Boekverslag: Joelle Charbonneau 'De studie' (De test 2)

Boekverslag: Joelle Charbonneau 'De studie' (De test 2) De Studie is het tweede deel uit de Young Adult Test-trilogie met Malecia Vale in de hoofdrol van de Amerikaanse schrijfster Joelle Charbonneau. Malencia (Cia voor de vrienden) is ondertussen een eerstejaarsstudent en heeft de Test nog niet verteerd. Ze hoopt het beste te maken van haar studies, tot ze de opdracht krijgt van Michal om rond te kijken en info te verzamelen voor de rebellen, zodat ze voor eens en altijd een einde kunnen maken aan de Test. Wat eerst een vrij simpele opdracht lijkt, wordt moeilijker en moeilijker. Wie kan ze uiteindelijk vertrouwen? En voor welke verrassingen zal ze nog staan tijdens haar studies?

Gegevens

 • Originele titel: Independent study
 • Titel: De studie
 • Auteur: Joelle Charbonneau
 • Reeks: De test (2)
 • Eerste druk: 2014
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2014
 • Vertaling: Carolien Metaal
 • Aantal pagina's: 380
 • ISBN: 978 90 452 0435 2

Samenvatting

De wereld waarin Cia Vale en haar vrienden leven, is een wereld die het Verenigde Gemenebest de afgelopen eeuw heeft proberen te herstellen, nadat de aarde alles had vernield wat de mensen hadden gecreëerd.

Cia is net als de anderen, die de Test hebben overleefd, een eerstejaarsstudent. Na een halfjaar studies worden ze getest om te bepalen naar welke studierichting ze zullen gaan. En op die manier wordt ook de rest van hun leven bepaald.

Na de Test is het de bedoeling dat iedereen vergeet, mits wat hulp, wat er allemaal is gebeurd. Maar Cia is er in geslaagd om er voor te zorgen dat ze dingen weet over wat er allemaal is gebeurd en wie wat gedaan heeft. Waardoor het ook moeilijk is om mensen te vertrouwen. Want ze heeft geleerd dat mensen tot alles in staat zijn om hun eigen succes te garanderen. Zo weet Cia dingen van Tomas die ze liever niet had geweten. Maar de aantrekkingskracht is te groot om niet van hem te houden. Zonder hem twijfelt ze over zichzelf en haar beslissingen. Hij is haar steun en toeverlaat.

De richting waarvoor Cia slaagt is die die ze het minst ziet zitten: politicologie. Terwijl ze haar nieuwe richting nog moet verwerken, ontdekt ze dat er ook studenten zijn die geen richting zijn toegewezen. Deze studenten worden herplaatst en wanneer ze ontdekt wat dit betekent, weet Cia dat dit geen optie mag zijn voor haar.

Wanneer Cia Michal terug ziet, laat hij haar weten dat hij haar hulp nodig heeft. Michal vraagt aan Cia om spion te spelen, zodat hij deze info kan doorspelen aan Symon en zijn rebellen. Zo legt hij haar uit dat haar stageplaats een belangrijke manier zal zijn voor info te vergaren. Maar voordat ze aan haar stage kan beginnen, moet ze eerst verhuizen naar het politicologiegebouw en er vrienden maken. Ze merkt dat contact leggen met de andere eerstejaars toch niet zo evident is, dan dat ze had gehoopt. Maar ze krijgt een kans om nieuwe mensen te ontmoeten tijdens een nieuwe proef waar ze in een groep zit samen met Enzo, Will en Damone.

Cia en haar medestudenten worden namelijk onderworpen aan verschillende proeven die tot hun ontgroening horen. Ze heeft naast de ontgroening en de opdracht van Michal ook nog een zwaar vakkenpakket ontvangen, waar iedereen van opkijkt. Maar ze laat zich niet doen en wil zeker en vast niet opgeven. Want ze krijgt het gevoel dat sommige professors en medestudenten niets liever zouden hebben en dat gunt ze hen niet. Een ding is zeker, het wordt een zwaar jaar.

Ian verwittigt Cia dat ze moet opletten. Aangezien ze goed heeft gescoord tijdens de ontgroening, vermoeden professor Holt en doctor Barnes dat ze vals speelt en op een of andere manier hulp krijgt. Ian wil haar helpen, maar voor Cia is het niet duidelijk waarom. Zou hij een van de rebellen zijn, waar Michal het over had? En waarom wil professor Holt dat Ian haar in de gaten houdt terwijl alle andere studenten gerust worden gelaten?

Hoe meer Cia te weten komt over alles wat er rond en in de universiteit gebeurt, hoe meer zin ze heeft om samen met Thomas terug te gaan naar huis en alles te vergeten. Maar ergens weet ze dat ze dat niet kan doen naar haar vrienden toe. Daarnaast is ze ook te gedreven om verder uit te zoeken wat er precies allemaal gaande is.

