Boekverslag: Gena Showalter 'Hartenkoningin'

Boekverslag: Gena Showalter 'Hartenkoningin' Hartenkoningin is het derde en laatste deel uit de reeks The white rabbit chronicles van de Amerikaanse schrijfster Gena Showalter. De reeks vertelt het verhaal van Ali Bell, een tiener die haar ouders en zusje is verloren tijdens een ongeval met zombies. Sindsdien heeft ze zich aangesloten bij de groep zombiedoders die haar vriendje Cole Holland leidt. Ali had ontdekt dat ze heel veel gaven heeft, waardoor ze een heel goede strijder is tegen de zombies en Anima Industries, een groep van mensen die de zombies gebruiken om hun vuile werkjes op te lossen. Anima Industries had er ook voor gezorgd dat haar opa en enkele vrienden gestorven zijn. In Hartenkoningin ontdekt Ali dat de zombies niet haar grootste vijanden zijn, maar dat ze zelfs bedrogen is door de mensen van wie ze het meest houdt. Om alles in goede banen te leiden moet ze beslissingen nemen, die haar leven helemaal zullen veranderen.

Gegevens

 • Originele titel: The queen of Zombiehearts
 • Titel: Hartenkoningin
 • Auteur: Gena Showalter
 • Reeks: The white rabbit chronicles (3)
 • Eerste druk: 2014
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2015
 • Vertaling: Angelique Verheijen
 • Aantal pagina's: 412
 • ISBN: 978 94 027 0150 0

Samenvatting

Anima

Ali en Cole genieten van een avondje samen, wanneer Cole plots wordt neergeschoten. Cole is zwaar gewond, waardoor Ali zich gedwongen voelt om hem te genezen met vuur, wat ze zonder problemen via haar lichaam kan oproepen. Het is geen toeval dat Cole is geraakt, het is een geplande aanval van Anima Industries op alle zombiedoders. Ali wil zo snel mogelijk weten of iedereen in orde is en de daders achterna zitten.

Wanneer Ali en Cole naar een geheime plaats gaan, zien ze Reeve en Kat, en horen ze dat er al zeker drie van hun vrienden vermoord zijn. Om ervoor te zorgen dat Ali zich kan concentreren op de aanvallen wordt er beslist om haar oma in veiligheid te brengen, weg van hen. Over de andere vrienden weten ze voorlopig niets. Reeve en Kat hopen dat hun vriendjes Bronx en Frosty nog leven en niet worden vastgehouden door Anima. Ze hadden het zelf meegemaakt en dat was geen fijne ervaring.

Ali, Cole, Reeve en Kat beslissen om samen op zoek te gaan naar hun vrienden. Ali realiseert zich dat het een gevaarlijke missie wordt. Kat en Reeve, die geen geboren zombiedoders zijn, hadden al wat training gehad, maar zijn zeker nog niet klaar om geconfronteerd te worden met de mensen van Anima en hun zombies. En Cole is nog lang niet genezen. Na een tijdje vinden ze hun vrienden Gavin, Frosty, Veronica, Bronx, Maxkenzie en Veronica's zusje Juliana terug.

Jaclyn was getuige geweest hoe haar tweelingsbroer, Justin, was meegenomen door Anima. Ze had hen gevolgd en had in een pakhuis een hoop gewapende mannen gezien. Doordat ze Justin niet vond was ze teruggekeerd voor hulp, maar was te zwak om alles te vertellen. En ondertussen waren al enkele uren verstreken en vreesde ze voor het leven van haar broer. Emma, de zus van Ali, komt tijdens een verschijning Ali verwittigen dat dit nog maar het begin is en dat er ondertussen ook een vierde zombiedoder gestorven is. Enkel Collins en Justin hadden ze nog niet gevonden, dus de kans bestaat dat het Justin is. Maar dat durft Ali niet te vertellen aan zijn zus.

Helen

Naast haar zusje krijgt Ali ook verschijningen van een vrouw, Helen, die haar aanwijzingen geeft en helpt met haar gaven te versterken, zo kan Ali plots zombies manipuleren en laten doen wat ze wil. Ze kent de vrouw niet, maar wanneer ze Cole over Helen vertelt, vindt hij het maar niets en heeft hij liever niet dat Ali naar haar luistert.

Cole, Ali en enkele vrienden gaan naar het pakhuis dat Jaclyn had gevonden. Daar vinden ze het dode lichaam van Collins en een grote groep zombies, die vroeg of laat zouden losgelaten worden. De zombiedoders wreken hun vrienden door te vechten tegen de zombies en ze een voor een te doden.

