Boekverslag: James Patterson 'De eerstverlorene'

Boekverslag: James Patterson 'De eerstverlorene' De eerstverlorene is het eerste deel uit de reeks Women's Murder Club met Lindsay Boxer en haar vriendinnen in de hoofdrol. De Women's Murder Club is geschreven door de Amerikaanse thrillerauteur James Patterson. Lindsay heeft de zware opdracht om de dader op te sporen die verschillende bruidsparen heeft vermoord. Hierbij krijgt ze de hulp van haar nieuwe partner Chris Raleigh. En ze vormt ook een clubje met haar vriendinnen dat buiten het onderzoek de zaak probeert op te lossen. De vrouwen doen het op een onconventionele manier maar vinden wel aanwijzingen, die de zaak verder helpen.

Gegevens

 • Originele titel: 1st to Die
 • Titel: De eerstverlorene
 • Auteur: James Patterson
 • Reeks: Women's Murder Club (1)
 • Eerste druk: 2001
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2002
 • Vertaling: Ineke van den Elskamp
 • Aantal pagina's: 351
 • ISBN: 978 90 2298 599 1

Samenvatting

David & Melanie

Lindsay Boxer wordt opgeroepen voor een moord op een pasgetrouwd koppel, David en Melanie Brandt, dat dood teruggevonden is in hun hotelsuite. Lindsay ziet dat de bruid haar juwelen nog aanheeft, dus beroving kan ze al uitsluiten.

Cindy Thomas, die de opdracht heeft gekregen om een artikel te schrijven over de moord, slaagt er in om in de suite te geraken waar het koppel was vermoord. Haar geluk is slechts van korte duur, wanneer ze terug naar de uitgang wordt geëscorteerd. Maar ze kan nog een kort gesprek voeren met Lindsay.

Voor de zaak krijgt Lindsay een nieuwe partner, Chris Raleigh, die werkzaam is voor de burgemeester en die ze niet direct ziet zitten. Maar hoe beter ze Chris leert kennen, hoe sympathieker ze hem vindt.

Claire, de patholoog die de lijken onderzoekt en ook beste vriendin is van Lindsay, vertelt Lindsay en Chris dat het jasje dat ze gevonden hadden in de hotelkamer van de moordenaar is. Dus de kans is groot dat hij een van de gasten was. Waarom had de moordenaar zoveel bewijzen achter gelaten? En waarom had hij de trouwringen meegenomen?

Door het succes van haar artikel krijgt Cindy de kans om verder uit te zoeken wat er precies was gebeurd. Haar redacteur geeft haar de tip om een bron bij de politie te zoeken. Ze contacteert dan ook Lindsay in de hoop meer info te krijgen. Maar Lindsay heeft helemaal geen zin om info te geven.

Michael & Becky

Wanneer een paar dagen later opnieuw een pasgetrouwd paar wordt vermoord, vrezen Lindsay en Chris dat dezelfde moordenaar weer heeft toegeslagen. Lindsay ontdekt dat Cindy ook aanwezig is op de plaats delict en begrijpt niet hoe snel ze er was gekomen. Cindy geeft toe dat ze haar gevolgd had. Lindsay maakt een afspraak met Cindy en belooft haar dat ze exclusieve informatie zal krijgen van haar op voorwaarde dat ze samen terug naar San Francisco gaan en ze pas info publiceert als Lindsay het zegt.

Tijdens hun rit vertelt Lindsay wat ze weet en ontdekt ze dat ze veel gemeen heeft met Cindy. Ze vindt haar zo aardig dat ze haar meeneemt naar haar beste vriendin Claire. Lindsay stelt voor dat de beide vrouwen haar onofficieel helpen om de moordenaar te vinden.

Lindsay overloopt de twee zaken en weet dat de moordenaar goed voorbereid te werk gaat. Er werd niets meegenomen, behalve de ringen. Ze moest te weten komen hoe hij de slachtoffers kende en wat hun gemeenschappelijk punt is. Maar voorlopig ziet ze het niet. Door een getuige komen Chris en Lindsay meer te weten over het uiterlijk van de moordenaar. Hij was een man met een korte roodbruine baard.

Chris en Lindsay voelen zich meer en meer aangetrokken tot elkaar. Lindsay die lijdt aan levensbedreigende ziekte en weet dat de kans groot is dat haar behandelingen niet zullen helpen, is voorzichtig met haar gevoelens, maar uiteindelijk beginnen ze toch een relatie.

Kathy & James

Kathy en James Voskuhl waren de nieuwe slachtoffers van de seriemoordenaar. Lindsay is er van overtuigd dat Kathy haar moordenaar had gekend. Al snel ontdekt ze dat Kathy een relatie had met een getrouwde man, die beroemd is en haar in zijn macht had, het is Nicholas Jenks, een bekende schrijver.

Wanneer Jill Bernhardt als hulpofficier van justitie op de zaak wordt gezet lijkt het Lindsay een goed idee om haar mee uit te nodigen in haar vrouwenclubje. Als Jill beslist om mee te doen, ontstaat officieel The Women's Murder Club, een club van vrolijke, aantrekkelijke vrouwen met sterke karakters.

