Boekverslag: Samantha King 'Het dilemma'

Boekverslag: Samantha King 'Het dilemma' Het dilemma van de Britse schrijfster Samantha King draait om het gruwelijk dilemma waarvoor hoofdpersonage Madeleine staat. Een man staat voor haar deur met een wapen en vraagt haar om te kiezen tussen haar zoon en haar dochter. Welk kind mag hij vermoorden? Na die dag leeft Madeleine met schuldgevoelens, maar probeert ze haar band met haar overgebleven kind weer te versterken. Ze probeert zich elk detail te herinneren, want ergens heeft ze het gevoel dat er iets niet klopt in het volledige verhaal. En ze wil vermijden dat er nog meer slechte dingen gaan gebeuren.

Gegevens

  • Originele titel: The Choice
  • Titel: Het dilemma
  • Auteur: Samantha King
  • Eerste druk: 2017
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2017
  • Vertaling: Lies Lavrijsen
  • Aantal pagina's: 364
  • ISBN: 978 90 223 3382 2

Samenvatting

Het geheugen

Madeleines gezin is helemaal uit elkaar gerukt sinds de dood van Annabel. Haar zoon Aidan is op zoek hij verder moet leven zonder zijn tweelingzus. Dom, Madeleines man, in verteerd van verdriet. En Madeleine zelf zit vol schuldgevoelens. Het is haar schuld dat de tienjarige spring-in-het-veld Annabel er niet meer is. Door posttraumatische stress kan Madeleine zich niets meer herinneren van de dag dat de tweeling tien werd en hun leven een hel. Sindsdien heeft Madeleine ook geen woord meer gezegd.

Het valt Madeleine zwaar wanneer ze haar beste vriendin Lucy samen met Dom en Aidan bezig ziet. Ze vormen een ideaal gezinnetje. Ze twijfelt of de vriendschap tussen Dom en Lucy intiemer is geworden, na de dood van Annabel.

Tijdens een ruzie had Dom haar ooit verweten dat Madeleine jaloers was op haar dochter en altijd de kant van haar zoon koos. Zo herinnerde hij haar aan de dag dat de tweeling bijna verdronken was en ze de ambulancebroeder vroeg om eerst naar Aidan te gaan kijken, terwijl Annabel er ook slecht aan toe was.

Regelmatig doemt het beeld van de bivakmuts en het pistool dat op haar gericht is. Madeleine weet nog altijd niet waarom ze gekozen heeft voor Annabel. Hield ze meer van Aidan dan van haar? Waarom moest ze kiezen van de man en welke moeder kiest sowieso tussen haar kinderen.

Door elke dag haar man en zoon gade te slaan, krijgt ze het gevoel dat ze Aidan moet beschermen en weghalen van Dom. Ze is bang geworden van haar eigen man en twijfelt zelfs of hij hun dochter niet heeft gedood. Madeleine bereidt zich voor op haar vertrek met Aidan wanneer Dom op het werk zit. Maar ze vindt niets terug van haar persoonlijke dingen, zelfs haar smartphone is spoorloos. Wel ontdekt ze een grote koffer die al volgestouwd is met kleren voor haar en de tweeling. Ze vraagt zich af waarom er niets voor Dom inzit.

Als ze het antwoordapparaat beluistert hoort ze haar zwager Max, die haar moppie noemt en zegt dat hij haar mist. Madeleine realiseert zich dat ze Max niet meer heeft gezien na de dood van Annabel en vraagt zich af wat er gebeurd is.

Uit coma

Madeleine is verrast wanneer ze een onbekend gezicht voor haar ziet. Hij vertelt dat hij een dokter is en dat alles goed verlopen is. Ze had drie maanden in coma gelegen, nadat ze in haar hoofd was geschoten. Professor Hernandez vertelt haar alles wat hij weet en zo komt ze tot de conclusie dat ze in het ziekenhuis had gelegen sinds het voorval op de tiende verjaardag van de tweeling.

De dokter bevestigt deze conclusie en legt haar uit dat haar geest ervoor gezorgd heeft dat ze het gevoel had dat ze altijd thuis was geweest. Madeleine kan bijna niet geloven dat alles een droom was. Dus niets van wat ze zich herinnert na de dood van Annabel was realiteit. Nu ze dit weet wil ze weten hoe het met Aidan is. Ze vraagt professor Hernandez om haar man te bellen en te vragen om langs te komen met Aidan. Ondanks de verschillende voicemailberichtjes en mails krijgen ze Dom en Aidan niet te pakken, waardoor Madeleine geen rust vindt.

