Boekverslag: James Patterson 'Slaap kindje, slaap'

Boekverslag: James Patterson 'Slaap kindje, slaap' 'Slaap kindje, slaap' is het eerste boek van de reeks met Alex Cross in de hoofdrol. Deze thriller van James Patterson is ook verschenen onder de titel 'Op zoek naar Maggie Rose'. In 2001 kwam de verfilming 'Along came a spider' met Morgan Freeman in de hoofdrol. Het verhaal gaat over een populaire wiskundeleraar, die een boosaardige psychopaat is. Hij heeft twee van zijn studenten ontvoerd en is niet van plan om het Alex Cross makkelijk te maken om de kinderen levend terug te vinden.

Gegevens

 • Originele titel: Along came a spider
 • Titel: Slaap kindje, slaap
 • Auteur: James Patterson
 • Reeks: Alex Cross (1)
 • Eerste druk: 1993
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2007
 • Vertaling uit het Amerikaans: Jeanne Dauvillier
 • Aantal pagina's: 371
 • ISBN: 978-90-461-1292-2

Auteur

James Patterson heeft diverse series geschreven die allemaal succesvol waren. De serie rond rechercheur Alex Cross kent onder andere de boeken 'Slaap kindje, slaap', 'Meisjes plagen', 'Pak me dan', 'Kat en muis' en 'Wie het laatst lacht'.

James Patterson is één van de bekendste thrillerauteurs ter wereld. Hij is geboren in 1947 en heeft tientallen boeken op zijn naam staan. Hij heeft twee goedlopende series. Eentje met Alex Cross in de hoofdrol en de andere serie is Women's Murder Club. Daarnaast heeft hij ook veel losstaande boeken. James Patterson is met grote regelmaat in de prijzen gevallen met zijn boeken. Enkele van zijn boeken zijn ook verfilmd.

Samenvatting

In de proloog wordt het verhaal verteld van de tragische moord op baby Lindbergh. Zijn vader Charles Lindbergh is de bekende piloot die als eerste over de Atlantische Oceaan vloog, van New York naar Parijs, met zijn vliegtuig Spirit of St.Louis. Hier wordt ook gesuggereerd dat Bruno Richard Hauptman, de persoon die opgepakt is, niet de dader is.

Alex Cross en zijn partner en beste vriend John Sampson worden opgeroepen voor een nieuwe zaak, de moord op de familie Sanders. Een moeder, haar veertienjarige dochter en de driejarige zoon, zijn op een agressieve manier vermoord. Ze willen zich op de zaak vastbijten, aangezien ze ervan overtuigd zijn dat ze te maken hebben een seriemoordenaar. Het is ondertussen al het tweede gezin in geen week tijd. Alex en John zijn beiden woedend wanneer ze van de zaak gehaald worden en een 'belangrijkere zaak' krijgen. Voor hen is deze zaak even belangrijk als de zaak die op hen wacht in de Georgetown Dagschool.

Hun nieuwe zaak is de ontvoering van Michael Goldberg, de zoon van de minister van Financiën en Maggie Rose, de dochter van een bekende actrice. De dader is Gary Soneji, hun geliefde wiskundeleraar. Gary Soneji, had alles op voorhand goed gepland om zijn droom, een beroemd persoon ontvoeren, te verwezenlijken.

Samen met Jezzie Flanagan, die voor de geheime dienst werkt, beginnen Alex en John hun zoektocht naar de kinderen. Na de moord op Roger Graham van de FBI wordt snel duidelijk dat Gary Soneji, die zichzelf 'De zoon van Lindbergh' noemt, zich niet zo maar zal laten vangen. Hij is zeker van zijn zaak en was duidelijk bereid om te doden. De strateeg in hem geniet van spelletjes en wil Alex uitdagen.

Gary Soneji was iedereen steeds twee stappen voor geweest, maar maakt plots een fout en wordt zo opgepakt. In de gevangenis ontmoet Alex een andere man dan hij had verwacht, deze is kwetsbaar en verward. Niet zoals Alex een beeld had gemaakt van Gary Soneji. De man die voor hem zit is Gary Murphy, een man waar iedereen positief over spreekt. Alex moet nu uitzoeken of Gary een gespleten persoonlijkheid is of een psychopaat die iedereen manipuleert. De klok tikt en Gary Soneji heeft nog altijd de touwtjes in handen.

Hoofdpersonen

Alex Cross

De achtendertigjarige Afro-Amerikaan is rechercheur moordzaken bij het Korps van Politie van Washington, met een doctorstitel psychologie. Zo wordt hij ook ingezet bij misdrijven waar psychologische aspecten een rol spelen. Hij is één van de acht mannen, die samen het Speciale Onderzoeksteam, ook wel S.O.T. genoemd, vormen. Samen met zijn grootmoeder Nana en kinderen Damon en Janelle woont hij in het getto van Washington DC. Hij lijdt aan een depressie sinds de moord op zijn vrouw Maria die nooit is opgelost.

Jezzie Flagan

De sportieve tweeëndertigjarige werkt als supervisor voor de geheime dienst. Ze is een sterke vrouw die haar plan trekt, ondanks haar woelige verleden. Haar leven bestaat enkel uit werken, waardoor ze kan vergeten dat ze weer bij haar moeder woont sinds haar scheiding. Jezzie Flanagan had haar agenten Charlie Chakely en Mike Devine toegewezen aan Michael Goldberg en is op deze manier betrokken bij de zaak.

Terwijl ze samen op zoek gaan naar de ware aard van Garry Soneji, komen Alex en Jezzie dichter bij elkaar en er ontstaat een stomende relatie. Waar iedereen zijn bedenking over heeft.