Chris en Lindsay beslissen om Nicholas Jenks te confronteren met wat ze weten, maar dit levert niets op. Dus gaan ze op bezoek bij zijn ex-vrouw Joanna Wade. Ze legt hen uit dat hij gewelddadig is en dat ze terug moest denken aan een ongepubliceerd boek van Nicholas, Always a bridesmaid. De hoofdpersoon gaat willekeurig bruiden en bruidegoms vermoorden. Maar ze heeft geen exemplaar dat ze aan hen kan meegeven.

Wanneer Lindsay haar vriendinnen vertelt over het boek vindt Jill dat ze het in handen moeten krijgen. Dankzij Cindy slagen ze erin om het boek te lezen dat het verhaal vertelt van Philip Campbell. Het boek beschrijft stuk voor stuk de moorden die Lindsay onderzoekt. Ze hadden bewijzen genoeg om Nicholas Jenks op te pakken. Het jasje dat ze hadden gevonden was van Nicholas Jenks, een rode haar van hem was bij een van de plaats delicten gevonden en dan is er ook nog het boek.

Nicholas Jenks

Nicholas blijft erbij dat hij de moorden niet heeft gepleegd. Hij geeft wel toe dat hij gelogen had over zijn relatie met Kathy. Wanneer Lindsay hem vertelt over alle bewijzen die ze hebben, begint hij te panikeren en blijft hij volhouden dat hij niets gedaan heeft. Hij is er van overtuigd dat iemand hem erin heeft geluisd.

Wanneer Lindsay erop wordt gewezen dat op het einde van het boek waar ze zich op gebaseerd had, Philip Campbell iemand anders laat opdraaien voor de moorden, begint ze te twijfelen. Ze denkt aan Claire die ervan overtuigd is dat de moordenaar rechtshandig was, terwijl Nicholas linkshandig is. Zijn eerste vrouw had hen de hint gegeven van het boek. Lindsay neemt alles wat ze over Joanna Wade weten nog eens door. Ze ontdekt dat Joanna gescheiden was met Nicholas voor zijn succes, waardoor ze niet veel geld had ontvangen. Dit zou wel eens een motief kunnen zijn, wraak nemen op de man die haar mishandeld heeft en haar geen cent heeft gegeven.

Dan ontsnapt Nicholas Jenks en belt hij Lindsay om haar te verwittigen dat hij het heft in eigen handen neemt en geen hulp nodig heeft.

Lindsay gaat achter Joanna Wade aan, maar vindt haar dood terug. Ze gaat op zoek naar Chris om hem te verwittigen dat de moordenaar nog vrij rond loopt, maar ze is te laat, de moordenaar had hem neergeschoten en Lindsay vindt hem vechtend voor zijn leven terug. Chris overtuigt haar dat alles goedkomt en ze verder op zoek moet gaan naar de dader. Al snel vindt ze Nicholas tegenover zijn vrouw Chessie, die verkleed is als het evenbeeld van Nicholas. Lindsay heeft de echte moordenaar eindelijk gevonden, het is Chessie,

Lindsay en Chris hadden de zaak opgelost, maar Chris had het niet meer mogen meemaken. Hij was gestorven aan zijn verwondingen. Na de begrafenis van Chris krijgt Lindsay bezoek van Nicholas Jenks. Hij vertelt haar doodleuk dat hij op de hoogte was van de moorden en Chessie alles deed zoals hij het wou. Lindsay was misleid, Chessie had de moorden gepleegd in opdracht van Nicholas. En nu komt hij Lindsay persoonlijk vermoorden, zodat hij nooit de gevangenis in komt, maar Lindsay is net iets sneller, waardoor ze het kan overleven. Nu Chris en Nicholas Jenks uit haar leven zijn, kan ze best wel de steun gebruiken van haar vriendinnen. Zeker nu ze weet dat de behandelingen ervoor gezorgd hebben dat ze zal genezen.

Hoofdpersonen

Lindsay Boxer

Lindsay heeft sociologie gestudeerd en is op haar vierendertigste teamleider van de afdeling Moordzaken van de politie van San Francisco. Haar moeder was tien jaar geleden aan borstkanker overleden en ze had haar vader niet meer gezien sinds haar dertiende. Ze heeft een zus, Cat, waarmee ze weinig contact heeft. Ze is twee jaar gescheiden van haar man.

Lindsay lijdt aan de dodelijke ziekte Negli's aplastische anemie, dat er voor zorgt dat ze geen rode bloedlichaampjes meer aanmaakt. Ze moet naast het onderzoek ook voor haar gezondheid zorgen. Dus tussen haar werk door laat ze zich behandelen in de hoop te genezen.

Cindy Thomas

Ze is een journalist bij de Chronicle waar ze het lokale nieuws verzorgt.

