Boekverslag: Dan Brown 'De delta deceptie'
Dan Brown (1964) is bekend geraakt als Amerikaanse thrillerschrijver door het boek 'De Da Vinci code'. Hij is er voor gekend om fictie te vermengen met een historische achtergrond. Dan Brown is onder andere ook auteur van 'Het Juvenalis Dilemma', 'Het Bernini mysterie' en 'Inferno'. In 'De delta deceptie' is het vinden van een meteoriet en de gevolgen ervan het centrale onderwerp.
Gegevens
- Titel: De Delta Deceptie
- Oorspronkelijke titel: Deception point
- Auteur: Dan Brown
- Eerste druk: februari 2006
Samenvatting
Wanneer Rachel Sexton opgeroepen wordt door president Herney voor een geheime missie, realiseert ze zich niet dat ze niet alleen een groot geheim zal ontdekken, maar ook zal moeten vechten voor haar leven. Als objectieve waarnemer wordt Rachel Sexton naar het Milnerplateau gestuurd, waar de NASA een gigantische vondst heeft gedaan: er is een meteoriet gevonden, die fossielen bevat. De fossiel bevestigde niet alleen dat er leven in de ruimte is, maar bewijst ook dat het leven op aarde afkomstig is van elders in het heelal. De meteoriet ging vernietigend werken voor de campagne van senator Sexton, Rachels vader, die volop campagne aan het voeren was om de volgende president te worden. Maar president Herney zou als een feniks herrijzen en een held zijn, door dit grandioze nieuws. Tot Rachel en enkele wetenschappers ontdekt dat de meteoriet, toch niet precies is wat men denkt. Vanaf dat moment worden ze doelwit nummer één. En moeten ze vechten om in leven te blijven en de waarheid van de meteoriet aan de juiste persoon doorgeven. Maar wie kunnen ze nog vertrouwen in deze nachtmerrie?
Hoofdpersonen
Rachel Sextonl: dochter van senator Sexton, maar vanaf de dood van haar moeder had Rachel afstand genomen van haar vader.
'Het was een knappe vrouw, halverwege de dertig, (...)' (blz 9)
'De vrouw had dezelfde doordringende blik en gedistingeerde houding als de sentor, het beschaafde air van veerkracht en verhevenheid. Het was duidelijke klassieke, knappe uiterlijk van de senator geen generatie had overgeslagen, hoewel Rachel Sexton haar zegeningen droeg met een charme en bescheidenheid waar haar vader nog iets van kon leren.' (blz 9)
'Rachel bekleedde nu de belangrijkste functie als samenvatter binnen het NRO (=National Recnnaissance Office), die van verbindingsofficier voor het Witte Huis. Het was haar werk om de dagelijkse inlichtingenrapporten van het NRO door te nemen, te beslissen welke informatie samen te vatten tot resumés van één pagina en die naar de adviseur voor nationale veiligheid van de president te sturen.' (blz 18)
Senator Sexton: kandidaat voor de komende presidentsverkiezingen, een opportunist
'De man was een politiek dier met zilvergrijs haar en een fluwelen tong. Hij was gezegend met het gladde voorkomen van een dokter uit een soapserie, wat gezien zijn talenten als toneelspeler toepasselijk was.' (blz 10)
William Pickering: de directeur van het NRO, bijnaam de Quaker
'William Pickering was een klein mannetje met een bleke huid, een gezicht dat je meteen weer vergat, een kaal hoofd en lichtbruine ogen die weliswaar de grootste geheimen van het land hadden gezien, maar eruit zagen als twee ondiepe poelen.' (blz 18)
'De Quaker was een briljant strateeg en het toonbeeld van efficiëntie, die zijn wereld met ongeëvenaarde helderheid bestuurde.' (blz 19)
Gabrielle Ashe: de 24 jarige persoonlijke medewerker van Senator Sexton
'Sexton beschreef Gabrielle tegenover zijn maten als een vrouw met het uiterlijk van Halle Berry en de hersens en ambitie van Hillary Clinton, maar soms dacht hij dat zelfs dat nog een understatement was.' (blz 28)
President Zach Herney: 'Zijn onopvallende uiterlijk stond echter in schril contrast met de bijna devote liefde die de man afdwong bij degenen die hem kenden.' (blz 33)
