Boekverslag: David Baldacci 'De provocatie' (John Puller 1)

Boekverslag: David Baldacci 'De provocatie' (John Puller 1) David Baldacci (Richmond, 1960) is een Amerikaanse thrillerauteur, die gekend is van reeksen met onder andere Willie Robbie, Shaw & Katie James, Sean King & Michelle Maxwell als hoofdpersonen. Daarnaast schreef hij ook al verschillende alleenstaande werken. 'De provocatie' is het eerste deel van een reeks met John Puller in de hoofdrol. John Puller Jr., is een ex-militair die nu werkt als geheim agent bij de CID (US Army's Criminal Investigative Division).

Gegevens

 • Oorspronkelijke titel: Zero Day
 • Nederlandstalige titel: De provocatie
 • Reeks: John Puller (1)
 • Auteur: David Baldacci
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2011
 • Vertaling uit het Amerikaans: Hugo Kuipers
 • Aantal pagina's: 365
 • ISBN: 978-90-225-7537-6

Auteur

David Baldacci is al jaren een gewaard thrillerschrijver in de Verenigde Staten. Al sinds 1998 staat hij onafgebroken in de CPNB Top 100 bestsellerlijst met één of meerdere boeken. Hij wilde van jongs af aan schrijver worden, maar zijn werken waren niet direct een succes. Dus besloot hij rechten te studeren. Eens afgestudeerd ging hij vervolgens aan de slag als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C. De schrijfmicrobe liet hem gelukkig niet met rust en zo verkocht hij zijn thrillerdebuut 'Absolute Power', in het Nederlands. Het werd onmiddellijk een bestseller. Anno 2015 worden zijn boeken uitgebracht in 45 verschillende talen en verkocht in meer dan 80 landen.

Samenvatting

John Puller wordt naar het stadje Drake gestuurd om een gecompliceerd moorddelict op te lossen. Eén gezin is vermoord, waarvan de vader kolonel Matthew Reynolds is. De man was gestationeerd in het Pentagon en werkte voor het DIA (de militaire inlichtingendienst), wat de interesse in de moordzaak door de hoogste kringen in Washington wekt.

Aangezien de moord buiten een militair terrein is gepleegd, is hij verplicht om samen te werken met de plaatselijke politie, die vertegenwoordigd wordt door brigadier Sam Cole. Samen ontdekken ze snel dat het geen eenvoudige opdracht is.

Het mijnwerkersdorpje wordt al snel het decor van een reeks moorden, doodsbedreigingen, leugens en intriges. John Puller weet waar hij aan begint maar heeft compleet geen idee waar dit zal eindigen. Het dorpje oogt misschien saai en slapend, maar niets is minder waar. En het feit dat hij snel ook een doelwit wordt, maakt het zijn zoektocht niet makkelijker. Maar zijn doortastendheid en de kennis van Sam over het dorpje en zijn inwoners zorgen ervoor dat ze snel de sterktes van elkaar leren waarderen.

'Maar we moeten zeven moorden en een bomaanslag oplossen. En dan te bedenken dat ik vorige week geen grotere problemen had dan openbare dronkenschap, een paar illegale drankstokerijen en een inbraak waarbij een magnetron en een kunstgebit werden buitgemaakt.' (blz. 164)

Hoofdpersonen

John Puller (jr)

John Puller, werkt bij de CID (Criminal Investigative Division). Hij is een ex-militair die zowel in Irak en Afghanistan zijn land heeft vertegenwoordigd. Hij is een man van weinig woorden, maar die koste wat het kost op zoek gaat naar de waarheid.

'Uit alle informatie over jou blijkt dat je een kei bent in je werk. Vaderlandslievend tot op het bot. Zo hardnekkig als een buldog, en als je achter iets aan gaat, krijg je het altijd te pakken.' (blz. 220)

Hij is één van de zonen van luitenant-generaal 'Fighting John' Puller, die één van de grootste krijgers van Amerika was en een legende in het leger. Ondertussen zat hij niet meer in het leger en leefde in zijn eigen wereld, die niets met de realiteit had te maken. En dan is er nog de broer van John Puller jr., Robert Puller was een luitenant-kolonel bij de luchtmacht geweest en was nu een veroordeelde landverrader.

Sam(antha) Cole

Ze werkt als brigadier bij de lokale politie van Drake. Haar ouders zijn 5 jaar geleden omgekomen in een tragisch ongeluk. Ze heeft een zus, Jean en een broer Randy.

'Ze was slechts een meter vijfenvijftig en een taai ding van zo'n vijftig kilo met vuil blond haar dat lang genoeg was om tot haar schouders te komen. ... Ze was een aantrekkelijke vrouw, maar ze had de harde, cynische uitstraling van iemand voor wie het leven niet zo aardig was geweest.' (blz. 44)
'Onze ouders zijn omgekomen toen door een explosie in een van Rogers mijnen een stuk rots loskwam en de auto verpletterde waarin ze zaten.' (blz. 158)

Randy Cole

Randy is de 'afgedwaalde' broer. Zo is hij er van overtuigd dat zijn schoonbroer Roger zijn ouders heeft vermoord.

