Boekverslag: Joelle Charbonneau 'Nodig'

Boekverslag: Joelle Charbonneau 'Nodig' Nodig is een young adult thriller van de Amerikaanse schrijfster Joelle Charbonneau, die bekend is van haar young adult trilogie 'De Test'. In Nodig gaat Kaylee Dunham op zoek naar een donornier voor haar broertje DJ, via de nieuwe populaire sociale mediasite NODIG. Op het eerste gezicht lijkt het allemaal onschuldig, tot er slachtoffers vallen en iedereen op een of andere manier in de val wordt gelokt. Kaylee begint te vermoeden dat NODIG in verband staat met de golf van vreemde zaken die er gebeuren en begint een privéonderzoek. Ze wil weten wie er achter de site zit en hoe ze deze site kan stoppen.

Gegevens

  • Oorspronkelijke titel: Need
  • Nederlandstalige titel: Nodig
  • Auteur: Joelle Charbonneau
  • Eerst druk in het Engels: 2015
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2015
  • Vertaling: Carolien Metaal
  • Aantal pagina's: 323
  • ISBN: 978-90-452-1483-2

Samenvatting

Kaylee

De zestienjarige Kaylee ontvangt een uitnodiging van haar beste vriend Nate voor het nieuwe sociale netwerk NODIG enkel voor de leerlingen van hun school. Het enige wat je moet doen om je lidmaatschap te ontvangen is een paar andere leerlingen uit te nodigen en dan krijgt iedereen dezelfde vraag: Wat heb jij nodig? Op die vraag antwoordt Kaylee onmiddellijk 'Een nier voor mijn broer'. Op het moment dat ze op enter klikt, realiseert ze zich dat nu iedereen weet wie ze is, alhoewel het netwerk anonimiteit garandeert.

Ze had iedereen al in het verleden gestalkt met de vraag zich te laten testen, in de hoop de juiste donor te vinden voor haar broer DJ. Zij en haar moeder zijn niet geschikt en haar vader had hen verlaten, waardoor ze niet weet of hij geschikt is. Ondanks haar zoektocht heeft ze tot nu toe haar vader ook niet teruggevonden.

Ze leest de andere verzoeken en merkt onmiddellijk dat deze zo algemeen zijn dat iedereen het gevraagd kan hebben. Kaylee merkt dat haar verzoek niet in de lijst staat, maar heeft toch schrik dat de rest van de school commentaar gaat geven, dus gaat ze op zoek naar een manier om het lidmaatschap te annuleren, wat niet lukt.

Nate vertelt Kaylee dat zijn broer Jack al twee dingen heeft ontvangen via de website. Maar Kaylee begrijpt niet waar de personen die hierachter zitten het geld vandaan halen om zomaar pakjes te kunnen uitdelen. En wat gebeurt er als iedereen van de school al uitgenodigd is? Nate gaat er vanuit dat ze het binnenkort wel te weten komen. In ieder geval gaat de teller van de leden constant omhoog.

Gina en Bryan hebben niemand meer die niet in NODIG zit, maar krijgen een opdracht. Gina wordt gevraagd om een briefje onder een deur te schuiven en Bryan om een pakje aan een deur te zetten. Hiervan moeten ze een foto maken en op het prikbord van NODIG zetten en dan zijn ze ook zeker van hun lidmaatschap. Lynn wordt gevraagd om persoonlijke dingen te delen van haar vader, wat ze direct weigert.

Op een nacht wordt Kaylee wakker en ontdekt een gravende man of jongen voor hun huis. Als hij merkt dat Kaylee naar buiten komt, loopt hij weg. In de put vindt ze een doos, die een doodkist voorstelt, waar een tekst op staat: niemand wil je helpen, je kan net zo goed meteen doodgaan. Ethan, die graag games speelt, had een kick gekregen van zijn opdracht bij Kaylee. Hij vindt zichzelf vrij saai en zou graag een van de personages uit zijn spelletjes willen zijn. Dus vult hij nu bij de vraag wat heb je nodig: Ik heb nog een missie nodig. Hoe gevaarlijker, hoe beter.

Amanda

Amanda, die jarig is, ontdekt een zakje van haar lievelingskoekjes en kan het niet laten om er eentje te eten. Niet veel later krijgt ze geen lucht, waardoor ze het bewustzijn verliest. Bryan hoort het nieuws van Amanda, die in het ziekenhuis in coma ligt. Hij had de koekjes aan haar deur gezet, maar het was nooit zijn bedoeling geweest om haar ziek te maken. Hij had gewoon een opdracht uitgevoerd. Een beetje later leest hij dat Amanda dood is. Vanaf dat moment gaat de teller van de leden naar beneden.

