De Da Vinci Code

De Da Vinci Code De Da Vinci Code is dé bestseller waardoor Dan Brown op de kaart werd gezet. Het boek is inmiddels verfilmd en bijna iedereen kent het boek wel, een hele prestatie natuurlijk. Dit boek gaat net zoals het Bernini Mysterie over professor Robert Langdon alleen dit keer speelt het verhaal zich niet in Rome af, maar in Parijs.

Samenvatting van het boek

Robert Langdon is een Amerikaans cryptoloog die werkt aan de Harvard University. Langdon is in Parijs ome een presentatie te geven over zijn nieuwe boek over de heilige graal. Na afloop van die presentatie zou hij een afspraak hebben met Jacques Saunière, de conservator van het Louvre-museum, maar deze komt nooit opdagen.
Jacques Saunière wordt dood gevonden in het Louvre en Robert is de hoofdverdachte om twee redenen: hij had een afspraak met Jacques én Jacques heeft een boodschap op de grond geschreven en daarin stond de naam van Robert Langdon. De rest van de boodschap luidt:

13-3-2-21-1-1-8-5
O, Draconian devil!
Oh, lame saint!

Met de hulp van Sophie Neveu, een cryptologe en de kleindochter van Jacques weet Robert uit het Louvre te ontsnappen. De politie is op zoek naar hem en dat zal zo blijven. Samen met Sophie probeert Robert het mysterie die Jacques heeft achtergelaten op te lossen. Voor Sophie is dit redelijk emotioneel, omdat ze niet veel contact meer heeft met haar opa, omdat ze hem een raar ritueel heeft zien doen. Sophie woonde namelijk bij haar grootvader, omdat haar ouders en broertje om zijn gekomen in een auto-ongeluk.

Langdon en Sophie komen er al snel achter dat het mysterie te maken heeft met de heilige graal en de Priorij van Sion, een priorij waar Jacques grootmeester van was. Het verhaal over de heilige graal moest geheim blijven, omdat dit machtsverlies voor de kerk als gevolg zou hebben. Robert en Sophie vinden een sluitsteen of cryptex waar aanwijzigingen in moeten staan over de vindplaats van de heilige graal. Ze gaan naar Teabing en ze zijn door zijn hulp in staat de eerste cryptex te openen. In de cryptex zit een kleinere cryptex en die moeten Sophie en Robert maar weer eens zien te openen.

Langdon en Neveu besluiten naar Londen gaan, omdat ze denken dat ze naar de Tempelkerk moeten gaan om de oplossing te vinden om de kleinere sluitsteen te openen. Hier worden ze opgewacht door de monnik Silas, hij heeft Teabing gekidnapped en hij dwingt Rober om de sluitsteen aan hem te overhandigen. Langdon doet dit. Door middel van een zoekmachine waar ze trefwoorden invullen komen ze uit bij een grote kathedraal, Westminster Abbey.
Eenmaal aangekomen bij Westminster Abbey vinden ze Teabing met een revolver, hij heeft dus achter de achtervolging gezeten en hij heeft alles gehoord. Teabing dwingt Sophie en Robert om het geheim van de cryptex te vertellen, maar Sophie wilt dit niet, omdat haar opa het geheim al heel lang heeft weten te bewaren en er zelfs voor is gestorven. Robert doet net alsof hij meewerkt en als Teabing aan blijft dringen om de oplossing te krijgen gooit Robert de sluitsteen de lucht in. Teabing laat zijn revolver vallen en duikt voor de cryptex maar hij mist. Robert laat op dat moment de inhoud van de cryptex zien, die hij er voor het gooien al uit had gehaald en hij heeft ook de revolver.

Op dat moment komt de politie binnen en die kunnen Teabing makkelijk inrekenen. Robert en Sophie gaan verder met hun onderzoek naar de heilige graal en ze komen uit bij de Rosslyn Chapel. Sophie herinnert zich dat ze er wel een is geweest met haar opa. Ze gaat naar het huis naast de Chapel en daar blijkt haar oma te wonen die daar wonen uit angst voor aanslagen van de Priorij van Sion. Het is uiteraard allemaal heel emotioneel en dan komt Sophie erachter dat haar oma weet waar de heilige graal verborgen is, want ook zij is een hoog lid van de Priorij. Ze legt uit waar de heilige graal verborgen is en nu weet Robert gelijk waarom Jacques zo graag een afspraak met hem wilde maken. Hij had het namelijk goed geraden.

