Boekverslag: David Baldacci 'De aanslag' (Will Robie 2)

Boekverslag: David Baldacci 'De aanslag' (Will Robie 2) De aanslag is het tweede deel uit de reeks met Will Robie in de hoofdrol van de schrijver David Baldacci. In De aanslag krijgt Will Robie een van de moeilijkste missies van zijn leven. Hij moet Jessica Reel, een collega scherpschutter van hem, opsporen en er voor zorgen dat ze stopt met mensen uit hun organisatie te vermoorden. Will begrijpt niet dat Jessica zomaar aan het moorden is geslagen en wil uitzoeken wat haar motief is. Wanneer hij meer info vindt, realiseert hij zich dat hij haar beter zou kunnen helpen. Maar de kans is groot dat hij net als zij als een staatsvijand zal worden beschouwd en ze het niet zullen overleven.

Gegevens

 • Originele titel: The hit
 • Titel: De aanslag
 • Auteur: David Baldacci
 • Reeks: Will Robie (2)
 • Eerste druk: 2013
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2013
 • Vertaling: Jolanda te Lindert
 • Aantal pagina's: 342
 • ISBN: 978 90 449 7048 7

Samenvatting

Doug Jacobs

Doug Jacobs is volop bezig met het begeleiden van een missie, waarin in het buitenland een Amerikaanse vijand zal worden neergeschoten en dan zou de klus klaar zijn. Hij telt de seconden af en dan valt Jacobs zelf neer, geraakt door een kogel. Jessica Reel is de dader en ze is nog niet van plan te stoppen. Ze weet wat voor gevolgen het voor haar heeft. De mensen voor wie ze werkte, zullen niet wachten om haar op te sporen en indien nodig zelfs te doden. De kans is groot dat Will Robie die opdracht krijgt, wat er voor zou zorgen dat het een strijd op leven en dood wordt, aangezien ze allebei uitstekende huurmoordenaars zijn.

Ze beslist uit te zoeken wat zijn zwakke plek is, zodat ze een joker heeft om uit te spelen wanneer het nodig is. Via een oude vriend ontvangt ze alle informatie over Will. De meeste info kent ze al, maar dan ontdekt ze de foto's van Nicole Vance en Jullie Getty. Nicole Vance is de FBI-agent die de dood van Doug Jacobs onderzoekt en Julie is een veertienjarig meisje dat veel had meegemaakt en onofficieel had samengewerkt met Will. Hij had toen veel geriskeerd om haar te helpen. Jessica heeft alle informatie die ze nodig heeft.

Will Robie wordt op de hoogte gebracht van wat Jessica had gedaan met haar baas Jacobs. Hij kent Jessica doordat ze samen een paar missies hadden uitgevoerd. En hij vindt het bizar dat ze zoiets gedaan heeft. Robbie zal moeten onderzoeken of Jessica was overgelopen of er een andere reden was. Hij weet dat dit een moeilijke missie wordt. Al snel krijgt Will een e-mail van Jessica waarin ze haar verontschuldigt dat het zover is gekomen en dat ze weet dat slechts één van hen het zal overleven. Het is onmogelijk dat ze zomaar Wills e-mailadres weet en al op de hoogte is van zijn opdracht om haar op te sporen. Het overtuigt Will dat ze informatie krijgt van een insider. Dat is geen goed teken, want zo heeft Jessica een kans om hem altijd een stap voor te zijn.

Jim Gelder

Jessica's volgende doelwit is Jim Gelder, de op één na belangrijkste persoon van de dienst, die ze zonder probleem neerschiet in zijn auto. Terwijl zij dit doet, is Will op zoek naar een spoor in haar afgezonderde huis. Hij weet dat hij voorzichtig moet zijn, want Jessica had er gegarandeerd boobytraps geplaatst. Al snel ontdekt hij dat hij gelijk heeft. Er ontstaat een explosie, die hij net overleeft, buiten de zware brandwonden gerekend. De Blauwe Man, Wills vertrouwenspersoon, stuurt Will naar een geheime plaats waar dokter Karin Meenan zijn wonden zo goed mogelijk probeert te verzorgen. Wat hij niet weet is dat ze ook een zender aanbrengt, waardoor haar opdrachtgever, Roger the Dodger, weet waar Will zich bevindt.

