Boekverslag: Harlan Coben 'Vals spel' (Myron Bolitar 1)

Boekverslag: Harlan Coben 'Vals spel' (Myron Bolitar 1) Vals spel is het eerste deel van de reeks met Myron Bolitar in de hoofdrol, die geschreven is door de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben. Myron wordt geconfronteerd met zijn verleden wanneer hij van een van zijn sportjongens hoort dat de zus van zijn oude liefde Jessica wel nog eens in leven zou kunnen zijn. Kathy was meer dan een jaar geleden plots verdwenen en iedereen ging er vanuit dat ze dood was. Maar nu zijn er plots bewijzen dat ze toch nog zou leven, maar waar is ze dan en waarom neemt ze geen contact op met haar familie?

Gegevens

 • Originele titel: Deal breaker
 • Titel: Vals spel
 • Reeks: Myron Bolitar (1)
 • Auteur: Harlan Coben
 • Eerste druk: 1995
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2011
 • Vertaling: Martin Jansen in de Wal
 • Aantal pagina's: 352
 • ISBN: 978 94 609 2363 0

Samenvatting

Wanneer Myron Bolitar van Christian hoort dat er een kans bestaat dat Kathy nog in leven is, staat de wereld eventjes stil. Het meisje waarvan iedereen dacht dat ze op een gruwelijke manier aan haar einde was gekomen, staat op een foto voor een advertentie van een mannenblad. Christian, het laatste vriendje van Kathy, had het tijdschrift via de post ontvangen en hij is er van overtuigd dat het Kathy's handschrift is dat op de enveloppe staat.

Dezelfde dag komt hij Jessica tegen, die hij al vier jaar niet meer gezien heeft. Aangezien ze de oudere zus van Kathy is, overweegt hij om haar te vertellen wat Christian hem getoond had. Maar hij beslist er over te zwijgen, aangezien het wel heel toevallig is dat hij haar net nu tegenkomt.

Jessica is teruggekeerd om Myrons hulp te vragen. Haar vader was onlangs volgens de politie gedood tijdens een beroving. Jessica is er van overtuigd dat hij vermoord is en dat het iets te maken heeft met Kathy. Samen met de hulp van Win gaan Jessica en Myron op zoek naar de waarheid. Was haar vader echt vermoord en bestaat de kans dat ze haar zus levend terug zal zien?

Ze beslissen om te beginnen met uit te zoeken wat er precies gebeurd is de avond dat Kathy verdwenen is. Myron komt terecht bij Jake Courter, die het onderzoek heeft gedaan op de verdwijning van Kathy. Deze is er van overtuigd dat ze weggelopen is, maar heeft het nooit kunnen bewijzen. Hij vertelt in ieder geval wat hij weet aan Myron.

Nancy Serat, de kamergenote van Kathy, had de campusbewaking gebeld nadat Kathy enkele dagen niet op hun kamer was geweest en ook niet bij Christian. Jake geeft toe dat ze geen prioriteit hadden gegeven aan het meisje, tot het moment dat haar onderbroekje was gevonden. Ze hadden slechts één mogelijke verdachte en dat was Christian. Maar een DNA-test had hem vrijgepleit.

De avond zelf had Kathy een telefoontje ontvangen en een beetje daarna vertrok ze naar een feestje. Nancy Serat vond dat haar vriendin gespannen klonk tijdens het telefoongesprek, maar had er verder geen aandacht aan geschonken. Later die avond had de coach haar gezien in de kleedkamers, waar ze had afgesproken met Christian. Voor de rest waren er een paar getuigen die niet zeker waren of ze haar hadden gezien, aangezien het donker was.

Wanneer Jessica een berichtje ontvangt van Nancy met de vraag om af te spreken, gaat ze naar huis. Daar ontdekt Jessica het levenloze lichaam van Nancy. Nu was het aan Myron om het verband te vinden tussen de moord op Nancy en Adam, die op zijn laatste dag nog langs was geweest bij Nancy, en de verdwijning van Kathy. Wat hadden Nancy en Adam ontdekt dat hun dood had veroorzaakt?

Myron zelf zit ook nog met een ander probleem, een gangster wil hem een kopje kleiner maken en dat maakt de situatie niet gemakkelijker.

Hoofdpersonen

Myron Bolitar

Myron is met zijn één meter negentig en honderdtien kilo een grote man. Myron had na een glansrijke carrière als basketballer bij de Duke universiteit een contract gekregen bij de Boston Celtics. Daar had hij door een ongeluk tijdens een oefenwedstrijd meervoudige botbreuken opgelopen. Na een jarenlange revalidatie was zijn carrière voorbij. Nu is hij een sportmakelaar.

Kathy Culver

Ze was de zus van Jessica. Ongeveer anderhalf jaar geleden was ze op de campus, waar ze studeerde, mysterieus verdwenen. Niemand had sindsdien iets van haar gehoord of gezien.

