Boekverslag: Harlan Coben 'Verloren' (Myron Bolitar-reeks 9)

Boekverslag: Harlan Coben 'Verloren' (Myron Bolitar-reeks 9) Verloren is het negende deel uit de reeks met Myron Bolitar in de hoofdrol. De reeks rond hem is geschreven door de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben. Myron Bolitar geraakt in een gevaarlijke web terecht, wanneer hij na een telefoontje naar Parijs vertrekt om Terese, een ex-vriendin van hem, terug te zien. Myron heeft haar al jaren niet meer gezien of gehoord, maar gaat naar haar toe. Wanneer hij merkt dat ze in de problemen zit, kan hij maar een ding doen en dat is haar helpen en op zoek gaan naar de waarheid rond de moord op haar ex-man.

Gegevens

 • Originele titel: Long Lost
 • Titel: Verloren
 • Reeks: Myron Bolitar (9)
 • Auteur: Harlan Coben
 • Eerste druk: 2009
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2009
 • Vertaling: Martin Jansen in de Wal
 • Aantal pagina's: 333
 • ISBN: 978 90 225 499 33

Samenvatting

Myron Bolitar ontvangt een telefoontje van Terese Collins met het verzoek om naar Parijs te komen. Het feit dat hij al jaren niets van haar heeft gehoord maakt het verzoek verwarrend, waardoor Myron niet direct toehapt. Maar Myron raakt in een benarde situatie en Ali, zijn vriendin, heeft hem net duidelijk gemaakt dat hun relatie gedaan is. Niets houdt hem nog tegen om in te gaan op Terese's verzoek.

Wanneer hij Terese ontmoet, legt ze hem uit waarom ze hem naar Parijs heeft gevraagd. Ze was zelf opgebeld door Rick, haar ex-man, die ze negen jaar niet heeft gezien. Hij had er op aangedrongen dat ze naar Parijs kwam. Ondertussen is ze al vier dagen in Parijs en heeft ze nog niets van hem gehoord. Myron begrijpt niet waarom ze zijn hulp heeft ingeroepen. Hij is van weinig nut in een vreemd land, waar hij de taal niet machtig is.

Niet veel later worden ze alle twee begeleid naar het hoofdbureau van de Franse politie. Myron legt er aan inspecteur Berleand uit waarom hij in Parijs is en dat hij vermoedt dat Rick dood is. Wanneer hij bevestiging krijgt, begrijpt Myron al snel dat Rick vermoord is omdat hij zich op een of andere manier in de nesten had gewerkt. Maar waarom was er ook bloed terug gevonden van een kind van Rick? En waar is het kind?

Myron beslist om samen met zijn vrienden Win en Esperanza op zoek te gaan naar de waarheid en er voor te zorgen dat Terese niet moet opdraaien voor de moord op haar ex-man. Niets houdt hem tegen. Al snel merkt Myron dat dit niet zo makkelijk is als het lijkt.

Hoofdpersonen

Myron Bolitar

Hij is een grote kerel, meer dan veertig jaar, hij is niet getrouwd en heeft een zoon. Myron was tijdens zijn jeugd een basketballer geweest. Door een knieblessure was hij nooit prof geweest. Nu is hij zelf een sportmakelaar. Hij is goed in zijn werk en beschermt zijn klanten, waardoor ze hem vertrouwen en hij soms in de gekste situaties terechtkomt.

Hij en Terese hadden een kortstondige relatie gehad, waar niet echt sprake was van liefde. Maar Myron weet dat er altijd iets van overgebleven is.

Win (Windsor Horne Lockwood)

Myron en Win zijn reeds jaren bevriend. Ze hadden samen op de universiteit van Duke gezeten en zijn nu zakenpartners. Win is een echte aristocraat, maar gedraagt er zich niet altijd naar. Ondanks zijn uiterlijk kan hij gevaarlijk zijn. Je hebt hem liever als vriend, dan als vijand. Hij is erg rationeel en zal er alles voor doen om zijn vrienden te helpen.

