Boekverslag: Nathalie Pagie 'De campus'

Boekverslag: Nathalie Pagie 'De campus' Nathalie Pagie (1974) is een Nederlandse thrillerauteur. In 2013 debuteerde zij met De Toneelclub en De campus is haar tweede thriller. In De campus gaat Cleo vijf maanden studeren in Canada. Al snel wordt ze afgeleid van haar studies door een moord op één van haar docentes. Ze gaat op onderzoek en ontdekt de gekste dingen, die haar nog meer stimuleren om verder te graven.

Gegevens

  • Titel: De Campus
  • Auteur: Nathalie Pagie
  • Eerste druk: 2014
  • Aantal pagina's: 224
  • ISBN: 90-225-6778-8

Samenvatting

Cleo gaat voor vijf maanden studeren in Canada aan de campus van de University of Alberta, om een aantal vakken in de psychologie te volgen als aanvulling op haar studie rechten. De tweede reden is om even weg te zijn van haar vader, die heel streng is voor zijn dochters en op die manier een verstikkende omgeving creëert. Eindelijk kan ze eens op haar eigen benen leren staan.

Eenmaal in Canada wordt ze spontaan begroet door Keith en voelt ze zich er snel thuis. Ze leert Gerline en Mia kennen, waar ze onmiddellijk mee optrekt vanaf de eerste week. Ondanks hun afwijkende roosters vinden ze steeds wel de tijd om elkaar te ontmoeten en bij te kletsen. Cleo vindt het super om direct vriendinnen te hebben, waardoor ze ook snel haar draai vindt in Canada. Ook heeft ze vrij snel een relatie met Mathias. Het leven lacht haar helemaal toe

Haar rustige leventje verandert wanneer een docente van haar, Dr. Amy Branning, dood wordt terug gevonden. Eerst wordt er aan zelfmoord gedacht, tot Keith wordt opgepakt als verdachte. Cleo trekt zich als enige het lot aan van Keith en is dan ook opgelucht wanneer Keith vrijkomt omwille van onvoldoende bewijzen.

Cleo kan het niet laten om zelf op onderzoek te gaan. De eerste persoon die ze in het vizier heeft is Stefanie, de Duitse assistente van Dr. Amy Branning. Maar dat duurt niet lang aangezien ze zelf wordt aangehouden als verdachte op de moord van Stefanie. Gelukkig heeft ze een alibi, waardoor ze snel vrij is en verder kan gaan met haar zoektocht naar de waarheid. Maar wat als de waarheid wel heel dicht bij haar komt? Zal ze er zelf niet het slachtoffer van worden?

Hoofdpersonen

Cleo

De Nederlandse Claire van Laerhoven, die door iedereen Cleo wordt genoemd, heeft twee zussen: Aimée en Florine. Ze is blij met haar vrijheid en geniet er met volle teugen van. Van zodra de eerste moord is gepleegd bijt ze zich in de zaak en geeft niet op tot ze de waarheid weet, dit ten koste van alles.

Gerline

Gerline was geadopteerd door een Nederlands gezin. Ze heeft de reismicrobe in haar bloed en neemt dan ook elke kans om naar het buitenland gretig aan.

Mia

De Zweedse Mia studeert maritieme biologie. Ze is een opvallend en optimistisch meisje. Haar levensplezier werkt aanstekelijk op de mensen die met haar omgaan.

Dr. Amy Branning

Ze heeft de bijnaam 'Sex on Heels' door haar houding en opvallende kledingkeuze. Elk student is onder de indruk van de verschijning van hun docente Extreme Make-over. Het is een cursus waar ze haar studenten uitdaagt om verder te leren kijken dan de eerste indruk en na te denken over begrippen als identiteit en persoonlijkheid.

Keith

Keith is anders dan de mannen die Cleo kende, hij is gevoelig en laat dit ook zien. Het klikt onmiddellijk tussen hem en Cleo en ze vertrouwen elkaar dan ook veel geheimen toe. Hoe goed het ook klikt met Cleo, hij en Mathias zijn niet de beste vrienden.

