Boekverslag: James Patterson 'Cross Country' (Alex Cross 14)

Boekverslag: James Patterson 'Cross Country' (Alex Cross 14) Cross Country is het veertiende deel van de reeks Alex Cross, die geschreven is door de Amerikaanse schrijver James Patterson. Alex Cross wordt geconfronteerd met een meedogenloze moordenaar, de Tijger. Hij heeft niet alleen een oude vriendin van Alex en haar gezin vermoord, maar doodt iedereen die hij op zijn pad tegenkomt. Wanneer de Tijger vertrekt uit Amerika richting Nigeria, besluit Alex hem te volgen. Hij kan deze man en zijn kindersoldaten niet zo maar laten gaan. Het wordt een van de zwaarste achtervolgingen die Alex ooit heeft meegemaakt, waar hij wordt geconfronteerd met corruptie, leugens en veel ergere dingen.

Gegevens

 • Originele titel: Cross Country
 • Titel: Cross Country
 • Auteur: James Patterson
 • Reeks: Alex Cross (14)
 • Eerste druk: 2008
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2008
 • Vertaling: Daphne de Heer en Edith Vroos
 • Aantal pagina's: 365
 • ISBN: 978 90 234 3458 0

Samenvatting

Alex Cross heeft een slecht gevoel wanneer hij naar een moord op een volledig gezin gaat. Het feit dat er kinderen het slachtoffer zijn geworden van een zinloze moord kan hij niet begrijpen. Hij heeft zich voorbereid op iets erg, maar niet op de moord van een bekende. Ellis Randall, de moeder van het gezin. Ze was zijn eerste grote liefde geweest toen ze allebei nog studeerden en nu lag ze daar dood, samen met de rest van haar gezin.

Alex ontdekt dat er verschillende moordenaars waren en dat het niet over een gewone moordzaak gaat, aangezien de CIA rondhangt op de plaats delict. Via een vriend hoort Alex dat de kans groot is dat de moordenaars afkomstig zijn uit Afrika en behoorlijk wat op hun kerfstok hebben. De leider wordt de Tijger genoemd.

Wanneer Alex ontdekt dat Ellie enkele boeken had geschreven over de politiek-sociale omstandigheden in Afrika, vermoedt hij dat daar de link moet liggen. Deze gedachtegang wordt bevestigd wanneer hij haar laatste manuscript leest, dat het onder andere heeft over geweld en gezinsmoorden.

Samen met enkele andere mensen slaagt Alex er in om de moordenaars op te sporen. Wat er dan volgt is een complete chaos, waarbij enkele doden vallen. Tot grote frustratie van Alex slaagt de Tijger erin om te ontsnappen, richting Nigeria. Alex wil het niet zo laten en beslist om hem te volgen ook al is het buiten de Verenigde Staten.

Alex is nog niet goed aangekomen in Nigeria, of hij wordt direct aangehouden en belandt gedurende enkele dagen in de gevangenis. Ian Flaherty koopt hem vrij en zo kan Alex weer op zoek gaan naar de Tijger. Flaherty beschouwt het als een zelfmoordmissie om achter de Tijger te gaan, zonder de regels van het spel te weten. Maar hij weet dat hij er niet in zal slagen om Alex van gedachten te doen veranderen.

In zijn zoektocht wordt Alex geconfronteerd met de harde werkelijkheid van het Afrikaanse beleid. Hij weet dat hij bondgenoten nodig heeft en vraagt hulp aan pater Bombata, de kleine man die hij in het vliegtuig had ontmoet. Hij stelt Alex voor aan zijn nicht Adanne Tansi. Alex gaat samen met haar naar een van de grootste vluchtelingenkampen van Darfur. Ze weten dat de kans groot is dat ze daar de Tijger zullen vinden, aangezien hij er vaak nieuwe jongens rekruteert.

