Boekverslag: Harlan Coben 'Geleende tijd'

Boekverslag: Harlan Coben 'Geleende tijd' Geleende tijd is een van de standalones van de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben, die vooral bekend is van zijn reeks rond speurder/sportmakelaar Myron Bolitar. In Geleende tijd worden Paul Copeland en Lucy Gold geconfronteerd met een avond uit hun verleden die ze liever zouden vergeten. Het gaat over de nacht dat Camille, de zus van Paul, samen met drie andere jongeren vermoord werd. Paul en Lucy hebben allebei hun leven weer opgepakt na die vreselijke nacht, maar door omstandigheden zullen ze nu weer samen moeten uitzoeken wat er die nacht precies gebeurd is en of de kans bestaat dat Camille nog leeft.

Gegevens

  • Originele titel: The Woods
  • Titel: Geleende tijd
  • Auteur: Harlan Coben
  • Eerste druk: 2007
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2007
  • Vertaling: Martin Jansen in de Wal
  • Aantal pagina's: 368
  • ISBN: 978 94 6092 098 1

Samenvatting

Toen Paul Copeland achttien was, werden vier tieners vermoord tijdens het zomerkamp waar hij een groepsleider was. Twee van de slachtoffers werden teruggevonden. Gil Perez en Camille Copeland, de zus van Paul, zijn nooit terug gevonden. De dader was een andere groepsleider, Wayne Steubens, die later de Summer Slasher werd genoemd. Hij werd pas twee jaar later opgepakt, nadat hij nog enkele moorden had gepleegd.

Wanneer Paul twintig jaar later wordt gevraagd naar zijn alibi naar aanleiding van een moord, komt het verleden weer helemaal naar boven. Het slachtoffer, Manolo Santiago, heeft het adres van Paul op zak, samen met enkele krantenartikels waarin Pauls naam staat vermeld. Paul herkent niet onmiddellijk de man, tot hij het grote litteken op de arm ziet, dat net hetzelfde is als dat van Gil Perez, een van de vermoorde tieners. De ouders van Gil Perez beweren dat het hun zoon niet is die in het mortuarium ligt, wat Paul doet twijfelen. Hij is er van overtuigd dat ze liegen, maar waarom zouden ze dat doen? Als Paul zijn vermoeden juist is en Gil Perez die nacht heeft overleefd, zou het dan ook kunnen dat zijn zus nog leeft?

Lucy Gold, die het vakantieliefje van Paul was, geeft haar studenten de opdracht om anoniem een scriptie te schrijven over een of ander geheim. Bij het lezen van een van de scripties, wordt ze geconfronteerd met haar verleden. Het hele verhaal vertelt de nacht die Lucy zich herinnert tijdens het zomerkamp. Na het lezen van de scriptie besluit Lucy om Paul na al die jaren te contacteren. Ze vindt dat hij dit ook moet weten. Wanneer ze elkaar terug zien, voelt het net zoals vroeger.

Door alle gebeurtenissen wil Paul ook weten waar zijn moeder is en wat er ondertussen allemaal is gebeurd. Hij is vastberaden om alle geheimen en vragen voor eens en voor altijd uit te zoeken. Zo kan hij eindelijk de waarheid onder ogen zien en het verleden achter zich laten. Hij is vastberaden om na te gaan wat er gebeurd is en hij wil dit samen met Lucy doen.

Hoofdpersonen

Paul Copeland

Hij is weduwnaar en vader van de zesjarige Cara. Zijn vrouw Jane is vijf jaar geleden overleden. Paul is de procureur van Essex County. Pauls ouders waren overgekomen uit de voormalige Sovjet-Unie. Pauls vader was een Joodse huisarts en is enkele maanden geleden overleden. Zijn moeder heeft hen na de moord op zijn zus verlaten. Sindsdien heeft hij nooit geen contact meer gehad met haar.

Lucy Gold

Ze is alleenstaande docente Engels en psychologie. Ze was het eerste vriendinnetje van Paul. Toen heette ze nog Lucy Silverstein, maar na het schandaal van het zomerkamp, waarvan haar vader de eigenaar was, besloot ze haar naam te veranderen naar Lucy Gold. Op die manier kon ze weer anoniem door het leven gaan.

