Boekverslag: Harlan Coben 'Verzoeking'

Boekverslag: Harlan Coben 'Verzoeking' Harlan Coben (1962) is een Amerikaanse thrillerauteur, die onder ander volgende titels heeft geschreven: 'Spoorloos', 'Eens beloofd' en 'Niemand vertellen'. In 'Verzoeking' brengt de auteur een verhaal waar niets is wat het lijkt. Wat begint als een heksenjacht blijkt al snel één stukje van een groot verhaal waar niemand weet waar het zal eindigen.

Gegevens

 • Oorspronkelijke titel: Caught
 • Nederlandstalige titel: Verzoeking
 • Auteur: Harlan Coben
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2010
 • Vertaling uit het Amerikaans: Martin Jansen in de Wal
 • Aantal pagina's: 368
 • ISBN: 978-90-225-7128-6

Auteur

Harlan Coben is een Amerikaanse thrillerschrijver. Hij was begonnen aan een roman op basis van al de dingen die hij had gezien in zijn job als reisleider is Spanje. De roman werd niets, maar hij had wel de passie gevonden om verder te schrijven. Ondertussen is hij de eerste auteur die alle grote Amerikaanse thrillerawards op zijn naam schreef. Zijn boeken worden ook in de rest van de wereld verkocht als zoete broodjes. Naast standalones en een reeks heeft hij ook al enkele jeugdthrillers geschreven.

Samenvatting

TV-reporter Wendy zet een val op om Dan Mercer uit zijn kot te lokken en zo te bewijzen dat hij een pedofiel is. Wanneer hij door de rechter wordt vrijgesproken, verdwijnt Dan van de aardbodem. In die tijd verdwijnt ook Haley, een jong meisje die in het laatste jaar van de middelbare school zit. Al snel wordt de link gelegd en ligt de druk nog hoger om haar te vinden, wanneer Dan vermoord wordt. Wendy, heeft het gevoel dat er iets niet klopt aan het verhaal en graaft verder.

Al snel wordt duidelijk dat Dan niet het enige slachtoffer is. Zijn studievrienden hebben ook elk apart iets meegemaakt dat hun carrière helemaal om zeep heeft geholpen. Iets zorgt er voor dat zij het slachtoffer worden van een chantagecomplot tegen hen. Vraag is wat ze hebben meegemaakt of te verbergen hebben. Wat er van Dan werd beweerd, klopt dit dan wel of niet? Wendy wil kost wat kost al haar vragen kunnen beantwoorden. En wat is er nu precies met Haley gebeurd?

Wendy merkt al snel dat ze in een web van intriges is terechtgekomen en hoopt hier dan ook zo snel mogelijk uit te geraken, zonder te veel kleerscheuren. In haar zoektocht wordt ze geholpen, door een groep mannen, 'de vadersclub', met elk hun expertise. Ze zijn gemotiveerd om Wendy helpen, aangezien één van hun leden ook een slachtoffer is.

Hoofdpersonen

Wendy Tynes

Wendy is een alleenstaande moeder met een 17-jarige zoon: Charlie, die klasgenoot is van Haley. Wendy's man is jaren geleden omgekomen bij een ongeluk. Wendy was 19 jaar toen ze zwanger werd, ze had nog enkele jaren studie te gaan en wilde een carrière in de journalistiek. Dankzij de steun van haar man is ze in al haar dromen geslaagd, enkel het plotse overlijden van haar man blijft een zwarte vlek in haar verleden.

Ze werkt als tv-reporter en bekend vanwege haar reality programma 'Op heterdaad'. Haar werkwijze is gekend. Ze doet zich voor als een kind op een chatroom en probeert de mannen zo ver te krijgen dat ze een afspraak maken. Wanneer het zo ver is, confronteert ze hen met de camera's in de aanslag. Zo had het OM zonder haar geen zaak tegen Dan Mercer. En wordt de hele zaak tegen hem gebaseerd op haar poging tot uitlokking.

Dan Mercer

Dan Mercer is een wees, die zich heeft opgewerkt en er in geslaagd is om in een dure school te kunnen studeren. Daar had hij enkele vrienden, die hij na een tijdje uit het oog is verleden. Dan helpt kinderen die mentale problemen hebben en hoopt hen een mooie toekomst te geven.