'Diplomatie ging over het omgaan met mensen, en daar had Zach Herney een gave voor.' (blz 33)
Marjorie Tench: 'Marjorie tench, de belangrijkste adviseur van de president, was een lange, broodmagere vrouw. (...) Boven dat hachelijke dunne lijf prijkte een gelig gezicht met een perkamenten huid en twee emotieloze ogen. Ze was eenenvijftig, maar zag er uit als zeventig.' (blz 61)
'Marjorie Tench was gezegend met het verstand van een supercomputer, maar ook met de vergelijkbare menselijke warmte.' (blz 61)
Lawrence Ekstrom: 'Lawrence Ekstrom, het hoofd van de NASA, was een reus van een vent, blozend en bars als een ontstemde Noorse god. Zijn blonde stekelige haar was kort geschoren, zijn voorhoofd doorploegd met rimpels en zijn stompe neus met adertjes doorschoten. (...) Ekstrom, die een invloedrijk luchtvaartstrateeg en adviseur bij het Pentagon was geweest voordat hij benoemd werd bij de Nasa, stond bekend om zijn korzeligheid, die alleen werd geëvenaard door zijn rotsvaste toewijding aan de missie die vervuld diende te worden, wat die missie ook was.' (blz 65)
Michael Tolland: ook Mike genoemd, is als objectieve wetenschapper opgeroepen naar het Milner plateau.
'De media noemden Tolland een kruising tussen Jacques Cousteau en Carl Sagan, en prezen zijn kennis, pretentieloze enthousiasme en hang naar avontuur als factoren die de kijkcijfers van Amazing Seas (het wekelijkse programma dat hij presenteerde) tot grote hoogte opstuwden.' (blz 74)
'Hij was waarschijnlijk een jaar of vijfenveertig en had een atletische gestalte, dik zwart haar en een kuif die eruit zag alsof hij permanent door de wind over zijn voorhoofd werd geblazen. Hij had een krachtige kin en een onbekommerde manier van doen die op een groot zelfvertrouwen wees.' (blz 74)
Corky Marlinson: astrofysicus en vriend van Mike
'Hij was mollig en gedrongen en met zijn uitpuilende ogen en dunner wordende haar dat plat over zijn schedel was gekamd, had hij wel iets weg van een mopshond.' (blz 76)
Structuur
Het verhaal bestaat uit een proloog, 133 hoofdstukken en een epiloog.
Thema
Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ze wel.
'Alle problemen konden worden overwonnen door de waarheid te spreken, hoe je die ook onder woorden bracht.' (blz 116)
Symbolen en motieven
- Vertrouwen: 'De senator had dat van Rachel al jaren geleden verloren, maar hij was hard op weg dat van het land te winnen.' (blz 11)
- Vaderliefde: De relatie tussen Rachel en haar vader is helemaal vertroebeld. Hij beschouwt haar als een oude vrijster, die voor zijn concurrent (de president) werkt. 'Ik geef toe dat ik hem niet mag, maar hij is en blijft mijn vader, (...)' (blz 110)
- Manipulatie: iedereen manipuleerde wel iemand: Marjorie en de senator hadden Gabrielle gebruikt, de NASA en de president gebruikten de pers, ...
- Wraak: omwille van de dood van zijn dochter zint William Pickering op wraak naar de NASA toe
- Macht: Senator Sexton wil kost wat kost de macht van de VS overnemen.
Tijd
Het heden. Het boek springt van de gebeurtenissen tussen Rachel en haar vrienden, Senator Sexton, het deltateam en hun opdrachtgever + de president en zijn gevolg.
Plaats
Washington - het Milnerijsplateau
Perspectief/Vertelwijze
Het verhaal is in derde persoon geschreven.
Evaluatie
Ik heb dit boek graag gelezen. Het is zeker en vast een aanrader. Het is iets compleet anders dan De Da Vinci Code. Maar ik heb er evenveel van genoten. Als lezer word je continu bedrogen en als je één antwoord hebt, krijg je er weer tien extra vragen bij. Er hangt liefde in de lucht, maar zonder dat het melig wordt. Dus, een beetje een verademing tussen al de spanning. Twijfel niet, neem het boek en begin er aan.
Lees verder