Het Bernini Mysterie/ Angels & Demons

Het Bernini Mysterie/ Angels & Demons Het Bernini Mysterie is het eerste boek over professor Langdon. Er zullen er nog een aantal volgen. Tot nu toe alleen De Da Vinci Code en Het Verloren Symbool(The Lost Symbol). Het boek is geschreven door de inmiddels beroemde Dan Brown. Dit was zijn tweede boek na Digital Fortress.

Samenvatting

Robert Langdon is een symbolenspecialist en leraar aan de Harvard Universiteit. Op een dag wordt hij naar CERN, een wetenschappelijke instelling, geroepen, om de moord op professor Vettra op te lossen. Als hij daar aankomt kan hij zijn ogen niet geloven, omdat hij daar een heel oud symbool ziet van de Illuminatie, dat hij nog nooit had gezien. Al snel blijkt dat er antimaterie uit het lab van hem en Vittoria Vettra is gestolen. Antimaterie is de krachtigste bom die je je maar kan bedenken en al snel wordt bekend dat het verstopt is in Rome, om precies te zijn in Vaticaanstad. Op zich niet een heel groot probleem, maar juist op dat moment is het conclaaf bezig, het kiezen van een nieuwe paus als de vorige paus is overleden. Er zijn dus duizenden en misschien zelfs wel miljoenen mensen in Vaticaanstad aanwezig. De race tegen de klok kan nu beginnen. Er zijn 4 kardinalen ontvoerd, de preferiti, dit zijn de 4 kardinalen die de grootste kans maken om de nieuwe paus te worden. De aanwijzing van de plaats van de eerste kardinaal is dat het bij het graf is van Rafaël. Eerst denken Vittoria en Robert dat ze naar het Pantheon moeten, maar dit blijkt onjuist te zijn. Als ze uiteindelijk in de goede kerk aankomen zijn ze al te laat. De kardinaal is levend begraven en gebrandmerkt met een volkomen symmetrisch symbool met Earth. Volgens de mythe zou een beeld van een belangrijke Illuminati de weg wijzen naar een volgende kerk o.i.d. Al snel vinden ze een beeld van Bernini en een engel die de weg wijst. De engel wijst naar het Sint-Pietersplein. Ook daar zijn ze te laat, de longen van de tweede kardinaal zijn doorboord en ook deze kardinaal is gebrandmerkt, dit keer met Air. Met een aanwijzing komen ze erachter dat de derde kerk de Santa Maria della Vittoria is, ze snellen er naartoe, maar dit keer leeft de kardinaal nog. Hij hangt boven vuur en schreeuwt het uit van de pijn. Uiteindelijk zijn ze toch te laat, maar de moordenaar is nog steeds in het gebouw. Hij schiet een agent neer en ontvoerd Vittoria. Robert weet zich nog net onder een sarcofaag te verstoppen maar is erop gebrand de moordenaar te vinden. Hij komt erachter dat de kerken/pleinen als een kruis door Rome liggen, zo komt hij erachter dat het 4e kunstwerk de Vierstromen fontein is op het Piazza Navona. Ook deze kardinaal is dood en nu moet Robert dé plek van de Illuminati zien te vinden. Inmiddels zijn er 4 kardinalen vermoord, allemaal met een volkomen symmetrisch brandmerk op hun borst: Earth, Air, Water, Fire. De camerlengo heeft inmiddels het conclaaf onderbroken, maar dat maakt Robert allemaal niets uit, hij wil Vittoria redden.

Hij komt er achter dat hij naar het Castle Sant Angelo moet en daar aangekomen vindt hij Vittoria ook daadwerkelijk. De Hassassijn valt van een balkon en sterft. Ondertussen is ook de directeur van CERN, Kohler, in het Vaticaan. Hij praat met de Camerlengo, maar als de bewakers zien dat de camerlengo is gebrandmerkt, schieten ze Kohler dood. Robert is nog net op tijd om een apparaatje uit zijn handen te ontvangen voordat hij sterft. De Camerlengo denkt door het woord van God te weten waar de antimaterie is en ze gaan naar de grafkelder van de St. Pieter. Ze vinden de antimaterie op de tombe van de Heilige Petrus. De camerlengo gaat naar de helikopter die buitenstaat en waar hij een diploma voor heeft. Robert denkt het plan te snappen en gaat mee, maar de camerlengo is niet van plan de antimaterie zo ver mogelijk te brengen, maar zo hoog mogelijk. Er is maar één parachute en die wordt geclaimed door de camerlengo. Ook Robert springt, op dat moment ontploft de antimaterie en is er één grote lichtgolf boven het vaticaan. De camerlengo overleeft de val en ook Robert overleeft het, hij valt in de Tiber. Hij laat de video die Kohler hem gaf zien en daarop is te zien dat niet Kohler, maar de camerlengo verantwoordelijk is voor de aanvallen op de kardinalen. Hij heeft dit gedaan, omdat de paus tegen hem had gezegd dat hij een kind had. Daarom heeft hij daarvoor ook de Paus vermoord. Mortati zegt de camerlengo dat hij daar inderdaad van op de hoogte was, maar dat dit is gebeurd met IVF(bevruchting in glas, oftewel op microscopisch niveau). De camerlengo blijkt de zoon te zijn. De camerlengo deed dit niet alleen omdat de paus een kind had, maar ook om de mensen weer in god te laten geloven. Uiteindelijk steekt de camerlengo zich in brand en sterft. Mortati wordt de nieuwe paus.

