Boekverslag: B.A. Paris 'Breng me terug'

Boekverslag: B.A. Paris 'Breng me terug' Breng me terug is een thriller van de schrijfster B.A. Paris. De schrijfster is bekend van Achter gesloten deuren en Gebroken. In Breng me terug verdwijnt Layla, de vriendin van Finn, tijdens een vakantie in Frankrijk. Twaalf jaar later heeft Finn een nieuw leven opgebouwd met Ellen, met wie hij binnenkort gaat trouwen. Maar dan verneemt hij dat iemand Layla heeft gezien en vindt Ellen een Russisch poppetje, dat een link is naar Layla. Zou het kunnen dat Layla toch nog leeft of is er iemand een spel aan het spelen met de gevoelens van Finn?

Gegevens

  • Originele titel: Bring me back
  • Titel: Breng me terug
  • Auteur: B.A. Paris
  • Eerste druk: 2018
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2018
  • Vertaling: Ireen Niessen
  • Aantal pagina's: 324
  • ISBN: 978 90 263 4294 3

Samenvatting

Twaalf jaar eerder

Op de terugweg van een korte skivakantie maakt Finn een tussenstop om even naar het toilet te gaan. Wanneer hij terugkomt ziet hij dat zijn vriendin Layla niet meer in de auto zit. Hij gaat er vanuit dat ze ook naar het toilet is gegaan. Maar na een tijd merkt hij dat ze nergens te vinden is en raakt hij in paniek.

Heden

Tony Heddon, de rechercheur die Finn op de hoogte houdt van de zaak rond Layla, belt hem met een bizar verhaal over de oude buurman van Finn en Layla, die ervan overtuigd is dat hij Layla had gezien. Hij had haar geroepen en toen ze hem zag was ze weggelopen.

Wanneer Finn thuiskomt ziet hij zijn verloofde Ellen, de zus van Layla, met een klein Russisch poppetje in de hand. Finn moet direct denken aan Layla. Ellen en Layla hadden als kind elk een set Matroesjka's. Toen Ellen het kleinste Russische poppetje was verloren, was ze ervan overtuigd dat haar zus Layla het had weggenomen. Maar die beweerde hier niets mee te maken te hebben. Sindsdien hield Layla haar eigen poppetje altijd dichtbij, als een talisman, uit schrik dat Ellen het hare ooit zou wegnemen. En nu had Ellen zo een poppetje voor het huis gevonden.

Niet veel later is Ellen samen met Finn in de stad wanneer ze ervan overtuigd is haar zus te zien. Ze loopt achter Layla aan, maar verliest haar uit het oog. Onder de ruitenwisser van hun auto vindt Finn een Russisch poppetje terug, maar zegt hier niets van tegen Ellen.

Rudolph Hill

Finn krijgt een bizarre e-mail van een zekere Rudolph Hill met de vraag of hij de cottage gaat verkopen, nu hij met de zus gaat trouwen. Finn vraagt zich af wie Rudolph Hill is en hoe die weet dat hij nog steeds de eigenaar is van de cottage waarvan Layla zoveel hield. Zelfs Ellen weet dit niet. Na enkele berichten komt de vraag wat Finn ervan zou denken moest Layla nog leven. Finn heeft geen zin in spelletjes en op de vraag waar ze dan is, krijgt hij het antwoord 'Hier'. Zou het kunnen dat Rudolph Hill de ontvoerder van Layla is en hij haar twaalf jaar lang gevangen had genomen?

Finn denkt terug aan de avond dat Layla was verdwenen. Ze hadden ruzie gekregen nadat Layla hem had verteld dat ze hem had bedrogen. Finn had Layla uit de auto gesleurd, door elkaar geschud en tegen haar staan schreeuwen. Hij was naar het toiletgebouw gegaan om te kalmeren. En toen hij terugkeerde en Layla niet zag, ging hij ervan uit dat ze zich verstopt had uit schrik. Maar ook al riep Finn dat het hem speet. Layla kwam niet terug. Hij wist dat hij naar de politie moest gaan met een ander verhaal, want anders zou hij problemen krijgen.

