Boekverslag: Simone van der Vlugt 'Op klaarlichte dag'
Op klaarlichte dag is een thriller van de Nederlandse schrijfster Simone van der Vlugt, dat onder andere winnaar is van de NS publieksprijs. Nadat Nathalie haar vriend Vincent neer heeft geslagen na de zoveelste agressieve bui vlucht ze met haar baby naar het buitenland. Al snel ontdekt ze dat Vincent hen achtervolgt en zoekt ze een uitweg. Julia, een rechercheur, die op dat ogenblik op zoek is naar de dader van een vermoord koppel, helpt Nathalie. Julia weet niet waar ze in terecht komt door dit te doen en hoe dicht ze nu de dader in haar eigen leven laat komen.
Gegevens
- Originele titel: Op klaarlichte dag
- Auteur: Simone van der Vlugt
- Eerste druk: 2010
- Aantal pagina's: 277
- ISBN: 978 90 414 1532 5
Samenvatting
De vlucht
Nathalie is met haar zoontje Robbie op de vlucht nadat ze haar vriend Vincent de hersens had ingeslagen, na de zoveelste ruzie. Ze hoopt hulp te krijgen van Kristien, een van haar vriendinnen. Maar die is al het gedoe tussen Nathalie en Vincent moe en wil er verder niets mee te maken hebben. Nathalie beslist om verder te rijden naar Italië, daar heeft ze samen met haar zus een vakantiehuisje, waarvan Vincent niet op de hoogte is. Dus hoopt Nathalie dat ze daar veilig zal zijn, samen met Robbie. Terwijl ze in een hotel zit, wordt ze ook gebeld door Vincent, de man die ze voor dood had achtergelaten. Ooit was hij de redding geweest voor Nathalie, zodat ze kon vertrekken van haar gewelddadige vader. Maar het duurde niet lang voor ze doorhad dat Vincent geen haar beter was. Ze had alles getolereerd, tot hij hun kind iets wou aandoen.
Julia kijkt naar de levenloze lichamen van Kristien Moons en Ruud Schavenmaker, die vermoord zijn. Samen met haar collega Sjoerd moet ze de zaak zo snel mogelijk proberen op te lossen. Getuigen hadden een vrouw met halflang bruin haar voorbij zien komen en ook bij de lichamen was er bruin haar gevonden dat niet matcht met de slachtoffers. Ruud had ook een uitgesproken mening over zijn allochtone buren, wat ook niet door iedereen even hartelijk werd ontvangen. Dus hebben Julia en Sjoerd alvast een spoor, dat ze kunnen volgen.
Nathalie beluistert het bericht van Vincent, ze hoort dat hij nog leeft en een kamer heeft in hetzelfde hotel. Hij is haar gevolgd via een zendertje, maar dat weet ze niet. Ze is bang, maar ze wil ook niet meer mishandeld worden en vertrekt zo snel mogelijk uit het hotel. Wanneer ze aankomt bij het huisje wordt ze verrast door de aanwezigheid van haar zus en haar zwager Edwin. Zij zijn op hun beurt verrast wanneer ze baby Robbie zien, ze wisten niet dat Nathalie en Vincent een kind hadden.
Terug naar Nederland
Vroeg in de ochtend worden de drie volwassenen wakker gemaakt door de aanwezigheid van Vincent. Hij eist dat Nathalie samen met Robbie terug met hem naar Nederland gaat. Maar Nathalie kan ontsnappen en keert zelf terug naar Nederland, waar ze toevallig aan de praat raakt met Julia. Na een tijdje biedt Julia hen een slaapplaats aan bij haar oma Emma, die op zoek is naar wat gezelschap. Emma en Nathalie kunnen direct goed met elkaar opschieten, maar Emma wil ook weten wat er precies aan de hand is met Nathalie en dat vindt ze minder leuk. Op een dag probeert Nathalie Emma te helpen om van de trap te komen, maar dat loopt fataal af. In plaats van Emma vast te grijpen had ze Emma geduwd.
Julia gaat ook direct kijken wat er aan de hand is wanneer ze verneemt dat haar oma gestorven is. Daar ziet ze dat de kamer van Nathalie helemaal overhoop is gehaald, waardoor Julia vermoedt dat ze halsoverkop gevlucht is of ontvoerd is door haar vriend Vincent. Het is echter Nathalie die haar ontvoering in scène heeft gezet om zo te vermijden dat de politie haar vragen zou stellen over de val van Emma. Met een gestolen auto vlucht ze naar een boerderij, die ook een toevluchtsoord is voor Vincent. Daar wacht Nico, Vincents vriend, haar op. Ze slaagt erin om hem te doden, voor hij haar iets aandoet.
