Inferno door Dan Brown

Inferno is het vierde boek in de Robert Langdon-serie van Dan Brown. Ook dit boek staat weer in het teken van symbolen en het oplossen van een mysterie. Het boek is uitgekomen op 14 mei 2013 in zowel het Engels, als ook in het Nederlands. Let op! In dit artikel wordt een samenvatting gegeven van Inferno door Dan Brown.

Samenvatting van het boek

Robert Landon ligt in een ziekenhuis in Florence, echter, hij weet niet hoe hij daar is gekomen. Zijn laatste herinnering is hij in Amerika. In het ziekenhuis wordt hij verzorgd door dokter Sienna Brooks. Hij heeft een schotwond aan zijn hoofd en is daaraan geholpen. Op dat moment komt Vayentha, een jonge vrouw, binnen met een pistool. Ze schiet een dokter dood en vervolgens slaan Robert en Sienna samen op de vlucht.

In Sienna's appartement komt hij erachter dat er een chemische cylinder in zijn jasje zit. Hij besluit om het Amerikaanse consulaat in Florence te contacteren en geeft daarbij het adres van het hotel aan de overkant op. Enkele minuten later ziet hij Vayentha binnenkomen. Robert en Sienna geloven dat zelfs de Amerikaanse regering tegen ze is en als er gewapende mannen in de buurt komen van het appartement weten ze maar net te ontkomen. Robert heeft toch besloten om de chemische cylinder te openen en na het schudden van de cylinder blijkt het een projector te zijn. Het projecteert 'The Map of Hell' van Botticelli.

Robert en Sienna besluiten om naar het oude centrum van de stad te gaan, maar dit gaat uiteraard niet zomaar. De Italiaanse politie en nog veel meer gewapende mannen hebben alles in de stad afgesloten. Onderweg realiseert Robert zich dat Botticelli's 'Map of Hell' niet in de goede volgorde staat en dat het 'Cerca Trova' betekent. De vertaling hiervan is 'Zoek en vind'. Deze tekst refereert naar Palazzo Vecchio, en daarom neemt Robert contact op met Marta Alvarez. Nu blijkt dat Robert hier de dag ervoor ook al is geweest, maar door een hersenschudding weet hij daar helemaal niets meer van. In Palazzo Vecchio komt hij er dan ook achter waar hij de dag ervoor naar op zoek was: het dodenmasker van Dante Aghlieri. Op een beveiliginscamera komt Robert erachter dat hij, samen met 'Il Duomino', het masker heeft gestolen.

Il Duomino blijkt de dag ervoor te zijn overleden, maar heeft een laatste bericht achtergelaten voor Robert. Hierdoor lukt het Robert en Sienna het dodenmasker te vinden en ontmoeten Jonathan Ferris, iemand die bij de World Health Organization (WHO) werkt. Op de achterkant van het dodenmasker blijkt een tekst te staan die hen naar Venetië leidt. In Venetië wordt Ferris onwel, Sienna kan ontsnappen en Robert wordt opgepakt door de gewapende soldaten. Hij wordt echter niet vermoord, maar naar een vrouw genaamd Elizabeth Sinskey gebracht. Zij is de leider van de WHO en vertelt hem wat er eigenlijk aan de hand is. Bertrand Zobrist, een man die de week ervoor zelfmoord pleegde, is een chemicus en een fanatiek aanhanger van Dante. Hij heeft een plaag ontwikkeld die de mensheid moet doen slinken. Hij is van mening dat de exponentiële groei van de mensheid het einde van de mensheid zal gaan betekenen. Robert is achterna gezeten, omdat de WHO het idee had dat Robert van kant was gewisseld en voor iemand anders was gaan werken voor meer geld. Als echter blijkt dat Robert lijdt aan geheugenverlies lijkt alles weer op zijn plek te vallen.
Dat geheugenverlies heeft Robert te danken aan een organisatie genaamd 'The Consortium'. Deze organisatie beveiligt mensen met valse identiteit, woonplaats etc. Zij hebben met behulp van een medicijn gezorgd dat Robert's korte termijn geheugen op een bepaald moment werd gewist waardoor hij niets meer wist. De schotwond bleek ook nep te zijn. Toen de organisatie er echter achterkwam wat de echte plannen waren van Bertrand Zobrist, besloot de organisatie een samenwerking aan te gaan met de WHO. Dan blijkt dat Sienna Brooks een aanhanger was van Zobrist, en zelfs meer dan dat, zijn grote liefde. Sienna blijkt de plaag niet te willen vernietigen, maar ze wil het juist verspreiden.

Met een privévliegtuig van de WHO vliegen Sinskey, Robert Langdon en agent Brüder naar Istanbul, hier zou de plaag worden vrijgelaten. In het Hagia Sophia komen ze erachter waar ze moeten zijn: de Cistern. Hierin wordt een gratis concert gegeven waardoor het vol staat met toeristen. De oplosbare zak waar het virus in zou zitten lijkt te zijn verdwenen, oftewel de plaag is verspreid. Het virus blijkt zich via de lucht te verspreiden en zou een week daarvoor al zijn vrijgelaten. Sienna, die de Cistern ook gevonden had, probeert opnieuw te vluchten. Na een achtervolging door Robert geeft Sienna toe dat ze wist van Zobrist's plan, maar dat ze het tegen wilde gaan. Zijn virus maakt een derde van de wereldbevolking onvruchtbaar. De leider van The Consortium wordt opgepakt en Sienna besluit mee te werken met de WHO om duidelijkheid te krijgen over het virus. Echter, het blijkt dat tegengaan van het virus vrijwel onmogelijk is, en als het al mogelijk is heeft het mogelijke negatieve gevolgen. De mensheid is dus voor goed veranderd.

