The Lost Symbol/Het Verloren Symbool

The Lost Symbol/Het Verloren Symbool Het nieuwste, in 2009 verschenen, boek van Dan Brown. Er is lang op gewacht, maar het is al snel een bestseller geworden. Dit is alweer het derde boek over Robert Langdon en waarschijnlijk niet het laatste. Ook in dit boek gaat Robert weer proberen om een oude code op te lossen, maar of het hem dit keer weer gaat lukken?

Samenvatting van het boek

Robert Langdon is bezig met zijn dagelijkse ritueel: zwemmen. Hij kreeg een telefoontje van de assistent van Peter Solomon, een vriend en de rijkste man ter wereld. De vraag was of hij 's avonds een lezing kon houden in Washington. Hij accepteert het aanbod en de assistent vraagt hem om een pakketje mee te nemen die Peter hem jaren geleden gegeven had, Robert twijfelt geen moment en accepteerd het. Met een privévliegtuig vliegt hij van Boston naar Washington D.C. Eenmaal in Washington aangekomen moet Robert zich haasten naar de Rotunda om op tijd aan te komen, maar dan ziet hij dat de hal leeg is. Dan is er een schreeuw en staat er opeens een afgehakte arm op de grond. Ondertussen ontsnapt Ma'lakh door zijn blonde pruik af te gooien via de achteruitgang. Op datzelfde moment realiseert Robert zich dat het de hand is van zijn vriend Peter. De hand was getatoeëerd met de 'Masonic Hand of Mysteries' dat Robert moest leiden naar een verborgen portaal, iets wat volgens Robert niet bestond.

Mal'akh weet te ontsnappen in een limo, de auto die hem de grootste kick geeft. Op dat moment denkt hij aan Katharine Solomon, de zus van Peter, die bezig is met weerzinwekkende ontdekkingen over de wetenschap die we vroeger al hadden, maar dat is vervaagd, de wetenschap dat alles kan verklaren. Mal'akh was lid van de 33e orde van de Masons, door een grote donatie en wist Peter Solomon te ontvoeren door te doen alsof hij Dr. Cristopher Abbadon was, die hij dus niet was. Op dat moment komt de directeur van de CIA, Inoue Sato, de hal binnen en vraagt naar Robert Langdon. Als Robert zegt dat hij een verloren portaal moet vinden, die volgens hem niet bestaat, staat Sato erop dat hij het toch maar moet gaan zoeken. Op de hand van Peter stond SBBXIII en ze gaan dus naar de Sub-Basement om de kamer te zoeken waar misschien wel het geheim van het portaal ligt. Mal'akh belt ondertussen Katharine op, hij stelt zich voor als Dr. Abbadon en zegt dat hij met Peter had afgesproken haar in haar verborgen lab te ontmoeten, omdat Katharine de psychiater van Peter wel vertrouwd, geeft ze hem het adres.

Als Mal'akh aankomt bij het adres wordt hij begeleid door Christine die hij verzuipt in een tank met een gigantische inktvis erin. Langdon is inmiddels in de kamer van Peter Solomon en hij vindt daar een piramide zonder top. Op dat moment realiseert hij zich water dan wel in het pakketje moet zitten wat hij uit Boston mee moest nemen, het missende stuk piramide. Sato commandeert hem het raadsel op te lossen, maar op dat moment komt er een man, genaamd Nunez, die Sato neerslaat en Robert bevrijdt, hij stond namelijk onder arrest. Via ondergrondse tunnels komen ze in het kantoor van Warren Bellamy, de architect van het capitool. Dan belt Mal'akh Robert op met de vraag of Robert het raadsel zo snel mogelijk op wil lossen, want anders zou hij Peter vermoorden. Robert kan dus niet anders dan het raadsel oplossen, maar hij besluit eerst Katharine te bellen met het slechte nieuws. Als hij net met haar aan het bellen is houdt Mal'akh haar mond dicht en Katharine is doodsbang.

Katharine weet op opzienbarende wijze te ontsnappen en rijdt naar Robert toe. Ondertussen commandeert Sato er lekker op los. Ze wilt weten wat het raadsel op de piramide betekent, maar niemand kan haar het antwoord geven. Mal'akh zat ooit in dezelfde gevangenis als Zachary Solomon en heeft hem ook vermoord, maar daarvoor vertelde Zachary over de piramide en de Ancient Mysteries. Daarna ging Mal'akh ervandoor met het fortuin van Zachary. 10 jaar geleden vermoordde hij de moeder van Peter en Katharine, omdat Peter het geheim niet wilde vertellen. Mal'akh werd toen neergeschoten door Peter en viel in de rivier. Iedereen dacht dat hij dood was, maar hij is zoals ze dat mooi zeggen 'very much alive'.

