Boekverslag: James Patterson 'Een hart van glas'

Boekverslag: James Patterson 'Een hart van glas' Een hart van glas is een roman, die geschreven is door James Patterson, die vooral bekend is door zijn thrillers. Katie is kapot wanneer ze verneemt dat Matt, de man van wie ze houdt en van wie ze een kind verwacht, hun relatie beëindigt. Hij kan zelf niet uitleggen waarom maar bezorgt haar het dagboek van Suzanne, zijn vrouw, die het geschreven heeft voor hun zoontje, Nicholas. Katie die helemaal over haar toeren is doordat ze nu pas verneemt dat Matt een gezin heeft, kan het niet laten om het dagboek te lezen en mee te gaan in het verhaal van Suzanne, dat allerlei gevoelens bij haar opwekt.

Gegevens

  • Originele titel: Suzanne's diary for Nicholas
  • Titel: Een hart van glas
  • Auteur: James Patterson
  • Eerste druk: 2001
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2002
  • Vertaling: Sandra van de Ven
  • Aantal pagina's: 236
  • ISBN: 978 90 2298 598 4

Samenvatting

Katie

Matt Harrison heeft net zijn relatie met Katie beëindigd wanneer hij haar het dagboek van zijn vrouw, Suzanne, gericht naar hun zoontje Nicholas bezorgt. Katie vindt het gemeen dat hij haar op die manier vertelt dat hij getrouwd is en zij slechts een flirt was. Maar ze kan hem niet zomaar vergeten, aangezien ze zwanger is van hem, iets wat ze Matt wou vertellen op het moment dat hij de relatie stopte. Katie het niet laten om het dagboek te lezen en zo Suzanne te leren kennen. Ze komt direct in de wereld van haar rivale, Suzanne, die al haar geluk heeft afgenomen.

Het dagboek

Suzanne krijgt op haar vijfendertigste een hartaanval en haar vriend Michael maakt een beetje later een einde aan hun relatie, omdat hij iemand anders heeft ontmoet. Ze beslist alles achter zich te laten en opnieuw te beginnen op de plek waar ze altijd gelukkig is geweest, het eiland Martha's Vineyard, waar ze tijdens haar jeugd de zomers had doorgebracht bij haar grootouders. Ze kan er de praktijk overnemen van een huisarts die verhuist.

Wanneer Suzanne haar vakantieliefje Matt Wolfe terugziet, is ze aangenaam verrast door zijn charmes en uiterlijk. Het duurt dan ook niet lang voor ze met elkaar afspreken. Maar ook haar klusjesman, die Suzanne Picasso noemt, is attent naar haar toe en bezorgt haar een boeket bloemen met een tekstje. Wanneer hij haar uitnodigt voor een etentje wijst ze Picasso vriendelijk af wat hij goed opneemt.

Matt Wolfe laat niets meer van zich horen, ondanks de verschillende telefoontjes en berichtjes van Suzanne. Hierdoor komt ze meer in contact met Picasso, die Matt Harrison heet. Wanneer Matt Wolfe terug is, luistert hij naar Suzannes verhaal en begrijpt dat ze duidelijk verliefd geworden is op een andere man. Hij begrijpt dat hij geen kans meer maakt en wenst haar alle geluk met de andere Matt.

Suzanne en Matt Harrison zijn smoorverliefd op elkaar en het duurt dan ook niet lang voordat Matt een huwelijksaanzoek doet. Een dikke maand na het huwelijk weet Suzanne dat ze zwanger is. Beiden zijn super gelukkig met het nieuws.

Een maand voor de bevalling voelt Suzanne zich helemaal niet lekker en brengt Matt haar naar het ziekenhuis. Haar bloeddruk is gestegen en ze heeft te weinig bloedplaatjes, waardoor de kans groot is dat ze vroeger moet bevallen. Maar alles verloopt perfect en Suzanne bevalt van hun perfecte zoon, Nicholas.

Suzannes dokter verwittigt haar dat ze tekenen van zwakte bij de hartkleppen heeft. Door bestraling kan alles behandeld worden. Maar Suzanne moet het sowieso wat rustiger aan doen. Nicholas groeit ondertussen en Suzanne geniet van elke dag samen met haar man en zoontje.

Suzannes geluk kan niet meer op wanneer ze ontdekt dat ze weer zwanger is. Haar dokter adviseert haar dat het beter is dat ze het kind niet krijgt. Matt is het volledig eens met de dokter. Maar Suzanne kan haar ongeboren kind niet zomaar opgeven. Ze legt alle advies van de dokter naast haar, met als gevolg dat ze niet veel later met een bloedvergiftiging vecht voor haar leven. Na enkele zware dagen is Suzanne weer aan de betere hand, maar is ze hun kind kwijt. Samen nemen ze de draad weer op en kijken ze uit naar de eerste verjaardag van Nicholas. Suzanne heeft een mooi geschenk voorzien voor zijn eerste verjaardag, een selectie van gezinsfoto's in een mooie kader, die ze op zijn verjaardag gaat halen.

Op het einde van het dagboek is het Matt die aan het woord is, omdat hij er behoefte aan heeft. Hij vertelt hoe Suzanne op weg was naar de winkel voor het verjaardagscadeautje. Onderweg had ze een hartaanval gekregen en was met haar auto in het water geraakt. Suzanne had Nicholas meegenomen om er voor te zorgen dat hij als eerste de fotokader kon zien. Ook hij had het ongeluk niet overleefd.