Kaylee heeft de foto van de voordeur van Amanda en de gebaksdoos gezien op NODIG en is er dan ook van overtuigd dat zij verantwoordelijk zijn voor haar dood. Maar op het ogenblik dat ze de politie de website wil laten zien, merkt ze dat die weg is. Buiten Nate gelooft niemand haar nog, waardoor haar moeder dokter Jain, de psychologe, heeft gebeld om een gesprek te hebben met Kaylee. Kaylee had eerder gelogen over de verdwijning van haar vader, door te zeggen dat hij was gestorven. Ze had haar moeder ook niet verteld dat ze op zoek was gegaan naar haar vader, waardoor niemand haar nog gelooft, inclusief haar moeder.

Kaylees moeder beslist om DJ naar een tante te brengen, zodat Kaylee alleen is en even kan nadenken over haar gedrag. Niet veel later komt Nate bij Kaylee, die toont dat de site terug online is. Als ze de foto's terug zoekt van het huis van Amanda en hun huis, merkt ze dat deze verdwenen zijn. Maar er zijn ook veel foto's bijgekomen, die haar doen huiveren. Onder andere een met veel bloed. Kaylee vermoedt dat het bloed op de foto van de drie honden van mevrouw Markham is, die die dag dood waren teruggevonden. Wat ze niet weet is dat het de wens was van Sameena, omdat die honden haar slaap constant verstoorden. Maar wanneer Sameena het bloedbad had gezien realiseerde ze zich dat ze dit niet nodig had.

Hannah

Hannah, de beste vriendin van Amanda is in de wolken als Nate met haar wil afspreken. Ze is al een hele tijd verkikkerd op hem en beschouwt het als hun eerste afspraakje. Hij stuurt haar een berichtje dat hij later zal zijn. Maar een beetje later ziet ze iemand in het donker op haar afkomen en is ze blij, tot ze merkt dat het Ethan met een mes is. Ze realiseert zich dat ze in de problemen zit en Nate nooit zal komen.

Nate komt plots met het telefoonnummer van Kaylees vader. Maar hij wil niet zeggen waar het vandaan komt, waardoor Kaylee achterdochtig wordt en het gevoel heeft dat NODIG erachter zit. Ze kan het dan ook niet laten zijn berichten en mails te bekijken wanneer ze de kans krijgt. En daar ontdekt ze een mail waarin Nate wordt bedankt om hen te informeren dat de politie door Kaylee verwittigd is en dat ze als dank het nummer dat hij had gevraagd gingen zoeken.

Nate legt haar uit dat hij het allemaal niet zo bedoeld had, maar ze hebben informatie over hem die ze tegen hem zouden gebruiken. Het geheim van Nate verbaast Kaylee, hij is een geschikte donor voor DJ. Maar hij was te bang voor de operatie en de mogelijke complicaties dat hij het geheim hield. Kaylee voelt zich verraden en wil dan ook niets meer met Nate te maken hebben. Ze stuurt hem weg en is van plan om NODIG kapot te maken.

Ze begint alvast met foto's te maken van het prikbord en plaatst deze op haar Facebook en stelt het volledige platform in vraag. Ze merkt dat ze een bericht heeft ontvangen, waarin staat dat er voor een nier wordt gezorgd, met in bijlage een foto van Nate's muts en smartphone. Kaylee merkt dat ze niet meer kan inloggen op NODIG. Via een e-mail ontdekt ze dat ze geen lid meer is, waardoor ze ook niet kan uitzoeken wat er met Nate is gebeurd. Ze probeert hem telefonisch te bereiken, maar hij neemt niet op.

Yvonne wordt gecontacteerd door haar bazin met de vraag of zij zich een bestelling van zeventien koekjes kon herinneren, aangezien de politie dit had gevraagd. Dat kan ze zeker, want het was een van haar missies geweest om een nepbestelling van Kaylee te noteren. Dus vertelt Yvonne aan haar bazin dat de bestelling van Kaylee komt.

Op haar Facebook ontdekt ze twee berichten. Sameena die op de foto van de honden reageert dat ze van niets wist. En Yvonne, die haar verwittigt dat de bestelling van de koekjes, die Amanda hebben gedood, op haar naam is geplaatst bij de bakker en dat de politie op de hoogte is. Kaylee weet dat ze erin geluisd wordt en slaat op de vlucht.

Bryan

Kaylee belt naar Jack, de broer van Nate, in de hoop dat hij iets weet over Nate's verdwijning. Jack legt haar uit dat Bryan hem had ontvoerd en Nate ergens ging achter laten. Ze belt Bryan, die haar meldt dat Nate weg is. Ze weten niet dat Sydney Nate had meegenomen naar een andere locatie. Ze spreken af in de school, zodat ze samen op zoek kunnen gaan naar Nate. Maar Bryan gaat eerst nog even naar NODIG kijken om te checken of hij niet meer te weten komt over Nate.