'Ik zag hem als een zielig zwerfhondje door de straat lopen. Ik gaf hem een lift met mijn auto. Ik bracht hem hierheen om hem eten te geven. Ik heb hem aangeboden hem aan werk te helpen. Ik heb aangeboden hem op alle mogelijke manieren te helpen. En ik krijg stank voor dank. Daar heb ik genoeg van.' (blz.176)

Jean Trent

Jean is de oudste zus en getrouwd met Roger Trent. Samen hebben ze twee kinderen. Haar leventje lijkt ideaal te zijn, maar haar familieleden hebben hier hun twijfels over.

Roger Trent

Roger is de man van Jean en de eigenaar van het steenkoolbedrijf Trent Exploration. Hij is niet de meeste populaire man, maar wel de machtigste, waardoor hij alles kan doen en krijgen wat hij wil. Nadeel is dat hij af en toe wat bedreigd wordt, maar dat wordt ook opgelost, door het inhuren van een persoonlijke lijfwacht.

'Hij is de eigenaar van het grootste deel van Drake. Hij heeft alles goedkoop in handen gekregen. Het is hier zo vervuild dat mensen gauw hun bezit verkopen om weg te kunnen gaan. Degenen die blijven, krijgen steeds weer met hem te maken. Levensmiddelen, autoreparaties, loodgieterswerk, elektriciteit, dit restaurant, dat benzinestation, de bakkerij, de kledingzaak, ... De lijst is eindeloos lang. Ze zouden dit stadje Trentsville moeten noemen.' (blz. 80)

Bill Strauss

Hij is de manager van Trent Exploration en is de rechterhand van Roger Trent. Bill is niet afkomstig van Drake, maar is twintig jaar geleden naar daar verhuisd omwille van zijn kennis over de steenkoolontginning.

Dickie Strauss

Dickie is de 20-jarige zoon van Bill en heeft een tijdje in het leger gezeten waar hij ontslagen is.

'Puller merkte op dat hij dik was geworden nadat hij uit het leger was vertrokken, maar hij had het gemillimeterde haar nog en ook nog iets van de spieren.' (blz.88)

Symbolen en motieven

 • Het leger heeft zijn eigen regels: Zo wordt Puller alleen op de zaak gezet, terwijl dit helemaal niet de gewoonte is. Maar beveel is beveel, dus hier worden geen vragen over gesteld en zeker en vast niet over gediscussieerd.
 • Zoektocht naar de waarheid: Wat is de reden om terug te keren als de moord al gepleegd is? Wie heeft het gemunt op Puller? Wat is de link tussen de verschillende moorden?
 • Omgaan met verdriet: Na de dood van hun ouders ging elk gezinslid van de Cole's op zijn manier om met de pijn. Sam ging in het geniep naar het graf van haar ouders. Randy was verbitterd en Jean had na haar verdriet het leven terug opgenomen.

Titelverklaring en boekomslag

De cover is typisch voor de David Baldacci-boeken: bovenaan een close-up van vrouwenogen en een beeld van een man die rent op een weg. In dit boek lees je wat er gebeurt wanneer er bewust sporen worden achtergelaten om op die manier een dwaalspoor te creëren.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal bestaat uit 96 hoofdstukken en wordt verteld in de derde persoon.

Tijd en plaats

Het verhaal wordt in het heden verteld en speelt zich af in het stadje Drake, West Virginia, Amerika.

Evaluatie

Terwijl John Puller de moordpartijen probeert op te lossen, brengt het verhaal je van de ene verrassing naar de andere. Het verhaal komt langzaam op gang, maar door de wendingen in het verhaal blijf je verder lezen en tot op het einde is het niet duidelijk wie er nu precies achter alles zit. De introductie van John Puller is zeker de moeite waard om het tweede deel 'Vergeten' te lezen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Filmrecensie: Hide and SeekrecensieFilmrecensie: Hide and SeekIn 2005 maakte regisseur John Polson de thriller Hide and Seek. Bekende namen passeerde de revue en maakte deze thriller…
Boekverslag: Minette Walters 'Het ijshuis'Boekverslag: Minette Walters 'Het ijshuis'Minette Walters (1949) is een Engelse misdaadauteur. Ze is onder andere auteur van 'De echo', 'Schaduwzijde', 'Niemandsl…
Boekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke DijkzeulBoekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke DijkzeulIn het boek 'Een vorm van verraad' staan inspecteur Paul Vegter en Renée Pettersen op het punt te gaan trouwen als de dr…

Boekverslag: Harlan Coben 'Verzoeking'Boekverslag: Harlan Coben 'Verzoeking'Harlan Coben (1962) is een Amerikaanse thrillerauteur, die onder ander volgende titels heeft geschreven: 'Spoorloos', 'E…
Boekverslag Turks Fruit - Jan WolkersBoekverslag Turks Fruit - Jan WolkersTurks Fruit is een boek van Jan Wolkers. Jan Wolkers was onder andere een bekend Nederlands schrijver. Naast schrijver a…
Bronnen en referenties
 • Hebban.nl - http://www.hebban.nl/artikelen/dossier-david-baldacci - bezocht op 11/09/2015
 • David Baldacci 'De provocatie' - 2011 (1ste druk) - ISBN 978-90-229-9902-8
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.