Personages uit het boek

Robert Langdon

Een professor aan de Harvard University en een symbolenspecialist. Hij probeert het oude spoor van de Illuminati te vinden in Rome en dat doet hij samen met Vittoria Vettra.

Vittoria Vettra

Zij is de dochter van Leonardo Vettra, een wetenschapper bij CERN. Samen met hem heeft ze antimaterie uitgevonden, wat een superwapen is, maar ook een gigantische stap voorwaarts in de wetenschap over bv. de oerknal. Zij gaat samen met Robert Langdon uitzoeken waar het verloren antimaterie is en ze gaan door heel Rome.

Carlo Ventresca oftewel de camerlengo

Hij is de camerlengo, wat wil zeggen dat hij de paus opvolgt na diens overlijden, dit is echter maar een aantal dagen/weken. Uiteindelijk blijkt het dat hij degene is die de kardinalen heeft laten kidnappen en hen ook heeft laten vermoorden. Dit deed hij met het doel de godsdienst weer helemaal ín te maken, maar uiteindelijk moet hij toch zelfmoord plegen.

Maximilian Kohler

De directeur van CERN. Hij wordt doodgeschoten door de Zwitserse Garde in de kamer van de camerlengo, als de camerlengo een brandmerk op zijn borst heeft. Hij was echter de enige die doorhad dat de camerlengo het antimaterie heeft gestolen. Hij geeft een apparaatje aan Robert, waarna het misdrijf opgelost wordt.

Mortati

Hij is eerst de leider van het conclaaf en wordt uiteindelijk de nieuwe paus. De oude paus had hem verteld dat hij een zoon had en omdat het IVF was heeft Mortati hem dan ook vergeven.

Over de auteur

Het Bernini Mysterie is het tweede boek van Dan Brown. Hiervoor schreef hij al Digital Fortress. Hij heeft daarna nog The Deception Point/ De Delta Deceptie geschreven en de bestseller: De Da Vinci Code. In 2009 is zijn nieuwe boek uitgekomen onder de naam: The Lost Symbool/Het Verloren Symbool.

Het Bernini Mysterie was het eerste boek met Robert Langdon in de hoofdrol, maar er zullen er meerdere volgen. Ook De Da Vinci Code speelt zich rondom Robert Langdon en zijn nieuwste boek: The Lost Symbool gaat over Robert Langdon.
Dan Brown is in 1964 geboren en is erg geïnteresseerd in cryptologie. Zijn boeken worden altijd tegen een historische achtergrond gespeeld en tot nu toe spelen de boeken met Robert Langdon zich af in Parijs, Rome en Washington D.C.

Mening over het boek

Dit is naar mijn mening een geweldig boek. Het is heel realistisch geschreven, wat nog weleens ontbreekt bij actiethrillers. Het plot is redelijk onvoorspelbaar en het is origineel. Je moet wel wat weten over de geschiedenis en je moet verbanden kunnen leggen in het boek, maar als je dat kan is het een superboek en voor iedereen aan te raden. Ook de film, die in 2009 uitgekomen is, is een aanrader. Het geeft het boek goed weer, uiteraard wel met wat aanpassingen, maar over het algemeen komt het wel overeen. En het is natuurlijk een film met goede acteurs, wat ook niet onbelangrijk is!
© 2009 - 2024 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dan Browns’ Het Bernini MysterieDan Browns’ Het Bernini MysterieIn de zomer van 2005 prijkte één boek vrijwel continu bovenaan elke bestsellerlijst. Het ging om Dan Browns’ De Da Vinci…
Dan Brown: Robert Langdon keert terugDan Brown: Robert Langdon keert terugNegen jaar na de uitgave van zijn eerste boek met professor Robert Langdon in de hoofdrol, ´Het Bernini Mysterie´, komt…

Juvenalis Dilemma/Digital FortressJuvenalis Dilemma/Digital FortressHet Juvenalis Dilemma is het eerste boek van Dan Brown. Hierna volgen nog de bestsellers de Da Vinci Code, het Bernini M…
Godsdienst en de ontwikkeling van ethiekGodsdienst en de ontwikkeling van ethiekGodsdiensten hebben veel te zeggen over de zedenleer. Hoewel de verschillende wereldgodsdiensten het niet eens zijn over…
Mellie (68 artikelen)
Laatste update: 23-10-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.