Maggie Rose

Ze is de negenjarige dochter van de bekende actrice Katherine Rose en haar man Thomas Dunne, de directeur van het Amerikaanse Rode Kruis. Maggie zit op de Georgetown Dagschool in Washington, samen met haar beste vriend Michael Goldberg.

Gary Soneji

Hij wil de beste zijn en heeft als doel Amerika's eerste serie-kidnapper te worden.

Gary Murphy

Gary woont in Delaware, samen met zijn vrouw en zijn dochtertje. Hij werkt voor zijn schoonbroer Marty, die niet tevreden is over de resultaten die hij boekt. Gary geeft de indruk van een gewone man te zijn, terwijl zijn gedachten alles behalve gewoon zijn. Zo denkt hij aan de gevoelens die hij zou hebben, moest hij zijn gezin vermoorden.

Symbolen en motieven

Racisme

De relatie tussen Alex en Jezzie zorgt voor veel commentaar. Op straat worden ze nageroepen en Nana steekt het ook onder geen stoelen of banken dat ze niet zo wild is van blanken.

Woede

Alex Cross heeft heel veel moeite met het tactische spel van Gary Soneji. Hij kan het niet verkroppen dat Gary hen altijd een stap voor is, waardoor de zoektocht naar Maggie Rose moeilijk wordt en de kans dat ze het niet overleeft groter en groter wordt.

Macht

Gary Soneji wil iemand worden en wil alles zelf in handen hebben.

Eenzaamheid

Sinds de moord op zijn vrouw, leeft Alex Cross al drie jaren op het randje van een depressie. Hij kan haar niet vergeten en zeker de situatie waardoor ze uit zijn leven is genomen. De komst van Jezzie maakt de situatie iets makkelijker om alles te verzachten.

Titelverklaring en boekomslag

Op de boekomslag zien we het silhouet van het Capitool in een oranje licht. Het Capitool is één van de bekendste gebouwen in Washington DC, waar Alex Cross woont en waar de ontvoering van de kinderen plaatsvindt. De titel verwijst naar de kinderen die het slachtoffer zijn van Gary Soneji en zijn eigen jeugd.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal bestaat uit een voorwoord, een proloog, zes delen, negenentachtig hoofdstukken en een epiloog. Elk deel heeft een titel die kort samenvat waar het hoofdstuk over gaat. Deel een - Magie Rose en Shrimpie Goldberg, deel twee - De zoon van Lindbergh, deel drie - De laatste aristocraat uit het zuiden, deel vier - Denk aan Maggie Rose, deel vijf - Het tweede onderzoek en deel zes - Het huis van Cross. De proloog is in derde persoon geschreven, net als de rest van het verhaal. De enige verhaallijn die in de ik-vorm is geschreven is die van Alex Cross. De hoofdstukken worden afgewisseld qua standpunt. Zo krijg je het standpunt van Maggie Rose, Alex Cross, Jezzie Flanagan Garry Soneji, Garry Murphy en Robert Fischenauer.

Thema

Wat doe je als je mensen denkt te kennen, maar dan blijkt dat ze één grote leugen zijn?

Tijd en plaats

De proloog speelt zich af in 1932 in New Jersey. De rest van het verhaal speelt zich van 1992 tot 1994. Het verhaal speelt zich hoofdzakelijk in Washington DC, maar ook in New Jersey, Maryland, Virginia, Delaware, Pennsylvania,Carolina en Florida - USA.

Evaluatie

Het boek is ondertussen al 'oud', aangezien het geschreven is in de jaren negentig, maar dat maakt het zeker en vast niet minder spannend. Het personage van Gary is zo goed opgebouwd, dat je wil weten hoe het nu allemaal zit met hem. Hier zit ook de kracht van het verhaal, de relatie die Alex Cross probeert op te bouwen met de dader en niet de ontvoering, deze is eerder een aanleiding tot het volledige verhaal. Het plot is niet voorspelbaar en als lezer word je constant op verkeerde been gezet.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Alex Cross-serie van James PattersonDe Alex Cross-serie van James PattersonAlex Cross is een personage uit de gelijknamige boekenreeks van James Patterson. Hij is FBI-agent en psycholoog. In het…
Boekverslag: James Patterson 'Het uur van de wolf'Boekverslag: James Patterson 'Het uur van de wolf'Het uur van de wolf is het negende deel uit de reeks rond Alex Cross, geschreven door James Patterson. Alex Cross wordt…
Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'In naam van de vader is het elfde deel met Alex Cross in de hoofdrol, geschreven door James Patterson. Alex Cross verheu…
Boekverslag: James Patterson 'Schepen vergaan'Boekverslag: James Patterson 'Schepen vergaan''Schepen vergaan' is het vervolg op 'Rozen verwelken', die samen een apart verhaal vormen binnen de reeks rond Alex Cros…

Boekverslag: 'Seven years (zeven jaar) in Tibet' - HarrerBoekverslag: 'Seven years (zeven jaar) in Tibet' - HarrerZeven jaar in Tibet vertelt onder andere het aangrijpende verhaal van de communistische Chinezen die Tibet binnenvielen…
Boekverslag: Alyson Noël 'Evermore' (De onsterfelijken 1)Boekverslag: Alyson Noël 'Evermore' (De onsterfelijken 1)Alyson Noël is een Amerikaanse schrijfster, die zich vooral richt op young adults. Ze is bekend geworden met haar reeks…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: bol.com
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Lindbergh - bezocht op 10/11/2015
 • Boek James Patterson 'Slaap kindje, slaap' - ISBN 978-90-461-1292-2
 • https://www.hebban.nl/auteurs/james-patterson#offset_0 - bezocht op 10/11/2015
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.