Dan komen ze erachter dat ze het magische vierkant van Albrecht Dürer nodig hebben en Robert begint met het ontcijferen, wat er uitkomt is: Jeova Sanctus Unus, One True God. Katharine en Robert gaan onderweg naar iemand die Robert had gebeld. In de taxi herkent de chauffeur de twee van de Most Wanted list en hij heeft gelijk contact met de CIA. Katharine komt erachter en verzint een verhaal over het dollarbiljet. Ze ontsnappen uiteindelijk in de trein, omdat de CIA denkt dat ze een andere lijn nemen. Ze komen uiteindelijk bij een kathedraal en de bisschop daarvan blijkt ook een Mason te zijn. Hij zegt hen dat Jeova Sanctus Unus een sinoniem is voor Sir Isaac Newton en dat met één van zijn wetten het raadsel voor een deel is opgelost.

Katharine en Robert gaan snel weer weg uit de Nationale Kathedraal van Washington als ze horen dat ze worden achtervolgt. Katharine weet nu wat ze met de piramide moet doen, ze moet het verhitten naar 33 graden Newton, het kookpunt. Als ze het verhit verschijnt er EIGHT FRANKLIN SQUARE op de piramide, een echt adres of toch niet? Langdon belt dan naar Mal'akh om te vertellen wat hij weet, maar agent Montgomery neemt op en vertelt Robert dat Peter gevonden is en dat er nog andere dingen gevonden zijn, waaronder een dode agente. Robert zegt tegen Sato dat ze naar eight Franklin Square moet gaan om daar de wacht te houden, terwijl hij met Katharine en een andere CIA-agent naar het huis gaat waar Peter vastgehouden wordt, maar Sato verklaart ze eerst voor gek. Langdon ziet dan pas dat er 8x8 vakjes staan op de onderkant van de piramide, het raadsel is dus nog steeds niet opgelost. Sato en haar mannen komen erachter dat Eight Franklin Square helemaal niet bestaat.

Mal'akh blijkt nog steeds in het huis te zijn en hij heeft al de agenten in het huis vermoord. Hij zegt dat Robert het raadsel op moet lossen, terwijl hij hem in een kist gooit. De kist vult zich langzamerhand met water en als hij bijna vol is weet Robert het, de plaatjes op de onderkant moeten gelegd worden volgens het vierkant van Benjamin Franklin, eight Franklin Square. Mal'akh laat de kist echter volstromen en laat Katharine kijken hoe Robert zijn laatste adem uitademt. Sato en nog meer agenten komen dan ook naar het huis maar Mal'akh is al gevlucht, maar ze vindt Robert. Robert bleek in een vloeistof te liggen waar je wel in kan ademen, maar waarin het lijkt alsof je verdrinkt en hij wordt gered. Ook Katharine blijkt in de kelder in leven te zijn. Robert Langdon wist nu hoe het allemaal zat.

Als Robert uitgehoest is wijst Katharine hem erop dat hij de piramide, die hij niet meer had, moest ontcijferen. Hij moest het doen met zijn geweldige geheugen en hij komt er dan achter dat hij naar Heredom moet. Eerst denkt Katharine aan iets in Schotland, maar het blijkt toch in Amerika te zijn. Robert wil mee, maar Sato houdt hem eerst tegen, maar met het argument dat alleen Robert weet hoe je er zonder op te vallen moet komen mag hij toch mee. Katharine blijft achter. Mal'akh bedreigt Peter dat hij de opnamen die hij heeft gemaakt bij de Mason-bijeenkomsten op het internet zal zetten. Mal'akh wilde het Verloren Woord weten en Peter moest iets verzinnen. Mal'akh vindt het heel logisch klinken en tatoeëert het laatste gedeelte van zijn lichaam. Dan vertelt hij dat hij niet echt Mal'akh heet, maar dat het zijn zoon Zachary is. Nadat hij uit de Turkse gevangenis was ging hij naar Griekenland, waar hij zijn naam veranderde in Andros en nu gaat hij door het leven als Mal'akh.
Uiteindelijk weten ze Peter te redden en Mal'akh of Zachary wordt vermoord. Peter wilt Robert laten zien waar hij eigenlijk naar op zoek is en Robert wordt geblinddoekt. Waar hij uitkomt vindt hij een grote piramide met bovenop LAUS Deo of Bid voor god. Het Verloren woord was bijbel. Robert wilt dit dolgraag aan Katharine laten zien en hij doet dit bij zonsopkomst. De eerste woorden die worden belicht als de zon opkomt is LAUS DEO, dit was volgens Robert geen toeval. Katharine vertelt Robert dat haar onderzoek, ondanks een gigantische explosie, toch nog overgebleven is door een geweldige daad van Peter. Ze zullen nu leven in een wereld waar godsdienst en wetenschap elkaar omarmen.

