeda Köves en de islamitische geleerde Syed al-Fadi. Voordat hij zijn bevindingen deelt met de wereld, wil Edmond hen de primeur geven van zijn wetenschappelijk antwoord op de vraag 'Waar komen wij vandaan en waar gaan wij naartoe?'. Hij weet dat het een invloed zal hebben op alle religies en dat de kans groot is dat ze hem zullen verhinderen om deze kennis te delen met de wereld.

Een paar dagen later ontdekt de Spaanse aartsbisschop dat Edmond had gelogen. Hij had hen gezegd dat hij een maand later zijn presentatie zou geven, maar Valdespino heet vernomen dat dit vanavond gebeurt in het Guggenheim-museum in Bilbao. Edmond had het zo geregeld om te vermijden dat de religieuze leiders hem op een of andere manier wilden overtuigen om zijn kennis niet te delen.

Naast een select clubje van onder andere grootheden uit de technische wereld en een live-uitzending voor honderdduizenden kijkers, is Robert Langdon, Amerikaanse hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, ook uitgenodigd. De mannen kennen elkaar ondertussen twintig jaar, Edmond had nog les gekregen van Robert, en hebben hun contact behouden. Robert is in ieder geval benieuwd naar wat Edmond voor nieuws heeft. Maar voor hij en de andere gasten dit gaan ontdekken, krijgt Robert een rondleiding via een headset door Winston, zijn artificiële gids, die uitgevonden is door Edmond en Robert constant verrast door zijn kennis.

Voor de presentatie start krijgt Robert nog even de kans om met Edmond te praten. Hij informeert Robert dat hij iets heeft ontdekt dat de wereld zal veranderen, maar dat hij ook vreest voor zijn leven. Hij is vooral bang voor Valdespino, maar Robert overtuigt hem dat de man wel genoeg politieke macht heeft om Edmonds leven zuur te maken, maar daarom nog geen moord zal plegen. In ieder geval heeft Edmond er alles voor gedaan om geen problemen te hebben, de gastenlijst is zorgvuldig samengesteld en er is van extra beveiliging voorzien.

Edmond slaagt erin van bij de start zijn publiek te fascineren, iedereen wil weten wat hij had ontdekt. Zelfs Ambra Vidal, de directeur van het museum en de verloofde van de toekomstige Spaanse koning, weet niet wat er gaat volgen en ze hoopt dat ze zichzelf hier niet mee in de problemen heeft gebracht. Terwijl ze in het publiek kijkt, merkt ze dat er iets niet klopt, maar voor ze het door heeft hoort ze een knal en ziet ze Edmond neervallen.

In alle chaos ontdekken Ambra en Robert dat hun vriend is doodgeschoten. Gardist Rafa Diaz checkt of Ambra veilig is voor hij op zoek gaat naar de schutter, maar die heeft het gebouw al verlaten. Winston licht de Guardia Real, De Spaanse bewakingsdienst van de koning, in dat Luis Avila de schutter is. Hij is een voormalige Spaanse marineadmiraal, die geen connectie had met Edmond en pas op het laatst is toegevoegd op de gastenlijst. Ambra is ervan overtuigd dat ze Robert kan vertrouwen en ze geeft toe dat ze Luis Avila op de lijst had gezet op vraag van haar verloofde prins Julian, de toekomstige koning van Spanje. Ze is ervan overtuigd dat de identiteit van de moordenaar niet bekend mocht worden en ze nu ook gevaar loopt.

Ze wil dan ook samen met Robert op de vlucht slaan om zo Edmond toch nog te helpen, door zijn opgenomen presentatie uit te zenden, maar daarvoor moeten ze in Barcelona zien te komen. Ambra weet dat ze een ding nodig hebben, het wachtwoord voor de server. Het enige dat ze weet is dat het gaat over Edmonds favoriete dichtregel, die bestaat uit tweeënzestig tekens. Robert slaagt er ook in om Edmonds telefoon mee te nemen, zodat ze contact kunnen houden met Winston, die hen kan helpen om te vluchten.

Geschokt door de beelden van de moord belt Valdespino zijn collega rabbi Köves. Voor beide mannen is het duidelijk dat ze niet veilig zijn, ze hadden net vernomen dat Syed al-Fadi dood was en nu was Edmond ook vermoord. Beiden zijn overtuigd dat er iemand de ontdekking van Edmond geheim wil houden, maar wie? Niet veel later wordt rabbi Köves gevolgd en ook vermoord.

Barcelona

Terwijl ze hun tocht naar Barcelona starten vertelt Robert wat hij zelf weet over de zoektocht van Edmond. Zo had Edmond hem een jaar geleden opgezocht met enkele vragen over de scheppingsverhalen en de antwoorden van de grote godsdiensten op de vraag waar we vandaan komen. Ambra vertelt Robert dat Edmond naar Spanje was verhuisd omwille van Gaudi. Hij hield van zijn kunst en was er zelfs in geslaagd om een deel van de Casa Mila, een van Gaudi's beroemdste woningen, te huren.