Terese Collins

In de jaren negentig was ze een presentator van CNN geweest. Terese en haar ex-man, Rick, hadden samen een dochter, die op jonge leeftijd overleden is tijdens een ongeval.

Esperanza Dias

Esperanza is een gevoelige vrouw, die zich vaak zorgen maakt om Myron en Win. Ze is gekend in de worstelwereld als Little Pocahontas. Maar voor Myron is Esperanza een moeder, zijn zakelijke partner en een vriendin waar hij op kan rekenen.

Berleand

Hij is hoofdinspecteur van de Brigade Criminelle in Parijs, waar hij zich bezighoudt met de strijd tegen terrorisme. In het begin is hij er van overtuigd dat Terese haar man heeft vermoord, maar hij heeft ook oor voor wat Myron te vertellen heeft.

Symbolen en motieven

Bondgenoot

Ondanks hun verschillende manieren van aanpak, gaat Berleand ver om Myron te helpen. Hij bezorgt Myron informatie, die hem kan verder helpen om de daders op te sporen.

Vriendschap

Myron kan rekenen op de hulp van Win, die altijd wel een manier vindt om hem uit de nood te helpen of informatie te vinden waar iemand anders niet in slaagt. Win heeft een donkere kant, die zelfs Myron niet volledig kan doordringen. Myron heeft hier geen problemen mee, want hij hoeft niet te weten wat zijn vriend allemaal uitspookt.

Liefde

Myron merkt dat zijn gevoelens voor Terese sterker zijn geworden en dat is ook wederzijds. De aantrekkingskracht van vroeger is er nog steeds, maar Myron kan nu het geluk toelaten, wat hij eerder niet kon bij Terese.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal bestaat uit 333 bladzijden, die verdeeld zijn over 39 hoofdstukken en twee delen. Het verhaal geeft het standpunt van Myron Bolitar die in de ik-persoon is geschreven.

Thema

Laat het verleden los en richt je op de toekomst.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in New York, Parijs. Londen, Livingston, Redding en Angola.

Evaluatie

Net zoals elk boek met Myron Bolitar in de hoofdrol, bevat ook dit verhaal de nodige actie, snelheid en het sarcastische trekje van Myron, die altijd wel ergens iemand moet beschermen. Je verwacht eerder romantiek wanneer een Amerikaan naar Parijs vertrekt. Maar het zou geen Myron Bolitar-verhaal zijn, als dit alleen maar bijzaak zou zijn. Hij belandt in een wespennest waar hij niet gemakkelijk uit zal raken en ook niet direct kan oplossen. Het is een meeslepend verhaal waarin Harlan Coben er in slaagt enkele morele kwesties aan te kaarten, die niet zo evident zijn.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Harlan Coben 'Blijf dichtbij'Boekverslag: Harlan Coben 'Blijf dichtbij'Blijf dichtbij is een standalone van de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben, die onder andere bekend is van zijn…
Boekverslag: Harlan Coben 'Zes jaar'Boekverslag: Harlan Coben 'Zes jaar'Zes jaar is een van de standalones van de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben. In Zes jaar verdwijnt Natalie, de…
Evaluatie van de leerlingEvaluatie van de leerlingLeerkrachten evalueren hun leerlingen voortdurend. Dit doen ze om meer inzicht te krijgen op de leerlingen. Kunnen de le…

Boekverslag: 'Margje' van Jan SiebelinkBoekverslag: 'Margje' van Jan SiebelinkMargje is het vervolg op 'Knielen op een bed violen'. Het is het verhaal over het leven van Margje en haar twee zoons. D…
Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'In naam van de vader is het elfde deel met Alex Cross in de hoofdrol, geschreven door James Patterson. Alex Cross verheu…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Meulenhoff Boekerij
 • Boek: Harlan Coben 'Verloren' (ISBN:978 90 225 499 33) - gelezen op 31/08/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.