Boekverslag: James Patterson 'Tweestrijd' (Alex Cross 13)

Boekverslag: James Patterson 'Tweestrijd' (Alex Cross 13) Tweestrijd is ondertussen het dertiende deel van James Patterson met Alex Cross in de hoofdrol. Alles loopt goed voor Alex, hij heeft een nieuwe vriendin, zijn privépraktijk loopt goed en hij kan meer tijd spenderen met zijn kinderen en zijn grootmoeder, Nana. Wat kan hij nog meer wensen? Maar dan komt de Publieksmoordenaar op de proppen, een meedogenloze man, die in het openbaar moorden pleegt. Bree, de nieuwe vriendin van Alex, krijgt de verantwoordelijkheid van het onderzoek naar de moordenaar en vraagt de hulp van Alex en John Sampson. Alle drie weten ze dat ze alles op alles moeten zetten om de dader te pakken te krijgen.

Gegevens

 • Originele titel: Double Cross
 • Titel: Tweestrijd
 • Reeks: Alex Cross (13)
 • Auteur: James Patterson
 • Eerste druk: 2007
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2007
 • Vertaling: Daphne de Heer
 • Aantal pagina's: 320
 • ISBN: 978 90 234 4359 9

Samenvatting

Terwijl Alex Cross geniet van een weekendje met zijn nieuwe vriendin Bree, wordt ze opgeroepen om een onderzoek te doen op de moord op de beroemde detectiveschrijfster Tess Olsen, die van een balkon was gegooid.

Wanneer Alex en Bree op onderzoek gaan, merken ze dat de de moordenaar zijn slachtoffer had mishandeld en vernederd voordat hij haar van het balkon had gegooid. Het is duidelijk dat de moordenaar zoveel mogelijk toeschouwers wou. Hij had ook alles gefilmd en had een persoonlijke boodschap voor Alex. Of hij wou of niet, Alex doet mee aan een spel, dat hij niet snel gaat vergeten. Gelukkig kan hij op de steun van zijn vriend John Sampson rekenen, die meehelpt om de dader op te sporen.

Wanneer Alex wordt gevraagd om een daderprofiel op te maken kan hij nog niet veel zeggen. Alex weet dat een volgende moord hem helaas weer verder kan helpen en hij hoeft ook niet lang te wachten. De moordenaar heeft een acteur in brand gestoken tijdens een voorstelling. Net zoals bij de moord op Tess Olsen ligt er een ansichtkaart op de plaats delict, waardoor Alex, John en Bree direct de link leggen. Na deze moord krijgt de dader de naam de Publieksmoordenaar.

Terwijl Alex denkt dat deze man een nachtmerrie is, krijgt hij te horen dat zijn grootste nachtmerrie, Kyle Craig, ontsnapt is uit de gevangenis. Heeft de ontsnapping een verband met de maniak, die maar moorden blijft plegen? Aangezien Kyle al eerder contact had gehad met andere moordenaars, zou het Alex compleet niet verbazen dat er een link is tussen Kyle Craig en de Publieksmoordenaar.

Terwijl Kyle Craig dichter komt naar Washington D.C. en een spoor van moorden achterlaat, heeft Alex de tijd niet om hierover na te denken en zich zorgen te maken, aangezien de moordenaar verdere slachtoffers blijft maken. De vraag is of het drietal het heelhuids gaat halen om de man te pakken te krijgen.

Hoofdpersonen

Alex Cross

Alex Cross is al een tijdje aan het werk in zijn privépraktijk als psychotherapeut. Hij geniet van zijn vrije tijd met zijn drie kinderen, Nana en zijn nieuwe liefde Brianna (Bree) Stone.

Alex had zowel als rechercheur en bij de FBI verschillende moordzaken opgelost en op die manier ook veel vijanden gemaakt. Zo was er Kyle Craig, die een vriend was geweest, maar in de boeken Rozen verwelken en Schepen vergaan bleek dat hij een man zonder geweten was, die Alex misbruikt had.

Hij is een harde werker, die alles doet om het goede te doen zegevieren.

Mason Wainwright

Hij is de advocaat van Kyle Craig, die door zijn kleding er meer uitzag als een cowboy, dan een advocaat. Mason bezoekt zijn cliënt een keer per week.

Kyle Craig

Kyle Craig, ook wel Mastermind genoemd, had vroeger bij de FBI gewerkt waar hij agenten had opgeleid. Hij was dankzij de hulp van Alex Cross opgepakt en had het doodvonnis gekregen. Hij had zich in de gevangenis obsessief bezig gehouden met een wraakactie te bedenken, die niet alleen Alex Cross zou raken, maar zijn hele gezin.

Tijdens zijn verblijf in de gevangenis had hij ook enkele keren bezoek gekregen van Tess Olsen, die een boek over hem wou schrijven.

