Boekverslag: B.A. Paris 'Achter gesloten deuren'

Boekverslag: B.A. Paris 'Achter gesloten deuren' 'Achter gesloten deuren' is het debuut van B.A. Paris, de schrijfster van Frans-Ierse afkomst. Al hun vrienden benijden hun relatie, Grace en Jack zijn nu eenmaal een voorbeeldig koppel. Jack is knap, charmant en ook nog een advocaat die zich ontfermt over mishandelde vrouwen. Grace is de lieve en aantrekkelijke vrouw. Ze heeft alles alsof het zo uit een tijdschrift komt: een mooi huis, een garderobe om jaloers op te zijn en de ideale man. Maar niets is minder waar. Jack verandert in een wrede man zodra de vrienden weg zijn, die zijn vrouw in een kamer opsluit en kleineert wanneer het hem uitkomt. Ze weet dat ze moet vluchten, maar zal het haar ook lukken? Want wie zou ooit geloven dat haar Jack een man is met twee gezichten?

Gegevens

  • Originele titel: Behind closed doors
  • Titel: Achter gesloten deuren
  • Auteur: B.A. Paris
  • Eerste druk: 2016
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2016
  • Vertaling: Ireen Niessen
  • Aantal pagina's: 355
  • ISBN: 978 90 2633 689 8

Samenvatting

De grote liefde

Grace was in het park toen ze de eerste keer Jack had opgemerkt. Wanneer ze hem de tweede keer ontmoet is hij zo lief met haar zusje Millie, die het downsyndroom heeft, dat ze helemaal onder de indruk van hem is. Al snel krijgen ze een relatie en weet Grace dat Jack de man is met wie ze haar leven wil delen.

Binnen het jaar vraagt Jack Grace ten huwelijk. Jack heeft wel een voorwaarde, hij wil dat Grace stopt met haar drukke baan, zodat ze er is als hij vrije momenten heeft. Ondanks haar twijfels neemt ze ontslag, want het idee dat ze in een mooi huis zal wonen met een liefhebbende man en in de toekomst een paar kinderen maakt haar gelukkig. Ook zij heeft een voorwaarde naar Jack toe, zodra Millie achttien is en niet meer naar de kostschool kan gaan, wil ze dat haar zusje bij hen inwoont. Jack stemt onmiddellijk toe en vindt het logisch dat Grace wil dat haar zusje bij hen komt.

Het huwelijksfeest verloopt niet zoals ze hoopt, door een ongelukkige val belandt Millie in het ziekenhuis en kan ze niets van de dag meemaken. Tijdens de huwelijksnacht is Jack plots verdwenen, waardoor Grace in paniek hem opbelt. Een tijd later ontvangt ze een kil berichtje, dat haar helemaal van slag brengt. Zo kent ze Jack helemaal niet.

Wanneer ze de volgende dag op huwelijksreis vertrekken, merkt Grace dat Jack is veranderd en heeft ze geen zin meer om te vertrekken. Maar ze doet het toch en dat is haar grootste fout. Eenmaal in Thailand maakt Jack haar duidelijk dat ze geen kant meer opkan. Hij heeft haar geld, mobiel en paspoort afgenomen. De huwelijksreis wordt een nachtmerrie. In het openbaar speelt Jack de lieve, attente echtgenoot maar zodra ze in de kamer zijn verandert hij in een echte tiran. Zo sluit hij Grace uren op het balkon buiten, waar ze niets kan aanvangen. Grace realiseert zich ook dat om hulp roepen niets opbrengt, aangezien Jack het personeel van het hotel op de hoogte heeft gebracht van zijn 'labiele' vrouw. Ze weet dat ze helemaal alleen is en op niemands hulp kan rekenen. Toch hoopt ze dat ze in Engeland de kans krijgt om weg te geraken van Jack.

De nachtmerrie

Wanneer ze terug in Engeland zijn, ontdekt Grace het nieuwe huis waar ze zou samen wonen met Jack. Het is een prachtig huis, waar ze niet vrij in rond kan lopen. Grace wordt vastgehouden in een kamer, met aansluitend een badkamer, waar ze enkel een bed, een handdoek en een stukje zeep heeft. Voor de ramen zitten tralies. Ze heeft niets om haar af te leiden van de ellende waarin ze leeft. Zo moet ze elke keer wachten tot Jack haar eten wil brengen.

Grace geeft niet op en doet wel pogingen om te ontsnappen, maar elke keer is Jack haar te slim af. Zo simuleert ze dat ze ziek is, in de hoop dat ze iemand om hulp kan vragen. Maar Jack heeft de dokter al ingelicht dat Grace lijdt aan depressies, waardoor de dokter zich meer zorgen maakt over haar gemoedstoestand dan wat ze over Jack vertelt. En bij elke misstap van Grace wordt een uitstapje naar haar zusje Millie geannuleerd.

