Boekverslag: James Patterson 'Zomer van verraad'

Boekverslag: James Patterson 'Zomer van verraad' Zomer van verraad is een standalone thriller van de Amerikaanse thrillerschrijver James Patterson, die onder andere bekend is met zijn reeks over Alex Cross, in samenwerking met Andrew Gross. Hoofdpersoon is Ned Kelly, die werkt als strandwacht op het schitterende strand van Palm Beach. Hij heeft Tess ontmoet, van wie hij houdt en met wie hij zijn toekomst wil delen. Maar eerst moet hij nog een klus doen. Neds neef Mickey heeft via een geheime contactpersoon de opdracht gekregen om in een villa in te breken en drie kostbare schilderijen te stelen. Ned moet de politie weglokken. Maar het loopt helemaal verkeerd, Ned wordt verdacht van moord en diefstal en wordt overal gezocht. Het enige wat hij nog kan doen is vluchten en hopen dat hij zijn onschuld kan bewijzen.

Gegevens

 • Oorspronkelijke titel: Lifeguard
 • Nederlandstalige titel: Zomer van verraad
 • Auteurs: James Patterson en Andrew Gross
 • Eerst druk in het Engels: 2005
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2006
 • Vertaling: Riek Borgers Hoving
 • Aantal pagina's: 274
 • ISBN: 978-90-229-9179-2

Samenvatting

Tess McAuliffe

Ned Kelly is in de wolken met zijn nieuwe vriendin Tess McAuliffe, die hij vier dagen geleden had ontmoet. Ned is ervan overtuigd dat hij een gelukkige toekomst tegemoet gaat. Maar eerst gaat hij samen met zijn vrienden, Mickey, Bobby, Barney en Dee, een klus klaren, die hen allemaal genoeg geld zal opbrengen. Zijn neef Mickey had het plan uitgewerkt en hij is de enige die weet wie de opdrachtgever is. Ze gaan drie schilderijen stelen uit een villa. Zelf moeten ze zich niet bezighouden met de verkoop van de Picasso, de Cézanne en de Pollock, waardoor ze onmiddellijk hun geld kunnen ontvangen, een miljoen per persoon.

Het is spannend voor Ned, die een blanco strafregister heeft, maar zijn opdracht is dan ook beperkt. Hij moet de inbraakalarmen laten afgaan van bepaalde huizen, om op die manier de politie af te leiden. Mickey weet hoe hij in de villa van de schilderijen kan komen en hoe hij het alarm kan afzetten.

Voor Ned loopt alles perfect. Maar zijn vrienden ontdekken enkel lege muren, de schilderijen zijn verdwijnen. Dee verwittigt Ned die aan het wachten is in zijn auto, dat de contactpersoon een zekere Gachet hen erin heeft geluisd. Ned begrijpt er niet veel van en wil naar zijn vrienden gaan. Maar hij volgt eerst de politieauto's die hem voorbijrijden en ziet dat ze stoppen bij het hotel waar Tess zit. Ned hoort dat Tess vermoord is. Helemaal overstuur vertrekt hij naar Mickey, waar de straat is afgezet. Ook daar is een moord gepleegd en zijn vrienden zijn het slachtoffer.

Ellie Shurtleff

Ellie, die werkt bij de FBI als experte in kunstvervalsing en -diefstal, is ervan overtuigd dat de dieven hulp hebben gehad van binnenuit. Het slachtoffer is de arrogante Dennis Stratton, die direct aan Ellie toont welke schilderijen hij mist: een Cézanne, een Picasso, een Pollock en een Gaume. Ellie is verrast door de vierde naam. Henri Gaume was een goede postimpressionist, maar zijn werken zijn veel minder waard dan de andere drie.

Ellie, die ook van de twee andere plaatsdelicten heeft gehoord, beslist er een kijkje te nemen. Bij het eerste slachtoffer ontdekt ze niet direct iets. De vier andere slachtoffers zijn afkomstig uit de buurt van Boston en hadden allemaal een strafblad. Op zich niets speciaals, maar Ellie is alerter wanneer ze gereedschap ziet dat wordt gebruikt om een schilderij uit een lijst te halen. Tussen het bewijsmateriaal vindt ze een papiertje waarop de code van Strattons alarm staat.

Samen met de politie ontdekt ze dat Ned tot het groepje hoort en niet was komen opdagen op zijn werk. Ze vermoeden dat hij achter de moorden zit en zijn vrienden heeft bestolen. De kans is groot dat hij terug is gekeerd naar Brockton, waar ze allemaal vandaan komen. Dus gaan ze daarnaartoe.

