Juvenalis Dilemma/Digital Fortress

Juvenalis Dilemma/Digital Fortress Het Juvenalis Dilemma is het eerste boek van Dan Brown. Hierna volgen nog de bestsellers de Da Vinci Code, het Bernini Mysterie, de Delta Deceptie en de in 2009 verschenen The Lost Symbol/Het Verloren Symbool. Zoals al zijn boeken heeft cryptologie een belangrijke betekenis in dit boek van Dan Brown.

Samenvatting van het boek

Het boek begint in Florida, waar de TRANSLTR, een geweldige computer van de NSA(National Security Agency) staat. Deze computer heeft tot nu toe ALLE codes weten te kraken die op zijn pad kwamen, maar nu is er een probleem. De computer is al meer dan 24 uur bezig met het proberen te kraken van een code, maar het wilt maar niet lukken. De medewerkers van NSA concluderen dan ook dat de computer is vastgelopen op een code van een ex-medewerker, wat later bekend wordt. De codereeks verwisselt steeds en de computer kan alleen weer goed gemaakt worden door een code in te voeren die alleen de maker van het algoritme weet. Op dit moment komt Susan Fletcher in het spel, een vrouw die op de afdeling cryptologie van de NSA werkt. Strathmore is de baas van Susan, die heeft haar vriend, in het geheim, naar Spanje gestuurd om daar de code te zoeken. Ensei Tankado is de ex-medewerker die de code heeft gemaakt, hij is in Spanje geliquideerd en hield toen 3 vingers omhoog met daaraan een ring. David, de vriend van Susan, moet nu op zoek gaan naar de ring, maar hij is niet de enige. Ook Hulohot is op zoek naar de ring, maar hij is ook nog een huurmoordenaar. Dit zorgt voor een grote achtervolging rond de omgeving van Sevilla. Ondertussen moet Susan het e-mailadres van North Dakota natrekken. Greg Hale, ook een medewerker van NSA, steekt hier een stokje voor, omdat hij wil weten wat er aan de hand is.

Chartrukian is een beveiligingsambtenaar en ook hij wilt weten wat er speelt, hij wordt echter over de reling gegooid en is dood. Door zijn val ontstaat er kortsluiting en zodoende werkt het koelingssysteem van TRANSLTR niet meer goed en raakt de computer oververhit. Ondertussen ontdekt Susan dat Strathmore de Digitale Vesting of Digital Fortress zoals de code heet, doorgelaten heeft door het filtersysteem. Susan heeft dan een ingeving dat Greg Hale North Dakota is en ze wilt dit melden aan Strathmore, maar dan, door allerlei omstandigheden, lijkt Hale zelfmoord te hebben gepleegd.

Susan en Strathmore komen erachter dat Digitale Vesting niets meer is dan een computerworm en dat ze erin zijn geluisd door Ensei Tankado. Als Susan erachterkomt dat Strathmore én Chartrukia én Hale heeft vermoord weigert ze mee te werken. Op het moment dat TRANSLTR explodeert, kan ze ontsnappen met de lift, Strathmore komt om in de vuurzee die de explosie heeft veroorzaakt.

In Sevilla weet David de ring te bemachtigen en hij weet te ontsnappen aan zijn achtervolger. Zijn achtervolger valt vervolgens van de trap en komt om. David ziet dan 2 NSA-agenten en wordt er door neergeschoten. Alle belangrijke mensen van het NSA, dus ook Susan, zijn bijeengekomen in de controlekamer. Daar komen ze erachter dat de worm het doel heeft om héél de databank van het NSA openbaar te maken en ze willen daarom snel de code hebben. Ze nemen contact op met de twee agenten in Sevilla en dan ziet Susan dat David in het busje ligt. Hij was alleen verdoofd en komt bij en dan moeten ze het raadsel oplossen. De vraag is wat het primaire verschil is tussen Hiroshima en Nagasaki. Al snel komen ze erachter dat het om de kernbommen gaat in de Tweede Wereldoorlog, maar wat is het verschil? Na veel speurwerk komen ze erachter dat er een isotoopverschil is, namelijk Uranium-235 en Uranium-238. Het verschil daartussen is drie en zo wordt het raadsel opgelost. Drie is tevens het aantal vingers dat Ensei Tankado opstak toen hij stierf.

Belangrijkste personages in het boek

  • Ensei Tankado: de maker van de supercode/worm die doorgelaten wordt door Strathmore. Hij wordt in Spanje vermoord en daarbij steekt hij drie vingers omhoog met daaraan een ring. Hij is ook een ex-medewerker van het NSA.
  • Susan Fletcher: een cryptologe bij het NSA. Zij wordt gebeld als TRANSLTR vastloopt en probeert het op te lossen. Zij komt erachter dat Strathmore erachter zit en weet het raadsel op te lossen.
  • David Becker: de vriend van Susan. Hij is in Sevilla om de ring te zoeken. Die vindt hij ook en hij geeft het raadsel door aan Susan.
  • Strathmore: de overste van Susan. Hij blijkt de worm door te hebben gelaten om een fout goed te maken. Dit lukt echter niet en hij gaat gelijk met TRANSLTR ten onder.
  • Greg Hale: een collega van Susan. Eerst wordt hij verdacht North Dakota te zijn, maar dit blijkt niet zo te zijn. Hij wordt vermoord door Strathmore, al lijkt het zelfmoord.

Over de schrijver

Dan Brown is geboren in 1964 en is erg geïnteresseerd in cryptologie. Dit is dan ook hét thema waarover hij schrijft in zijn boeken. Dit was zijn debuut, maar hij brak pas echt door met zijn derde boek De Da Vinci Code. De andere boeken die hij heeft geschreven zijn: de DA Vinci Code, Het Bernini Mysterie(Angels&Demons), de Delta Deceptie(Deception Point) en zijn nieuwste boek is Het Verloren Symbool(The Lost Symbol).

Mening over het boek

Na het Bernini Mysterie was dit het tweede boek dat ik las van Dan Brown. Ik vond het een leuk en spannend boek en je wilt gewoon doorlezen, omdat je wilt weten wie North Dakota is. Net zoals in het Bernini Mysterie moet je verbanden kunnen leggen tussen bepaalde gebeurtenissen en je moet wel een basiskennis hebben, want anders is het gedeelte over TRANSLTR bijna niet te volgen. Het is echter wel een aanrader en je komt er heel snel doorheen!
© 2009 - 2024 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Deception Point/ de Delta DeceptieDeception Point/ de Delta DeceptieHet derde boek van Dan Brown kwam uit onder de titel: de Delta Deceptie of onder Deception Point in de VS en Groot-Britt…
Dan Browns’ Het Bernini MysterieDan Browns’ Het Bernini MysterieIn de zomer van 2005 prijkte één boek vrijwel continu bovenaan elke bestsellerlijst. Het ging om Dan Browns’ De Da Vinci…
Dan Brown: Robert Langdon keert terugDan Brown: Robert Langdon keert terugNegen jaar na de uitgave van zijn eerste boek met professor Robert Langdon in de hoofdrol, ´Het Bernini Mysterie´, komt…

The Lost Symbol/Het Verloren SymboolThe Lost Symbol/Het Verloren SymboolHet nieuwste, in 2009 verschenen, boek van Dan Brown. Er is lang op gewacht, maar het is al snel een bestseller geworden…
Het Bernini Mysterie/ Angels & DemonsHet Bernini Mysterie/ Angels & DemonsHet Bernini Mysterie is het eerste boek over professor Langdon. Er zullen er nog een aantal volgen. Tot nu toe alleen De…
Mellie (68 artikelen)
Laatste update: 23-10-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.