Mathias

Vanaf het begin valt Cleo als een blok voor hem de knappe Deen. Hij heeft geen gebrek aan vrouwelijke aandacht en het is dan ook een verrassing voor Cleo dat hij een relatie met haar begint.

Stephanie Klein

Stephanie werkt op het secretariaat van de faculteit en ondersteunt verschillende professoren, onder andere ook Dr. Amy Branning. Cleo ontdekt al snel dat er meer aan de hand was tussen beide vrouwen.

Mike

Mike was op zijn minst vreemd te noemen. De huisgenoot van Cleo neemt haar in vertrouwen over zijn verleden dat niet altijd rozengeur en maneschijn is geweest. Hij is een soort van schaduw, die Cleo af en toe uit de nood helpt.

Symbolen en motieven

Verleden

Cleo wordt knettergek van de overbezorgdheid van haar vader. Ze kan het wel plaatsen, aangezien hij haar ooit uit hun brandend huis heeft gered en hij wil voorkomen dat er nog iets kan gebeuren met zijn dochters. Maar ze ontdekt dat ze feitelijk niet alle details kent van het verhaal.

Verleiding

De verleiding is te groot voor Cleo om de antwoorden op de moorden zelf uit te zoeken, waardoor ze zichzelf in gevaar brengt.

Eenzaamheid

Ook al doet Cleo zo haar best, ze voelt dat ze er niet echt bijhoort. Zeker op het moment dat ze zich vastbijt in de moordzaken en op zoek wil gaan naar de dader.

Titelverklaring en boekomslag

Op de boekomslag zie je de achterkant van een meisje met op de voorgrond een winters landschap. De titel 'De campus' verwijst naar de campus waar Cleo een hels avontuur beleeft, terwijl ze op zich enkel wilde studeren.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal bestaat uit een proloog, 69 hoofdstukken en een epiloog. De hoofdstukken zijn in derde persoon geschreven en beschrijven het standpunt van Cleo.

Thema

Het kwaad is soms dichterbij dan je denkt.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Edmonton, hoofdstad van de staat Alberta in Canada. De flashbacks, die af en toe in Cleo's gedachten spelen zich af bij haar thuis in Nederland.

Evaluatie

Door de proloog wordt er al direct een tipje van de sluier opgelicht. Ondanks dat de verhaallijn en de sfeer goed zitten en de personages goed beschreven zijn, schiet het boek er niet direct uit. Het verhaal bevat geen grote verrassingen, maar is wel leuk om te lezen, ook dankzij de korte hoofdstukken. Dus ideaal als tussendoortje.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Simone van der Vlugt 'Op klaarlichte dag'Boekverslag: Simone van der Vlugt 'Op klaarlichte dag'Op klaarlichte dag is een thriller van de Nederlandse schrijfster Simone van der Vlugt, dat onder andere winnaar is van…
Boekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke DijkzeulBoekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke DijkzeulIn het boek 'Een vorm van verraad' staan inspecteur Paul Vegter en Renée Pettersen op het punt te gaan trouwen als de dr…
Onderzoek en ontwikkeling hoog op bedrijfsagendaOnderzoek en ontwikkeling is een zeer belangrijk aspect binnen het bedrijfsleven. Stilstand is immers achteruitgang. Een…
Boekverslag: Piet Baete 'Vrijdag de 14de'Boekverslag: Piet Baete 'Vrijdag de 14de'Piet Baete (1978) is een Vlaams scenarist en schrijver. In 2007 debuteerde hij met zijn boek 'Dromen van de dood', nadie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: www.rechtenstudie.nl
  • https://www.hebban.nl/auteurs/nathalie-pagie#offset_0 - bezocht op 29/02/2016
  • Nathalie Pagie 'De Campus (90-225-6778-8) - 15/01/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.