Wanneer ze uiteindelijk toch bij Millie op bezoek gaan, slaagt Millie er in om Grace te vertellen dat Jack haar van de trap had geduwd op hun trouwfeest. Maar Grace is bang dat Millie het gaat doorvertellen en Jack wraak zou nemen op Millie. Dus ze probeert haar zus wat te sussen. Millie die ziet dat Grace bang is en merkt dat haar zus Jack ook gemeen vindt, belooft het spelletje mee te spelen en te doen alsof ze Jack leuk vindt.

Het idee dat Jack niet met Grace getrouwd is voor haar, maar om er voor te zorgen dat Millie bij hem zal wonen, maakt alles nog erger voor Grace. Het idee dat Millie het slachtoffer wordt van de wrede Jack, door haar naïviteit, verscheurt Grace. En binnenkort zou Millie achttien zijn en zou ze bij hen komen wonen.

De ontsnapping

Terwijl Grace alle manieren had bedacht om te ontsnappen, heeft Millie ook niet stil gezeten. Ze had de indruk gegeven dat ze onhandelbaar was door gebrek aan slaap, waardoor ze elke avond in de kostschool een slaappil kreeg. Ze had ze allemaal bijgehouden en op een moment dat Jack het niet ziet, geeft ze de pillen aan Grace. Zo zou ze Jack kunnen vermoorden, stelt Millie voor, dat idee heeft ze van een verhaal van Agatha Christie. Het voorstel beangstigt Grace, ze zou nooit de pillen ongezien kunnen binnensmokkelen. En ze wil Millie niet betrekken bij haar problemen. Maar ze neemt toch het risico, zonder te weten wat ze met de pillen zal doen.

Wanneer Jack op Millies achttiende verjaardag aankondigt aan hun vrienden dat hij binnen enkele weken samen met Grace en Millie naar Nieuw-Zeeland gaat om hun ouders te bezoeken, weet Grace dat ze in actie moet schieten. Ze weet goed genoeg wat Jack van plan is. Hij zou doen alsof ze op reis zijn en dan vertellen dat Millie niet meer wou terug komen. Daardoor zou Grace ook wat langer blijven om uiteindelijk te bellen naar Jack dat ze niet meer terug komt. Jack zou opgevangen worden door hun vrienden. En ondertussen zou hij Millie en Grace in zijn macht hebben, ergens in het huis. Hij zou alles kunnen doen met hen en niemand zou hen missen.

Maar voor ze naar Nieuw-Zeeland vertrekken, heeft Jack nog een reisje naar Thailand gepland samen met Grace wat de vrienden als een romantisch gebaar beschouwen van zo'n lieve man. De dag van het vertrek neemt Grace het heft in eigen handen. Ze slaagt er in de pillen, die ze ondertussen in poeder had gestampt, in Jacks whisky te krijgen waardoor ze hem in de kamer krijgt, die Jack heeft gemaakt voor Millie en die niet kan geopend worden wanneer je er in zit.

Ze bedenkt een heel scenario, zodat ze niet verdacht wordt. Aangezien Jack zijn laatste zaak had verloren, kan ze uitleggen waarom ze alleen zonder hem vertrokken is naar Thailand. Door de zaak heeft Jack nog heel wat papierwerk en wil hij alleen zijn, daardoor hebben ze besloten dat ze alvast alleen vertrekt en hij enkele dagen later zou afkomen.

Vanuit Thailand belt ze hem dikwijls en ze laat verschillende berichtjes achter om te horen hoe het met hem is en vooral om te bewijzen dat ze een liefhebbende vrouw is, die niets wist van de situatie die thuis is gebeurd. De arme Jack heeft natuurlijk geen tijd om zijn telefoon op te nemen, dus ze maakt zich geen zorgen. Tot hij niet aankomt in Thailand op het afgesproken moment en Grace hem niet kan bereiken. Ze speelt het spel verder door volledig in paniek Jacks beste vriend te bellen om te checken of er iets is gebeurd. Maar niemand weet waar hij is. Tot het moment dat ze bezoek krijgt van mensen van de ambassade, die haar het droeve nieuws melden dat haar man zelfmoord heeft gepleegd.

Helemaal van slag gaat Grace naar huis en hoopt ze dat haar plan nu helemaal af is. Maar daar wordt ze opgewacht door Esther, de vriendin waar ze het moeilijkst tegen kan liegen. Die vertelt haar dat Jack niet was gestorven door een overdosis, maar door uitdroging. Hij had vastgezeten in een kamer, die enkel vanaf de buitenkant kon worden geopend. Grace panikeert dat haar plan is mislukt en de politie haar snel zou doorhebben. Esther maakt haar op een subtiele manier duidelijk dat ze weet wat er is gebeurd, maar ze zou Grace helpen. Uiteindelijk had Jack hen uitgezwaaid toen Esther Grace ophaalde om naar de luchthaven te brengen. Ze hadden hem samen nog levend gezien. Het verlies van de zaak had Jack duidelijk meer geraakt dan dat Grace vermoedde. Wie zou haar niet geloven?