Lonnie Berger

Hij is een vriend van Lucy en werkt nauw samen met haar, door zijn baan als klassenassistent.

Loren Muse

Ze werkt als onderzoeker voor Paul. Loren is een alleenstaande vrouw, die loyaal is en leeft voor haar werk.

Ira Silverstein

Hij is een halve hippie en de vader van Lucy, die nu in een verpleeghuis woont, waar hij behandeld wordt voor zijn dementie en drugsgebruik. Hij was nooit dezelfde geweest na de moorden tijdens het zomerkamp. Aangezien Ira de eigenaar was van het kamp, had hij ook een groot deel van de schuld gekregen en was zijn droom van het zomerkamp uitgedoofd.

Wayne Steubens

Hij is zijn vader op jonge leeftijd verloren, waardoor zijn moeder hem over beschermde en al zijn problemen met geld probeerde op te lossen.

Symbolen en motieven

Haat

Paul heeft het vertrek van zijn moeder nooit goed opgenomen. Hij begrijpt niet dat ze zijn vader en hem zo maar kon achterlaten en nooit meer contact heeft opgenomen met hen.

Aanvaarding

Paul had het moeilijk om te aanvaarden dat alle vrouwen in zijn leven verdwijnen. Zijn moeder, zijn zus, zijn vrouw, ze waren allemaal weg, zonder dat hij er iets over kon zeggen.

Schuldgevoel

De nacht van de moorden had Paul de wacht moeten houden. Maar hij was stiekem met Lucy het bos in gegaan. Paul weet dat hij niet had moeten liegen en als hij had gecontroleerd of iedereen in het kamp was, de tieners waarschijnlijk nu nog leefden.

Geheimen

Lucy en Paul hebben aan niemand verteld wat ze allemaal gedaan hebben die nacht.

Gevoelens

Paul had al lang het gevoel van verliefdheid begraven. Maar wanneer hij Lucy terug ziet, komen alle gevoelens weer naar boven. Hij vindt het heerlijk en er geniet met volle teugen van.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan de petekinderen van Harlan Coben. Het boek bestaat uit 368 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog, 42 hoofdstukken en een epiloog. Het verhaal geeft het standpunt van Lucy Gold, Sosh, Loren Muse en inspecteur York, die in derde persoon zijn geschreven en Paul Copeland, die in ik-persoon is geschreven.

Thema

Het verleden komt terug, wanneer je het het minst verwacht.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in New York, Newark en Virginia.

Evaluatie

Geleende tijd is een fascinerend verhaal met een vleugje romantiek. Je leeft snel mee met Paul Copeland, die naast het verwerken van het verleden ook in het heden moet verder werken en leven. De vaart van het verhaal zit goed, alleen is er een stuk over een fraudezaak, dat meer storend werkt dan een toegevoegde waarde is, aangezien het helemaal niet uitgewerkt is en je ook niet weet hoe het eindigt. Maar voor de rest is Harlan Coben er weer in geslaagd om een pageturner te schrijven.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Harlan Coben 'Zes jaar'Boekverslag: Harlan Coben 'Zes jaar'Zes jaar is een van de standalones van de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben. In Zes jaar verdwijnt Natalie, de…
Boekverslag: Harlan Coben 'Blijf dichtbij'Boekverslag: Harlan Coben 'Blijf dichtbij'Blijf dichtbij is een standalone van de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben, die onder andere bekend is van zijn…
Boekverslag: Nathalie Pagie 'De campus'Boekverslag: Nathalie Pagie 'De campus'Nathalie Pagie (1974) is een Nederlandse thrillerauteur. In 2013 debuteerde zij met De Toneelclub en De campus is haar t…

Boekverslag: Suzanne Vermeer 'Après-ski'Boekverslag: Suzanne Vermeer 'Après-ski'Après-ski is een thriller van de Nederlandse schrijfster Suzanne Vermeer. Wanneer de losbollige Manon een baan aangebode…
Boekverslag: Gena Showalter 'Alice in Zombieland'Boekverslag: Gena Showalter 'Alice in Zombieland'Alice in Zombieland is het eerste deel van de young adult-trilogie The white rabbit chronicles, met Alice Bell, of ook w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Boekerij
  • Boek - Harlan Coben 'Geleende tijd'' (ISBN: 978 94 6092 098 1) - gelezen op 19/01/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.