Boekverslag: Harlan Coben 'Blijf dichtbij'

Boekverslag: Harlan Coben 'Blijf dichtbij' Blijf dichtbij is een standalone van de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben, die onder andere bekend is van zijn reeks met Myron Bolitar in de hoofdrol. Ook zijn al enkele boeken van hem verfilmd. In Blijf Dichtbij wordt een man vermist. Daarom keert Megan terug na zeventien jaar en weet ze dat ze moet vertellen wat er toen is gebeurd en waarom ze haar oude leven die dag heeft achtergelaten. Ze hoopt dat ze snel met een gesprek de politie kan op de hoogte brengen en dan weer haar gewone leven kan oppakken. Maar dan lopen de dingen uit de hand.

Gegevens

  • Oorspronkelijke titel: Stay close
  • Nederlandstalige titel: Blijf dichtbij
  • Auteur: Harlan Coben
  • Eerst druk in het Engels: 2012
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2012
  • Vertaling: Karien Gommers
  • Aantal pagina's: 351
  • ISBN: 978-90-225-6890-3

Samenvatting

Carlton

Rechercheur Broome gaat langs bij Sarah, wiens man zeventien jaar geleden was verdwenen. Broome had de zaak nooit kunnen oplossen noch loslaten. Hij had een nauwe band opgebouwd met Sarah en haar kinderen. Nu is er op dezelfde dag weer een man verdwenen, Carlton Flynn, wat voor Broome geen toeval kan zijn. Er waren de laatste jaren nog mannen verdwenen in februari, maar niet op die specifieke dag. Het is hem echter nog niet duidelijk of er tussen die mannen en Sarahs man, Stewart, een verband is. Hij ondervraagt Tawny, een clubdanseres in La Crème, waar Carlton vaste klant is. Tawny was het favoriete meisje van Carlton. Maar dat liet hij op een vreemde manier zien, door haar te mishandelen. Ze weet niet waar hij zou kunnen zijn en kan Broome niet verder helpen.

Stewart

Broome krijgt een telefoontje van Harry, een beruchte maar eerlijke advocaat. Die meldt hem dat Cassie, de clubdanseres die op hetzelfde moment was verdwenen als Stewart Green, bij hem in het kantoor zit. Cassie wil met Broome spreken en ook zijn vragen beantwoorden. Maar nadien is ze van plan om opnieuw te verdwijnen en haar huidige leven als Megan op te pakken. Broome krijgt van Cassie te horen dat Stewart haar mishandelde en een echte psychopaat was.

Wat Broome hoort lijkt net op de beschrijving van Carlton, die Tawny hem had gegeven. Cassie had gedreigd om alles aan Stewarts vrouw te vertellen in de hoop dat hij haar met rust zou laten. Op een avond was ze aan het wandelen en ontdekte ze Stewart die op de grond lag onder het bloed. Ze wist dat ze de eerste verdachte zou zijn, waardoor ze in paniek sloeg en wegliep. Vanaf dan was ze haar nieuwe identiteit als Megan gestart.

Mardi Gras

Broome had de hulp ingeroepen van Erin, zijn ex-vrouw, die ook zijn ex-partner is. Ze had verschillende videobeelden bekeken van de club en had een verband gevonden met alle verdwenen mannen. Tot nu toe hadden ze alleen een verband gezocht tussen Stewart en Carlton aangezien ze op dezelfde datum waren verdwenen, maar nu begrijpt Erin dat het over dezelfde dag gaat. Meer bepaald op Mardi Gras of Vastenavond, de dag dat er een parade wordt georganiseerd en net dan zijn er verschillende mannen verdwenen. Terwijl Broome de zaak opvolgt, probeert zijn baas commissaris Goldberg voor betaling alle info door te spelen aan Ken, een man die bekend is om zijn geweldplegingen en die ingehuurd is door Del Flynn, de vader van Carlton.

Broome en Erin vrezen dat ze met een seriemoordenaar te maken hebben. Broome belt dan ook Cassie's advocaat Harry, zodat hij nog eens met haar kan spreken en ook de foto kan tonen die Ray anoniem had verstuurd naar de politie. Wanneer Cassie de foto ziet herkent ze direct de plek, want het is daar waar ze Stewart had gevonden. Maar nu ligt het lichaam van Carlton op die plaats. Ze herkent ook direct het werk van Ray met wie ze ooit een relatie had, maar dat verzwijgt ze voor Broome. Wel geeft ze hem door dat iemand onlangs Stewart levend had gezien. Dat Lorraine, de barvrouw van La Crème, de persoon is die haar die info had gegeven, houdt ze voor zich.