Tijdens zijn chaotische zoektocht slaagt Alex erin een paar keer oog in oog met de Tijger te staan, maar nooit haalt hij het om hem te arresteren. Alex geeft het niet op, maar zal hij er ooit in slagen om de Tijger te pakken te krijgen en wat is de prijs hiervoor? Hoeveel levens moeten er nog vallen voordat een van beiden wint in dit moordlustige spel?

Hoofdpersonen

Alex Cross

Alex Cross is vader van drie kinderen Damon, Jannie en Ali. Doordat hij zich niet meer veilig voelt in zijn privépraktijk, naar aanleiding van een vorige zaak, heeft Alex slechts enkele klanten per week. Naast zijn baan als psycholoog werkt Alex weer als rechercheur in Washington D.C.

Hij is een man met een hart en dat hart gaat al eens sneller slaan als hij een mooie vrouw tegenkomt.

De Tijger

Hij is twee meter lang en de leider van een team met jongens, die niet ouder zijn dan zeventien jaar. De Tijger is een sterke man met gespierde armen, die van niets of niemand bang is. Hij heet Abidemi Sowande en is op zevenjarige leeftijd zijn ouders verloren. Hij heeft zijn kennis van Frans en Engels opgedaan door in Frankrijk te wonen en te studeren in Engeland.

Ellie Randall

Ze was gekend als Ellie Cox, de vrouw van Reeve Cox en moeder van drie kinderen. Alex kent haar enkel als de slimme, aantrekkelijke geschiedenisstudente, die gedreven was.

Bree

Ze is de vriendin van Alex en ondertussen zijn ze al een jaar samen. Ze is net als Alex een rechercheur in Washington D.C.

Eric Dana

Hij is van de afdeling Geheime operaties binnen de CIA. Hij is niet opgezet met de bemoeienissen van Alex Cross. In zijn ogen heeft Alex niets te maken met deze zaak en moet hij zich bezig houden met zijn eigen zaken in Washington D.C., zeker nadat de Tijger teruggekeerd is naar Nigeria.

Ian Flaherty

Hij is een CIA-medewerker, die gevestigd is in Nigeria. Hij krijgt de opdracht om er voor te zorgen dat Alex Cross niets overkomt. Ian is niet hartelijk naar Alex toe, hij geeft een minimum aan informatie, maar voor de rest staat Alex er zo goed als alleen voor.

Rocket

Hij is de rechterhand van de Tijger en een moordlustige jongen van Nigeriaanse afkomst. Hij draagt altijd een rood T-shirt van de Houston Rockets.

Adana Tansi

Ze is een heel knappe vrouw, die werkt als verslaggever voor The Guardian, de grootste krant van Lagos. Adane wil Alex helpen omdat de Tijger en zijn jongens haar broer hadden vermoord. Alex voelt zich aangetrokken tot deze moedige vrouw.

Symbolen en motieven

Koppigheid

Ondanks de pogingen van Bree en de grootmoeder van Alex, Nana, om hem tegen te houden, is Alex vastberaden om naar NIgeria te gaan. Hij moet en zal de moordenaar terug vinden. Alex is er van overtuigd dat hij de Tijger te pakken kan krijgen nu hij zijn zwakke plek heeft ontdekt: arrogantie.

Vreemdeling

Alex wordt onmiddellijk geconfronteerd met de Nigeriaanse regels, die gigantisch verschillen met die van de Verenigde Staten. Aan de ene kant ziet hij het als een avontuur, maar het maakt hem ook wat onzeker.

Angst

Alex is zo vastbesloten om de Tijger op te pakken, dat hij soms vergeet dat zijn missie levensgevaarlijk is. Het gebeurt hem niet vaak voor, maar voor deze bende is Alex bang. Hun onvoorspelbare manier van werken en hun moordzucht, kan Alex niet vatten. Hij heeft het moeilijk met hun gedrag en zeker als hij zelf geconfronteerd wordt met hun onverschrokken houding.