Hoofdpersonen

Grace Angel

Ze is reeds een jaar de vrouw van Jack Angel. Voor haar huwelijk werkte ze als inkoper voor Harrods. Ze heeft een zusje van zeventien jaar met het downsyndroom, Millie, die binnenkort bij haar en Jack komt wonen. Haar ouders wonen sinds kort in Nieuw-Zeeland. Ze houdt van schilderen.

Jack Angel

Hij is in de ogen van zijn vrienden een charmante, knappe, onderhoudende en intelligente man. Hij heeft alles onder controle en speelt perfect de rol van liefhebbende echtgenoot. Jack is een succesvolle advocaat, die vooral zaken aanneemt van mishandelde vrouwen. Hij had zijn eigen moeder gedood en had er van genoten. Jack kickt namelijk op angst.

Millie

Ze is een lieve en slimme meid, die heel goed aanvoelt wat er rond haar gebeurt. Millie slaagt erin mensen te misleiden, omdat ze er vanuit gaan dat ze dom is. Haar lievelingskleur is geel.

Esther

Ze is een vriendin van Jack en Grace en de enige hoop voor Grace. Ze is een kritische vrouw, die blijft doorvragen wanneer ze het gevoel heeft dat er iets niet klopt. Ze durft ook Jack confronteren, met zijn leugens.

Symbolen en motieven

Liefde

Ook al moesten Graces ouders niets weten van Millie en hadden ze zelfs overwogen om haar te laten adopteren, houdt Grace enorm van haar zusje. Ze ging zelfs zo ver dat ze op achttienjarige leeftijd de zorg op haar nam en er zo voor zorgde dat haar ouders geen last hadden van hun jongste dochter. En het lukte Grace en ze zorgde er voor dat Millie alles kreeg wat ze nodig had. Zo belooft ze ook wanneer ze verloofd is met Jack, dat Millie na haar verblijf in een dure kostschool bij hen kan blijven wonen.

Misleiding

Jack beleeft enorm veel genoegen aan het feit dat Grace denkt dat ze slimmer is dan hem, om haar daarna de overwinning weer af te nemen. Maar af en toe slaagt Grace in een kleine overwinning, waardoor Jack helemaal razend wordt.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan de dochters van de schrijfster. Het boek bestaat uit 355 bladzijden, die verdeeld zijn over 24 hoofdstukken, die afgewisseld het verhaal vertellen in het heden en het verleden. Het verhaal geeft het standpunt van Grace Angel, die in de ik-persoon is geschreven.

Thema

Schijn bedriegt.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden en verleden in Londen, Spring Eaton en Thailand.

Evaluatie

Een schitterend debuut dat smaakt naar meer. Het verhaal wordt langzaam opgebouwd, de spanning wordt per pagina groter, het boek grijpt je vast, waardoor je het in één ruk wil uitlezen. De hoofdstukken wisselen steeds tussen het heden en verleden zodat naar het einde toe het hele verhaal duidelijk is en je als lezer hoopt dat alles goed komt met Grace en Millie. Het personage van Jack is zo uitgeschreven dat hij alleen maar weerzin wekt, wat uiteindelijk de bedoeling is. Je zit niet op je puntje van je stoel door de spanning, maar door de personages wil je weten hoe het afloopt en word je toch wel verrast door de laatste pagina's waarin Esther een belangrijke rol speelt.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Het Monty Hall probleemHet Monty Hall probleem werd bekend door de Amerikaanse spelshow Letís make a Dealí met presentator Monty Hall, en is ee…
Evaluatie van de leerlingEvaluatie van de leerlingLeerkrachten evalueren hun leerlingen voortdurend. Dit doen ze om meer inzicht te krijgen op de leerlingen. Kunnen de le…
Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Peter James (1948) is een Britse auteur die hoort tot het lijstje van bestverkopende thrillerauteurs. Zijn werk is onder…

Boekverslag: James Patterson 'Een hart van glas'Boekverslag: James Patterson 'Een hart van glas'Een hart van glas is een roman, die geschreven is door James Patterson, die vooral bekend is door zijn thrillers. Katie…
Boekverslag: James Patterson 'De eerstverlorene'Boekverslag: James Patterson 'De eerstverlorene'De eerstverlorene is het eerste deel uit de reeks Women's Murder Club met Lindsay Boxer en haar vriendinnen in de hoofdr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Ambo|Anthos
  • Boek - B.A. Paris 'Achter gesloten deuren' (ISBN: 978 90 2633 689 8) - gelezen op 10/5/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 25-05-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.