Terwijl Robert en Ambra op zoek gaan naar het wachtwoord in de Casa Mila, zien ze persconferentie op de televisie, waarin wordt vertelt dat Ambra ontvoerd is door Robert. Ambra is sprakeloos, want iedereen in het museum had gezien dat ze uit vrije wil was vertrokken. Maar het betekent wel dat Robert in gevaar is. Winston stelt voor dat Ambra het tegendeel bewijst. Ambra kruipt op het dak van het huis, waar ze de menigte probeert toe te spreken. Maar alles loopt in het honderd waardoor ze de smartphone van Edmond verliest en zo ook hun connectie met Winston. Ze is er niet in geslaagd om Robert vrij te spreken, ze hebben geen wachtwoord en nu moeten ze vluchten met de hulp van de Guardia met onder andere Rafa Diaz, voordat de plaatselijke politie hen te pakken neemt.

Sagrada Familia

Robert is ervan overtuigd dat de oplossing terug te vinden is in het boek dat Edmond had uitgeleend aan de Sagrada Familia. Wanneer ze daar aankomen bevestigt pater Joaquin Bena, dat Edmond een grote donatie had gegeven op voorwaarde dat The complete works of William Blake werd tentoongesteld in de crypte, opengeslagen op een bepaalde pagina.

Robert en Alma vinden er het wachtwoord, maar moeten nu nog Winston vinden om er zo voor te zorgen dat ze Edmonds presentatie kunnen uitzenden. Maar wanneer ze willen vertrekken ontdekken ze dat Diaz en zijn collega zijn vermoord. Ze moeten rennen voor hun leven maar worden ingehaald door Avila. Robert en Avila gaan een gevecht aan en door een val sterft Avila.

Winston

Dankzij aanwijzingen, die ze hadden gekregen van Edmond en Winston, vinden Robert en Ambra het gebouw waar Edmond zijn werkplek had en ook Winston, zijn intelligente computer terug te vinden is. Het weerzien met Winston is hartelijk en de drie hebben nu slechts één doel: de uitzending starten. En het lukt.

Edmond slaagt erin met zijn op voorhand opgenomen presentatie de kijkers te overtuigen dat God nooit te maken heeft gehad met de schepping, maar dat leven spontaan tot stand is gekomen. Zijn computersimulatie op de vraag waar we naartoe gaan is nog meer confronterend. Over vijftig jaar zou de menselijke soort, zoals we ze nu kennen, niet meer bestaan. Maar Edmond is optimistisch voor de toekomst, hij gelooft dat de mensen wel een oplossing zullen vinden.

Robert is helemaal in de war wanneer hij verneemt dat Winston de opdracht had gekregen van Edmond om zichzelf te wissen na zijn dood. Winston was een grote hulp geweest in hun avontuur. Maar Robert realiseert zich ook dat er nooit een avontuur was geweest zonder Winston. Door bepaalde linken te leggen confronteert hij Winston met zijn dubbelspel en zijn rol als opdrachtgever van de moorden. Hij had ervoor gezorgd dat Edmond was vermoord. De computer was duidelijk de mens te slim af.

Hoofdpersonen

Antonio Valdespino

Hij is als aartsbisschop een belangrijk man in Spanje en een machtig figuur in de Spaanse katholieke kerk. Zo is hij een raadgever en vriend van de koning, die de conservatieve katholieke waarden wil behouden.

Edmond Kirsch

Hij is een veertigjarige wetenschapper die gespecialiseerd is in speltheorie en computermodellen. Hij was een van de eerste studenten van Robert Langdon geweest. Hij is vrijpostig, onbezonnen en briljant.

Luis Avila

De drieënzestigjarige Luis was zijn vrouw en zoontje verloren na een aanslag in de kathedraal van Sevilla. Door dit voorval was hij beginnen drinken en had hij ontslag moeten nemen bij de marine, waar hij als admiraal werkte. Nu werkte hij als huurmoordenaar. Hij heeft een opvallende tatoeage, die een verwijzing is naar Franco, de voormalige dictator. Hij is ook lid van de ultraconservatieve christelijke sekte, de palmariaanse kerk.

Ambra Vidal

Ze is de verloofde van de toekomstige Spaanse koning, prins Julian. Ze is negenendertig jaar oud, heeft geen adellijke titel en is de directeur van het Guggenheim museum in Bilbao. Ze is knap, intelligent en vol zelfvertrouwen.

WInston

Hij heeft een Brits accent. Zijn naam is een verwijzing naar de man waarvoor Edmond heel veel respect had, Winston Churchill.

Diego Garza

Hij is reeds twintig jaar hoofd van de Guardia Real, de oudste en meest prestigieuze lijfwacht in Spanje.