Dave Kelly

Ned was al vier jaar niet meer thuis geweest en nu komt hij als een voortvluchtige terug. De eerste die Ned terugziet is zijn jongere broer, Dave, die de slimmerik van de familie is en rechten studeert. Maar Ned wil vooral zijn vader spreken, want Mickey had altijd voor hem gewerkt en daarom was Ned ook teruggekomen. Op het moment dat hij bij zijn moeder is, komt de politie langs. Om te vermijden dat hij wordt opgepakt, gijzelt hij Ellie. Hij is niet gelukkig met zijn impulsieve actie, maar weet dat hij niet meer terug kan gaan. Hij geeft Ellie twee mogelijkheden of ze kan weglopen als hij de volgende keer stopt of ze kan hem helpen om uit te zoeken wie zijn vrienden heeft vermoord.

Ellie blijft en Ned vertelt zijn verhaal over de kunstdiefstal, maar laat zijn relatie met Tess achterwege. Na zijn verhaal laat hij Ellie gaan. Ze had aangedrongen dat hij zichzelf moest aangeven. Maar Ned wil uitzoeken wat er precies gebeurd is. In ieder geval is hij erin geslaagd om Ellie te overtuigen dat hij de moorden niet heeft gepleegd. Maar wanneer ze verneemt dat Ned het andere slachtoffer, Tess, ook kende, voelt ze zich belazerd. Op het ogenblik dat hij haar belt, maakt ze hem dan ook duidelijk dat hij zijn kansen heeft verkeken.

Wanneer hij zijn vader Frank ziet, helpt deze Ned niet echt verder. Het enige wat hij hem kan zeggen is dat het niet de bedoeling was dat er slachtoffers vielen. Nadien spreekt Ned met zijn broer af, maar op de afgesproken plaats vindt hij enkel een boek met een verwijzing naar een schilderij van Van Gogh. Op het schilderij staat een man met een witte pet, op de tekst onderaan staat 'Portret van Dokter Gachet'. Omdat hij het bizar vindt dat Dave er nog niet is, gaat hij verder rondkijken en dan vindt hij Dave neergestoken terug. Hij probeert hem te helpen, maar is te laat.

Op dat moment wordt hij aangevallen door een man, die hem er op wijst dat hij spullen heeft, die niet van hem zijn. Ned probeert hem te overtuigen dat hij niet weet waar de schilderijen zijn. De mannen belanden in een gevecht en uit zelfverdediging doodt Ned de man. Voordat hij terug op de vlucht slaat, scheurt Ned de bladzijde met het portret uit het boek.

De Strattons

Ellie blijft zelf op onderzoek gaan omdat ze merkt dat Stratton door de politie een voorkeursbehandeling krijgt, terwijl ze ervan overtuigd is dat er iets niet klopt met de man. Ze toont een foto van Stratton aan het personeel van het hotel en al snel krijgt ze te horen dat hij een relatie had met Tess.

Ned gaat langs bij de enige man die hem nog kan helpen, Champ. Ned vraagt hem om te helpen en Champ stemt onmiddellijk toe. Ned hoopt dat hij Ellie ook kan overtuigen om in zijn team te komen. Dus neemt hij contact met haar op en vertelt wat er gebeurd is met zijn broer. Ellie maakt hem duidelijk dat ze hem enkel kan helpen in haar functie als FBI-agente, als hij zich aangeeft. Ze kan het echter niet laten om Stratton te confronteren met de vraag of hij Carl Anson, de man die Dave had vermoord, kent. Maar Stratton laat niets los. Het is op het moment dat ze over zijn relatie met Tess begint, dat hij haar bedreigt.

Ellie vertelt Ned wat ze ontdekt had over Tess en Stratton. Ze maakt hem ook duidelijk dat de kans groot is, dat hij haar vermoord heeft. Maar op een of andere manier durft niemand Stratton aan te pakken. Ned voelt zich bedrogen als hij dit allemaal hoort. Ned vertelt Ellie dat hij vermoedt dat zijn vader er iets te maken mee heeft en dat hij Gachet moet kennen. Na het gesprek kust Ned Ellie op de lippen en ze verrast hem door zijn kus positief te beantwoorden.

Champ brengt Ned nog meer nieuws dat hij kan gebruiken, Tess kreeg ook bezoek van Strattons vrouw, Liz. Dankzij Sol, Neds oude baas en het nieuwe lid van hun team, komen ze erachter dat Liz de boel had opgezet door Tess in te huren, zodat ze haar man erin kon luizen. Tess was een callgirl, die wist wat ze moest doen om Stratton in diskrediet te brengen, om ervoor te zorgen dat Liz kon scheiden van hem. Maar de kans is groot dat hij erachter is gekomen en haar vermoord heeft.