Hij merkt dat er weer van alles is gebeurd, zo is er een moeder gestorven door een hevige reactie op medicijnen. Sameena heeft zelfmoord gepleegd en dan is er een derde foto, die een bom toont in het lokaal van dokter Jain op school. Hij belt onmiddellijk naar Kaylee om haar te verwittigen. Maar zij is ervan overtuigd dat ze iemand gehoord heeft, dus wil ze eerst nog even gaan kijken. Niet veel later vindt ze een verzwakte, vastgebonden Hannah. Ze slaagt erin om Hannah te bevrijden. En samen met de hulp van Bryan, die hen ondertussen heeft gevonden, komen ze op tijd uit de school.

Zodra ze Hannah in veiligheid hebben gebracht, gaan Bryan en Kaylee op zoek naar Nate. Bryan legt onderweg uit waarom hij wist dat er een bom in de school lag. Kaylee is ervan overtuigd dat dokter Jain achter NODIG zit, zij kan voorspellen hoe de leerlingen reageren, aangezien ze iedereen kent, ze kent hoogstwaarschijnlijk alle geheimen door de vele sessies die ze houdt met de leerlingen en kan zonder probleem aan de medische dossiers van iedereen komen. Dus voor hetzelfde geld was de bom geplaatst om al het bewijsmateriaal te verwijderen. Ze legt haar theorie uit aan Bryan, die haar gelooft.

Dokter Jain

Ze belt naar dokter Jain om te vragen waar Nate is en ondertussen te luisteren naar haar reactie. Dokter Jain is kalm en zegt dat Kaylee naar een bepaald adres moet gaan om te weten hoe het met Nate is. Kaylee en Bryan bedenken een plan. Kaylee gaat met de auto naar dokter Jain en Bryan komt haar te voet achterna om op die manier dokter Jain te verrassen. Bryan ziet dokter Jain, maar merkt dat Kaylee wordt geraakt door een schot dat niet van de dokter komt, maar van Ethan, die wat verder staat. Beide jongens raken in een wapengevecht, waarbij ze allebei dodelijk geraakt worden en sterven.

Samen met dokter Jain gaat Kaylee het huis binnen, waar ze een lijst van de leerlingen die reeds dood zijn ziet. Dokter Jain vertelt haar dat NODIG een initiatief is van de overheid en dan wordt ze persoonlijk door de link tussen Kaylees vader en zichzelf uit te leggen. Kaylees moeder had een relatie gehad met dokter Jains man en DJ was hun kind. Waardoor haar vader geen donor kon zijn voor DJ. Ze had nog veel in petto met NODIG, maar aangezien Kaylee dit allemaal had gedwarsboomd en de kans groot is dat de politie erachter komt, beslist ze om Kaylee te vermoorden. Maar op dat moment wordt ze zelf doodgeschoten door Sydney, die Nate naar dokter Jain had gebracht.

Hij helpt Kaylee naar buiten en gaat dan naar binnen om nog iets te regelen. Op het moment dat hij buiten is zet hij zich schrap voor de explosie die hij in de gang heeft gezet. Zo is alles weg van NODIG, behalve de herinneringen en de foto's van Kaylee. Na haar herstel zijn Kaylee en Nate weer vrienden. Hij brengt haar dan ook op de hoogte dat Sydney vertrokken is voor een computerbaan, wat gek is aangezien hij nog studeert. Maar Kaylee is ervan overtuigd dat Sydney op de hoogte was van dokter Jains gruwelijke praktijken en vreest dat hij niet zomaar een computerbaan heeft, maar dat vroeg of laat NODIG terug online zal komen.

Aan de andere kant van het land krijgen enkele leerlingen van een school een uitnodiging voor het nieuwe platform: NODIG.

Hoofdpersonen

Kaylee Dunham

Ondanks haar impulsieve gedrag is Kaylee ook een controlefreak. Ze is dapper en toegewijd naar haar broer toe, waardoor ze niet wordt begrepen door haar leeftijdsgenoten.

Nate

Hij is de beste en enige vriend van Kaylee. Nate is een van de coole jongens van de school, maar dat komt feitelijk doordat zijn broer Jack superpopulair is en iedereen via Nate probeert contact te hebben met Jack. Ook thuis is het altijd eerst Jack en dan pas Nate, wat ervoor zorgt dat hij liever bij Kaylee is, dan bij zijn eigen gezin.

Dokter Jain

Ze was onlangs teruggekeerd naar de streek waar ze altijd had gewoond. Maar elf jaar geleden was ze vertrokken na haar scheiding.