Esperanza

Ze werkt op het kantoor van Myron. Door haar verleden als professionele worstelaar wordt ze dikwijls nog herkend door de mensen. Esperanza heeft het hart op de tong en laat dan ook direct merken wat ze van iemand denkt.

Jessica Culver

Ze is de zus van Kathy en de ex-vriendin van Myron. Jessica is een beroemde schrijfster en een beeldschone vrouw, die geen enkele man onberoerd laat. Zij en Kathy hadden de laatste tijd voor haar verdwijning weinig contact met elkaar. Jessica vond dat haar zus was veranderd en niet op een positieve manier.

Windsor Horne Lockwood III

Windsor, ook wel Win genoemd, is de beste vriend van Myron, die er altijd piekfijn uitziet net als een rijkeluiszoontje, dat hij feitelijk ook is. Maar Win is meer dan dat. Hij is een echt gedisciplineerde man, die geen gevecht uit de weg gaat. Zeker niet als zijn vriend in gevaar is.

Christian Steele

Hij was een beroemde footballspeler op zijn universiteit en gaat binnenkort als prof spelen. Doordat hij zo populair was bij de media en het publiek, lag hij minder goed bij de rest van het team. Hij was het laatste vriendje van Kathy geweest en had dan ook veel dingen moeten verwerken na haar verdwijning.

Adam Culver

Hij was de vader van Jessica, Kathy en Edward en had als patholoog-anatoom gewerkt. Hij was geen toegewijde vader geweest. Maar na de verdwijning van Kathy, begon hij zijn eigen onderzoek, in de hoop haar terug te vinden.

Edward Culver

Hij is de broer van Jessica, die een succesvol computerbedrijf bezit.

Jake Courter

Hij is een 53-jarige zwarte rechercheur, wiens zoon nog tegen Myron had gebasketbald. Jake is een eerlijke politieman, die volgens de regels werkt. Hij helpt Myron zo goed mogelijk als hij kan.

Symbolen en motieven

Gevoelens

Het weerzien van Jessica brengt hun hele verleden naar boven. Voor Myron was dit een zalige periode met een pijnlijk einde, dat zowel Win als Esperanza zich goed herinneren. Daarom willen ze Myron beschermen, zodat hij dit niet opnieuw moet meemaken. Maar ook voor Jessica is het weerzien pijnlijk. Ze weet voor zichzelf dat ze beter wegblijft van hem, want ze had zo naar hem verlangd.

Verandering

Edward vertelt aan Jessica dat Kathy heel veel veranderd was. Ze ging met veel jongens om, kwam altijd laat thuis en was een boze versie van de zus die ooit hadden gekend. Maar voor haar verdwijning werd ze weer zachter en aangenamer in de omgang.

Loyaliteit

Myron is loyaal naar zijn klanten toe en zal er dan ook alles aan doen om hen te helpen. En hiervoor gaat hij heel ver, waardoor hij zichzelf soms in de problemen brengt. Maar dat deert hem niet, zolang zijn klanten maar gelukkig zijn en eerlijk worden behandeld.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Anne en bestaat uit 352 bladzijden, die verdeeld zijn over 49 hoofdstukken. Het verhaal geeft het standpunt van Myron Bolitar, Jessica Culver, Christian Steele, Nancy Serat en Harrison Gordon, die geschreven zijn in derde persoon.

Thema

Oude liefde roest niet.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in New York, Hoboken, Glen Rock (New Jersey), Meadowlands, Ridgewood en Atlantic City.

Evaluatie

Het eerste deel met Myron Bolitar in de hoofdrol heeft wat moeten wachten op een Nederlandstalige vertaling, maar het was zeker het wachten waard. Harlan Coben slaagt er in om humor te combineren met spanning, wat het lezen van dit boek aangenaam maakt.

De karakters zijn goed uitgeschreven, alhoewel er in dit verhaal een pak voorbijkomen, waardoor je als lezer toch wel aandachtig moet zijn. Als je dit eerste deel leest, wil je zeker meer te weten komen over de avonturen van Myron en Win.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Harlan Coben 'Blijf dichtbij'Boekverslag: Harlan Coben 'Blijf dichtbij'Blijf dichtbij is een standalone van de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben, die onder andere bekend is van zijn…
Boekverslag: Harlan Coben 'Zes jaar'Boekverslag: Harlan Coben 'Zes jaar'Zes jaar is een van de standalones van de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben. In Zes jaar verdwijnt Natalie, de…
Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Peter James (1948) is een Britse auteur die hoort tot het lijstje van bestverkopende thrillerauteurs. Zijn werk is onder…
Jim Butchers Dresden Files, boek één: StormnachtJim Butchers Dresden Files, boek één: StormnachtDe boekenreeks over de Dresden Files, geschreven door Jim Butcher, bestaat uit vijftien boeken waarvan Stormnacht het ee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever Boekerij
 • Boek: Harlan Coben 'Vals spel' (ISBN:978 94 609 2363 0) - gelezen op 31/10/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.