Machteloosheid

Wanneer Alex het vluchtelingkamp bezoekt, is hij onthutst door wat hij ziet. Alex ontmoet er dappere vrouwen, die elke dag voor hun leven vechten. Hij realiseert zich dat hij de mensen niet kan helpen, maar probeert toch zijn steentje bij te dragen.

Corruptie

Alex heeft het gevoel dat niemand de waarheid wil horen van wat er zich afspeelt in Afrika. En zeker niet over wat voor een ravage de Tijger en zijn jongens achterlaat. Overal wordt Alex geconfronteerd met corruptie. Iedereen heeft wel ergens contacten bij de politie of de regering. Nergens weet hij of hij kan rekenen op de mensen die macht hebben en iets kunnen betekenen. Gelukkig kan hij wel rekenen op de goedheid van sommige mensen, die voor hem door het vuur gaan.

Geheimen

Adanne weet dingen, die gevaarlijk kunnen zijn als ze uitlekken. Ze weet dat ze in gevaar loopt en deelt haar kennis aan Alex op voorwaarde dat hij het nooit zal doorvertellen aan de verkeerde mensen.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Jill en Avie Glazer. Het boek bestaat uit 365 bladzijden, een proloog met als titel 'Huisvredebreuk', vier delen en een epiloog met de titel 'De laatste goeie jongens', die verdeeld zijn over 158 hoofdstukken. Elk deel heeft een aparte titel, Deel een - Te laat op het feest, Deel twee - Kruisteken, Deel drie - Kamp en Deel vier - Naar huis, naar huis. Het verhaal geeft het perspectief van de Tijger, Ghedi Ahmed, Bree, Mohammed Shol en Nana, die in derde persoon zijn geschreven. Uitgezonderd het perspectief van Alex Cross, dat in ik-persoon is geschreven.

Thema

Gerechtigheid zal geschieden.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Washington D.C., Chantilly (Virginia), Nigeria, Sierra Leone, Porto Novo en Sudan.

Evaluatie

De boeken van James Patterson zijn niet allemaal even goed qua verhaal. En Cross Country is er zo een. Het boek zit boordevol actie, die het gevoel geeft dat het er gewoon ingesmeten is om de pagina's te vullen. James Patterson overtuigt deze keer niet, het verhaal is ongeloofwaardig. Hopelijk is het volgende deel weel een goede oude Alex Cross, zoals we hem het liefst hebben.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Alex Cross-serie van James PattersonDe Alex Cross-serie van James PattersonAlex Cross is een personage uit de gelijknamige boekenreeks van James Patterson. Hij is FBI-agent en psycholoog. In het…
Boekverslag: James Patterson 'Schepen vergaan'Boekverslag: James Patterson 'Schepen vergaan''Schepen vergaan' is het vervolg op 'Rozen verwelken', die samen een apart verhaal vormen binnen de reeks rond Alex Cros…
Boekverslag: James Patterson 'Tweestrijd' (Alex Cross 13)Boekverslag: James Patterson 'Tweestrijd' (Alex Cross 13)Tweestrijd is ondertussen het dertiende deel van James Patterson met Alex Cross in de hoofdrol. Alles loopt goed voor Al…
Boekverslag: James Patterson 'Zij die gaan sterven'Boekverslag: James Patterson 'Zij die gaan sterven''Zij die gaan sterven' is het tiende deel van de reeks met Alex Cross in de hoofdrol, geschreven door de Amerikaanse thr…
Boekverslag: Erin Hunter 'Warrior Cats 1 - De wildernis in'Boekverslag: Erin Hunter 'Warrior Cats 1 - De wildernis in'De wildernis in is het eerste deel van de Warrior Cats met Vuurpoot in de hoofdrol. De reeks is een young adult-verhaal,…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgeverij De Bezige Bij
 • Boek: James Patterson 'Cross Country' (ISBN: 978 90 234 3458 0) - gelezen op 25/11/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.