Symbolen en motieven

Twijfel

Kaylee is niet direct fan van de meeste leerlingen van de school, waardoor ze ook met niemand bevriend is online. Dus wanneer ze merkt dat NODIG enkel bereikbaar is door leerlingen van haar school, wil ze er in het begin niets mee te maken hebben. Maar ze weet dat ze anoniem zal zijn en wil Nate ook niet ontgoochelen. Uiteindelijk wint haar nieuwsgierigheid en accepteert ze de uitnodiging.

Ontgoocheling

Kaylee merkt voor de zoveelste keer dat haar moeder haar niet steunt noch gelooft. DJ komt altijd op de eerste plaats, wat Kaylee kan begrijpen. Maar het zou fijn zijn dat haar moeder haar ook een teken geeft dat ze om haar geeft en dat haar dochter op haar kan rekenen.

Woede

Kaylee is kwaad. Op Nate omdat hij een angsthaas is. Om het feit dat iedereen haar bekijkt alsof ze gek is, terwijl ze enkel haar broer wil redden. Op haar vader die ervandoor is gegaan. En op zichzelf omdat ze er altijd in slaagt om in de problemen te geraken.

Titelverklaring

De titel Nodig slaat eerst en vooral op het sociale mediakanaal dat de leerlingen zover krijgt dat ze de meest bizarre dingen doen om de dingen te krijgen die ze gevraagd hebben. Maar het verwijst ook naar de vraag die je krijgt op het kanaal: Wat heb je nodig? En daar moet een onderscheid gemaakt worden tussen willen (een verlangen om iets te bezitten of te doen; een wens) en
nodig hebben (iets essentieels wat vereist is, omdat je er niet zonder kunt leven). Wat de rode draad vormt in het verhaal en wat Kaylee wel degelijk heeft begrepen, haar broer heeft immers een nier nodig om verder te leven.

Thema

De lezer wordt aangezet om stil te staan bij de macht van sociale media.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan de broer van de schrijfster. Het verhaal bestaat uit 323 bladzijden, die verdeeld zijn over 64 hoofdstukken, die steeds als titel de naam van de persoon hebben, die in dat deel aan bod komt. Het verhaal geeft het standpunt van Kaylee, dat in de ik-persoon is geschreven en de standpunten van Hannah, Sydney, Gina, Ethan, Bryan, Lynn, Yvonne, Sameena en Amanda, die in derde persoon zijn geschreven. Het verhaal heeft een open einde.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Nottawa, Wisconsin.

Evaluatie

Het boek wordt door tien verschillende personages verteld, wat niet de mogelijkheid geeft om de personages beter te leren kennen. Sommige personages komen dan ook even als figurant langs, terwijl Kaylee wel degelijk de hoofdpersoon is. Haar hoofdstukken zijn dan ook in de ik-vorm geschreven. Maar doordat ieder hoofdstuk weer over iemand anders gaat, wordt er langzaam aan naar het plot van het verhaal toegewerkt. De actie bouwt zich stilaan op wat voor spanning en veel leesplezier zorgt en je aandacht niet doet verslappen. Helaas is de ontknoping niet heel sterk, maar het is zeker een aanrader om te lezen. Nodig is een thriller met een thema dat heel interessant is, zonder al te belerend over te komen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Hof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen is een young adult-boekenreeks geschreven door auteur Sarah J. Maas. De boekenreeks is een groot…
Boekverslag: Gena Showalter 'Alice in Zombieland'Boekverslag: Gena Showalter 'Alice in Zombieland'Alice in Zombieland is het eerste deel van de young adult-trilogie The white rabbit chronicles, met Alice Bell, of ook w…
De schrijfster Kathryn Stockett en haar boek 'De hulp'De schrijfster Kathryn Stockett en haar boek 'De hulp'Kathryn Stockett is de schrijfster van het boek “The Help” uit 2010, wat in het Nederlands is uitgegeven onder de titel…

Boekverslag: M.J. Arlidge 'Pluk een roos' (Helen Grace 3)Boekverslag: M.J. Arlidge 'Pluk een roos' (Helen Grace 3)Pluk een roos is het derde deel in de serie over inspecteur Helen Grace van M.J. Arlidge. Ruby wordt vermist, maar aange…
Boekverslag: James Patterson 'Zomer van verraad'Boekverslag: James Patterson 'Zomer van verraad'Zomer van verraad is een standalone thriller van de Amerikaanse thrillerschrijver James Patterson, die onder andere beke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
  • Boek: Joelle Charbonneau 'Nodig' (ISBN: 978-90-452-1483-2) - gelezen op: 21/05/2018
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.