Will ontvangt een tweede berichtje waarin staat dat Jessica blij is dat hij de aanval in haar huis heeft overleefd, wat hem ervan overtuigt dat ze door niemand is ingehuurd. Het moet iets persoonlijks zijn dat ze zelf wil afhandelen en hij vreest dat ze nog niet klaar is. Maar tot nu toe vindt hij geen verband tussen de twee slachtoffers. Will ontmoet de opvolger van Gelder, Janet DiCarlo, die hem toevertrouwt dat ze hem zou kunnen helpen met het zoeken van Jessica. Ze had Jessica zelf opgeleid, waardoor ze dingen weet, die anderen niet weten. Ze legt hem uit dat er de afgelopen jaren dingen zijn gebeurd, die niet normaal waren. Zo waren er opdrachten die niet uitgevoerd hadden mogen worden, geld dat verdween en vermiste personeelsleden. Er was iets gevaarlijks aan de hand, maar ze kan niet zeggen of dit een link heeft met wat Jessica heeft gedaan.

Samuel Kent

De volgende persoon op Jessica's lijst is rechter Samuel Kent. Maar haar plan mislukt en ze moet de rechter levend achterlaten. Jessica beslist Will te volgen en het idee dat hij toch om iemand geeft wordt bevestigd. Ze ziet hem samen met Julie en Nicole. Dit is een grote fout van hem, in hun werk mogen ze geen gevoelens heb, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer ze hem verder volgt weet ze ook waar hij woont. Ze weet genoeg om sterk genoeg te staan om haar plan verder uit te voeren.

Will is overtuigd dat Jessica een goede reden moet hebben voor de moorden en volgt een spoor, die hem naar Roy West, een voormalig analist van de geheime dienst, brengt. Hij komt net op tijd om Jessica te helpen, die klem is gezet door een groep mannen, die niet van plan zijn om haar levend te laten gaan. Will slaagt er in om alle mannen uit te schakelen, die nog niet gevlucht waren. Hij heeft de kans om Jessica te vermoorden maar dat doet hij niet. Ze legt hem uit dat Gelder en Jacobs verraders waren en een vriend van haar, Joe Stockwell, hadden vermoord omdat hij hun samenzwering openbaar ging maken. Ze moeten hun gesprek stoppen, aangezien de politie komt en ze gaan elk hun eigen weg.

Will krijgt de raad van Blauwe Man om een tijdje van de radar te verdwijnen en terug op zoek te gaan naar Jessica om zo antwoorden op zijn vragen te krijgen. Na een tijd slaagt Will erin om Jessica te vinden, maar hij is niet alleen. Ze worden achtervolgd door mannen, die hen allebei dood willen. Ze slagen erin om te ontsnappen en Jessica legt Will alles uit wat ze tot nu toe had ontdekt. Roy West had een boek geschreven, dat een soort van rampscenario bevat. Het beschrijft een gecoördineerde aanval op alle G8-leiders, uitgezonderd de Amerikaanse president. Allemaal worden ze gedood en daarin wordt er bekeken hoe de aanvallers hier hun voordeel uit halen. Slechts enkele mensen hadden het boek gelezen. De vriend van Jessica, Joe Stockwell, had haar een lijst bezorgd met enkele namen en informatie, die Samuel Kent hem had toevertrouwd. Toen Samuel te weten was gekomen dat Joe had gelekt, had hij hem laten vermoorden. Jessica weet dat ze nog een naam mist op de lijst, een man met een hoge positie, die Roger the Dodger wordt genoemd.