Karakters in het boek

  • Robert Langdon: Een cryptoloog die al voor de derde keer een mysterie op moet lossen. Dit keer doet hij het samen met Katharine. Uiteindelijk lukt het hem ook.
  • Katharine Solomon: de zus van Peter Solom, de rijkste man ter wereld. Zij is bezig met grensoverschrijdend onderzoek en is bijna vermoord door Mal'akh.
  • Peter Solomon: hij vergoedt alles voor zijn zus Katharine. In het boek is hij gekidnapped door Mal'akh en hij moet hem het Verloren Portaal of het Verloren Woord geven, uiteindelijk verzint hij maar wat.
  • Inoue Sato: de directrice van de CIA. Zij leidt het onderzoek en raakt Robert daarin kwijt, omdat hij wordt bevrijd door Nunez. Zij blijkt echter toch aan de kant van Robert te staan.
  • Nunez: hij helpt Robert met ontsnappen
  • Warren Bellamy: ook hij helpt Robert, hij is tevens de architect van het capitool
  • Mal'akh of Andros of Zachary Solomon: de zoon van Peter wat pas aan het einde bekend wordt. Hij heeft zijn eigen moord in scene gezet en hij heeft zijn moeder vermoord, omdat hij wilde weten wat het raadsel van de piramide inhield. Hij heeft ook Christine vermoord in de inktvistank. Uiteindelijk wordt hij vermoord.
  • Christine(Trisch in het nederlandse boek): Zij werkt voor Katharine en wordt vermoord door Mal'akh.

Over de auteur

Dan Brown houdt van cryptologie, dat is inmiddels wel duidelijk na zijn boeken vol codes en symbolen: De Da Vinci Code, Digital Fortress/Juvenalis Dilemma en Angels&Demons/Het Bernini Mysterie. Alleen zijn derde boek: De Delta Deceptie, heeft niet veel van codes in zich al is ook in dat boek niets wat het lijkt. Dan Brown is in 1964 geboren. Dit is zijn vijfde boek en hij brak ooit echt door met zijn bestseller De Da Vinci Code, die inmiddels ook is verfilmd. Ook Angels&Demons is verfilmd en hoogstwaarschijnlijk verschijnt de film over The Lost Symbol in 2012.

Mening over het boek

Het boek is weer een pageturner, onverwacht en vol met symbolen,codes etc. Ik vond het een superleuk boek om te lezen, mede doordat het zulke onverwachte momenten heeft. De bekendmaking van Malakh is toch wel een hoogtepunt in het boek en zo zie je maar weer hoe belangrijk liefde is. De verhaallijn is heel goed en het is dan ook een aanrader voor iedereen die van zijn vorige boeken hield. Robert Langdon is terug en op een spectaculaire wijze!
© 2009 - 2024 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dan Brown: Robert Langdon keert terugDan Brown: Robert Langdon keert terugNegen jaar na de uitgave van zijn eerste boek met professor Robert Langdon in de hoofdrol, ´Het Bernini Mysterie´, komt…
Het Bernini Mysterie/ Angels & DemonsHet Bernini Mysterie/ Angels & DemonsHet Bernini Mysterie is het eerste boek over professor Langdon. Er zullen er nog een aantal volgen. Tot nu toe alleen De…
De Da Vinci CodeDe Da Vinci CodeDe Da Vinci Code is dé bestseller waardoor Dan Brown op de kaart werd gezet. Het boek is inmiddels verfilmd en bijna ied…
Inferno door Dan BrownInferno is het vierde boek in de Robert Langdon-serie van Dan Brown. Ook dit boek staat weer in het teken van symbolen e…

Onderzoek onder alcohol drinkende religieuze jongerenOnderzoek onder alcohol drinkende religieuze jongerenEen nadeel van de vele studies over religie en middelengebruik en misbruik is dat ze vertrouwen op eigen rapporten. Onde…
Deception Point/ de Delta DeceptieDeception Point/ de Delta DeceptieHet derde boek van Dan Brown kwam uit onder de titel: de Delta Deceptie of onder Deception Point in de VS en Groot-Britt…
Reactie

Jos (54), 25-02-2010
Hallo,
Ik weet niet welke versie U heeft gelezen, de Nederlandse of de Engelse.
Er staat echter een fout in Uw samenvatting, bij de karakters van het boek.
Er staat dat Christine werkt voor Katharine, ik ben in de Nederlandse versie van het boek echter geen Christine tegen gekomen die werkt voor Katharine en vermoord word door Mal'akh. Die persoon heet in het Nederlandstalige boek: Trish.
Ik vind zelf dat deze samenvatting redelijk goed is geschreven.

Mvg
Jos Reactie infoteur, 26-02-2010
Ik heb de engelse versie gelezen en daardoor zal de naam waarschijnlijk niet overeen komen. De samenvatting was dan ook al geschreven voordat hij in het nederlands was. Bedankt voor uw reactie, ik heb het erbij gezet ;).

Groetjes Mellie

Mellie (68 artikelen)
Laatste update: 26-02-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.