Ned en Ellie vrezen dat enkel Liz hen de waarheid kan vertellen. Liz is doodsbang omdat ze ervan overtuigd is dat haar man haar gaat vermoorden. Ellie garandeert haar dat ze ervoor kan zorgen dat haar man in de gevangenis belandt. Liz is er ook van overtuigd dat haar man Tess heeft vermoord. Ze legt ook uit dat ze niets te maken heeft met de andere moorden, maar dat de kans groot is dat Stratton hier ook achter zit. Liz stelt voor om later nog eens af te spreken, zodat ze alles kan vertellen, maar geeft alvast mee dat er slechts één schilderij is gestolen. Niet veel later wordt Liz dood teruggevonden.

Sol Roth

Het blijft onduidelijk waarom het schilderij van Gaume, zo belangrijk is voor Stratton. Ellie had alles uitgezocht, maar begrijpt niet waarom hiervoor mensen worden vermoord. En wat zou het verband kunnen zijn met dokter Gauchet? Het enige wat ze kunnen doen is Stratton in de val lokken, door te doen alsof Ned het schilderij heeft.

Maar al snel heeft Ned door dat Stratton weet wat hij van plan is. Het is zijn vriend Sol, die hem verraden heeft. Hij had een verkoop geregeld met een verzamelaar, die de schilderijen in een kluis ging bewaren. Maar Sol had ook niet verwacht dat er doden gingen vallen en zeker Liz niet, die hij al jaren kent. Sol komt met bewijzen dat Stratton onder andere Tess heeft vermoord.

Terwijl Stratton door de politie wordt meegenomen is er een handgemeen tussen Champ en Strattons handlanger, die Champ neerschiet. Hiervan maakt Stratton gebruik om te vluchten, maar hij wordt doodgeschoten door Ellie.

Toekomst

Achttien maanden later komt Ned vrij uit de gevangenis. Zijn vader was ondertussen gestorven en Ellie had promotie gemaakt bij de FBI. Het is Champ, die Ned opwacht om samen met hem naar Sol te gaan, die wat uitleg wil geven. Hij toont het schilderij van Gaume, dat hij voorzichtig omhoog tilt. Ned merkt vol ongeloof dat Dokter Gachet van Van Gogh erachter zit.

Liz was achter Strattons plannen voor een nepinbraak gekomen. Ze had Sols hulp ingeroepen om de Gaume te doen verdwijnen, aangezien Stratton hier enorm van hield. Hierdoor was Stratton ervan uitgegaan dat de vrienden van Ned erachter zaten. In ruil voor zijn zwijgen krijgt Ned geld, waardoor hij onmiddellijk rijk is. En de toekomst is helemaal perfect als hij trouwt met Ellie, die ontslag neemt bij de FBI.

Twee jaar later erft Ned het schilderij van Sol, wat ervoor zorgt dat hij alles aan Ellie moet vertellen. Een jaar later bieden ze het schilderij aan voor een liefdadigheidsveiling, wat voor de nodige commotie zorgt in de kunstwereld, maar ook voor gemoedsrust bij Ned en Ellie.

Hoofdpersonen

Ned Kelly

Hij is afkomstig van Brockton. Hij had studies gedaan van sociale pedagogie en had ooit als leraar maatschappijleer gewerkt, maar werkt nu onder andere als strandwacht en barman. Zijn vader is een echte gangster, die meer in de gevangenis zat, dan hij voor zijn gezin zorgde. Zijn grote broer is omgekomen in een vuurgevecht, dat de schuld was van zijn vader.

Tess McAuliffe

Ze was mooi, slank en atletisch. De Australische Tess had bruin haar en een onweerstaanbare lach.

Sol Roth

Sol of Sollie voor de vrienden, is net een oom voor Ned. Hij had hem de mogelijkheid gegeven om in een prachtig huis te wonen. Hij is rijk en bezit onder andere een shoppingcentrum en de Polo club. Op die manier heeft hij ook invloed.

Ellie Shurtleff

Ze heeft de leiding over de afdeling Kunstdiefstal en Kunstvervalsing van de FBI voor de regio Zuid-Florida. Ellie is klein, fijn met kort bruin haar en mooie blauwe ogen.

