Boekverslag: Joelle Charbonneau 'Het examen' (De Test 3)

Boekverslag: Joelle Charbonneau 'Het examen' (De Test 3) Het examen is het derde en laatste deel van de Test-trilogie geschreven door de young adult-schrijfster Joelle Charbonneau. Cia is ondertussen al zo ver gekomen dat ze met de president kan bespreken hoe de toekomst van de Test er zal uitzien. Vraag is of de president haar woord zal houden. Maar de president verrast Cia in ieder geval wanneer ze haar de opdracht geeft om de mensen, die de Test steunen, te vermoorden. Cia weet dat ze dit niet alleen kan doen en dat dit wel ook het einde van haar leven zou kunnen betekenen. Wie kan ze vertrouwen om haar te helpen met deze bedenkelijke opdracht?

Gegevens

 • Originele titel: Graduation day
 • Titel: Het examen
 • Reeks: De Test (3)
 • Auteur: Joelle Charbonneau
 • Eerste druk: 2014
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2014
 • Vertaling: Carolien Metaal
 • Aantal pagina's: 300
 • ISBN: 978 90452 072 61

Samenvatting

Terwijl Cia nog moet verwerken dat ze getuige is geweest van de moord op Michael en zelf een dode op haar geweten heeft, blijft ze hopen dat er een eind gaat komen aan de Test. Alles hangt nu gewoon af van het wetsvoorstel van president Collindar. Maar Cia is er zich van bewust dat het ook anders kan uitpakken en dan is de kans groot dat de rebellen, die een eind willen maken aan de Test, vermoord worden.

Tijdens een gesprek krijgt Cia een lijst van de president waarop de mensen staan die invloed hebben en de Test in leven houden. De president geeft haar de opdracht om ze een voor een te doden. Ze drukt Cia ook op het hart om goed na te denken voordat ze iemand vertrouwt.

Cia maakt een lijstje op met medestudenten, die haar mogelijk kunnen helpen. Ze hebben allemaal kennis, die goed van pas kan komen. Maar wie kan ze vertrouwen en wie kan ze vragen om zo ver te gaan dat ze een moord willen plegen? Cia heeft echter een groot probleem, ze heeft te weinig tijd om uit te zoeken wie ze kan vertrouwen. Daardoor beslissen Tomas en zij om hun eigen test in elkaar te steken.

Terwijl ze een team samen stelt, moet Cia er voor zorgen dat ze niet opvalt en alles volgens plan verloopt. Maar alles loopt in het honderd wanneer haar test bewijst, dat ze niet iedereen kan vertrouwen. Ze moet zelfs vluchten en er voor zorgen dat ze niet wordt gevonden. Zal het haar lukken om in actie te komen en haar opdracht op tijd rond te krijgen?

Hoofdpersonen

Malencia Vale

Ze wordt kortweg Cia genoemd door haar familie en vrienden. Cia is afkomstig uit de kolonie Vijf Meren. Door haar studie politicologie is ze een stagiaire van president Collindar.

Raffe Jeffries

Hij komt uit Tosu City en is een studiegenoot van Cia. Zijn vader en doctor Barnes, het hoofd van de universiteit, hadden jarenlang samengewerkt en zijn ook goede vrienden.

Zeen

Hij is een van de broers van Cia. Ze kon altijd rekenen op hem als ze hulp nodig had. Cia heeft toevallig ontdekt dat Zeen in het rebellenkamp zit, waardoor ze zich zorgen maakt over hem.

Symon Dean

Hij is de rebellenleider. Cia had hem reeds eerder ontmoet, toen hij haar eten en drinken gaf tijdens de Test.

President Collindar

President Collindar is lang en heeft sluik haar. Cia weet niet of ze de president kan vertrouwen, maar het feit dat ze een hekel heeft aan doctor Barnes, is al een positief punt.

Enzo

Hij is afkomstig uit Tosu City, maar heeft moeten werken voor waar hij geraakt is. Cia denkt dat ze hem het beste begrijpt, aangezien ze allebei naar de universiteit zijn gekomen om het land erbovenop te helpen.