Hoofdinspecteur Watkins is het eerste bezoek dat Madeleine krijgt, sinds ze uit coma is. Hij is blij dat hij haar eindelijk kan spreken. Op die manier hoopt hij de blinde vlekken op te vullen. Madeleine heeft geen nood aan nog meer vragen, ze wil gewoon weten of ze de dader hebben gevonden. Watkins vertelt dat haar schoonbroer Max de dader was, die daarna zelfmoord had gepleegd. Madeleine kan niet geloven dat hij de moordenaar is. Maar de inspecteur lijkt zeker van zijn zaak. Dom was de enige getuige en die had een alibi.

Uiteindelijk komt ook Dom langs. Madeleine is verrast wanneer ze hem bezig hoort. Ze herkent haar eigen man niet meer. Hij is veel aardiger dan ze zich kan herinneren. Het laatste wat ze van hem herinnert is een harde klap in haar gezicht en dan was de nachtmerrie begonnen. Dom wil zelf niet meer praten over het verleden, maar als Madeleine aandringt geeft hij toe dat hun relatie niet prefect was, want Madeleine had een relatie met Max. Maar Dom verzekert haar dat hij hun relatie een nieuwe kans wil geven.

Madeleine herinnert zich niets meer van die relatie en snapt ook niet waarom Dom niet kwaad is op haar. Het is haar schuld dat hun dochter dood is en nu verneemt ze ook nog dat ze hem bedrogen heeft. Ze wil de confrontatie liever vermijden, maar begint toch over Annabels dood. Dom kijkt haar onbegrijpend aan en verzekert haar dat Annabel springlevend is.

De realiteit

Stomverbaasd wil ze een verklaring waarom ze ervan overtuigd was dat Annabel dood was. Haar dokter legt uit dat er een symboliek achter het verhaal kan zitten. Haar hersenen hadden haar doen kiezen tussen Aidan en Annabel, omdat ze zelf het gevoel had dat ze tekortschoot tegenover haar dochter.

Madeleine verheugt zich om haar kinderen te zien, wanneer Dom haar komt halen om naar huis te gaan. Ze hoopt nog even professor Hernandez te spreken, maar Dom heeft geen geduld en wil direct vertrekken. Onderweg merkt ze dat ze naar het huis van Max rijden. Alhoewel ze de plek wil vermijden, draagt Dom haar naar binnen. In de slaapkamer sluit hij haar op en verandert hij in een kille, kwade, haatdragende man. Hij slaat Madeleine en net voor ze bewusteloos raakt hoort ze hem nog zeggen dat de kinderen gelukkig zijn bij Lucy en niet weten dat ze wakker is.

Wanneer ze bijkomt realiseert ze zich dat Dom haar in zijn macht heeft. Niemand weet waar ze is en ze is fysiek nog te zwak om te kunnen ontsnappen. Ze is bang voor Dom en vreest dat ze haar kinderen nooit meer zal zien.

Dom begint haar te verwijten dat ze een waardeloze moeder is. Hij wou dat ze stierf met het besef dat ze kon kiezen tussen haar kinderen om een te redden. Max had hem verteld dat hij verliefd was geworden en Dom was ervan uitgegaan dat het over Madeleine ging. Dat had ervoor gezorgd dat hij hen wou vermoorden. En Max zou de perfecte dader zijn.

Opeens weet ze weer wat er gebeurd is op de tiende verjaardag van de tweeling. Ze had alles klaar gezet om weg te gaan van Dom en de kinderen naar een veilige plek te brengen. Het was een perfecte dag tot ze de deur open deed en een man met een legerkostuum en een bivakmuts de tweeling vastnam. Ze moest kiezen, maar ze slaagde erin om de kinderen te laten ontsnappen en toen werd er geschoten. Ze had gevochten voor haar kinderen en 'Kies mij' gezegd. Terwijl ze viel zag ze lange benen in een joggingbroek. Het was Max die materiaal mee had voor het feest.

Terwijl Dom verder praat realiseert Madeleine zich dat Max niet op haar verliefd was maar op Annabel. Ze had maanden geleden in haar dochters dagboek gelezen over een man waar ze niets van moest hebben, omdat hij veel te dicht bij haar kwam. Madeleine had haar vanaf dat moment willen beschermen. Maar Dom had nu onbewust een einde gemaakt aan deze nachtmerrie, door zijn broer te vermoorden.