Brianna Stone

Brianna wordt ook wel Bree genoemd. Ze werkt als rechercheur moordzaken in Washington D.C. Net zoals Alex vroeger krijgt Bree de vreemde zaken onder haar hoede. Daardoor krijgt ze de leiding over het onderzoek naar de moordenaar op Tess Olsen.

John Simpson

Hij is de beste vriend van Alex en werkt nog altijd als rechercheur bij Moordzaken in Washington D.C.

De Publieksmoordenaar

Hij is een sterke man, die vol is van zichzelf, graag in het middelpunt van de belangstelling staat en trots is over wat hij verwezenlijkt. De Publieksmoordenaar speelt graag verschillende rollen en denkt goed na over zijn moorden.

Symbolen en motieven

Heimwee

Wanner Alex terecht komt op de plaats delict van Tess Olsen, komt de adrenaline terug en begint hij automatisch na te denken over wat er gebeurd is en wat de mogelijke scenario's kunnen zijn. Hij kan het niet laten om te helpen en uit te zoeken wie de moordenaar is.

Nieuwe uitdaging

Alex wil terug bij de politie gaan werken. Maar niet meer zoals het vroeger was. Hij heeft een paar voorwaarden en hoopt dat deze worden aangenomen. Zo wil hij zich enkel bezig houden met specifieke opdrachten.

Imitatie

De moordenaar is een ware kunstenaar als het op imitaties aankomt. Hij kan zo van het ene personage naar het andere personage veranderen, met zelfs een aangepast accent.

Haat

Wanneer de moordenaar een bekende voor Alex als slachtoffer kiest, verliest Alex meer en meer de hoop dat hij de moordenaar te pakken krijgt. Maar zijn wraak wakkert de wilskracht aan om hem te vinden. Hij gaat dan ook verder om elk bewijs te zoeken en zo dichter bij de dader te geraken.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan de echte Kyle Craig. Het boek bestaat uit 320 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog, 126 hoofdstukken, 4 delen, en een epiloog. De proloog heeft als titel 'Ter ere van jou' en de epiloog 'De laatste dagen'. Ook de delen hebben elk een titel: Deel een - De Wereld is een podium, Deel twee - Berucht, Deel drie - Het publiek luistert, Deel vier - Op ramkoers. Het verhaal geeft het standpunt van Kyle Craig, Mason Wainwright, de Publieksmoordenaar, Sandy, Anthony en Bree, die in derde persoon zijn geschreven en Alex Cross die in de ik-persoon is geschreven.

Thema

Hoogmoed komt voor de val.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Florence Colorado, Washington D.C., Denver, Landover (Maryland), Baltimore, Snowmass, Iowa City, Chicago, Parijs, Fairfax en Montana.

Evaluatie

Tweestrijd is geen hoogvlieger in de reeks met Alex Cross, maar het is zeker de moeite om te lezen. Net als alle andere delen bevat het boek veel korte hoofdstukken, waardoor het boek gemakkelijk weg leest. De aanwezigheid van Kyle Craig zorgt voor een spanning, die zijn climax haalt op het einde. Dit wordt zeker en vast vervolgd.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag: James Patterson 'Wie niet horen wil'Boekverslag: James Patterson 'Wie niet horen wil'In het achtste deel 'Wie niet horen wil' van James Patterson uit de reeks rond Alex Cross, roept John Sampson de hulp in…
Boekverslag: James Patterson 'Zij die gaan sterven'Boekverslag: James Patterson 'Zij die gaan sterven''Zij die gaan sterven' is het tiende deel van de reeks met Alex Cross in de hoofdrol, geschreven door de Amerikaanse thr…
De Alex Cross-serie van James PattersonDe Alex Cross-serie van James PattersonAlex Cross is een personage uit de gelijknamige boekenreeks van James Patterson. Hij is FBI-agent en psycholoog. In het…
Boekverslag: James Patterson 'Slaap kindje, slaap'Boekverslag: James Patterson 'Slaap kindje, slaap''Slaap kindje, slaap' is het eerste boek van de reeks met Alex Cross in de hoofdrol. Deze thriller van James Patterson i…

Jim Butchers Dresden Files, boek één: StormnachtJim Butchers Dresden Files, boek één: StormnachtDe boekenreeks over de Dresden Files, geschreven door Jim Butcher, bestaat uit vijftien boeken waarvan Stormnacht het ee…
Boekverslag: Joelle Charbonneau 'Het examen' (De Test 3)Boekverslag: Joelle Charbonneau 'Het examen' (De Test 3)Het examen is het derde en laatste deel van de Test-trilogie geschreven door de young adult-schrijfster Joelle Charbonne…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgeverij cargo
 • Boek: James Patterson 'Tweestrijd' (ISBN:978 90 234 4359 9) - gelezen op 21/10/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.