Chris Raleigh

Chris had de laatste jaren voor de burgemeester gewerkt als contactpersoon, met als specialisatie het managen van gevoelige zaken. Hij was ook korpschef geweest. Chris is gescheiden en heeft twee kinderen.

Claire Washburn

Ze is een vrolijke en zelfverzekerde vrouw en de beste vriendin van Lindsay. Claire is de hoofdpatholoog van de stad. Ze is getrouwd met Edmund met wie ze twee kinderen heeft.

Nicholas Jenks

Nicholas is achtenveertig jaar en een nationale bekendheid. Hij had enkele boeken geschreven zonder succes, tot zijn thriller Crossed Wire, een bestseller werd. Sindsdien had hij nog verschillende bestsellers geschreven en verschillende filmscenario's. Hij was gescheiden en ondertussen weer hertrouwd met Chessie.

Jill Bernhardt

Ze is een aantrekkelijke vrouw, die op haar vierendertigjarige leeftijd een rijzende ster is in het Openbaar Ministerie. Wanneer ze een zaak voor de rechter brengt, zorgt ze ervoor dat ze steeds goed voorbereid is.

Symbolen en motieven

Liefde

Lindsay vindt in Chris weer de liefde en ze geniet van elke minuut samen met hem. Ze krijgt het dan ook in het begin niet over haar hart om hem te vertellen dat ze dodelijk ziek is. Maar wanneer ze de moed vindt om het hem te vertellen, reageert hij op de manier die ze nodig heeft en is ze overtuigd dat ze de juiste man heeft gevonden.

Onschuld

Ondanks de verschillende doden, is Nicholas Jenks enkel geïnteresseerd in het bewijzen van zijn onschuld. Hij wil niet inzien dat hij de reden is van alle ellende. Nicholas houdt van macht en het idee dat hij de macht kwijt is is voor hem het ergste wat hem kan overkomen.

Gedrevenheid

De Women's Murder Club is super gemotiveerd om op zoek te gaan naar motieven en bewijzen om de dader achter de tralies te krijgen.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal bestaat uit 351 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog met als titel 'Inspecteur Lindsay Boxer', 4 delen, 126 hoofdstukken en een epiloog met de titel 'De genadeslag'. Elk deel heeft een titel, Deel een - David en Melanie, Deel twee - The Women's Murder Club, Deel drie - Roodbaard en Deel vier - De gehele waarheid. Het verhaal geeft het standpunt van David Brandt, Philipp Campbell, Cindy Thomas, Rebecca Passeneau, Becky DeGeorge, Claire Washburn, Nicholas Jenks, die in derde persoon zijn geschreven en Lindsay Boxer, die in de ik-persoon is geschreven.

Thema

Niets lijkt wat het is.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in San Francisco, Napa en Cleveland (Ohio).

Evaluatie

James Patterson is gekend voor zijn vlotte schrijfstijl en de korte hoofdstukken, die ook hier terugkomen. Terwijl de reeks met Alex Cross een mannelijke hoofdpersoon heeft, hebben we nu een vrouw met pit. Ook de romantiek en emoties zijn weer van de partij. De karakters komen nog niet direct als uitgeschreven over. Hopelijk zal dit verder in de serie aan bod komen. Het einde heeft een behoorlijke twist die tegelijkertijd verrassend, tragisch en spannend is. Samengevat is het een spannend boek over sterke vrouwen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Women’s Murder ClubDe Women’s Murder ClubDe Women’s Murder Club is een boekenserie, geschreven door James Patterson. De serie gaat over Lindsay Boxer en haar vri…
Boekverslag: James Patterson & Maxine Paetro 'Het elfde uur'Boekverslag: James Patterson & Maxine Paetro 'Het elfde uur'Het elfde uur is het elfde deel van de reeks Women's Murder club van het schrijversduo James Patterson & Maxine Paetro m…
Boekverslag: James Patterson 'Achtste bekentenis'Boekverslag: James Patterson 'Achtste bekentenis'Achtste bekentenis is het achtste deel in de serie van de Women's murder club van de Amerikaanse thrillerschrijver James…
Boekverslag: James Patterson 'Meisjes plagen' (Alex Cross 2)Boekverslag: James Patterson 'Meisjes plagen' (Alex Cross 2)James Patterson (1947) is een Amerikaans schrijver, die bij ons bekend is geworden door zijn Alex Cross-reeks en de Wome…

Boekverslag: B.A. Paris 'Achter gesloten deuren'Boekverslag: B.A. Paris 'Achter gesloten deuren''Achter gesloten deuren' is het debuut van B.A. Paris, de schrijfster van Frans-Ierse afkomst. Al hun vrienden benijden…
Boekverslag: Gena Showalter 'Hartenkoningin'Boekverslag: Gena Showalter 'Hartenkoningin'Hartenkoningin is het derde en laatste deel uit de reeks The white rabbit chronicles van de Amerikaanse schrijfster Gena…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: Zwarte Beertjes
 • Boek - James Patterson 'De eerstverlorene'' (ISBN: 978 90 2298 599 1) - gelezen op 17/4/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 08-05-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.