Hoofdpersonen

Malencia Vale

Cia voor de vrienden. Ze komt uit de kolonie Vijf Meren en is de jongste zus van vier broers. Cia is klein en behendig, wat haar in sommige proeven in een voordeel brengt.

Michal Gallen

Hij is een ambtenaar uit Tosu City, die zich dingen herinnert van zijn Test-periode. Michal zorgt er voor dat Cia af en toe informatie ontvangt van haar familie.

Tomas Endress

Hij en Cia kennen elkaar al hun hele leven maar sinds enkele maanden zijn ze meer dan gewoon vrienden.

Will

Hij heeft een tweelingsbroer, Gill. Net als Cia is hij een student politicologie. Tomas is wantrouwig naar Will toe, maar Cia weet niet waarom. Cia vindt Will wel leuk.

Symon Dean

Hij is de rebellenleider, die een netwerk van mensen opbouwt, om een eind te maken aan de Test of in ieder geval op de manier hoe het nu allemaal in elkaar steekt.

Professor Holt

Ze is het hoofd van de faculteit politicologie. Het is een berekende vrouw die niet in haar kaarten laat lezen. Cia heeft geen goed gevoel bij haar.

Ian Maas

Hij is een laatstejaarsstudent en de mentor van Cia.

Enzo

Hij is een student die uit Tosu City komt, maar dat is het enige wat hij gemeenschappelijk heeft met zijn stadsgenoten. Enzo is een intellectuele jongen, die stil is en alles en iedereen van op afstand bekijkt. Hij is een mysterieuze jongen, die Cia als een vriend beschouwt.

Damone

Damone's vader werkt voor de regering. Hij is een jongen die over lijken gaat, waardoor hij niet veel vrienden heeft. Maar dat maakt hem niet uit. Waar hij het wel moeilijk mee heeft, is het succes van Cia, die het niet verdient in zijn ogen. Hij zal er dan ook alles aan doen om haar te laten falen.

Doctor Barnes

Hij is een machtig man, die gelooft in de Test en de methodes die op de universiteit worden gebruikt. Er wordt zelfs gezegd dat hij meer macht heeft dan de president.

Raffe

Hij is een medestudent van Cia uit Tosu City. Hij is het jongste kind van zeven, waarvan de vader een hoge ambtenaar is op het ministerie van onderwijs. Cia beschouwt hem niet als een vriend, aangezien ze hem helemaal niet goed kent.

President Collindar

Ze is de invloedrijkste persoon in de regering, die duidelijk niet bevriend is met doctor Barnes.

Symbolen en motieven

Heimwee

Cia mist de geborgenheid van haar familie, waar ze open kan zijn en geen geheimen hoeft te hebben, omdat ze er iedereen kent en kan vertrouwen.

Vertrouwen

Wanneer Cia aan zichzelf twijfelt, kan ze steeds op Tomas rekenen, die haar altijd vertrouwt en er zeker van is dat ze de juiste beslissingen neemt.

Tijdens de testen wordt ze dikwijls geconfronteerd met haar gebrek aan vertrouwen naar haar medestudenten toe. Soms heeft ze daar redenen voor, maar ze wordt ook dikwijls geconfronteerd met het tegendeel, wat haar weer gelukkig maakt.

Vastberaden

Cia is gedreven om alle informatie uit te zoeken die de rebellen nodig hebben om er voor te zorgen dat doctor Barnes en de Test worden gestopt.

Angst

Cia heeft redenen genoeg om bang te zijn. Eerst was er de Test waar ze mensen heeft zien sterven. Nu heeft ze een opdracht aangenomen waar ze het begin van kent, maar niet van weet waar het zal eindigen.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Casey en Michael. Het verhaal bestaat uit negentien hoofdstukken. De hoofdstukken zijn in de ik-persoon geschreven, waarin je het standpunt van Cia krijgt.

Thema

Het doel heiligt de middelen.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in de hoofdstad van het Verenigde Gemenebest, Tosu City. Er komen ook flashbacks aan bod over Cia's leven in de kolonie, samen met haar ouders en broers, en herinneringen over de Testperiode.

Evaluatie

Ook dit deel leest vlot en bevat de nodige complotten en spanning. Hoewel het soms voorspelbaar is, blijf je toch verder lezen, aangezien de geheimen blijven komen. En zodra je aan het einde komt, kan je niet anders dan aan het derde deel te beginnen. Weer een Young Adult die je als volwassene zeker kunt mee lezen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Hof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen is een young adult-boekenreeks geschreven door auteur Sarah J. Maas. De boekenreeks is een groot…
Boekverslag: James Patterson 'Alex Cross' (Alex Cross 12)Boekverslag: James Patterson 'Alex Cross' (Alex Cross 12)Alex Cross is het twaalfde deel uit de reeks met Alex Cross in de hoofdrol, die geschreven is door James Patterson. Het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Karakter Uitgevers B.V.
 • Boek: Joelle Charbonneau 'De studie' (ISBN:978 90 452 0435 2) - gelezen op 22/09/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.