Het verleden
Terwijl Sjoerd en Julia in Emma's huis zijn, slagen ze erin om Vincent op heterdaad te betrappen terwijl hij het huis wil binnendringen. Julia begrijpt niet waarom hij teruggekeerd is nadar hij Nathalie had ontvoerd en na het verhoor is ze niet veel wijzer geworden. Via DNA-onderzoek zijn ook geen sporen gevonden van Vincent in Nathalies kamer. Wel hebben ze een match gevonden met Nathalies DNA en het DNA dat gevonden was in het huis van de dubbele moord. Julia begrijpt dat Nathalie de onbekende vrouw is, die het koppel had vermoord. Door DNA weten ze ook dat Robbie geen jongen is, maar een meisje, Luna Van Meerdonk. De baby is twee weken geleden op klaarlichte dag ontvoerd door een vrouw.
Via de moeder van Kristien, de vermoorde vrouw, ontdekken Julia en Sjoerd dat Nathalies echte naam Dagmar Dalhvijs is en ze Kristien kende van school. Als Julia de moeder van Luna, Ilse, vraagt of ze Dagmar kent, reageert die verschrikt en vertelt haar verhaal. Toen ze negentien jaar was had ze in een dronken bui Dagmars moeder en babybroertje Robbie dood gereden. Julia vreest voor Luna's leven en wil het kind zo snel mogelijk vinden.
Nathalie spreekt Ilse aan in het winkelcentrum en is van plan om Luna terug te geven als ze merkt dat Ilse spijt heeft van wat ze heeft veroorzaakt. Maar dan merkt ze dat Ilse samenwerkt met de politie en krabbelt ze terug. Via Vincent weten Julia en Sjoerd waar ze Nathalie kunnen vinden. Als de politie de boerderij omringd, zet Nathalie de boel in de fik en legt de baby op een veilige plek, waar de politie haar snel vindt, voor ze zelf vlucht.
Twee jaar later
Vincent ontvangt in de gevangenis een enveloppe uit Portugal met daarin een foto van Nathalie met een kind van ongeveer één jaar oud, dat verdacht veel op hem lijkt.
Hoofdpersonen
Julia
Ze maakt deel uit van de recherche-eenheid Midden-Limburg. Haar ouders zijn omgekomen in een auto-ongeluk toen ze vijftien jaar was. Sindsdien was ze opgevangen door haar oma. Haar vader was rechercheur bij zedendelicten geweest.
Nathalie/Dagmar
Haar moeder en broer waren omgekomen in een ongeluk toen ze tien was. Haar vader had haar tijdens haar jeugd veel geslagen. Ook haar oudere zus Cécile kreeg rake klappen, waardoor die snel uit huis was vertrokken. De twee zussen hebben nog weinig contact met elkaar. Nathalie heeft een relatie met Taco, maar is stiekem verliefd op Sjoerd, haar collega.
Sjoerd
Hij heeft een smal gezicht met lichtbruine ogen. Sjoerd is getrouwd met Melanie, de beste vriendin van Julia, en samen hebben ze een zoontje Joey. Sjoerd is een heel rustige man, die onverstoorbaar is.
Vincent
Hij is een grote man in het misdaadmilieu en is expert in inbraken en drugstransporten. Hij draait zijn hand ook niet om voor een moord.
Symbolen en motieven
Schuldgevoelens
Julia voelt zich schuldig na de dood van haar oma. Ze had Nathalie nooit alleen mogen achterlaten bij haar oma. Ze had niet verwacht dat Vincent Nathalie zo snel kon vinden. Maar daar had ze zich duidelijk in vergist.
Woede
Nathalie wil niet langer het slachtoffer zijn en is er dan ook klaar voor om wraak te nemen voor alles wat ze heeft meegemaakt. Zo wil ze onder andere de confrontatie met Vincent aangaan.
Titelverklaring en boekomslag
Op klaarlichte dag is een verwijzing naar het tijdstip wanneer de moeder en het broertje van Dagmar zijn doodgereden, Luna is ontvoerd en het koppel is vermoord. De onscherpe foto op de kaft toont een vrouw die een baby vasthoudt. Dit stelt hoogstwaarschijnlijk Dagmar met de ontvoerde Luna voor of Dagmars moeder met haar broertje, dat nog een vage herinnering is.
Structuur en perspectief/vertelwijze
Het boek bestaat uit 277 bladzijden, die verdeeld zijn over 48 hoofdstukken, een proloog en een epiloog. In het boek wordt het standpunt gegeven van Vincent, Nathalie en Julia dat geschreven is in derde persoon.
Thema
Het is moeilijk om het patroon van je verleden te doorbreken.
Tijd en plaats
Het verhaal speelt zich af in het het heden in Roermond, Noord-Brabant, Duitsland en Italië
Evaluatie
Het idee van het verhaal van Op klaarlichte dag is goed gevonden, als lezer concentreer je je op één dader, terwijl er veel meer achter zit. Niet alle situaties zijn even realistisch, maar je wordt als lezer toch af en toe verrast door de plotse wending van het verhaal, waardoor het toch wat spanning geeft. Zelfs de epiloog kent een verrassend einde.Het is vlot geschreven en je hebt het dus eigenlijk zo uit. Het is niet direct een thriller maar eerder een spannend boek. Het hoeft ook niet altijd gruwelijk en bloederig te zijn. In het boek wordt ook een maatschappelijk probleem onder de aandacht gebracht wat wel gruwelijk is en dat is huiselijk geweld.
Lees verder