Katie

Katie die verscheurd is van verdriet wil Matt gaan opzoeken om hem nog een keer te spreken. Matt weet dat hij klaar is voor een nieuwe relatie en ze trouwen enkele maanden later. Katie kijkt uit naar een gelukkige toekomst samen met Matt en hun baby.

Hoofdpersonen

Matt Harrison/Picasso

Hij is een knappe en slimme klusjesman, die ook gedichten schrijft. Gedichten van een huisschilder, is zijn werk. Matt is vrolijk en atletisch.

Hij had van zijn moeder Jean, geleerd om alles te repareren in en om een huis. Zijn vader was arts geweest en gestorven toen Matt acht jaar was. Matt was getrouwd met Suzanne en samen hadden ze een zoontje Nicholas, die als twee druppels water op Matt leek. Na de dood van zijn gezin had hij een relatie met Katie.

Katie Wilkinson

Ze is een knappe dertigjarige vrouw die afkomstig is uit North Carolina en in New York woont, waar ze zich niet direct thuis voelt. Katie is redacteur bij een universitaire uitgeverij, die gespecialiseerd is in literaire romans. Door haar werk had ze Matt ontmoet, wie een poëziebundel had uitgebracht.

Katie heeft een hechte band met haar ouders, die haar door dik en dun steunen. Haar moeder geeft les en haar vader is een dominee.

Suzanne Bedford

Ze was acht jaar arts in een ziekenhuis. Ze is een intelligente en mooie vrouw. Suzanne is zorgzaam en grappig. Ze is een lieve moeder en zevenendertig wanneer ze sterft.

Matt Wolfe

Hij is een mooie man van zevenendertig jaar en een gladde prater. Matt heeft een baan als advocaat bij de overheidsinstantie die zich bezighoudt met natuurbehoud. Matt is ook kunsthandelaar.

Symbolen en motieven

Gekwetst

Katie heeft het moeilijk met het idee dat de enige man waar ze ooit van had gehouden haar had voorgelogen en dan gedumpt.

Verwarring

Terwijl Katie het dagboek leest, ontdekt ze dat ze de onbekende vrouw sympathiek vindt. Ze zouden zelfs vriendinnen kunnen zijn. Dat brengt Katie helemaal in de war, want het is deze vrouw die er voor gezorgd heeft dat Matt niet meer bij haar is.

Bedrogen

Katie voelt zich bedrogen door Matt. Hij had haar gezworen dat hij niet meer getrouwd was. Maar nu wordt ze geconfronteerd met een dagboek dat een prachtig liefdesleven beschrijft; hoe zou ze ooit kunnen winnen van zo'n prachtige vrouw?

Katie vraagt zich ook af of Suzanne van haar bestaan weet. Uiteindelijk was Matt erin geslaagd om haar te verzwijgen dat hij een vrouw en een kind heeft, dus de kans is groot dat hij hetzelfde gedaan heeft met zijn vrouw.

Structuur en perspectief / vertelwijze

Het verhaal bestaat uit 236 bladzijden. Het verhaal geeft het standpunt van Katie Wilkinson, die in derde persoon is geschreven en Suzanne Bedford, die in de ik-persoon is geschreven.

Thema

Het leven is alsof je aan het koorddansen bent.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden en het verleden in New York, Martha's Vineyard, Boston en Westport.

Evaluatie

Nooit verwacht dat een thrillerschrijver als James Patterson, zo een aangrijpend verhaal als Een hart van glas zou kunnen schrijven. Maar het is hem zeker gelukt en het einde van het dagboek raakt je dan ook als lezer. In het verhaal zie je wel de opbouw van een thriller, maar de gevoelens die het opwekt zijn anders en blijven je een hele tijd bij. Je leert Suzanne stap voor stap kennen en je begrijpt waarom Katie het dagboek moet verder lezen, ondanks haar gemengde gevoelens. De weinige karakters hebben zeker een meerwaarde, maar waarom de twee mannen in Suzannes leven allebei Matt worden genoemd, is een raadsel. Het zorgt zelfs voor enige verwarring in het begin.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: James Patterson 'Meisjes plagen' (Alex Cross 2)Boekverslag: James Patterson 'Meisjes plagen' (Alex Cross 2)James Patterson (1947) is een Amerikaans schrijver, die bij ons bekend is geworden door zijn Alex Cross-reeks en de Wome…
Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Peter James (1948) is een Britse auteur die hoort tot het lijstje van bestverkopende thrillerauteurs. Zijn werk is onder…
De Women’s Murder ClubDe Women’s Murder ClubDe Women’s Murder Club is een boekenserie, geschreven door James Patterson. De serie gaat over Lindsay Boxer en haar vri…

Boekverslag: James Patterson & Michael Ledwidge 'Hitte'Boekverslag: James Patterson & Michael Ledwidge 'Hitte'Hitte is de thriller geschreven door James Patterson samen met Michael Ledwidge. Samen hebben ze verschillende thrillers…
Boekverslag: B.A. Paris 'Achter gesloten deuren'Boekverslag: B.A. Paris 'Achter gesloten deuren''Achter gesloten deuren' is het debuut van B.A. Paris, de schrijfster van Frans-Ierse afkomst. Al hun vrienden benijden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Bruna
  • Boek - James Patterson 'Een hart van glas' (ISBN: 978 90 2298 598 4) - gelezen op 16/5/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.