Deception Point/ de Delta Deceptie

Deception Point/ de Delta Deceptie Het derde boek van Dan Brown kwam uit onder de titel: de Delta Deceptie of onder Deception Point in de VS en Groot-Brittanië. Het boek staat los van zijn vorige boeken: Het Juvenalis Dilemma en Het Bernini Mysterie. Het boek wordt gevolgd door de Da Vinci Code, een wereldwijde bestseller, maar dat is geen vervolg op het boek.

Samenvatting van het boek

Rachel Sextet werkt voor het NRO(National Reconnaissance Office). Haar vader is goed onderweg om president te worden en doet mee aan de verkiezingen. Als op de Noordpool een meteoriet wordt gevonden, wordt Rachel naar de Noordpool gestuurd. Een groep satellieten die wordt samengevat onder de term(EOS=Earth Observation System) heeft een plek op aarde gevonden met een wel heel erg grote dichtheid in de Milne Ice Shelf, een ijsberg op de Noordpool). Ze vinden daar een meteoriet met een heel hoge dichtheid, daarop worden fossielen van vliegjes gevonden die lijken op de beesten die hier op aarde leefden, maar net iets anders. De NASA stond de laatste tijd in een slecht daglicht en daarom is dit een grote ontdekking voor de NASA, die dit als hét bewijs zien dat buitenaards leven bestaat. President Sexton laat niets aan het toeval over en laat 4 vooraanstaande wetenschappers naar de plek gaan: Michael Tolland, Corky Marlinson, Norah Mangor en Wailee Ming.

Ondertussen houdt een Delta Force team de wetenschappers grondig in de gaten voor hun onbekende opdrachtgever. Snel daarna ontdekt Ming iets opzienbarends in het water en als hij een bewijsstuk uit het water wilt halen, wordt hij neergehaald door het Delta Force team, hij zinkt in de afgrond en wordt niet gevonden. Ook Tolland ziet het verschijnsel, namelijk dat er plankton in het water aanwezig zou zijn door de fluorescentie, en hij vertelt dit aan Rachel en Corky. Mangor bevestigt dat er inderdaad zout water bij zit, wat eigenlijk alleen zoet water zou moeten zijn. De 4 gaan naar buiten en onderzoeken het ijs vanaf een afstandje, dan zien ze het lichaam van Ming en ze zien dat onderin een blok ijs is waardoor de 'meteoriet' naar boven is gegaan. Op dat moment worden ze achterna gezeten door het Delta Force Team, maar ze worden net op tijd gered door de onderzeeër USS Charlotte, die heel toevallig in de buurt patrouilleerde. Het Delta Force team neemt ondertussen aan dat ze om het leven zijn gekomen, maar dat is niet zo. In de achtervolging is Norah Mangor omgekomen. De andere 3 zijn nog wel in leven en krijgen de tijd om de NASA op de hoogte te stellen van hun ontdekkingen en over de dood van Norah Mangor en Wailee Ming. Net voordat de NASA met het nieuws naar buiten komt, is er bevestigd dat er ook zout water inzat en dat het dus helemaal geen meteoriet was en dat er dus ook geen buitenaards leven is bevestigd.

Personages in het boek

  • Rachel Sexton: zij is het hoofdpersonage in het boek. Ze is de dochter van een presidentskandidaat en wordt naar de Noordpool gestuurd om de aanwezigheid van een meteoriet te bevestigen. Op deze missie worden zijn en haar mede-onderzoekers achtervolgd.
  • Michael Tolland: Een collega van Rachel. Ook hij wordt naar de Noordpool gestuurd als een vooraanstaand wetenschapper.
  • Norah Mangor: Ook zij is een vooraanstaand wetenschapper die naar de Noordpool is gestuurd om buitenaards leven te bevestigen. Zij is degene die bevestigd dat er inderdaad ook zout water is en dat het dus niet om een meteoriet gaat. Bij de vluchtpoging komt ze om het leven.
  • Wailee Ming: Ook hij is een vooraanstaand wetenschapper. Hij is de eerste die ontdekt dat het om zout water gaat en in zijn poging een bewijsstuk te bemachtigen wordt hij gedood door de Delta Force.
  • Corky Marlinson: Het vierde lid van de vooraanstaande wetenschappers die naar de Noordpool zijn gestuurd.
  • William Pickering: Directeur van het NRO.
  • Delta-One, Delta-Two en Delta-Three: de Delta Force Teamleden die werken in een voor hun onbekende werkgever.

Over Dan Brown

De auteur van dit boek is de bekende Dan Brown. In zijn boeken is vooral cryptologie van belang, maar bij dit boek is het iets anders. Het is een avonturenboek, maar desalniettemin komen er geen echte symbolen naar voren wat bij zijn vorige 2 boeken wel zo was. Hij maakte zijn debuut met het Juvenalis Dilemma/Digital Fortress. Daarna volgde het Bernini Mysterie/Angels&Demons en dit is zijn derde boek. Zijn 4e boek was echter dé kaskraker tot nu toe van Dan Brown, de Da Vinci Code, bij zo ongeveer iedereen wel bekend. Van dit laatste boek is ook een film gemaakt en ook het Bernini Mysterie is inmiddels verfilmd onder de titel 'Angels and Demons'. In 2009 verscheen zijn 5e boek The Lost Symbol of in het Nederlands Het Verloren Symbool. Ook dit boek zal verfilmd gaan worden.

Mening over het boek

Ik vind dit boek een aanrader voor iedereen die van lezen houdt. Het boek blijft spannend tot aan het eind, met een onverwacht einde, wat natuurlijk mooi meegenomen is. Het boek is zo weg te lezen al moet je wel in de gaten blijven houden wie wie is en aan welke kant hij staat. Het onbekende in het verhaal, voor wie de Delta Force werkt, is een heel interessant onderwerp in het boek. Ik vind dit tot nu toe één van de leukste boeken die ik heb gelezen en ik hoop dat andere lezers zich hierin kunnen vinden.
© 2009 - 2024 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Juvenalis Dilemma/Digital FortressJuvenalis Dilemma/Digital FortressHet Juvenalis Dilemma is het eerste boek van Dan Brown. Hierna volgen nog de bestsellers de Da Vinci Code, het Bernini M…
Boekverslag: Dan Brown 'De delta deceptie'Boekverslag: Dan Brown 'De delta deceptie'Dan Brown (1964) is bekend geraakt als Amerikaanse thrillerschrijver door het boek 'De Da Vinci code'. Hij is er voor ge…
De Da Vinci CodeDe Da Vinci CodeDe Da Vinci Code is dé bestseller waardoor Dan Brown op de kaart werd gezet. Het boek is inmiddels verfilmd en bijna ied…

The Lost Symbol/Het Verloren SymboolThe Lost Symbol/Het Verloren SymboolHet nieuwste, in 2009 verschenen, boek van Dan Brown. Er is lang op gewacht, maar het is al snel een bestseller geworden…
Het Bernini Mysterie/ Angels & DemonsHet Bernini Mysterie/ Angels & DemonsHet Bernini Mysterie is het eerste boek over professor Langdon. Er zullen er nog een aantal volgen. Tot nu toe alleen De…
Mellie (68 artikelen)
Laatste update: 23-10-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.