Roger the Dodger

Wanneer Will hoort dat Jacobs en Gelder hun land gingen verraden begrijpt hij wat Jessica heeft gedaan en is hij vastbesloten om haar te helpen. Hij weet Jessica te vertellen dat de president samen met de G8-leiders in Ierland zitten. Jessica twijfelt of dit wel degelijk het scenario is dat hun tegenstanders gaan uitvoeren. Er zou heel veel beveiliging zijn wat de klus niet gemakkelijker maakt. En waarom de leiders aanvallen? Maar Will kan haar overtuigen en ze vertrekken richting Ierland.

Eenmaal in Ierland realiseren ze zich dat ze verkeerd zitten. Will en Jessica waren er van uitgegaan dat het scenario van Roy West volledig op de letter werd uitgevoerd, maar dat is niet het geval. Ze moeten naar Canada, waar binnenkort een conferentie doorgaat met de leiders van verschillende Islamistische landen. Als deze mensen worden uitgeschakeld, zou dit een complete chaos vormen en zou het een machtsgevecht worden.

In Montreal ontdekken Will en Jessica dat ze juist zitten, wanneer ze Dick Johnson zien, die vroeger nog voor de geheime dienst had gewerkt. Ze beslissen hem te volgen en ontdekken een pand, waarin rechter Samuel Kent zich bevindt. Will ontdekt ook nog een kamer vol wapens, waarvan hij enkele foto's neemt, die hij doorstuurt naar Nicole Vance, in de hoop dat ze hen kan helpen. Samen met de hulp van Nicoles team slagen ze er in om Samuel Kent en de andere mannen te arresteren. Maar al snel ontdekken ze dat Johnson er niet bij is en op dat ogenblik wordt Samuel Kent neergeschoten.

Na deze actie wordt Will gevraagd om in het Witte Huis aan enkele mannen, waaronder de man die het plan volledig in handen heeft, Roger the Dodger, uit te leggen wat er allemaal gebeurd was en wat hij ondertussen te weten is gekomen. Will beslist om zijn laatste troefkaart uit te spelen, dokter Meenan, waarvan hij ontdekt had dat ze mee in het complot zat om Roger the Dodger te confronteren. Hij spreekt af met Gus Whitcomb, de nationale veiligheidsadviseur. Wanneer deze toegeeft wat hij gedaan heeft, laat Will hem aan Jessica over. Ondanks haar woede laat ze hem leven. Ze zijn allebei klaar om weer nieuwe opdrachten te aanvaarden, nu Jessica weer een tweede kans heeft gekregen.

Hoofdpersonen

Will Robie

Hij is veertig en een rustige, coole huurmoordenaar voor zijn land, de Verenigde Staten, waarvoor hij alles heeft opgeofferd. Hij heeft nooit gefaald tijdens een missie, hij is vindingrijk en functioneert uitstekend onder druk. Will laat zich niet beïnvloeden door zijn emoties. Zo was hij ooit verliefd geweest op een vrouw, die een vijand bleek te zijn. Wanneer hij dat had ontdekt, had hij haar vermoord.

Jessica Reel

Ze is net als Will een huurmoordenaar en heel goed in haar werk en sterk in alle gevechtssporten. Haar sterkte zijn haar leugens, die ze zonder verpinken vertelt. Ze maakt dikwijls gebruik van vermommingen. Door haar baan vertrouwt ze niet snel iemand. Jessica is in Alabama geboren. Haar vader, een blanke racist, had haar moeder vermoord toen Jessica zeven jaar oud was. Op zestienjarige leeftijd werd ze een undercover informant.

Blauwe Man

Zijn naam is Roger Walton maar voor Will is hij de Blauwe Man. Hij is een oudere man, die al eerder met Will had samengewerkt. Hij vertrouwt Will voor honderd procent.

Jim Gelder

Hij heeft de leiding van de geheime operaties. Hij ziet er ouder uit dan hij is. Hij was bij de marine opgeklommen tot luitenant-commandant en nadien was hij naar de spionagekant overgestapt.

Nicole Vance

Ze is een special agent van de FBI. Ze weet wat voor werk Will doet en realiseert zich dat ze weinig tegen elkaar kunnen vertellen over hun baan.