Finn wil Rudolph Hill, die de berichtjes naar hem stuurt, ontmoeten en onverwacht gaat die akkoord om de volgende dag af te spreken. De hint die hij krijgt verwijst naar Pharos Hill, een plek die belangrijk voor Layla en hem was geweest. Wanneer hij er aankomt vindt hij er enkel een Russisch poppetje. Zou het kunnen dat Layla achter de e-mails zit?

Keuzes maken

Finn vertelt zijn verhaal aan Ruby, met wie hij een tijdje samen is geweest. Ruby vermoedt dat Layla de huwelijksaankondiging van Finn en Ellen heeft gezien en nu contact met hem zoekt. Ze vreest dat Layla kwetsbaar is en stelt voor aan Finn dat hij haar een e-mail stuurt en duidelijk maakt dat hij voor Ellen heeft gekozen.

Finn heeft het gevoel dat hij de controle kwijtraakt, wanneer hij merkt dat Layla wel degelijk achter de e-mails zit. En zeker wanneer ze eist dat hij Ellen vertelt dat ze nog leeft en dat ze het anders zelf zal doen. Ellen zelf heeft ook het gevoel dat Layla nog leeft, maar Finn stelt haar gerust dat hij niet voor Layla zal kiezen, omdat ze ondertussen twaalf jaar verder zijn en niet meer dezelfde zijn. Wat niet wil zeggen dat hij niet blij zal zijn om haar terug te zien.

Layla denkt hier wel anders over, ze wil Finn terug in haar leven. Ze gaat zelfs zover dat ze Finn een deadline geeft om er voor te zorgen dat hij Ellen kwijtraakt. Zou Layla haar eigen zus iets aandoen? Ondanks zijn verlangen naar Layla wil hij Ellen ook beschermen.

Ellen of Layla

De laatste avond van de deadline krijgt Finn een bericht van Layla om af te spreken in hun cottage. Maar als hij daar aankomt, ziet hij haar niet. Finn is ongerust wanneer hij leest dat Layla in de buurt van Ellen is en haast zich naar huis. Maar beide vrouwen zijn verdwenen als hij aankomt. Het enige wat hij ontdekt is een Russisch poppetje dat onder het trapluik van de zolder staat. Op zolder vindt hij honderden Russische poppetjes. Zijn vrienden Ruby, Harry en Tony komen hem helpen en samen komen ze tot de conclusie dat Layla hulp gekregen heeft van Ellen of dat ze alleen met Ellen te maken hebben.

Wanneer ze Ellens mailbox bekijken vinden ze alle berichten die Finn al die tijd had ontvangen. Hij weet dat er nog een plek is waar Ellen zou kunnen zijn en dat is haar ouderlijk huis. Daar aangekomen krijgt hij geen deftig woord uit Ellen en wordt hij zo razend dat hij Ellen wegduwt. Ze valt met haar hoofd hard tegen een steen en ondanks alle pogingen om haar te helpen, weet Finn dat hij haar niet meer kan redden.

Harry contacteert hem om hem te wijzen op een e-mail die door Layla is geschreven. Daar leest Finn dat Ellen jaren geleden was vermoord door hun vader in een van zijn dronken buien. Niemand was hiervan op de hoogte. Na hun ruzie in Frankrijk was Layla weggelopen en teruggekeerd naar haar vader. Maar na een tijd wou ze ook terug bij Finn zijn en nam ze de identiteit van haar zus over. Ze merkte dat zijn liefde voor Ellen niet dezelfde was als voor Layla en was daarom het spel met de Russische poppetjes begonnen in de hoop dat hij voor Layla koos en ze weer haarzelf kon zijn. Maar nu is het te laat, Finn heeft de vrouw die hij al die jaren heeft gezocht vermoord en blijft nu alleen achter.

Hoofdpersonen

Tony Heddon

Hij is een rechercheur, die Finn voor het eerst had ontmoet na zijn arrestatie wegens verdenking van moord op Layla en sindsdien zijn ze goede vrienden.