De personages in het boek

Robert Langdon: een cryptoloog en leraar aan de Harvard University. Hij probeert het geheim achter de heilige graal te ontrafelen en aan het eind van het boek blijkt dat hij dit met groot succes heeft gedaan. Hij probeert in het boek samen met Sophie het raadsel op te lossen die Jacques Saunière achtergelaten heeft.

Sophie Neveu: de kleindochter van Jacques Saunière. Zij is altijd geïnteresseerd geweest in cryptologie en helpt Robert te ontsnappen uit het Louvre. Samen met hem zoeken ze uit wat het raadsel was dat haar opa heeft achtergelaten.

Silas: een monnik die meerdere mensen in het boek vermoord ten behoeve van de Opus Dei.

Jacques Saunière: de grootmeester van de Priorij van Sion. Hij wordt vermoord in het Louvre en komt zodoende zijn afspraak met Robert niet na. Hij laat een raadsel achter voor Robert over de heilige graal.

Teabing: een ogenschijnlijke vriend van Jacques Saunière, maar uiteindelijk blijkt het een oplichter te zijn. Hij dwingt Robert en Sophie om het geheim achter de cryptex aan hem te vertellen, maar dit lukt hem niet. Hij wordt opgepakt door de Franse politie.

Over de auteur

Dan Brown is geboren in 1964 en dit is zijn tweede boek over professor Robert Langdon. Het is inmiddels zijn derde boek. Eerder schreef hij al het Juvenalis Dilemma/Digital Fortress, Het Bernini Mysterie/Angels and Demons en de Delta Deceptie/Deception Point. Op de Delta Deceptie na staat cryptologie heel hoog op de lijst van Dan Brown en ook dit boek is geen uitzondering. In 2009 is zijn vijfde boek uitgekomen onder de naam Het Verloren Symbool/The Lost Symbool en ook hierin speelt Robert Langdon weer de hoofdrol.

Mening over het boek

Het boek is goed geschreven en je leest er zo doorheen. De verbanden zijn soms een beetje moeilijk te vinden, maar uiteindelijk is alles duidelijk en je beseft pas echt dat het een goed boek is als je het helemaal hebt gelezen. Daarom heb ik het inmiddels al meerdere keren gelezen en het boek verveelt nog steeds niet. De film vond ik daarentegen een beetje tegenvallen, misschien omdat ik er meer van had verwacht naar aanleiding van het boek. Je moet hem in ieder geval een keer hebben gezien en het boek moet je zeker een keer hebben gelezen!
© 2009 - 2024 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dan Browns’ Het Bernini MysterieDan Browns’ Het Bernini MysterieIn de zomer van 2005 prijkte één boek vrijwel continu bovenaan elke bestsellerlijst. Het ging om Dan Browns’ De Da Vinci…
Dan Brown: Robert Langdon keert terugDan Brown: Robert Langdon keert terugNegen jaar na de uitgave van zijn eerste boek met professor Robert Langdon in de hoofdrol, ´Het Bernini Mysterie´, komt…
Speelfilmrecensie The Da Vinci CoderecensieSpeelfilmrecensie The Da Vinci CodeDan Brown schreef The Da Vinci Code en regisseur Ron Howard verfilmde dit prachtig intrigerende verhaal in 2006 met Tom…

Gedrag, criminaliteit, delinquentie en de rol van religieGedrag, criminaliteit, delinquentie en de rol van religieStatistische gegevens over stijgende misdaadcijfers zijn vaak gemeld door de media. Dit was vooral het geval tijdens de…
Onderzoek onder alcohol drinkende religieuze jongerenOnderzoek onder alcohol drinkende religieuze jongerenEen nadeel van de vele studies over religie en middelengebruik en misbruik is dat ze vertrouwen op eigen rapporten. Onde…
Mellie (68 artikelen)
Laatste update: 23-10-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.