'Hij had charme, aandacht en een zelf relativerend gevoel voor humor, en ze begreep heel goed dat al die misdeelde kinderen dat prachtig hadden gevonden.' (blz.75)

Marcia McWaid

Marcia was de vrouw van Ted en moeder van drie kinderen. Eén van haar kinderen, Haley verdwijnt op een dag. Maanden is er geen teken van haar. Het gezin lijdt hier enorm onder, maar Marcia vertikt het om de hoop op het terug vinden van haar dochter op te geven.

Symbolen en motieven

 • Wraak: Wraak maakt alles gemakkelijker, maar het schuldgevoel blijft woekeren. Dat ondervindt ook Ed Grayson, de vader van een misbruikte zoon, die kost wat kost Dan Mercer wil zien sterven.
 • Zoektocht naar de waarheid: Wendy bijt zich vast in het verhaal van Dan en zijn studiegenoten, dit ten koste van haar eigen veiligheid.
 • Geluk kan snel omslaan: De Mc Waids waren een voorbeeld gezin, Marcia de perfecte moeder met een aardige man en drie kinderen die genoten van het leven. En dan verdwijnt één van de kinderen en alles slaat om. Marcia moet zichzelf er op wijzen dat ze nog twee kinderen heeft en zij ook nog aandacht nodig hebben en ook hun zus zijn verloren. Daarnaast is er ook Ted, die zichzelf verwijt dat hij gefaald heeft als vader. Uiteindelijk is het de plicht van een vader om je gezin te beschermen en daar heeft hij gefaald. 'Ze waren allemaal veranderd, nam ze aan, maar in haar vader was er iets geknakt, en ze was er niet zeker van of dat, zelfs als Haley ongedeerd thuiskwam, ooit nog goed zou komen.' (blz. 184)
 • Intuïtie volgen: Wendy zit met een groot dilemma. Ze heeft zelf kunnen bewijzen dat Dan een kinderlokker is, maar ergens zegt haar intuïtie dat Dan geen slechte man was. Integendeel ze was zelfs gecharmeerd door hem en vond de man heel vriendelijk.

Boekomslag

Op de boekomslag zie je een foto van de achterkant van een meisje die zich in een bos bevindt.

Thema

De kracht van internet en media worden hier in beeld gebracht. Bewijzen liegen niet, maar mag je er zo maar van uit gaan dat de media de waarheid vertelt en hun bronnen voor 100% betrouwbaar zijn?

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal bestaat uit een proloog, twee delen met 38 hoofdstukken en een epiloog. De proloog wordt in ik-vorm (Dan Mercer) en de rest van het verhaal wordt verteld in de derde persoon. Het verhaal komt uit verschillende perspectieven aan bod, met hoofdzakelijk het verhaal van Wendy.

Tijd en plaats

Het verhaal wordt in het heden verteld en begint drie maanden na de verdwijning van Haley. Het speelt zich af in Sussex en Essex County, New Jersey, USA.

Evaluatie

Harlan Coben is er weer in geslaagd om een heerlijke pageturner te schrijven. De vele personages die passeren in het verhaal zijn soms moeilijk om te volgen. Maar voor de rest is het boek zeker de moeite waard en word je als lezer constant op het verkeerde been gezet.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag: Harlan Coben 'Zes jaar'Boekverslag: Harlan Coben 'Zes jaar'Zes jaar is een van de standalones van de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben. In Zes jaar verdwijnt Natalie, de…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Harlan Coben 'Blijf dichtbij'Boekverslag: Harlan Coben 'Blijf dichtbij'Blijf dichtbij is een standalone van de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben, die onder andere bekend is van zijn…
Evaluatie van de leerlingEvaluatie van de leerlingLeerkrachten evalueren hun leerlingen voortdurend. Dit doen ze om meer inzicht te krijgen op de leerlingen. Kunnen de le…

Boekverslag: Karin Slaughter 'Stille zonde' (Georgia 5)Boekverslag: Karin Slaughter 'Stille zonde' (Georgia 5)Karin Slaughter (1971) is een Amerikaanse thrillerschrijfster, die bekend is geworden door haar thrillers uit de Grant C…
Boekverslag: David Baldacci 'De provocatie' (John Puller 1)Boekverslag: David Baldacci 'De provocatie' (John Puller 1)David Baldacci (Richmond, 1960) is een Amerikaanse thrillerauteur, die gekend is van reeksen met onder andere Willie Rob…
Bronnen en referenties
 • Hebban.nl - http://www.hebban.nl/artikelen/dossier-harlan-coben - bezocht op 28/08/2015
 • Harlan Coben 'Houvast'' - 2014 (5de druk) - ISBN: 978-90-225-7128-6
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 29-09-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.