Ellen

Ze is een illustrator en van Schotse afkomst. Haar moeder is jong gestorven en ze heeft voor haar zieke vader, die veel dronk, gezorgd tot zijn dood.

Finn

De eenenveertigjarige Finn is geboren en getogen in Ierland. Hij was dertien maanden samen met Layla toen ze verdween. Hij is groot en kan heel opvliegend zijn. Finn had eerder een ex-vriendin van hem pijn gedaan en was daarom ook naar Londen getrokken bij zijn vriend Harry. Hij is zo rijk dat hij feitelijk niet meer hoeft te werken.

Harry

Hij was de beste vriend van Finns broer, Liam. Toen Liam omkwam door een motorongeluk heeft hij altijd voor Finn gezorgd en zijn ze de beste vrienden.

Layla

Ze was bijna twintig toen ze verdween, had rood haar en droeg altijd kleren met levendige kleuren.

Symbolen en motieven

Vergelijking

Finn kan het niet laten om alles wat Ellen doet te vergelijken met hoe Layla dingen deed of hoe ze reageerde. Op een of andere manier is het sterker dan hemzelf.

Schuldgevoelens

Layla realiseert zich dat ze niet had mogen weglopen. Of in ieder geval niet had moeten zeggen dat ze vreemd was gegaan.

Bedrog

Layla had er nooit aan gedacht dat Finn met Ellen zou trouwen. Hij was verder gegaan met zijn leven. Maar Layla gelooft niet dat hij evenveel van Ellen kan houden als van haar.

Titelverklaring en boekomslag

De titel Breng me terug dekt het hele verhaal, de zoektocht naar Layla om ervoor te zorgen dat ze opnieuw een leven kan leiden, met of zonder Finn. Op de boekomslag zie je een barst in een muur, die een verwijzing kan zijn naar de barst in de liefde, die de vraag over de aanwezigheid van Layla creëert, tussen Ellen en Finn.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Christine, de zus van de schrijfster, en bestaat uit 324 bladzijden, die verdeeld zijn over 3 delen, 57 hoofdstukken een proloog en een epiloog. In het boek wordt het standpunt gegeven van Finn en Layla, dat geschreven is in de ik-persoon. In het eerste deel van het verhaal wordt alles verteld vanuit het perspectief van Finn met flashbacks. In het tweede deel zijn afwisselend Layla en Finn aan het woord. En in het derde deel komt Finn terug alleen aan bod.

Thema

Verdeel en heers.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het verleden en het heden in Frankrijk, Londen, Simponsbridge, Cheltenham en Devon.

Evaluatie

Breng me terug is een origineel verhaal, dat van in het begin direct spanning brengt. Je wordt als lezer constant op het verkeerde been gezet en het plot zie je totaal niet aankomen. Het boek is in geen tijd uitgelezen. Het mysterieuze in het verhaal typeert de boeken van B.A. Paris. Breng me terug is dus net iets anders dan de thrillers die we allemaal kennen, dus het zal niet bij iedereen even populair zijn, maar geef het zeker een kans.

Lees verder

© 2019 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Het Monty Hall probleemHet Monty Hall probleem werd bekend door de Amerikaanse spelshow Letís make a Dealí met presentator Monty Hall, en is ee…
Passieve vorm van het werkwoord in het ZweedsIn het Zweeds bestaat er een passieve vorm van het werkwoord. Ook wel de lijdende vorm genoemd. Deze vorm wordt in het Z…

Boekverslag: Angelique Haak 'Uitgeschakeld'Boekverslag: Angelique Haak 'Uitgeschakeld'Uitgeschakeld is het tweede deel van de reeks rond Jennifer Brugman van de Nederlandse thrillerschrijfster Angelique Haa…
Boekverslag: 'Verloren grond' van Murat IsikBoekverslag: 'Verloren grond' van Murat Isik'Verloren grond' is de eerste roman van Murat Isik. Het gaat over een familiegeschiedenis met Turkije als decor. Hoofdpe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Ambo / Anthos
  • B.A. Paris 'Breng me terug' (ISBN: 978 90 263 4294 3) - gelezen op 14/11/2019
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.