Ali krijgt dromen van Helen met haar dochter Samantha. Ali begint linken te leggen tussen de verhalen die ze hoort over Helen en haar verleden. De eerste jaren had Ali enkel foto's van zichzelf, nooit samen met haar ouders. Ali had altijd het gevoel gehad dat haar grootouders haar anders behandelden dan haar zusje. Zou het kunnen dat zij de dochter is van Helen en haar vader? Veronica, een van de zombiedoders, bevestigt haar vermoeden. Helen is haar biologische moeder. Ooit hadden Helen en Erin, de moeder van Veronica samen met hun dochters in een huis gewoond. Voordat Helen hen de rug had toegekeerd en voor Anima was gaan werken. Helen had haar dochter Samantha, de echte naam van Ali, naar haar vader gebracht en Anima verteld dat Samantha gestorven was. Zo had ze ervoor gezorgd dat Ali veilig had kunnen opgroeien.

Wanneer de groep terug op zoek gaat naar Justin wordt Ali gebeld door Ethan, het ex-vriendje van Reeve. Hij had hen eerder bedrogen en misbruik gemaakt van Reeve's verliefdheid om Ali, Kat en Reeve gevangen te nemen. Anima had toen allerlei testen gedaan op Ali, die ze niet gauw zou vergeten. Hij heeft een voorstel voor Ali, haar leven voor dat van Justin. Wanneer Ali dit vertelt aan haar vrienden, weigeren ze nog maar over het voorstel na te denken. Ali zelf twijfelt, aangezien ze het leven van haar vrienden belangrijker vindt, dan haar eigen leven.

Wanneer Helen terug verschijnt verwittigt ze Ali dat Anima weet wie ze is en wat ze met de zombies kan doen. Ze willen koste wat het kost haar vinden.

Kat

De plek waar de zombiedoders zich tot nu toe veilig voelden, het huis van meneer Ankh, wordt zwaar aangevallen door Anima. Tijdens de aanval worden meneer Ankh en Kat vermoord en verschillende andere vrienden zijn zwaar gewond. Geraakt door het verlies van haar beste vriendin, geeft Ali zich over. Maar ze heeft een plan, eerst zorgt ze ervoor dat Justin kan ontsnappen en als tweede doel heeft ze Rebecca Smith, de baas van Anima. Ze is vastberaden om deze vrouw te vermoorden.

Rebecca heeft echter andere plannen, ze wil testen doen met Ali om een geneesmiddel te maken voor zombies. En hiervoor heeft ze de ideale testpersoon, Kat die ondertussen een zombie is geworden. Ali wil haar vriendin helpen en laat de test doen. Wanneer Kat geneest wordt ze net als Emma en Helen, een getuige en verdwijnt ze uit de wereld van de levenden. Nu Kat veilig is richt Ali al haar woede op Rebecca. Maar Rebecca is haar slimmer af en wist Ali's geheugen.

Rebecca legt Ali uit dat ze haar geheugen was verloren tijdens een gevecht met de zombiedoders en dat de kans groot zou zijn dat ze terug zouden komen. Dan zouden ze definitief een einde aan hen maken. Ondanks de vrij sympathieke houding van Rebecca, heeft Ali het gevoel dat er iets niet klopt, maar ze kan niet bepalen wat.

Wanneer Cole en zijn vrienden Anima aanvallen om Ali te redden, heeft ze een groot dilemma. Ze weet dat ze de doders niet mag vertrouwen, maar ze voelt zich aangetrokken door Cole, de knapste jongen onder hen. En ook de andere doders doen aardig tegen haar. Wanneer ze haar ontvoeren verzet ze zich niet.

Het duurt een tijdje voordat ze haar geheugen terug krijgt, maar door de volharding van haar vrienden en de liefde van Cole komt alles weer terug, ook het verlies van Kat. Gelukkig ziet ze Kat, samen met haar moeder en zusje af en toe verschijnen.

Anima was verleden tijd en Ali moest nu naar de toekomst kijken. In plaats van de zombies te doden, zuivert ze hen samen met de hulp van haar vrienden, zodat ze geen kwaad meer kunnen doen aan onschuldige mensen.

Hoofdpersonen

Ali Bell

Ze is bijna zeventien en de beste zombiedoder van de groep. Ali kan namelijk haar volledige lichaam in vlammen zetten, waardoor ze bij aanraking een zombie kan doden, maar ook andere zombiedoders genezen. De meeste zombiedoders geraken niet verder dan hun vingers, waardoor ze vrij uniek is. Ze krijgt ook soms visioenen, die haar flarden van de toekomst tonen. Enkel haar oma leeft nog, van wie ze enorm veel houdt. Ali is heel nieuwsgierig en stelt dan ook constant vragen, waardoor ze dikwijls Cole helemaal gek krijgt.

Cole Holland

Cole is de leider van de zombiedoders. Hij is de koppigste achttienjarige die Ali kent. Ali heeft al een tijdje een relatie met hem, de knapste zombiedoder van de groep. Cole is heel bezitterig naar Ali toe, waar ze met volle teugen van geniet. Hij heeft enkel zijn vader nog, zijn moeder is al een tijdje gestorven. Ze was een zombiedoder, maar door een beet van een zombie was Cole's vader verplicht geweest om haar te doden.