Julie Getty

Haar ouders zijn vermoord en ze is enig kind. Ze heeft een speciale band met Will, door de dingen die ze beleefd hebben in het boek 'Onschuldig'.

Samuel Kent

Sam voor de vrienden. Hij is al heel lang federaal rechter, maar sinds een jaar werkt hij bij de Foreign Intelligence Surveillance Court, een rechtbank die aan niemand verantwoording hoeft te leggen. Samuel is getrouwd met een vrouw die bijna twintig jaar jonger is dan hem.

Howard Decker

Hij is voorzitter van de inlichtingendienst commissie en bevriend met Samuel Kent.

Symbolen en motieven

Gedreven

Jessica weet dat zij of Will gaan sterven. Ze zal er dan ook alles voor doen om er voor te zorgen dat zij het niet zal zijn.

Angst

Jessica weet dat Will de enige persoon is die er voor kan zorgen dat haar plan mislukt. Daarom zorgt ze er voor dat ze alles weet over Julie Getty en Nicole Vance. Het zijn de enige mensen waarmee ze Will kan raken. In hun baan leren ze zo weinig mogelijk contact te leggen met de echte wereld, om te vermijden dat emoties de overhand nemen.

Gerechtigheid

Will is vastberaden om Jessica te helpen, van zodra hij verneemt dat zijn land in gevaar kan zijn, door enkele mannen, die misbruik maken van hun macht.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan de cast en crew van Wish You Well. Het boek bestaat uit 342 bladzijden, die verdeeld zijn over 85 hoofdstukken . Het verhaal geeft het standpunt van Doug Jacobs, Will Robie, Jessica Reel, Samuel Kent, Evan Tucker en Howard Decker, dat in derde persoon is geschreven.

Thema

Goed wint en kwaad verliest.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Washington D.C., New York, de Oostkust, Great Falls, Loudoun County, Middleburg, Arkansas, Alexandria, Titanium (Pennsylvania), Dublin (Ierland), Montreal (Canada) en Syrië.

Evaluatie

Will is een dankbaar personage, waar een zweem van mysterie aan hangt, die je als lezer niet loslaat. De aanslag is een fantastisch verhaal met de nodige actie, spanning en twisten, die ervoor zorgen dat het ideaal is voor een verfilming. De hoofdstukken zijn vrij kort en worden uit verschillende perspectieven verteld. Waardoor het als lezer interessant is om te lezen en er toe aanzet om uit te maken wie te vertrouwen is en wie niet. Ondanks het feit dat het soms wat voorspelbaar is, is het zeker de moeite om te lezen en Will Robie te leren kennen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Huurmoordenaar, ieder zijn vakEen vast verschijnsel in films. Vaak charmante mannen in strakke pakken. Huurmoordenaars zijn een geliefd onderwerp in m…
Rigoletto - VerdiGuiseppe Verdi was één van de grootste componisten van Italiaanse opera's. Hij schreef er we; 26! Eén van die opera's is…
Cloud Atlas (Wolkenatlas): fantasyboek door David MitchellCloud Atlas (Wolkenatlas): fantasyboek door David MitchellCloud Atlas (Wolkenatlas in het Nederlands) is een fantasy/sciencefictionboek door David Mitchell. Het boek wordt gekenm…

Boekverslag: Gena Showalter 'Hartenkoningin'Boekverslag: Gena Showalter 'Hartenkoningin'Hartenkoningin is het derde en laatste deel uit de reeks The white rabbit chronicles van de Amerikaanse schrijfster Gena…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Genesis' (Georgia-reeks 1)Boekverslag: Karin Slaughter 'Genesis' (Georgia-reeks 1)Genesis is het eerste deel van de Georgia-reeks, met Will Trent, Faith Mitchell en Sara Linton in de hoofdrol, geschreve…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
 • Boek: David Baldacci 'De aanslag'' (ISBN: 978 90 449 7048 7) - gelezen op 25/03/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.