Ray

Na het zien van de foto is Cassie helemaal in de war. Ze moet Ray vinden en weten wat die foto betekent. Zou hij weten wat er precies gebeurd is zeventien jaar geleden? Ze zijn allebei gelukkig om elkaar terug te zien, ondanks de vele vragen. Cassie legt Ray uit dat ze teruggekomen is naar aanleiding van de verdwijning van Carlton. Ze wil weten wat er gebeurd is. Ze vertelt Ray wat er zeventien jaar geleden is gebeurd. Ray begrijpt onmiddellijk dat ze was weggelopen omdat ze vreesde dat hij Stewart had vermoord. Cassie was nooit teruggekomen omdat ze vreesde dat de politie een van hen beiden zou verdenken.

Broome vindt op de plek van de foto bloed dat kan bewijzen dat Carlton er vermoord is. Zijn collega had twintig jaar geleden ook zo een zaak gehad op dezelfde plaats en de dader Mannion zat nog opgesloten. Broom beslist om Mannion te spreken. Tijdens het gesprek vertelt Mannion dat hij onschuldig is en al bijna twintig jaar voor niets in de gevangenis zit. Broome heeft het gevoel dat de man gelijk heeft, maar er zijn te weinig bewijzen. Hij belooft Mannion er werk van te maken.

Ken en Barbie

De vader van Carlton, Del Flynn, heeft een berucht koppel ingehuurd om zijn zoon te vinden. Ken en Barbie waren al langs geweest bij Tawny en de advocaat van Cassie, waar ze al wat info hadden verzameld.

Wanneer Megan haar deur opendoet staat Broome voor haar. Hij vertelt haar dat Harry dood is teruggevonden en dat hij vreest dat ze niet veilig is omdat ze de laatste was die hem gebeld heeft. Ze herinnert zich dat ze op het ogenblik dat ze was langsgegaan bij Harry en hij waarschijnlijk al dood was, ze een koppel had gekruist. Maar ze kan Broome ook niet direct verder helpen. Broome neemt haar in vertrouwen en vertelt haar wat ze allemaal tot nu toe hebben ontdekt. Maar hij merkt ook dat Megan hem niet alles heeft verteld en moet dan ook wat moeite doen voor hij te weten komt wie Ray is en waar hij hem kan vinden.

Niet veel later wordt Megan met een mes aangevallen door Barbie, die haar effectief had gevonden via het laatste telefoontje dat ze had gedaan naar Harry. Gesterkt door haar woede en overlevingsdrang slaagt ze er na een pijnlijk gevecht in om Barbie te overmeesteren en te vermoorden.

Tijdens hun zoektocht op de plaats waar Carlton en Stewart waren gevonden vinden Broome en zijn collega het massagraf van de seriemoordenaar.

Ondanks zijn gebreken houdt Del enorm van zijn zoon. De verdwijning maakt hem kapot en hij hoopt Carlton zo snel mogelijk te vinden. Hij is dan ook kapot wanneer hij verneemt dat zijn zoon vermoord is. Del krijgt van commissaris Goldberg te horen dat Carlton een slachtoffer is geworden van een seriemoordenaar. Hij vraagt dan ook de zoektocht te staken. Maar wanneer Del Ken belt wordt er niet opgenomen.

Ray wordt op verdenking van moord opgepakt. Broome vraagt aan Cassie om nog een gesprek te voeren met Ray, in de hoop de waarheid te ontdekken. Ray geeft toe dat het een pijnlijk misverstand was. Hij was haar gevolgd en had een beetje later Stewart ontdekt. Hij was er dan ook van overtuigd dat Cassie hem had vermoord en uit liefde had Ray het lichaam had laten verdwijnen.

Lorraine

Goldberg en Erin ontdekken dat Lorraine jaren geleden haar man had vermoord op Mardi Gras, nadat hij haar voor de zoveelste keer had mishandeld. Ook Megan begint te vermoeden dat Lorraine er achter zit. Het was zij die beweerd had dat Stewart nog leefde en er waren nog dingen die niet kloppen.

Broome die ervan overtuigd is Lorraine te moeten redden nadat hij verneemt dat ze niet naar haar werk was gekomen. Maar hij komt te laat ... voor Ken. Hij wordt onder schot gehouden en ondertussen vertelt Lorraine hem over de jaarlijkse moorden op mannen met losse handjes. Lorraine was ziek en stervende en geeft zich dan ook over, op voorwaarde dat Broome haar zal steunen tijdens haar doodstrijd, wat hij geen probleem vindt.

Ray wordt vrijgelaten nadat hij aanwijst waar hij het lijk had gedumpt. Ook Mannion wordt onschuldig verklaard en komt na al die jaren vrij en Megan neemt haar saaie, maar toch wel zalig leven opnieuw op.

