Boekverslag: Linwood Barclay 'Zonder een woord'

Boekverslag: Linwood Barclay 'Zonder een woord' Linwood Barclay (1955) is een Canadese schrijver. 'Zonder een woord' is zijn eerste thriller. Ondertussen zijn er al verschillende titels verschenen. Onder andere 'Dicht bij huis', 'Geloof je ogen' en 'Het ongeluk. In 'Zonder een woord' vertelt Linwood het verhaal van Cynthia, die op een dag wakker wordt en merkt dat haar ouders en haar broer verdwenen zijn.

Gegevens

  • Titel: Zonder een woord
  • Oorspronkelijke titel: No time for goodbye
  • Reeks: No time for goodbye (1)
  • Auteur: Linwood Barclay
  • Eerste druk: 2007

Samenvatting

In 1982 wordt de veertien jarige Cynthia met een kater wakker. Wanneer ze op zoek gaat naar haar ouders en broer Todd, vindt ze niemand terug. Eerst denkt ze dat het te maken heeft met de ruzie die ze had met haar ouders, de avond er voor. Maar al snel komt ze tot de conclusie dat ze spoorloos verdwenen zijn.

Cynthia is na de gebeurtenis opgevangen door haar tante Tess. Ze is gaan studeren, is getrouwd met Terry en heeft ondertussen een dochter, Grace. Ondanks al het positieve in haar leven, slaagt ze er niet in om de verdwijning een plaats te geven in haar leven, het achtervolgt haar gelijk een schaduw.

Vijfentwintig jaar na de verdwijning wil Cynthia via het programma Deadline te weten komen waarom haar ouders haar in de steek hebben gelaten en waarom ze geen afscheid hebben genomen. Na de uitzending krijgt Cynthia een anoniem telefoontje waarin een man zegt dat haar ouders en Todd haar vergeven wat ze gedaan heeft.

Eerst denken Cynthia en haar man dat het een flauwe grap is. Maar wanneer tante Tess en de privé-detective, die ze hebben ingehuurd, worden vermoord; weten ze niet wat ze moeten denken. Terry en Cynthia krijgen hulp uit een vreemde hoek, maar kunnen deze vast en zeker gebruiken, want de vreemde situaties stapelen zich op.

Hoofdpersonen

Cynthia Bigge

Ze is de hoofdpersoon, die op zoek gaat naar antwoorden, rond de mysterieuze verdwijning van haar ouders en broer. Door wat ze mee heeft gemaakt is ze overbeschermend naar haar dochter toe, dit tot grote ergernis van haar dochter, die zelf vindt dat ze al groot genoeg is om dingen zelf te doen.

Cynthia's hardnekkigheid zorgt er uiteindelijk voor dat ze de waarheid te weten komt.

Patricia Bigge

Ze was de moeder van Cynthia. Patricia is een rustige vrouw, die liever een discussie ontliep dan er mee geconfronteerd werd.

Clayton Bigge

Hij was de vader van Cynthia, die streng was, maar op zich ook wel ok was. Het enige nadeel was dat hij weinig thuis was, door zijn werk.

Todd Bigge

Hij is de broer van Cynthia.

Terry Ancher

Hij is de man van Cynthia, met wie ze een dochtertje van acht jaar heeft. Terry geeft les in creatief schrijven en Engels.

Grace

Ze is de achtjarige dochter van Cynthia en Terry

Tante Tess

Ze is de zus van Patricia en de tante van Cynthia. Tess heeft Cynthia bij zich genomen na de tragedie.
"Ze is ooit kort getrouwd geweest, maar ze heeft nooit kinderen gekregen, (...)" (blz.37)
"Tess gedroeg zich narrig en soms bot, maar dat was een façade die ze had opgetrokken om zichzelf te beschermen. Onder de oppervlakte was ze zo zacht als boter." (blz. 72)


Rolly

Hij is een collega en vriend van Terry.
"Hij was bevriend geweest met haar vader, Clayton, voordat die vermist raakte, en afgezien van haar tante Tess was hij zo ongeveer de enige die ze kende die link met haar verleden had." (blz.44)

Vince Fleming

Hij is de ex-vriend van Cynthia en ook de reden van de ruzie voor de verdwijning van haar familie. Haar vader was helemaal niet blij met de relatie en wou dan ook niet dat zijn dochter met Vince omging.
"Hij had een pokdalig gezicht en een litteken van een paar centimeter boven zijn rechteroog, en zijn ooit zwarte haar was nu doorspekt met grijs." (blz.244)
"Vince was in feite een crimineel. Hij stond aan het hoofd van een criminele organisatie." (blz.259)


Symbolen en motieven

Twijfel

Terry wordt continu geconfronteerd met situaties, waarin hij niet zeker is of Cynthia er niets mee te maken heeft. Is Cynthia gek aan het worden? Of is ze toch niet zo onschuldig, zoals zijzelf beweert?

Mysterie

Tante Tess ontving geld voor de opvoeding van Cynthia, maar ze wist niet van wie.

Verdriet

Cynthia slaagt er niet in om het verleden achter zich te laten. Het feit dat ze niet weet wat er precies gebeurd is met haar gezin, zorgt er voor dat ze het niet kan afsluiten.

Titelverklaring

Zonder een woord zijn de ouders en de broer van Cynthia verdwenen. Waardoor het voor haar zo moeilijk is om de verdwijning los te laten.

Structuur en vertelwijze

Het verhaal bestaat uit een proloog en vijftig hoofdstukken. De proloog en sommige hoofdstukken zijn in derde persoon geschreven. De rest van het verhaal is geschreven vanuit het standpunt van Terry in ik-vorm.

Thema

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ze wel.
"We zijn allemaal vreemden voor elkaar en vaak weten we het minst van degenen die ons het naast staan." (blz.151)

Tijd en plaats

Het heden. Het boek springt van de gebeurtenissen op de bewuste avond vijfentwintig jaar geleden en de zoektocht naar antwoorden. Het verhaal speelt zich af in het plaatsje Milford in Amerika.

Evaluatie

De eerste bladzijden brengen je direct in de juiste stemming, deze spanning gaat soms weg, maar komt langzaam maar zeker weer terug. De schrijfstijl is prettig wat het lezen van dit boek nog zo aangenaam maakt.

Lees verder

© 2009 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Minette Walters 'Het ijshuis'Boekverslag: Minette Walters 'Het ijshuis'Minette Walters (1949) is een Engelse misdaadauteur. Ze is onder andere auteur van 'De echo', 'Schaduwzijde', 'Niemandsl…
Evaluatie van de leerlingEvaluatie van de leerlingLeerkrachten evalueren hun leerlingen voortdurend. Dit doen ze om meer inzicht te krijgen op de leerlingen. Kunnen de le…
Hoe maak ik een goed boekverslag?Hoe maak ik een goed boekverslag?Wanneer je een boekverslag moet schrijven moet je er rekening mee houden dat je het schrijft voor de doelgroep waar ook…

Boekverslag: Dan Brown 'De delta deceptie'Boekverslag: Dan Brown 'De delta deceptie'Dan Brown (1964) is bekend geraakt als Amerikaanse thrillerschrijver door het boek 'De Da Vinci code'. Hij is er voor ge…
Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het Sixtijnse geheim'Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het Sixtijnse geheim'Philipp Vandenberg (1941) is een Duitse auteur. Hij is gekend als auteur van historische romans zoals 'Het geheim van de…
Bronnen en referenties
  • http://www.hebban.nl/auteurs/linwood-barclay#offset_0 - bezocht op 26/09/2015
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 30-04-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.