Kat Parker

Ze is de beste vriendin van Ali. Ze is zelfverzekerd en recht voor de raap. Ali beschouwt haar als een zus.

Reeve Ankh

Ze is net als Kat een goede vriendin van Ali en de vriendin van Bronx.

Meneer Ankh

Hij is de vader van Reeve en helpt de zombiedoders financieel. Meneer Ankh is een chirurg, die dikwijls van pas komt, aangezien de zombiedoders dikwijls zwaargewond thuiskomen, na een nachtje vechten met de zombies of de mensen van Anima Industries.

Frosty

Hij is de beste vriend van Cole en het liefje van Kat. Ze hebben een knipperlichtrelatie die niemand nog kan volgen. Als ze elkaar niet uitschelden, kussen ze elkaar en omgekeerd. Frosty was door zijn ouders in de steek gelaten en opgegroeid bij zijn oom en tante.

Bronx

Van alle zombiedoders is Bronx de hardste en gevaarlijkste. Hij heeft piercings in zijn wenkbrauw en onderlip.

Veronica

Ze is een knap meisje dat een relatie had gehad met Cole. Terwijl Cole en Ali uit elkaar waren, was ze weer even met Cole samen, waardoor zij en Ali niet direct vriendinnen zijn. Haar moeder was een zombiedoder geweest.

River en Camilla

River is niet veel ouder dan Ali, en is vol zelfvertrouwen. Hij heeft wit haar, bijna zwarte ogen en een lichaam vol tatoeages. Camilla is zijn zus en net als hem een zombiedoder.

Helen Cornway

Ze is tien jaar geleden gestorven toen ze voor Anima werkte. Helen is een nicht van de oma van Ali en had een tijdje een relatie gehad met de vader van Ali, tot hij Ali's moeder had ontmoet. Ze had een dochter gehad, die Ali blijkt te zijn.

Symbolen en motieven

Liefde

Ondanks het verlies van haar ouders en zusje mist Ali zeker geen liefde in haar leven. Haar oma is een lieve, zorgzame vrouw, die alles voor haar kleindochter zou doen. Haar twee vriendinnen Kat en Reeve zijn er altijd wanneer ze hen nodig is. Maar ook de zombiedoders zijn vrienden waarop ze kan rekenen. En dan is er nog Cole, de liefde van haar leven.

Heimwee

Wanneer Ali de relatie ziet tussen Veronica en haar zusje, mist ze de tijd die ze had met haar zusje Emma. Het was ondertussen ook al een tijdje geleden dat Emma nog eens was verschenen, wat het gemis nog zo groot maakt.

Bedrog

Ali voelt zich bedrogen door haar familie. Iedereen had gezwegen over haar echte moeder Helen. En nu moet ze ontdekken dat haar moeder een slechte vrouw was, die ervoor gezorgd heeft dat Coles moeder is vermoord.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan de ouders van de auteur, Gena Showalter. Het boek bestaat uit 421 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog met de titel 'Een berichtje van Ali', 32 hoofdstukken en een epiloog met de titel 'Een berichtje van Cole'. Het verhaal geeft het standpunt van Ali, dat in ik-persoon is geschreven.

Thema

Leer van het verleden, leef in het heden en geloof in de toekomst.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Birmingham en Atlanta.

Evaluatie

Hartenkoningin komt heel snel op gang qua actie, maar blijft dan een hele tijd wat hangen met verschillende nieuwe personages, die niet veel meerwaarde geven in het verhaal. Ali en Cole blijven verliefde tieners en hun persoonlijke problemen, werken soms storend. Na twee mooie boeken, is dit het minste en is het einde vrij zwak. Maar je moet hem wel lezen om te weten hoe het nu allemaal afloopt met Ali en haar vrienden. Het happy end is er niet volledig door onder andere de dood van Kat, wat het dan wel weer minder voorspelbaar maakt.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
The Chronicles of Narnia: Prince CaspianThe Chronicles of Narnia: Prince CaspianThe Chronicles of Narnia: Prince Caspian is een fantasy film uit 2008, gebaseerd op Prince Caspian, het tweede boek uit…
Disney Treasures: The adventures of Oswald the lucky RabbitDeze Disney Treasure vertelt over Oswald the lucky rabbit. Oswald was een creatie van the walt disney studios en is de v…

Boekverslag: James Patterson 'De eerstverlorene'Boekverslag: James Patterson 'De eerstverlorene'De eerstverlorene is het eerste deel uit de reeks Women's Murder Club met Lindsay Boxer en haar vriendinnen in de hoofdr…
Boekverslag: David Baldacci 'De aanslag' (Will Robie 2)Boekverslag: David Baldacci 'De aanslag' (Will Robie 2)De aanslag is het tweede deel uit de reeks met Will Robie in de hoofdrol van de schrijver David Baldacci. In De aanslag…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: Harpercollins Young Adult
 • Boek - Gena Showalter 'Hartenkoningin' (ISBN: 978 94 027 0150 0) - gelezen op 31/3/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.