De personages in het boek

De namen van organisaties, plaatsen, en personen komen uit het boek dat is gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk. Het kan zijn dat de namen zijn veranderd in de Nederlandse versie. Het is dus niet verstandig alles letterlijk over te nemen voor een boekverslag. Het geeft meer een indicatie over de verhaallijn van het boek.

Robert Langdon; een Harvard professor, gespecialiseerd in symbolen en codes. Hij wordt wakker in een ziekenhuis in Florence met geheugenverlies. Hij zal zijn vergeten stappen moeten herhalen om een mogelijk wereldprobleem te verhelpen.

Sienna Brooks; een dokter met een IQ van 208. Zij helpt Robert Langdon, maar blijkt ook een relatie te hebben gehad met Zobrist.

Bertrand Zobrist; Zobrist is een chemicus met een andere kijk op de wereld dan de meeste mensen. Hij denkt dat overpopulatie van de planeet het einde van het menselijk ras betekent. Daarom heeft hij een virus ontwikkeld dat een derde van de wereldbevolking onvruchtbaar maakt. Hierdoor wordt de exponentiële groei op de planeet tegengegaan.

Il Duomino; Il Duomino is de baas van de Dom van Florence. Samen met Robert Langdon steelt hij het dodenmasker van Dante. Hij laat Langdon een bericht na wat uiteindelijk leidt tot het vinden van het virus.

WHO directeur Elizabeth Sinskey; de leider van de World Health Organization. Zij heeft gesprekken gehad met Zobrist over het tegengaan van overpopulatie. Doordat ze nooit op hetzelfde niveau zaten qua oplossingen heeft Zobrist zich altijd voor haar verscholen.

Jonathan Ferris; Ferris helpt Robert en Sienna met hun reis naar Venetië. Ze ontmoeten elkaar in Florence, waar hij zegt dat hij werkt voor de WHO. Het blijkt echter dat hij in werkelijkheid werkt voor 'The Consortium'.

Agent Brüder; de leider van de gewapende soldaten die het hele boek achter Robert en Sienna aan zitten

The Consortium; Een organisatie die mensen beschermd tegen mogelijke gevaren. Zobrist wordt in dit geval beschermd voor Sinskey. Echter, dit blijkt een foute zet te zijn geweest en daarom besluit de organisatie samen te werken met de WHO.

Over de auteur

Dan Brown is geboren in 1964 en dit is zijn vierde boek over professor Robert Langdon. Het is inmiddels zijn zevende boek. Eerder schreef hij al het Juvenalis Dilemma/Digital Fortress, Het Bernini Mysterie/Angels and Demons en de Delta Deceptie/Deception Point. Op de Delta Deceptie na staat cryptologie heel hoog op de lijst van Dan Brown en ook dit boek is geen uitzondering. In 2009 is zijn vijfde boek uitgekomen onder de naam Het Verloren Symbool/The Lost Symbool met Robert Langdon in de hoofdrol. Zijn vierde boek in de Robert Langdon-serie kwam uit in 2013 onder de naam Inferno.

Mening over het boek

Wederom is het Dan Brown gelukt om een fantastische thriller neer te zetten. Ondanks dat de facetten gelijk zijn aan de vorige boeken over Robert Langdon, blijft het een zeer boeiend boek die tot het einde spannend blijft. Het boek is zeker een aanrader en Dan Brown blijft naar mijn mening één van de beste schrijvers van het moment.
© 2013 - 2023 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dan Brown: Robert Langdon keert terugDan Brown: Robert Langdon keert terugNegen jaar na de uitgave van zijn eerste boek met professor Robert Langdon in de hoofdrol, ´Het Bernini Mysterie´, komt…
Dan Browns’ Het Bernini MysterieDan Browns’ Het Bernini MysterieIn de zomer van 2005 prijkte één boek vrijwel continu bovenaan elke bestsellerlijst. Het ging om Dan Browns’ De Da Vinci…
Cryptex, informatie over dit raadselachtige voorwerpCryptex, informatie over dit raadselachtige voorwerpIn het populaire boek the Da Vinci Code, geschreven door Dan Brown, is de cryptex een van de mysterieuze objecten die do…

Boekverslag: Joe SpeedbootBoekverslag: Joe SpeedbootHet boek Joe Speedboot gaat over Fransje, een zwaar gehandicapte jongen. Op een dag komt er een nieuwkomer, genaamd Joe…
Samenvatting: J. Bentham over De Verklaring van RechtenJ. Bentham schreef in 1816 het boek ‘Anarchical Fallacies’. P. Hayden gebruikt in het boek ‘The Philosophy of Human Righ…
Reactie

Sjoerd Kuilman, 20-11-2013
In het gedeelte "over de auteur" staat dat Inferno het derde boek van Dan Brown is, en het tweede boek in de Robert Langdon serie. Dit klopt niet. Voorafgaande aan Inferno schreef Dan Brown: Digital Fortress, Deception Point, Angels & Demons, The Da Vinci Code en The Lost Symbol. De laatste drie hebben tevens Robert Langdon als hoofdrolspeler en het betreft hier dus zijn zevende boek. Reactie infoteur, 14-04-2014
Daar heb ik inderdaad een foutje gemaakt, het is inmiddels aangepast!

Mellie (68 artikelen)
Laatste update: 14-04-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.