Symbolen en motieven

Angst

Ambra voelt zich niet alleen schuldig omdat ze de moordenaar op de gastenlijst had gezet. Ze realiseert zich dat ze fouten heeft gemaakt en hier waarschijnlijk voor zal boeten. Het is helemaal niet duidelijk of haar verloofde achter de moord zit of niet.

Onduidelijkheid

Robert Langdon vraagt zich af wat zijn vriend Edmond precies had ontdekt, wat ervoor had gezorgd dat hij nu dood was en de wereld in rep en roer stond.

Wraak

Edmond was erin geslaagd om met het boek van William Blake, godslasterlijke kunst tentoon te stellen in een christelijke kerk. Robert Lagdon is ervan overtuigd dat hij dit gedaan heeft om de dood van zijn moeder te wreken. Paloma, Edmonds moeder, was ooit toegetreden tot de palmariaanse kerk, maar toen ze er weg wou gaan, hadden ze het haar moeilijk gemaakt, waardoor ze uiteindelijk zelfmoord had gepleegd.

Vertrouwen

Robert zou het nooit op voorhand toegeven, maar hij weet dat hij op Winston kan rekenen en heeft er dan ook geen moeite mee om dingen los te laten.

Titelverklaring en boekomslag

De titel Oorsprong is een verwijzing naar het onderwerp van het boek, waar komen we vandaan en klopt het scheppingsverhaal? De afbeelding op de kaft is een duidelijke verwijzing naar de locatie waarin zich het grootste deel van het verhaal afspeelt: Barcelona. Zo herken je heel duidelijk de Sagrada Familia van Gaudi.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan de moeder van Dan Brown. Het bestaat uit 537 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog, 105 hoofdstukken en een epiloog. Het verhaal geeft naast verschillende berichten van conspiracynet.com, ook de standpunten van Edmond Kirsch, Robert Langdon, Luis Avila, Ambra Vidal, Rafa Diaz, Diego Garza, Josh Siegel (piloot van Edmond Kirsch), rabbi Jehoeda Köves, Syed al-Fadi, Monica Martin, Hector Marcano (een blogger), Suresh Bhalla, pater Joaquin Bena van de Sagrada Familia, prins Julian, Mateo Valero (directeur van het supercomputing center), die in de derde persoon zijn geschreven.

Thema

De oorsprong van het leven.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Bilbao, Madrid, Barcelona, Boedapest, Dubai en Sharjah.

Evaluatie

Oorsprong is zeker geen ontgoocheling voor wie houdt van de serie rond Robert Langdon. De man slaagt erin om uit een benarde situatie te geraken en gaat dan op zoek naar de waarheid in het gezelschap van een mooie vrouw, vindt de oplossing en redt de wereld. In Oorsprong is het onderwerp alvast interessant, waar komen we vandaan en waar gaan we heen? Een vraag waar wetenschap een andere visie heeft dan het geloof. Een van de sterke punten van Dan Brown zijn de beschrijvingen van de kunstwerken en de gebouwen. Je hoeft als lezer niet direct te weten over wat het precies gaat om je er toch een duidelijk beeld van te kunnen maken. Waardoor je bij elk boek ook weer op reis gaat. Het thrillergehalte in dit deel is laag, het verhaal soms wat langdradig en de opbouw van het plot is niet altijd even consequent, maar het boek is zeker het lezen waard.

Lees verder

© 2018 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gaudí en Barcelona: Sagrada Familia, Park Guell en Casa'sHij is één van de bekendste Spaanse architecten. Als je in Barcelona loopt, ontkom je niet aan zijn opvallende werken. B…
Beroemde kerken en musea in BarcelonaBeroemde kerken en musea in BarcelonaBarcelona herbergt vele fraaie gebouwen die uit verschillende periodes stammen. Wanneer je een paar dagen of een weekend…
Sagrada Familia te BarcelonaSagrada Familia te BarcelonaToen Gaudi in 1926 overleed, was de Oostgevel bijna klaar, nog één toren. Helaas lagen de werkzaamheden van de bouw stil…
Uitstapjes in BarcelonaBarcelona is een geweldige stad om naar toe te gaan. Het is een stad met veel verschillende uitstapjes. Waar moet je zek…

Boekverslag: James Patterson 'Achtste bekentenis'Boekverslag: James Patterson 'Achtste bekentenis'Achtste bekentenis is het achtste deel in de serie van de Women's murder club van de Amerikaanse thrillerschrijver James…
Boekverslag 'Calippo cola' van Owen DonkersBoekverslag 'Calippo cola' van Owen DonkersCalippo cola is het verhaal van een schooljongen die bij een champignonfabriek gaat werken om zijn honkbaluitrusting te…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: Luitingh-Sijthoff
 • Boek - Dan Brown 'Oorsprong' (ISBN: 978 90 245 7679 1) - gelezen op 1/12/2018
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 21-08-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.