Hoofdpersonen

Ray Levine

Hij is een fotograaf en werkt als nep-paparazzi in een bedrijf dat mensen de kans geeft om even een beroemdheid te zijn. Zijn haren zijn altijd in de war en hij heeft diepblauwe ogen.

Carlton Flynn

Hij heeft een strafblad wegens drie berovingen. Hij is zesentwintig jaar en gescheiden.

Megan/Cassie/Maigin

Ze is getrouwd met Dave en samen hebben ze twee kinderen: Jordan en Kaylie. Dave is advocaat met een drukke agenda. Megan was vroeger als clubdanseres bij La Crème bekend onder de naam Cassie. Ze was gevlucht op hetzelfde moment dat Stewart was verdwenen. Haar echte naam is Maigin Reilly. Ze had in het verleden een relatie gehad met Ray, met wie ze geen contact meer had sinds ze weggelopen was.

Broome

Hij had jaren samengewerkt met zijn ex-vrouw Erin. De verdwijning van Stewart bleef hem achtervolgen en had hij nooit kunnen oplossen.

Commissaris Goldberg

Hij is de baas van Broome, maar een politieman met minder principes en waarden. Zo is hij niet vies van smeergeld. Hij moet nog een jaar werken en dan kan hij met pensioen. Zijn nieuw liefje is achtentwintig jaar en een pornoster.

Ken en Barbie

Ze zijn jong en aantrekkelijk. Samen vormen ze een gewelddadig koppel, die alle info willen vinden over de verdwijning van Carlton.

Del Flynn

Hij is de vader van Carlton. Darya is zijn derde, twintig jaar jongere vrouw. Zijn ex Maria is de moeder van Carlton. Hij is een van de grootste leveranciers van restaurantartikelen.

Symbolen en motieven

Liefde

Erin heeft een nieuw leven met een andere man en kinderen en Broome heeft een andere plaats in haar leven gekregen, met minder betekenis. Maar ondanks dat is Broome van zijn ex-vrouw blijven houden.

Cassie is de enige vrouw van wie Ray ooit heeft gehouden.

Leugens

Megan haar leven is een grote leugen. Sinds ze haar man had ontmoet had ze gelogen en de ene leugen werd opgevolgd door de andere, tot ze niet meer terug kon.

Onzekerheid

Ray was na de verdwijning van Cassie overal gaan zoeken gedurende jaren. Hij was niet zeker of ze dood was of niet. Die onzekerheid had hem kapot gemaakt.

Thema

Elk mens heeft meerdere gezichten.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan de tantes en ooms van de schrijver. Het verhaal bestaat uit 351 bladzijden, die verdeeld zijn over 38 hoofdstukken en een epiloog. Het verhaal geeft het standpunt van Ray Levine, Megan, Tawny, Ken en Barbie, Harry Sutton, Dave, Del Flynn en Erin, die in derde persoon is geschreven.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Atlantic City en Kasselton.

Evaluatie

Harlan Coben is een meester in het schrijven van thrillers over mensen met een geheim en ook hier slaagt hij erin om de spanning op te bouwen rond verschillende geheimen, die allemaal terugkeren naar een moment. De karakters zijn goed uitgewerkt en spreken direct aan. Het verhaal komt traag op gang, maar van zodra de spanning er is, is het niet te stoppen. De ontknoping is goed, maar wordt bijzonder snel afgerond.

Lees verder

© 2018 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Harlan Coben 'Verloren' (Myron Bolitar-reeks 9)Boekverslag: Harlan Coben 'Verloren' (Myron Bolitar-reeks 9)Verloren is het negende deel uit de reeks met Myron Bolitar in de hoofdrol. De reeks rond hem is geschreven door de Amer…
Evaluatie van de leerlingEvaluatie van de leerlingLeerkrachten evalueren hun leerlingen voortdurend. Dit doen ze om meer inzicht te krijgen op de leerlingen. Kunnen de le…

Boekverslag: M.J. Arlidge 'Klikspaan' (Helen Grace 4)Boekverslag: M.J. Arlidge 'Klikspaan' (Helen Grace 4)Klikspaan is het vierde boek van M.J. Arlidge in de reeks rond politie-inspecteur Helen Grace en haar team. Inspecteur H…
Boekverslag 'Wees onzichtbaar' van Murat IsikBoekverslag 'Wees onzichtbaar' van Murat IsikIn Wees onzichtbaar word je meegezogen in de wereld van Metin. Metin verhuist met zijn ouders en zus begin jaren tachtig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Boekerij
  • Boek - Harlan Coben 'Blijf dichtbij' (ISBN: 978-90-225-6890-3) - gelezen op 24/07/2018
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.