Dennis Stratton

Hij heeft een kille blik en is klein en kalend. Hij is reeds tien jaar getrouwd met Liz. Er wordt gezegd dat zij zijn toegangskaartje tot de hogere kringen was, aangezien ze uit een oude familie van advocaten en rechters met invloed komt.

Gachet

Hij is het onderwerp van een van Vincent Van Goghs laatste schilderijen. Hij was een dokter met intrieste blauwe ogen. Er zijn twee versies van dit portret, de eerste versie haalde een recordprijs van $82,5 miljoen.

Champ

Hij komt uit Nieuw-Zeeland en doet stunts in motorshows.

Symbolen en motieven

Angst

Ned is bang dat de politie hem snel gaat vinden, zonder dat hij de kans krijgt om te bewijzen dat hij niets te maken heeft met de moorden.

Twijfel

Ellie is niet zeker of ze Ned heeft juist ingeschat. Misschien is hij toch een koelbloedige moordenaar, die de indruk geeft dat hij het slachtoffer is, terwijl hij zijn vrienden koelbloedig heeft vermoord. Op die manier kan ze haar carrière binnen de FBI wel vergeten.

Titelverklaring

Zomer van verraad verwijst naar de zomer waar het in dit verhaal allemaal over gaat. Het is een zomer die heel positief begint voor Ned, maar een ware nachtmerrie wordt, waar hij geconfronteerd wordt met mensen die hij vertrouwt, maar hem wel verraden hebben.

Thema

Een hand vol azen.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal bestaat uit 274 bladzijden, die verdeeld zijn over 7 delen, 120 hoofdstukken en een epiloog met als titel Strandwacht. De zeven delen hebben de volgende titels: De grote klapper, Elite, Gachet, In het nauw gedreven, De kunst bloeit als nooit tevoren, De laatste loodjes en Dokter Gachet toont zijn gezicht. Het verhaal geeft het standpunt van Ned Kelly, die in de ik-persoon is geschreven en die van Tess McAuliffe, Ellie Shurtleff en Dennis Stratton, die in derde persoon is geschreven.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden en in de toekomst in Palm Beach (Florida) en Brockton (Boston).

Evaluatie

Zomer van verraad is een thriller die non-stop actie garandeert. Het taalgebruik en de opstelling van het boek geven de actie extra vaart mee. Alles is kort: de hoofdstukken, de zinnen, de dialogen, want het moet vooruit gaan en de lezer mag zich niet vervelen. En toegegeven het werkt! Maar het is niet alleen dat, want naast actie bevat het verhaal ook personages die je wel of niet aanspreken, romantiek, humor en drama. De samenwerking tussen James Patterson en Andrew Gross werkt in ieder geval. Helaas is het einde niet mooi afgewerkt en dat is spijtig. Maar voor de rest zeker een aanrader.

Lees verder

© 2018 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Womenís Murder ClubDe Womenís Murder ClubDe Womenís Murder Club is een boekenserie, geschreven door James Patterson. De serie gaat over Lindsay Boxer en haar vri…
Boekverslag: James Patterson 'Rozen verwelken'Boekverslag: James Patterson 'Rozen verwelken'Rozen verwelken is de zesde thriller van de thrillerauteur James Patterson met Alex Coss in de hoofdrol. In dit boek hee…
Boekverslag: James Patterson 'Het uur van de wolf'Boekverslag: James Patterson 'Het uur van de wolf'Het uur van de wolf is het negende deel uit de reeks rond Alex Cross, geschreven door James Patterson. Alex Cross wordt…
Boekverslag: James Patterson 'Meisjes plagen' (Alex Cross 2)Boekverslag: James Patterson 'Meisjes plagen' (Alex Cross 2)James Patterson (1947) is een Amerikaans schrijver, die bij ons bekend is geworden door zijn Alex Cross-reeks en de Wome…

Boekverslag: Joelle Charbonneau 'Nodig'Boekverslag: Joelle Charbonneau 'Nodig'Nodig is een young adult thriller van de Amerikaanse schrijfster Joelle Charbonneau, die bekend is van haar young adult…
Boekverslag 'De Trooster' van Esther GerritsenBoekverslag 'De Trooster' van Esther GerritsenDe Trooster speelt zich af in een klooster waar hoofdpersoon en conciërge Jacob, Henry Loman ontvangt. Loman is een ex-s…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: Zwarte Beertjes
 • Boek: James Patterson 'Zomer van verraad' (ISBN: 978-94-014-3012-8) - gelezen op: 8/05/2018
 • Website over het Portret van Dr. Gachet: https://nl.wikipedia.org/wiki/Portret_van_Dr._Gachet - bezocht op 9/05/2018
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 11-05-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.