Terwijl ze alles op een rijtje zet slaagt de politie, die verwittigd was geweest door een bezorgde professor Hernandez, erin om haar te bevrijden. Op dat ogenblik pleegt Dom zelfmoord.

Na alle akelige gebeurtenissen wil Madeleine enkel nog bij haar kinderen zijn om samen te kijken naar de toekomst en hun leven weer op te nemen.

Hoofdpersonen

Madeleine

Haar beide ouders zijn dood. Ze had Dom tijdens haar studie ontmoet en niet veel later bleek ze zwanger te zijn van de tweeling. Ze studeerden allebei nog, maar twaalf weken na hun eerste ontmoeting vroeg Dom Madeleine ten huwelijk.

Aidan

Hij loopt altijd in het kielzog van zijn zus, die hem nooit laat vallen.

Annabel

Dom noemt haar altijd zijn prinsesje. Maar Madeleine heeft het gevoel dat hij een voorkeur heeft voor Aidan, met wie hij jongensdingen kan doen: zoals voetballen.

Dom

Zijn beide ouders zijn dood. Hij heeft een tien jaar oudere broer, Max. Dom is een jaar ouder dan Madeleine.

Max

Hij is de broer van Dom. Max is vrijgezel en komt vaak luidruchtig, bot en arrogant over. Hij is dol op de tweeling.

Symbolen en motieven

Eenzaamheid

Madeleine voelt zich eenzaam. Dom bekijkt haar niet meer zoals vroeger. Hun relatie is helemaal niet van wat ze had verwacht, waardoor ze dikwijls ruzie hebben.

Twijfel

Madeleine weet niet meer wie of wat ze moet geloven. Haar eigen geheugen speelt een spelletje met haar en dan is er Dom, die zijn eigen verhaal heeft over de volledige situatie, maar ook daar heeft ze haar twijfels over. De enigen die haar de waarheid kunnen vertellen zijn haar eigen kinderen, maar die krijgt langs geen kanten te zien.

Afgunst

Dom had het gevoel dat Max de favoriete zoon van zijn ouders was. Hij kreeg alles en werd opgehemeld, maar Dom die alle moeite deed om uit de schaduw van zijn grote broer te treden was nooit goed genoeg.

Titelverklaring en boekomslag

Het dilemma is een verwijzing naar de vraag die Madeleine voorgeschoteld krijgt, wie kies je van je kinderen? Op de boekomslag zie je de rug van een jongen en een meisje, die Aidan en Annabel voorstellen.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Paul, Hani en Rafi en bestaat uit 364 bladzijden, die verdeeld zijn over 48 hoofdstukken en 4 delen. In het boek wordt het standpunt gegeven van Madeleine, dat geschreven is in ik-persoon.

Thema

Een kwestie van eerherstel.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het het heden en verleden, met flashbacks in Hampton.

Evaluatie

Het verhaal komt traag op gang, door de flashbacks, die in stukken aangeven wat er gebeurd is in het verleden. De schrijfstijl is wel heel toegankelijk en leest vlot weg. Soms gaat Samantha King enorm in detail, wat vertragend werkt. Het verhaal heeft genoeg potentie om een goede thriller te zijn, maar door de voorspelbaarheid van sommige feiten, komt het er helaas niet uit. De motivatie voor deze brute daad komt er ook niet goed uit, wat de kansen voor dit boek weer een stuk verlaagt.

Lees verder

© 2020 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Het ontstaan van tweelingenHoe ontstaat een twee-eiige en een een- eiige tweeling? Wat gaat er mis met de eicellen bij een Siamese tweeling?
Welke sterrenbeelden passen het best bij elkaar?Welke sterrenbeelden passen het best bij elkaar?Liefde en overeenkomsten hebben met iemand anders is iets waar iedereen naar streeft. Er wordt door bijna iedereen over…

Boekverslag: Simone van der Vlugt 'Op klaarlichte dag'Boekverslag: Simone van der Vlugt 'Op klaarlichte dag'Op klaarlichte dag is een thriller van de Nederlandse schrijfster Simone van der Vlugt, dat onder andere winnaar is van…
Boekverslag: Jane Harper 'Wildernis' (Serie: Aaron Falk - 2)Boekverslag: Jane Harper 'Wildernis' (Serie: Aaron Falk - 2)Wildernis is het tweede boek van de Australische schrijfster Jane Harper met het personage Aaron Falk. De droogte was he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Manteau
  • Samantha King 'Het dilemma' (ISBN: 978 90 223 3382 2) - gelezen op 15/01/2020
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 29-03-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.