Tomas

Hij en Cia zijn samen opgegroeid. Tomas heeft er voor gezorgd dat Cia tot nu toe alles heeft overleefd, onder andere door zijn eeuwige trouw en de liefde tussen hen. Cia voelt zich dan ook veilig bij hem en vertrouwt hem volledig.

Stacia

Ze is Cia's vriendin en studeert medicijnen. Ze zal er alles voor doen om te slagen, het motto 'Het doel heiligt de middelen' staat op haar lijf geschreven.

Will

Hij is meedogenloos geweest tijdens de Test. Cia weet niet wat ze aan hem heeft, omdat ze zijn beweegredenen niet kan doorgronden.

Symbolen en motieven

Twijfel

De rebellen, onder leiding van Symon, zijn klaar om er voor te zorgen dat de rol van doctor Barnes en zijn aanhang wordt gestopt. Zo kan de Test worden afgesloten en worden de levens van verschillende studenten gered. Alleen is de vraag of Symon hetzelfde doel voor ogen heeft of hij een dubbele rol speelt in deze goed voorbereide opstand.

Moed

Cia is ongelofelijk moedig en is zelfs bereid om haar leven in gevaar te brengen om er voor te zorgen dat de toekomst beter wordt voor de studenten.

Dilemma

Wanneer Cia de opdracht van de president krijgt om mensen te vermoorden, twijfelt ze enorm. Ze kan niet zomaar mensen vermoorden. Maar als ze weet dat ze hierdoor meer levens kan redden, sust dit dan haar geweten?

Vrijheid

Door haar vlucht van de campus heeft Cia voor het eerst sinds lange tijd het gevoel dat ze haar leven weer in eigen handen heeft. Hoe lang dit zal duren weet ze niet, maar ze kan er alleen maar van genieten zolang het duurt.

Vertrouwen

Zowel Tomas als Cia herinneren zich dingen van de Test, die ze liever zouden vergeten. Dit zorgt er voor dat ze het moeilijk hebben om mensen te vertrouwen.

Ontgoocheling

Wanneer Cia ontdekt dat een van haar vrienden haar vertrouwen heeft geschonden, wordt ze verscheurd door emoties.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Margaret Raymo en bestaat uit driehonderd bladzijden, die verdeeld zijn over eenentwintig hoofdstukken. Het verhaal geeft het standpunt van Cia, die geschreven is in de ik-persoon.

Thema

Opgeven is geen optie.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in de universiteit van het Gemenebest en Tosu City,

Evaluatie

Het derde deel van de Test-trilogie is minder leesbaar dan de andere twee delen. Dit deel is compleet gebaseerd rond de opstand, wat het al niet boeiend maakt. Dit gecombineerd met de verschillende partijen die elk hun bedoeling hebben om iets te doen, zorgen voor de nodige chaos in het verhaal. Het examen is wat langdradig, maar langs de andere kant ook belangrijk om het verhaal af te ronden en om te zien wat er nu met de jonge Cia gaat gebeuren. Vraag is of je tevreden bent met dit einde.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cambridge examenCambridge examenEr zijn verschillende diploma's te behalen om je kennis van de Engelse taal aan te tonen bij opleidingen of bedrijven. H…
Shuttle run testIedereen heeft wel eens gehoord van de shuttle run test of de piepjestest. Deze test wordt wereldwijd gebruikt en aanger…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Wat is het IQ? Informatie over intelligentiequotiëntWat is het IQ? Informatie over intelligentiequotiëntIQ is een afkorting voor intelligentiequotiënt en het is een meting om te kijken hoe intelligent iemand is. Er wordt vaa…

Boekverslag: James Patterson 'Tweestrijd' (Alex Cross 13)Boekverslag: James Patterson 'Tweestrijd' (Alex Cross 13)Tweestrijd is ondertussen het dertiende deel van James Patterson met Alex Cross in de hoofdrol. Alles loopt goed voor Al…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Karakter Uitgevers BV
 • Boek: Joelle Charbonneau 'Het examen' (ISBN:978 90452 072 61) - gelezen op 13/10/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.